Nästan glömd ...

De stora Saab namnen träffades förra onsdagen på Saab Bil Museum. Olle Granlund, Stig-Göran Larsson, Björn Envall och många andra hade ett jubileum att fira.

Saab 9000 CC, 30 års offentlig debut
Saab 9000 CC, 30 års offentlig premiär © 2014 saabblog.net

Saab 30 CC firade sin offentliga premiär för 9000 år sedan; Men den första stora Saab körde först av produktionslinjerna och till kunderna ett år senare. En viktig bil för den lilla tillverkaren, inträde i överklassen och en av de mest avancerade bilarna i dess decennium. För många Saab Automobile AB-alumner den bästa Saab någonsin.

Det är säkert sant, om man tar 80er och 90er år som en period. Saab hade 9000 en ledare över konkurrenterna, turboläget möjliggjorde prestanda inom sportbilssektorn. Saab visade i 9000 att automatiska och turbomotorer fungerar bra tillsammans. Vilka andra märken kunde inte göra då.

Det spelar egentligen ingen roll att 9000 var baserad på en golvpanna med de italienska kusinerna. "Vi fick alla friheter", säger Saab -veteraner, "som vi aldrig hade dem senare". Konceptet med framhjulsdrift, en stor interiör och ett variabelt lastutrymme var både en framgång och ett överlevnadsankare för Saab. 1985 rullade från produktionslinjen i Trollhättan från 1998 till 9000. Ständigt reviderad och förbättrad, muterad från CC till 9000 CS. Alla som kör en Saab 9000 varje dag idag tänker på hur mycket 30 års bilframsteg återspeglas i vardagen. Konceptet från Trollhättan känns fortfarande så modernt.

Årsdagen för den offentliga premiären var nästan förlorad i de livliga rörelserna de senaste dagarna. Drama kring NEVS överskuggade händelserna. TTELA visar några bilder på mötet med veteranerna som födde 9000 i Saab Bil Museum.

Ändå är Saab 9000 CC inte bortglömd. Bloggruppen arbetar med ett 9000-projekt för det kommande året, där den officiella årsdagen kommer att fira. Och åtminstone på ett annat ställe i Tyskland är ett annat topphemligt Saab 9000-projekt, vilket kan bli ganska galet.

I den meningen: Saab 9000 30 år - grattis gamla svensken!

16 tankar om “Nästan glömd ..."

 • blank

  Min första SAAB-upplevelse ägde också rum med en 9000. En sympatisk och innovativ toppbil som har gjort 300 000 km utan problem. Sedan kom flera 9-5, som också har bevisat sig. Den sista av dem, en 9-5 Aero SC är fortfarande igång med oss, men går långsamt på flera år.

  Audi och BMW bygger för närvarande jämförbara fordon till den nuvarande tekniska nivån med A7 och A5 Sportback och 3er och 5er GT.

  Synd att andra har erkänt SAAB-nisch och fylla ut och NEVS kom inte att tänka på klokare än att publicera en föråldrad notchback sedan. Inte undra på att försäljningssiffrorna låg på en låg nivå och fordonet slutade på högen. För människor som behöver en aktuell fordon för den dagliga verksamheten (de som köper nya bilar på regelbunden basis och därmed en helt hålls vid liv) är SAAB tyvärr inget alternativ.

 • blank

  Jag kan bara hålla med det. Jag gav mig själv i år en 9000er som ett andra pass bredvid kromglaset. Och han är obesegrad med tre små barn och bättre än 95er. Mer utrymme på sätena och däremellan. Han behandlas verkligen med stor uppmärksamhet på detaljer. Och så lätt att reparera. Gruvan är nu 22 år gammal och sprang idag mellan München och Hof som ett urverk. Och 2.3-liter utan turbo är verkligen ekonomisk. Och det ger lite överraskning när det ökar igen från 160. Förbrukning mellan åtta och nio liter.

  • blank

   Grattis till 9000! Och ja, 9000er har mer plats för passagerare, även om det är mindre än 9-5. Fortfarande en bra bil!

 • blank

  Min första Saab, 1991, var också en 9000 CD och sedan tre Saab 9000 CSE. Det var faktiskt mycket fina bilar. Grattis till alla Saab-ingenjörer som utvecklat detta.

 • blank

  9k var också referensfordonet för mig i sin klass. Något som Saab tyvärr inte lyckades göra mer, så småningom förlorade de sin anslutning, även om du ofta bara ser det vid andra ögonkastet och bilarna är inte dåliga.

  • blank

   Hej, referensbilen har varit mitt ordstäv i åratal! Varigenom vår aero9k förtjänar det predikat som faller ner ... ja, låt oss se, det hade också 12 svåra år!

 • blank

  Jag kör en 900 MY92, men jag kan berätta för de tidigare högtalarna. 9000ers är bara överens! Precis som med 900 har SAAB tagit in innovativa saker som inte fanns i de strukturellt identiska modellerna från Fiat och Lancia. Försäljningssiffrorna särskilt i USA i slutet av 80-talet och början av 90-talet säger allt. Om en cabriolet hade byggts baserat på 9000er (som det var med 900er), skulle SAAB ha överlevt utan GM med en annan investerare ....

 • blank

  Ja, mitt "beroende" började med en 9000 CC 1989 och det har förblivit så än idag: en mysig 9000CS (97) varje dag och en 9000CSE (98) för speciella tillfällen.
  Under de senaste åren har jag ofta hört talesättet "den bästa bilen jag någonsin har haft" från tidigare 9000 ägare - med lite sorg i ögonen.
  Nyligen var det denna stavning även för två veckor sedan på ORIO i Nyköping.
  Bilen är otroligt väl genomtänkt, oavsett om det är den stora interiören, lättheten att reparera eller enheten.
  Om det fortfarande finns en ny start i TH, bör det sättas in igen och det måste vara de gamla friheterna att utveckla och tänka, för allt annat finns redan där.

 • blank

  Jag anser också att 9000 är den bästa Saab som någonsin har byggts. Under många år var jag övertygad om att de "moderna grejerna" (jag kommer definitivt från den klassiska bilhörnan) aldrig skulle komma in i mitt hus.
  Då "tyvärr" var jag tvungen att köpa en 9000CSE som var på uppdrag från min Saab -återförsäljare. 138tKM, första (pensionärer) handen, priset mer än rättvist.
  Och bilen har vänt min Saab-världsuppfattning upp och ner.
  Fruktansvärt av salta vinterförhållanden har han sedan fått en andra 9000CSE som en daglig bil.
  När jag kommer in på 9000 tidigt på morgonen, när det är mörkt och kallt och fuktigt ... stänger dörren och den ogästvänliga världen stannar utanför, då vet jag att jag kör rätt bil.
  Om jag hittade en riktigt bra turbo till ett realistiskt pris skulle jag lägga ner en annan.
  Men som Thorsten korrekt skriver: bilarna har underskattats och förbrukats utan hänsynslöst i flera år, årtionden av vilken anledning som helst. Riktigt bra exemplar har blivit extremt sällsynta ...

 • blank

  9000er är verkligen den bästa SAAB någonsin! När det gäller utrymme, kvalitet, variabilitet och många andra saker.
  Det är faktiskt synd att 9000 aldrig riktigt lyckades ta sig ur skuggan av "kult SAAB", 900: an.
  9000er är nu nästan helt borta från gatuplatsen, vissa avklockade vardagliga gurkor (Ledsen för den hårda formuleringen) är ibland fortfarande på väg.
  Tyvärr har 9000er underskattats.

  Men varför? Är det verkligen bara vid tändningens läge?

  • blank

   Hallå Thorsten,

   Jag har aldrig förstått det heller, men jag börjar få en aning om varför 9000 inte är så eftertraktade.
   Slutsatsen är att han förmodligen är för bra och har sin tydliga styrka "hemma på långa resor".

   Jag kom till Saab genom 9000 (ja, faktiskt genom Draken Jet). Bara den diskreta elegansen och det vänliga ansiktet har lockat mig. Jag ville alltid ha en 9000, den har blivit en modig 2.0t som en CSE.
   Han körde de senaste åren som barnbarn i staden. Han kände sig inte bra. På långa stadier hade jag nästan tårar, så bra passade bilen där.
   Nu har jag ett bränsleskort med företagsbil och 9000 står runt. Han klagar inte och klagar på alla typer av tikar.
   Bara utan glädje kör genom disken: ingenting för 9000. Raiding några kurvor: ingenting för 9000.
   Han tar inget hjärta i stormen, han är för bra för det, har inga känslomässiga kanter. Han övertygar bara på ett lugnt sätt och på långa avstånd.
   Då är det för mig: betala själv eller använd den beskattade företagsbilen ...

 • blank

  En 9000'er var inträdet i "missbruk" ... eftersom "vår" BMW -återförsäljare vid den tiden lätt hade fallit ut med min far (i affärer).

 • blank

  Jag är också alltid entusiastisk inför 9000er. Mitt är nu skonat, min fru har det fortfarande som en "daglig förare" och vill inte köra något annat.

 • blank

  Jag har kört 2009 sedan 9000. Jag började med en 9000CD Griffin, och efter 4 månader köpte jag min andra Saab 2: en '9000 CC i som jag fortfarande har idag. Tyvärr skrotades CD: n 86 ett automatiskt fel och 2012 ett TCS-fel. för närvarande har jag, förutom '2013 CCi, en högerstyrd '86 -er 98 Anniversary CSE 9000t. (Scarab green, datum för första registrering: 2.0!)

  Höger den bästa bilen jag någonsin har haft!

 • blank

  9000 var en bra Saab. Otroligt hur länge den första presentationen har varit tillbaka. Han ser ännu fräschare ut till mig idag än ett eller annat fordon av tiden.

 • blank

  Tråkiga minnen från min första Saab, en 9000 cd, vaknar ...

Kommentarer är stängda.