Plan B

Ända sedan NEVS ansökan om omorganisation godkändes av Värnersborg tingsrätt i augusti 29th, många spekulationer gick runt. Först och främst om orsaken till första avslag och sedan godkännande endast en dag efter ansökan, men då i synnerhet

© 2014 saabblog.net
© 2014 saabblog.net

2011 när SAAB Automobile AB först inlämnades för rekonstruktion och gick senare i konkurs.

I den senaste ansökan som NEVS lämnade in i år var planen i huvudsak att hitta en ny majoritetsägare och att starta ett FoU-joint venture. I inget av fallen nämndes de berörda parterna med namn och NEVS har därefter vägrat att bekräfta om de verkligen förhandlade med indiska Mahindra, kinesiska Dongfeng och till och med franska PSA som flera källor föreslog.

Dagens brev till fordringsägarna och den preliminära detaljerade versionen av omorganisationsplan "SAAB till ett globalt premiummärke genom att tillhandahålla både ekonomiska resurser och industriell infrastruktur" och "samarbete om produktutveckling och teknik", inklusive färdigställande och utveckling av Phoenix plattformen ". Detta är fortfarande "plan A".

Planera A i rekonstruktionen.
Scenario A i återuppbyggnadsplanen.

NEVS fortsätter att fungera som en plan, med ytterligare hinder som (tillfälligt?) Återkallande av licensen att använda SAAB-märket och meddelade Layeringar av 155-arbetare tidigare i veckan. Många frågor är fortfarande obesvarade: vem är dessa företag? Vad är ämnet att stänga affären? Ska detta vara tillräckligt för att säkra en långsiktig lösning eller vill vi se en återkommande återuppbyggnad / konkurs igen inom en snar framtid?

Scenario B i återuppbyggnadsplanen.
Scenario B i återuppbyggnadsplanen.

Det verkar som omorganisationsadministratören och NEVS själva verkligen inte är säkra på sig själva eftersom en ”plan B” införs nu: startar ”NEVS Industrial Services”, ett nytt företag som skulle fokusera på att tillhandahålla flera tjänster till den öppna bilmarknaden. Omorganiseringsdokumentet positionerar detta som både ett kompletterande scenario till ”plan A” såväl som ett komplett alternativ till det, där NEVS i huvudsak skulle uppfinnas som ett företag och skulle förändra kursen avsevärt.

Tjänster som tillhandahålls som en del av scenario B.
Tjänster som tillhandahålls som en del av scenario B.

Kommer något av scenarierna att förverkligas eller kommer det att bli en "plan C" så småningom? Mycket svårt att berätta och tiden är inte riktigt på NEVS sida med borgenärsmötet planerat till onsdagen den 8: e och en deadline för omorganisationen den 29 november. Under tiden fortsätter kostnaderna att byggas upp och skador på varumärket kvarstår. På den ljusa sidan har utvecklingsarbetet med det som verkar vara NEVS nyckeltillgångar - Phoenix-plattformen och nästa generations EV- inte slutat under hela perioden och pågår fortfarande idag.
Jag hoppas verkligen att det kommer att vara tillräckligt.