Ändringar…

2.135! Så många artiklar har dykt upp på bloggen under de senaste 43 månaderna. Otrolig ! Och det handlade alltid om Saab. Bloggen - det var ursprungligen ett gemensamt projekt med en god vän - planerades inte i denna utsträckning.

Kaffe och Saab blogg. Fortfarande säkrad?
Kaffe och Saab blogg. Fortfarande säkrad?

Särskilt inte med ekonomiska artiklar, som dominerade rapporteringen i många veckor. Det var ursprungligen tänkt att gå till våra bilar med en handfull artiklar per månad. Den hobby vi investerar mycket tid, pengar och passion i. Saabblog.net bör bli en informationskälla för alla som har Saab-hjärtat på rätt plats eller som är intresserade av varumärket. Och som ett resultat underlättar köpbeslutet för en ny Saab.

Tragedin i hela historien: Saabblog.net, mitt första sociala medieprojekt, har blivit en succeshistorie. Även om varumärket inte längre existerar med den vanliga definitionen, läser fler och fler människor den här bloggen varje månad. Vilket är svårt att förklara. Eller inte alls.

Å andra sidan förlorade vi företaget som vi ville stödja i början i december 2011. Sedan dess har vi väntat på goda nyheter - hur det känns som 100 år nu. Vi tål NEVS ogenomskinliga historia och kryper fortfarande när varumärket drabbas av ett nytt slag. Om Saab AB till exempel samlar in licensen för att använda varumärket, gör NEVS rekonstruktion, uppsägningar väntar.

Under flera kvartal har jag berättat något om "tålamod" för läsarna; en disciplin som inte är en av mina styrkor i sig. Vilket tar oss till kärnan i artikeln för att hålla texten kompakt och skarp. Jag är lojal mot varumärket, vilket 43 månaders blogg visar, men jag är också otålig. Att stå stilla eller röra sig i sidled, stå stilla, det orkar jag inte.

Allvarligt - vilket perspektiv har märket? Människor som är på lön och bröd på NEVS ser en framtid för varumärket. Ganska konkret, inte så långt borta. Med en ny ägare, inte längre med de tidigare strukturerna. Tja, men med varje meter som jag flyttar bort från Stallbacka-webbplatsen förändras uppfattningen om Saabs framtid.

I södra Tyskland, med 1.200 kilometer från Trollhättan, ser jag bara Saabs framtid som ett alternativ bland många. Möjlig, immateriell, endast bevisad av omständigheter, med viss temporär avstånd. Likaså är demontering av växten och framtiden för Trollhättan som ett stort friluftsmuseum. Kanske har jag fel, vilket jag hoppas, men jag förväntar mig inte den stora dramatiska produktionen som kommer att förändra allt för Saab, antingen från NEVS eller inom en snar framtid.

Som leder mig vidare till Saab-bloggen och dess framtid. Hur ska det gå vidare? Bloggning är hårt men obetalt arbete, månad efter månad. Den ständiga jakten på ämnen och fakta, allt i en viss kvalitet. Ett uppdrag att hålla varumärket prata ... men för vad och varför?

Under en lång tid, oavsett katastrof vid NEVS, har jag funderat på det möjliga perspektivet på saabblog.net, samråd med vänner. Resultatet av samtalen ger två möjligheter:

- Det skulle vara logiskt med tanke på de nuvarande omständigheterna att låta projektet somna i fred. Många bloggar som följde oss 2011 hör nu till det förflutna, men världen vänder fortfarande. Dessutom har alla fantastiska Saabs som jag ville äga redan rullat av produktionslinjen. Och en del finns i mitt garage.

Vilket alternativ, och för mig skulle den mest praktiska lösningen vara. Men det är fortfarande, med en del suddighet, en andra möjlighet:

- Början på en ny era. Mycket drastiska förändringar som skulle ge nya idéer till vardagens bloggliv efter 43 månader går igenom mitt huvud. Ett vågat experiment, en ny upplevelse för Saab-bloggteamet och läsarna. Också en risk eftersom den inte behöver fungera. När allt kommer omkring, morgonspresso eller cappuccino och den älskade dagliga Saab-läsningen mellan klockan 10.00 och 11.00 skulle fortfarande vara säkert för läsarna.

Okej, det jag gör nu kallas "att bygga en båge av spänning". Inte helt rättvist, men vid det här laget avbryter jag mina tankar. Vilka samtal och reflektioner har medfört, vilka förändringar som kommer, och om espresson och vad som än är möjligt med Saab -läsning .... ? Jag lämnar läsarna med obesvarade frågor in i helgen. Det fortsätter på måndag ...

35 tankar om “Ändringar…"

 • blank

  Kära Tom,

  Stort tack också från mig för alla underbara bidrag om Saab (och även för "Limited Edition" 🙂)
  Det skulle vara synd om du slutade, men beslutet, särskilt efter de gränsöverskridande kinesiska anekdoterna de senaste månaderna, tyvärr förståeligt.

  lieben Gruss

  Martin (hoppas naturligtvis på alternativ 2)

 • blank

  Jag hoppas att beslutet är proBlog, varigenom den andra möjligheten också skulle vara riktigt begriplig.Men bloggen var / är ungefär som berget i surfen för oss "Saabgestranden"
  Så först och främst tack för ditt arbete och kanske det fortsätter

 • blank

  Hi Tom,

  Först: Tack för vad du gör för oss.
  Ditt arbete är, åtminstone för mig, en Gund fortsätter att köra min SAAB. Det finns bara mycket information som är användbart för mig och om registreringsnumren i Tyskland sakta sjunker, det är också med din förtjänst. Jag hoppas bara att det också är rätt uppskattning, som måste tjäna sina pengar med SAAB under den svåra tiden.
  Vänligen fortsätt !!!!!!!!

 • blank

  Först och främst tack så mycket för att du håller oss kvar på bollen - även om det ser riktigt bra ut för tillfället!
  Jag önskar dig mycket energi för att fortsätta logga in - Jag ger inte upp min tro på ett lyckligt slut för vårt favoritmärke än! Hälsningar från Lago di Garda, där vi kan njuta av solen igen med vår Aero Cabrio 2002!

 • blank

  En ”veckblogg” skulle räcka för mig, många nyheter från förra gången var ganska frustrerande för Saab -fansen och tyvärr har jag inte trott på en framtid för märket på länge. Det viktiga är vad som händer på gatan, på möten och i garagen. Tyvärr kan vi inte ändra sakerna och framtiden för varumärket, vi måste acceptera det, även om vi är fans. Förutom de många negativa nyheterna i världen har jag inte heller någon lust att läsa dåliga Saab -nyheter (permanent) - och det kommer inte heller att finnas mycket positiva nyheter från NEVS och Saab, tyvärr.

  Men om jag ska vara ärlig så tror jag också att du inte riktigt kan "sluta" ...

  Med vänliga hälsningar!

  • blank

   Annars finns det en rally från NM-R-KEH-MAI till AB
   Höger Hias?

   • blank

    Titta ... en liten turné nära München planeras snart. Var kommer du ifrån?

    • blank

     Föräldralösa Hallertau SAAB-freak

 • blank

  En åsikt på sidan: i den nuvarande situationen har antalet Bloqs verkligen minskat. Kompetenta och bra webbplatser som dessa kommer att bli efterfrågade ännu mer i framtiden. Jag kan bara hoppas att du inte stänger av Bloq helt ... Tack igen för alla fantastiska bidrag!

 • blank

  Hej, om det hjälper, är varje 2 tillräckligt. Dag ett meddelande. Varför ser ingen av de etablerade tillverkarna potentialen i Saab-märket! När du går genom museet i Trollhättan, gör det att du vill gråta, så många vackra bilar och nu borde det vara över.

  Med vänliga hälsningar till alla Saabgetreuen, Jens Lübberstedt

 • blank

  Ursäkta, jag måste skriva på engelska, jag översätter saabblog.net regelbundet och gillar att läsa dina fantastiska ord. Jag kör också en Saab-blogg, Saab vs .. Skepticism, jag har framtiden för min blogg, jag älskar Saab, älskar att ta bilder och älskar att skriva, men har redan bestämt.

  Den nuvarande situationen är ganska dyster och folk går vidare, jag har fortfarande 3 Saabs, men också en helt ny Lexus GS300h F Sport, det svarar på ett behov av något annat än BMW, Mercedes och Audi, det ger en känsla av exklusivitet och prestige Jag upplever bara i en Saab, byggkvaliteten är exceptionell och de uppvärmda sätena är underbart bekväma, det är inte en Saab, men det är en seriöst bra bil.

  Jag hoppas att du fortsätter att köra din fantastiska Saab-blogg, eftersom jag verkligen tror att vi kommer att ha mycket att skriva om under många år framöver, vi behöver bara titta på saken lite annorlunda.

  • blank

   Kära "elevencreative"

   Men eftersom vi har absolut samma smak när det gäller de (få) möjliga alternativen till Saab ... 😉

 • blank

  Hej Tom. Jag är Markus från Zürich. Först och främst ett stort tack för alltid kunniga, intressanta och spännande rapporter, erfarenheter och förhoppningar om Saab Cars historia. Mitt förhållande till Saab startade 1967 i Zürich. Jag föddes i en vit Saab 99 på väg till universitetssjukhuset. Mina föräldrar hade en BMW Isetta. Han var för liten på grund av min förestående födelse. Min far valde en Saab eftersom hans läkare också körde en Saab. Fram till för 11 år sedan, när min far lämnade denna värld, köpte han alltid bara Saab, från 96, 99, 90, 900-1. 9000-1, 9000-2, 9-5 1. var drygt 400 000 km per fordon. Mitt hjärta har alltid slagit uteslutande för Saab. Det spelar ingen roll om Saab någonsin bygger fordon igen. Saabs ande finns alltid i mitt hjärta. Min nuvarande 9-3 II, 4 × 4, 2,8 V6 är inte längre en riktig Saab, tekniskt sett. Men jag känner alltid "Saabs ande" för varje körd kilometer. Få "andan" i din sensationella blogg. Du kommer att få bekräftelsen varje dag med läsarens svar. Jag ser redan fram emot morgondagen, vad det förmodligen är spännande att läsa från dig.Tack så mycket från Schweiz.

 • blank

  Också ett stort tack från Schweiz! En riktigt bra blogg och också den riktigt enda bra SAAB-bloggen! Ditt bidrag till SAAB är viktigare och värdefullare än NEVS någonsin kunde ha varit! SAAB var en bra historia och nu måste SAAB behålla det som är kvar av det! Förresten, i många Steven King-romaner visas en SAAB då och då. Dessa bilar från Trollhättan kommer att hemsöka världen länge och du kommer aldrig att glömma dem! Vi hade nu sju SAAB i familjen från 99 till de nya modellerna och vi körde dem med passion! Även om jag byter till ett annat varumärke någon gång kommer jag alltid att vara en SAAB-fan och samla allt från märket som jag kan få tag på! Jag njuter nu ännu mer av min senaste SAAB och lyssnar på väskans väsande tills den stannar en dag ...

 • blank

  Hej Tom.
  Jag tillåter det själv trots att vi aldrig har träffat. Jag har alltid undrat om du gör ett annat jobb eller har ett privatliv. Det är alltid svårt när man engagerar sig i en sak. Jag har sagt flera gånger att Saab, som vi har fått veta och uppskattar, länge har upphört att existera.
  Om du fortsätter den här bloggen bör du bara över
  "Våra Saabs" gör dig orolig. Allt som har spekulerats under de senaste 2 åren är bara suger. All denna latenta halvkunskap om vad som kommuniceras om ämnet är löjligt. Jag säger alltid: behåll dina Saabs, njut av dem och ta hand om dem. Satsa inte tankar på ”tänk om”. Vi har alla ingen kontroll över framtiden på Saab eller NEVS. Du Tom föredrar att rapportera mer om möten, resor eller liknande. Det är det positiva som återstår för oss om Saab. Och jag tror att det är så vi vill ha Saab i åtanke.

 • blank

  Jag är läsare av bloggen sedan 08 / 2011 och det flera gånger om dagen.
  Vid den tiden var jag oroad över köpet av en 9-5 II SC. History.
  Sedan dess hoppas jag, jag är lycklig och i förtvivlan. Liksom oss alla.
  Snälla, Tom, jag behöver min dagliga täckning av Saab.
  Jag ger inte upp hoppet på att saker kommer att fortsätta i Sverige! Jag är övertygad om att det kommer, även om det varar.
  Så snälla, Tom håller något!

  Hälsningar och TACK för de senaste 43 månaderna och 2.135 rapporter !!!

 • blank

  I själva verket hälsar SAAB-förarna varandra igen ... samhället lever - vad mer kan du önska - förutom nya SAAB-fordon? SAAB har länge varit en legend som du aldrig kommer att kunna säga om andra vanliga massprodukter i denna form ... Jag älskar det här märket!

  • blank

   Så ser jag det också, SAAB-samhället är mer aktuellt än det var före 5 år sedan. Även 901-drivrutiner hälsar min 9-3 II, någonting har aldrig hänt tidigare. När Tom lämnar faller jag bort från troen. Allt kommer att bli bra, en trevlig helg och till måndag!

 • blank

  Hi Tom,

  Vi också, högt i norra republiken, är mycket glada över de framtida bloggaktiviteterna.

  Om vi ​​har tur, är förhandlingspartnerna i Trollhättan men överens omedelbart än väntat och det finns även tidigt igen SAAB-bilar från bandet (E-SAAB?).

  Förhoppningsvis kommer det att finnas mer noggrann information från SAAB City på 08.10.2014 (inlämning av den beredda återhämtningsplanen) från NEVS.

 • blank

  Jag har bara läst blogginläggen varje dag i 1-2 månader och tar av mig hatten för Tom! Nästan varje dag slår Saab (eller NEVS) upp och ner. Vi läser det bara - Tom lägger mycket tid på att skriva dessa poster. Jag själv skulle välja alternativ 1. Men du måste notera att det förmodligen aldrig kommer att finnas en så snyggt underhållen tysk Saab-blogg igen och en liten framgångshistoria kommer att krossas.

  Under de senaste veckorna har du läst mer och mer pessism, det var klart för mig att det skulle komma till denna punkt någon gång. Jag har äntligen bockat av Saab i några veckor nu och vill inte ha halva Saabs i framtiden! Jag har kommit överens med "slutet" - tror att det är så för de flesta, inklusive Tom.

  Jag önskar bra tankar och bara det bästa !!

  • blank

   Imho är Saabgeist från Stallbacka i Trollhättan. Det är viktigt att skilja, för i vårt sinne lever han vidare.

 • blank

  "... Inte riktigt rättvist ..." är bra 🙂
  Jag är upphetsad.

 • blank

  Självklart, vad synd det du meddelade idag. För att förstå det är det i alla fall från min sida. De senaste två åren har tagit en lägesutveckling som var oklart i början.
  Mitt tack går först och främst till dig, men också till din fru och barn. Det sistnämnda var verkligen tvungen att stå tillbaka en eller annan gång så att vi kunde få den senaste informationen.
  Nu är det dags att flytta värden. "Tack" igen för det arbete du gjort.

 • blank

  Tom!
  ... var snäll mot oss !!

  LG i rundan, Cabriote

 • blank

  I månader läser bloggen när jag kommer hem varje dag efter arbetet. Naturligtvis har jag med stolthet passerat mitt CV med kunskap om att vi kör unika fordon och att ingen kan ta oss. Vad du än tänker på är det rätt. Tack för vad du har gjort för oss, gör det för oss och gör det i framtiden. Måste du lyckas.

 • blank

  Vad som händer (eller inte händer) i Trollhättan är sorgligt.
  Men ändrar det någonting av passion för en sann Saab entusiast?
  Jag äger för närvarande 8 Saab och kommer att vara lojal mot Saab, oavsett om nya Saabs kommer att produceras i framtiden eller ej.
  Så varför ska en blogg somna bara för att några företagsledare inte får saker att göra? I 10 år ska jag också prata om Saab. Och du, Tom, som jag dömer dig också!
  Så vad?

 • blank

  Tom, skit inte ;-)) !! Allvarligt, först och främst ett stort tack för det arbete som hittills har utförts, som fick mycket energi och uppmärksamhet på detaljer !!! Jag tror att det knappast finns något jämförbart bland bloggarna! Jag skulle vara glad om det skulle fortsätta och jag skulle inte tänka mig om bloggen skulle ha en förlängning till en annan svensk tillverkare? Kanske expansionen går i en helt annan riktning, jag är nyfiken !!

 • blank

  Jag är nyfiken.

 • blank

  Hej.

  Jag hoppas att oktober ger många positiva överraskningar ...
  Vissa meddelar för mig:
  Musikaliskt sett släpper mina tre favoritband nya album. Det speciella med det är att de sista "nya" albumen faktiskt kom på 3 -talet:
  Pink Floyed, Queen och Inspiral Carpets! Av alla tre band hade jag alltid hoppats på något nytt, men trodde inte längre! Nu även efter 20 år släpper alla 3 nya album med nya låtar samtidigt.
  Vår SAAB 9-3 får en ny central release (antagligen med ny koppling) vid 120.000km och sedan förhoppningsvis bara för 120.000km utan uppdelning 😉

  Och NEVs med sina produktionsanläggningar i Sverige?
  Det borde finnas ett viktigt datum för NEV den 08 oktober eller så ...
  Dessutom kommer det förmodligen att finnas ändringar i bloggen nästa vecka.

  Jag kan bara hoppas
  att allt kommer att bli bra,
  Det kommer slutligen ut ur NEV och
  att Tom också fortsätter bloggen i en annan form.

  Hopp dör senast.

  vänliga hälsningar

  André

 • blank

  Vänligen fortsätt, även om det för närvarande inte finns Saab i flottan, har denna blogg övertygat mig om att ha hälsningar från Österrike

 • blank

  Jag är dahoam i min Saab-energi
  Jag njuter av "mig själv" i min sjätte, nu 2009 93SCXWD Aero vad mer kan jag önska mig.
  Jag behöver inte mer i alla fall. Om jag vill behålla nöjet så länge som möjligt är jag tacksam att SAAB-ENERGIE fanns och att jag har en del av det för mig själv.
  Hälsningar från Salzburg och trevlig resa för alla

 • blank

  Tack och lov - från mitten av artikeln trodde jag att du meddelade att du planerade att gå över till frankerna 🙂

  Då blir jag tålmodig - det borde bara ta en dag. Jag vet långa torra trollformler 🙂

  • blank

   Förmodligen till Bavarianerna med den vita / blå propellen. Jag tror inte det. det blir en helg 😉

  • blank

   Det har varit lite mer än en dag! Men vi känner redan till det "magiska ordet" ...

   Jag kan fullt ut förstå Toms kommentarer. Jag tycker att hans uthållighet och engagemang är beundransvärt. Jag vet inte var han får allt detta ifrån, personligen skulle jag troligen ha kastat in handduken. Det som har hänt i Trollhättan den senaste tiden är något tragiskt, särskilt i förhållande till de människor som fortfarande står bakom varumärket med hjärta och själ och hoppas att tårar kommer till mig ibland. Om du tillåter mig vill jag uttrycka min fulla solidaritet med alla ärliga och engagerade arbetare där!

   Och till Tom igen min respekt för det arbete som görs här!

Kommentarer är stängda.