Förändringar ...

2.135! Så många artiklar har dykt upp på bloggen under de senaste 43 månaderna. Otroligt! Och alltid handlade det om Saabs ämne. Bloggen - han var ursprungligen projektet med en bra vän - var inte planerad i den utsträckningen.

Kaffe och Saab blogg. Fortfarande säkrad?
Kaffe och Saab blogg. Fortfarande säkrad?

Särskilt inte med affärsartiklar som dominerat täckningen i många veckor. Det var ursprungligen tänkt att gå till våra bilar med en handfull artiklar per månad. Den hobby där vi investerar mycket tid, pengar och passion. Saabblog.net ska vara en källa till information för de som har Saab-hjärtan på rätt ställe eller som är intresserade av varumärket. Och som ett resultat gör köpbeslutet för en ny Saab lättare.

Tragedin i hela historien: Saabblog.net, mitt första sociala medieprojekt, har blivit en succeshistorie. Även om varumärket inte längre existerar med den vanliga definitionen, läser fler och fler människor den här bloggen varje månad. Vilket är svårt att förklara. Eller inte alls.

Å andra sidan, sedan december 2011 har gått vilse för oss, företaget som var i början som vi ville stödja. Sedan dess har vi väntat på goda nyheter - under tiden kände 100 år. Vi uthärdar den genomskinliga historien om NEVS, och fortfarande flinch när varumärket tar en ny downer. Till exempel, när Saab AB samlar in licensen för att använda varumärket, rekonstruera NEVS, väntar uppsägningar.

I flera kvartaler säger jag läsarna något av "tålamod"; en disciplin som inte är en av mina egna styrkor. Så, för att hålla texten kompakt och skarp, ligger vi i artikelns hjärta. Jag är lojal mot varumärket, vilken 43-månaders blogg bevisar, men också otålig. Stilla eller sidled rörelse, steg på plats, jag kan inte stå där.

Allvarligt - vad är varumärkets perspektiv? Människor som är i löneskatt på NEVS ser en framtid för varumärket. Ganska konkret, inte så långt borta. Med en ny ägare, inte med tidigare strukturer. Det är bra, men med varje meter som jag flyttar från fabriken i Stallbacka förändras också uppfattningen av Saabs framtid.

I södra Tyskland, med 1.200 kilometer från Trollhättan, ser jag bara Saabs framtid som ett alternativ bland många. Möjlig, immateriell, endast bevisad av omständigheter, med viss temporär avstånd. Likaså är demontering av växten och framtiden för Trollhättan som ett stort friluftsmuseum. Kanske har jag fel, vilket jag hoppas, men jag förväntar mig inte den stora dramatiska produktionen som kommer att förändra allt för Saab, antingen från NEVS eller inom en snar framtid.

Vilket leder mig till Saab-bloggen och dess framtid. Hur ska det fortsätta? Blogging är svårt men obetalt arbete, månad efter månad. Den ständiga sökningen efter ämnen och fakta, allt i en viss kvalitet. Ett uppdrag att hålla varumärket pratar ... men varför och varför?

Under en lång tid, oavsett katastrof vid NEVS, har jag funderat på det möjliga perspektivet på saabblog.net, samråd med vänner. Resultatet av samtalen ger två möjligheter:

- Det skulle vara logiskt, med tanke på nuvarande omständigheter, att låta projektet gå och lägga sig. Många bloggar som har följt oss till 2011 är nu förbi, men världen fortsätter att rotera. Dessutom, alla de stora Saabarna som jag ville ägna var redan borta från linjen ändå. Och en del finns i mitt garage.

Vilket alternativ, och för mig skulle den mest praktiska lösningen vara. Men det är fortfarande, med en del suddighet, en andra möjlighet:

- Början av en ny era. Ganska drastiska förändringar, som skulle föra nya idéer till bloggen varje dag efter 43 månader, gå igenom mitt huvud. Ett vågat experiment, en ny upplevelse för Saab Blog Team och läsare. Också en risk för att den inte nödvändigtvis fungerar. Morgonens espresso eller cappuccino och den älskade dagliga Saab-läsningen mellan 10.00 och 11.00 klockan skulle trots allt vara säkra för läsarna.

Okej, de kallar vad jag gör nu "bygga en suspensiv båge". Inte helt rättvist, men jag avbryter mina reflektioner vid denna tidpunkt. Vilka konversationer och reflektioner har medfört, vilka förändringar finns framför dörren och om espresso och vad som helst med Saab-läsning fortfarande är möjligt. ? Jag avvisar läsarna med öppna frågor i helgen. På måndag fortsätter det ...

35 tankar också "Förändringar ..."

 • Tack Gud - från mitten av artikeln hade jag redan tänkt, du tillkännager att du planerar att överfalla till frankerna 🙂

  Då blir jag tålmodig - den ska bara vara en dag. Eftersom jag vet längre varaktighet 🙂

  • Förmodligen till Bavarianerna med den vita / blå propellen. Jag tror inte det. det blir en helg 😉

  • Tja, det är precis över en dag! Men vi vet redan "magiska ordet" ...

   Jag kan fullt ut förstå kommentarerna från Tom. Jag finner hans uthållighet och engagemang beundransvärt. Jag vet inte var han får allt, jag skulle troligen ha kastat i handduken. Vad som händer i Trollhättan på senare tid tycker jag att det är så tragiskt, särskilt i förhållande till de människor som fortfarande står bakom varumärket med hjärta och själ och hoppas att tårar ibland kommer till mig. Om du tillåter mig vill jag uttrycka min fulla solidaritet med alla ärliga och engagerade arbetare där!

   Och till Tom igen min respekt för det arbete som görs här!

 • Jag är dahoam i min Saab-energi
  jag tycker om "mig" i min sext, nu 2009er 93SCXWD Aero vad mer kan jag önska.
  Jag behöver inte mer än. Om jag vill njuta av det så länge som möjligt, är jag tacksam att SAAB ENERGY har funnits och att jag har en del av det för mig själv.
  Hälsningar från Salzburg och trevlig resa för alla

 • Vänligen fortsätt, även om det för närvarande inte finns Saab i flottan, har denna blogg övertygat mig om att ha hälsningar från Österrike

 • Hej.

  Jag hoppas att oktober ger många positiva överraskningar ...
  Vissa meddelar för mig:
  Musikaliskt släpper mina 3 libaryband slumpmässigt nya album. Det speciella är att de sista "nya" albumen faktiskt kom i 1990:
  Pink Floyed, Queen och Inspiral Carpets! Av alla tre band hade jag alltid hoppats på något nytt, men trodde inte längre! Nu även efter 20 år släpper alla 3 nya album med nya låtar samtidigt.
  Vår SAAB 9-3 får en ny central release (antagligen med ny koppling) vid 120.000km och sedan förhoppningsvis bara för 120.000km utan uppdelning 😉

  Och NEVs med sina produktionsanläggningar i Sverige?
  Det ska vara ett viktigt datum för NEVs på 08.October eller så ...
  Dessutom kommer det förmodligen att finnas ändringar i bloggen nästa vecka.

  Jag kan bara hoppas
  att allt kommer att bli bra,
  Det kommer slutligen ut ur NEV och
  att Tom också fortsätter bloggen i en annan form.

  Hopp dör senast.

  Med vänliga hälsningar

  André

 • Jag är nyfiken.

 • Tom, skit inte ;-)) !! Allvarligt, först och främst ett stort tack för det arbete som hittills har utförts, som fick mycket energi och uppmärksamhet på detaljer !!! Jag tror att det knappast finns något jämförbart bland bloggarna! Jag skulle vara glad om det skulle fortsätta och jag skulle inte tänka mig om bloggen skulle ha en förlängning till en annan svensk tillverkare? Kanske expansionen går i en helt annan riktning, jag är nyfiken !!

 • Vad som händer (eller inte händer) i Trollhättan är sorgligt.
  Men ändrar det någonting av passion för en sann Saab entusiast?
  Jag äger för närvarande 8 Saab och kommer att vara lojal mot Saab, oavsett om nya Saabs kommer att produceras i framtiden eller ej.
  Så varför ska en blogg somna bara för att några företagsledare inte får saker att göra? I 10 år ska jag också prata om Saab. Och du, Tom, som jag dömer dig också!
  Så vad?

 • I månader läser bloggen när jag kommer hem varje dag efter arbetet. Naturligtvis har jag med stolthet passerat mitt CV med kunskap om att vi kör unika fordon och att ingen kan ta oss. Vad du än tänker på är det rätt. Tack för vad du har gjort för oss, gör det för oss och gör det i framtiden. Måste du lyckas.

 • Tom!
  ... var snäll och håll dig sant!

  LG i rundan, Cabriote

 • Självklart, vad synd det du meddelade idag. För att förstå det är det i alla fall från min sida. De senaste två åren har tagit en lägesutveckling som var oklart i början.
  Mitt tack går till dig, men också till din fru och barn. Sistnämnda måste avstängas ett par gånger, så vi kunde få den senaste informationen.
  Nu är det dags att omplacera valenser. Återigen "tack" för arbetet.

 • "... inte rättvist ..." är bra 🙂
  Jag är upphetsad.

 • Jag läste bloggen bara efter 1-2 månader dagligen och satte min hatt på Tom! Nästan dagligen slår detta upp och ner på Saab (eller NEVS) på ditt sinne. Vi läste bara det - Tom spenderar mycket tid på att skriva dessa poster. Jag, för mig, skulle välja alternativ 1. Det måste emellertid noteras att det förmodligen aldrig kommer att ge sådan en väl underhållen tysk Saab-blogg och en liten succeshistoria är massad.

  Under de senaste veckorna har pessismen lästs mer och mer, jag visste att det kommer till denna punkt någon gång. Jag har kontrollerat Saab i några veckor nu och jag vill inte ha halva Saabs i framtiden! Har avgått mig till "slutet" - tänk så det är här mest inklusive Tom.

  Jag önskar bra tankar och bara det bästa !!

  • Imho är Saabgeist från Stallbacka i Trollhättan. Det är viktigt att skilja, för i vårt sinne lever han vidare.

 • Hi Tom,

  Vi också, högt i norra republiken, är mycket glada över de framtida bloggaktiviteterna.

  Om vi ​​har tur, är förhandlingspartnerna i Trollhättan men överens omedelbart än väntat och det finns även tidigt igen SAAB-bilar från bandet (E-SAAB?).

  Förhoppningsvis kommer det att finnas mer noggrann information från SAAB City på 08.10.2014 (inlämning av den beredda återhämtningsplanen) från NEVS.

 • Faktum är att SAAB-drivrutinerna hälsar varandra igen ... samhället är levande - vad mer kan du vilja - förutom nya SAAB-fordon? SAAB har länge varit en legend, något som du aldrig kommer att kunna säga i form av andra vanliga massproducerade produkter ... Jag älskar det märket !!!

  • Så ser jag det också, SAAB-samhället är mer aktuellt än det var före 5 år sedan. Även 901-drivrutiner hälsar min 9-3 II, någonting har aldrig hänt tidigare. När Tom lämnar faller jag bort från troen. Allt kommer att bli bra, en trevlig helg och till måndag!

 • Jag är läsare av bloggen sedan 08 / 2011 och det flera gånger om dagen.
  Vid den tiden var jag oroad över köpet av en 9-5 II SC. History.
  Sedan dess hoppas jag, jag är lycklig och i förtvivlan. Liksom oss alla.
  Snälla, Tom, jag behöver min dagliga täckning av Saab.
  Jag ger inte upp hoppet på att saker kommer att fortsätta i Sverige! Jag är övertygad om att det kommer, även om det varar.
  Så snälla, Tom håller något!

  Hälsningar och TACK för de senaste 43 månaderna och 2.135 rapporter !!!

 • Hej Tom.
  Jag tillåter det själv trots att vi aldrig har träffat. Jag har alltid undrat om du gör ett annat jobb eller har ett privatliv. Det är alltid svårt när man engagerar sig i en sak. Jag har sagt flera gånger att Saab, som vi har fått veta och uppskattar, länge har upphört att existera.
  Om du fortsätter den här bloggen bör du bara över
  "Våra Saabs" oroar dig. Allt som spekulerats under de senaste 2-åren var bara irriterande. Allt detta latenta halvkunskap om vad som kommuniceras med ämnet är löjligt. Jag säger alltid att dina Saabs är nöjda med det och ta hand om det. Investera inte i "vad om". Vi har ingen påverkan på framtiden hos Saab eller NEVS. Du Tom skulle hellre rapportera mer om möten, utgångar eller liknande. Det är det positiva med Saab. Och jag tror det är hur vi vill komma ihåg Saab.

 • Också ett stort tack från Schweiz !!! En riktigt bra blogg och den riktigt bra SAAB bloggen! Ditt bidrag till SAAB är viktigare och mer värdefullt än NEVS kunde någonsin ha varit! SAAB var en bra historia och det är nu upp till SAAB att ta hand om det! Förresten, många Steven King-romaner kommer upp och om igen en SAAB. Dessa bilar från Trollhättan kommer att fortsätta hacka världen länge och du kommer aldrig att glömma dem! Vi hade nu sju SAAB i familjen från 99er till de nya modellerna och vi körde dem med passion! Även om jag byter till ett annat märke, kommer jag alltid att vara ett fan av SAAB och samla allt från märket som kommer i mina händer! Jag tycker om min sista SAAB mer och lyssnar på turboens lutning tills det blir tyst en dag ... ..

 • Hej tom Jag är Markus från Zürich. Först och främst tack för de alltid kunniga, intressanta och spännande rapporterna, erfarenheterna, hoppen på Saab Cars historia. Mitt förhållande till Saab kom i år 1967 i Zürich. Jag föddes i en vit Saab 99 på väg till universitetssjukhuset. Mina föräldrar hade en BMW Isetta. Han var för liten på grund av min kommande födelse. Min pappa valde en Saab eftersom hans läkare också körde en Saab. Fram till 11 år, när min far lämnade denna värld, köpte han alltid bara Saab, från 96, 99, 90, 900-1. 9000-1, 9000-2, 9-5 1. långt mer än 400'000km per fordon. Mitt hjärta slår sedan Saab. Det spelar ingen roll om Saab någonsin bygger fordon igen. Saabs ande ligger i mitt hjärta. Min nuvarande 9-3 II, 4 × 4, 2,8 V6 är inte en riktig Saab längre, tekniskt. Men jag känner alltid "Saabs ande" med varje körd kilometer. Få "andan" i din sensationella blogg. Bekräftelsen du mottar varje dag med läsarens svar. Jag ser fram emot imorgon, vilket är spännande att läsa från dig. Tack så mycket från Schweiz.

 • Ursäkta, jag måste skriva på engelska, jag översätter saabblog.net regelbundet och gillar att läsa dina fantastiska ord. Jag kör också en Saab-blogg, Saab vs .. Skepticism, jag har framtiden för min blogg, jag älskar Saab, älskar att ta bilder och älskar att skriva, men har redan bestämt.

  3 Saabs, men även en helt ny Lexus GS300h F Sport, svarar det på ett behov av något annat än BMW, Mercedes och Audi, det ger en känsla av exklusivitet och prestige Det är inte Saab, men det är en väldigt bra bil.

  Saab blogg, som jag verkligen tror att vi kommer att ha mycket att skriva om i många år framöver, behöver vi bara titta på saker annorlunda.

  • Kära "elva kreativa"

   Men vi har absolut samma smak för de (få) möjliga alternativen till Saab ... 😉

 • Hej, om det hjälper, är varje 2 tillräckligt. Dag ett meddelande. Varför ser ingen av de etablerade tillverkarna potentialen i Saab-märket! När du går genom museet i Trollhättan, gör det att du vill gråta, så många vackra bilar och nu borde det vara över.

  Med vänliga hälsningar till alla Saabgetreuen, Jens Lübberstedt

 • En åsikt på sidan: I nuvarande situation har antalet Bloqs verkligen krympt. Alla mer kompetenta och bra platser som dessa kommer att vara efterfrågade i framtiden. Jag kan bara hoppas att du inte helt ställer in Bloq ... Tack igen för alla de stora bidragen!

 • För mig skulle en "veckovis blogg" vara tillräckligt, mycket av de senaste nyheterna var ganska frustrerande för Saab-fanen och tyvärr tror jag inte längre på en framtida varumärke. Det är viktigt vad som händer på gatan, vid möten och i garage. Tyvärr kan vi inte ändra saker och framtid runt varumärket, vi måste se det, trots att vi är fans. Förutom det stora antalet negativa meddelanden världen över för att läsa även dåliga Saab-nyheter, har jag (permanent) ingen önskan - och mycket positiva kommer inte att komma från NEVS och Saab, tyvärr.

  Men om jag är ärlig tror jag också att du inte helt kan "sluta" med det ...

  Med vänliga hälsningar!

  • Annars finns det en rally från NM-R-KEH-MAI till AB
   Höger Hias?

   • Titta ... snart är en liten runda nära München planerad. Var kommer du ifrån?

    • Verwaister Hallertauer SAAB - Freak

 • Först och främst tack för att du alltid hållit oss på bollen - även om det ser riktigt rätt ut just nu ...!
  Jag önskar dig fortfarande mycket energi att logga in - jag ger fortfarande inte upp min tro på en lycklig avslutning för vårt favoritmärke! Hälsningar från Lago di Garda, där vi njuter av solen igen med vår 2002 er Aero Cabriolet!

 • Hi Tom,

  Först: Tack för vad du gör för oss.
  Ditt arbete är, åtminstone för mig, en Gund fortsätter att köra min SAAB. Det finns bara mycket information som är användbart för mig och om registreringsnumren i Tyskland sakta sjunker, det är också med din förtjänst. Jag hoppas bara att det också är rätt uppskattning, som måste tjäna sina pengar med SAAB under den svåra tiden.
  Vänligen fortsätt !!!!!!!!

 • Jag hoppas att beslutet är proBlog, även om den andra möjligheten verkligen skulle vara att förstå. Men bloggen var / är något som rocken i surfen för oss "Saabgestrandeten"
  Så först och främst tack för ditt arbete och kanske det fortsätter

 • Kära Tom,

  Tack för alla fantastiska bidrag om Saab (och även för "Limited Edition" 🙂)
  Det skulle vara synd om du slutade, men beslutet, särskilt efter de gränsöverskridande kinesiska anekdoterna de senaste månaderna, tyvärr förståeligt.

  lieben Gruss

  Martin (hoppas naturligtvis på alternativ 2)

Kommentarer är stängda.