svanesång

Den takt som NEVS planerar att minska jobb har förskräckt fackföreningarna ... de trodde att de och deras medlemmar var säkra i början av veckan. NEVS-ledningen trodde att de hade fått uppmuntrande signaler om framstegen i förhandlingarna.

NEVS i slutet? © 2014 saabblog.net
NEVS i slutet? © 2014 saabblog.net

De var tydligen för tidiga, för optimistiska eller felaktiga. Fråga: är vi förvånade? Jag är inte ! Nykter, utan en Saab-romantisk touch, är situationen klar. NEVS förlorar en tillgång åt gången. Först användningen av varumärkesrättigheterna, sedan produktionskapaciteten. Det finns färre och färre skäl till varför någon bör gå med i NEVS.

NEVS kommer att finnas där om några dagar, där insolvensförvaltarna överlämnade 2012 i augusti. En växt som behöver hållas vid liv med ett kärnteam bör behålla sitt värde. Det kostar pengar varje dag, hösten har börjat, vinteren hamnar snabbare i Västragötland än här i söder. Då kostnaderna för energi ökar, måste byggnaderna värmas upp.

Vid NEVS finns 350-anställda kvar efter uppsägningsåtgärden. Runt 150 till 160 är tilldelade till produktion och underhåll av systemen. Resten av 190-anställda arbetar inom administration eller utveckling. Du kan fortfarande komma ihåg artikeln med rubriken siege, Det är fortfarande på gång, kanske Nevs kommer eller går.

Moralt är åtminstone slutet på episoden uppnådd. Ledande fackföreningsmedlemmar uppgav öppet på onsdagen att de inte längre litar på NEVS-förvaltningen, vilket är oerfaren med att köra en bilfabrik och med transaktioner av denna omfattning. Paralleller till den sista fasen av Muller eran drogs, ordstävningen av 9-livet hos en katt gjorde rundorna. Nu har du åtminstone kommit till Life 8,5.

Idag gick ungefär 5.5 miljoner euro från den statliga lönegarantin till anställda som löner. Den utarbetade omstruktureringsplanen ska presenteras för det första kreditgivningsmötet den 8 oktober. Vad som kan vara kvar för renovering ... det är inte så mycket. På vanligt språk, ingen produkt, inget varumärke, ingen produktion. Bara en timmes arbete och en utvecklingsavdelning på ett bättre verkstadsföretag.

I går antog NEVS för första gången att saker inte går som planerat. Att du underskattade komplexiteten, liksom tidsfaktorn när du gick till förhandlingarna under våren. Också det måste du hitta en kompromiss mellan de tre parterna.

Tiden fungerar för en möjlig, svalt beräknande köpare. Han kan vänta och se vad som händer och när behovet är störst, slå. Utan att behöva acceptera en av de nuvarande aktieägarna som en minoritetsaktieägare, som man skulle vilja ha i Stallbacka. Eller med möjlighet att få de bästa bitarna fileterade och överlämnas direkt.

För Trollhättan är det svårt för anställda. Det här är mänskliga tragedier som äger rum här. Vissa hade gett sitt jobb hos Volvo för att flytta tillbaka till Stallbacka. Där ett företag, den finansiella flaskhalsen i åtanke, tills mars rekryterade arbetare.

Har du redan märkt? Jag undvek att nämna namnet på vårt varumärke i den här artikeln. Det är detsamma i Sverige. Till och med Dagens Industri - Trollhättan-varumärket som inte alltid är bra för Mullers tid - undvek det i rubriken igår. NEVS är NEVS, företaget måste själv lösa sina hemlagade problem. NEVS är förmodligen i slutet. När inget mirakel händer, när det inte finns någon vit riddare. Sjuka företag väntar alltid på det, men i de allra flesta fall finns det ingen lycklig final.

Att stanna med den nyktera, tydliga blicken utan Saab-romantik: det ekonomiska livet är obevekligt. Vem gör misstag, vem betalar. Om du gör många misstag kommer det att bryta nacken, du kommer inte få en ny chans. NEVS har gjort många misstag. Så är ekonomin reglerad. Vad som är ohållbart försvinner från marknaden. Nytt uppstår.

22 tankar om “svanesång"

 • blank

  ... vilket i slutändan leder mig tillbaka till den fråga som jag ställde när jag tog över NEVS ... varför fick de budet? Ologisk och kortsiktig - även då för mig.

  SAAB kan bara vara SAAB med en europeisk herr, ingen indianer, ingen kineser eller koreaner - SAAB är ett europeiskt varumärke och representerar europeiska (svenska) värderingar, allt annat är humbug.

  Faktum är att de är underbara bilar, GM kunde inte stoppa det med ett sinne som verkar oöverträffat för tillfället - så det är reliker från en annan era av bilindustrin, och vi kan vara stolta över att ha något sånt ...

  Kanske kommer någon att upptäcka att denna förståelse är en förutsättning för att SAAB ska kunna bli SAAB.

 • blank

  Jag tror att vi nu har nått en punkt där det är mer förnuftigt och mer spännande att hantera gamla (dvs alla någonsin producerade) Saab-bilar istället för att slösa tid på en NEVS-zombie och eventuellt efterföljande mutanter att spekulera. Kör dina Saabs, ta hand om dem, samla dem, vad som helst, men: glöm framtiden. NEVS är inte död, det luktar bara lite konstigt….

 • blank

  Besvikelsen ligger djupt efter de senaste åren. Jag kunde inte och fortfarande inte förstå varför administratörerna bara valde NEVS. När produktionen började igen i december var jag glad att jag hade fel i NEVS och trodde ja, de kan förmodligen vad. Tyvärr tog inte beviset på motsatsen längre tid att komma. Sådana förändringsbad låter flaggorna flamma.

 • blank

  Vad som hölls här av en del en berömsång för NEVS och vad som frälsades berömdes ……… Plötsligt finns det bara skam och missbruk för NEVS.
  Men med rätta kan vissa människor komma ihåg omröstningen?
  NEVS kommer att bemästra situationen ....
  Vad var redan skrivet dåligt om GM och Muller och då var allt inte så dåligt?
  Kanske kan vissa komma ihåg sina kommentarer och överväga detta med ytterligare beröm när en ny vise riddare dyker upp på scenen.

  Jag är ledsen att jag inte kan läsa längre, för dina ögon gör ont eftersom vissa vänder som flaggor i vinden.

 • blank

  Det är verkligen svårt att tro på en bra slut för SAAB.
  Men jag hoppas fortfarande att i framtiden kommer bilar av varumärket SAAB i Trollhättan att rulla av linjen.

  Låt oss se hur det är, men även om det inte har en ny bil är SAAB långt ifrån död.
  Jag ser i det använda bilbjudandet ingen anledning att byta till ett annat märke.

  Självklart, om någon vill köra en helt ny bil, är det annorlunda.
  Men det är inte fallet med mig.
  För mig kör en 86iger 900i och en 01er 9-3 coupe i vardagen och det är bra.
  Kommer snart bli en 83iger 900 GL 🙂

  Vi kommer att se hur det kommer.

  • blank

   Michael, vill du gnugga salt i mina sår?
   Om jag kom, skulle jag bita där!
   För att jag på den tiden slösade bort min underbara 83 900 GLE Sedan.

 • blank

  Det låter tufft som Gallix skrev, men han har rätt.
  De senaste månaderna / åren har varit mycket skadliga för vårt lilla varumärke. Även om Saab ska uppstå för andra gången, kommer det att vara svårt att överleva på marknaden, något som inte ens Jesus Kristus har uppnått. Var ska de nya kunderna komma ifrån? Så inte den övertygade Saab-piloten som vill byta ut sina fordon med körsträckor på 250.000 kilometer och mer, nej, jag menar intresserade förare av utländska märken.
  Victor Mullers visioner var sexsiffrig försäljning. En ambitiös, men också det rätta målet. Endast vem borde vara dessa köpare?
  Var och en av oss har vår åsikt och vi hoppas alla på ett lyckligt slut. Enligt min mening kan en positiv framtid endast formas av en etablerad biltillverkare som BMW. För några år sedan övervägdes en gång samarbete inom motorsegmentet. Jag kan inte föreställa mig att M & M kommer att fixa det.
  Till sist, bara lyckönskningar till alla Saab-förare och för Toms insatser ett stort "tack" på toppen.

 • blank

  Det förtroende som de ansvariga klokt och klokt i SAABs mening är avgjort! SAAB var inte relevant vid den tiden (med 3.500 anställda) för företag och politik! Skulle detta vara annorlunda för ett företag reducerat till inte ens 10%?! Knappast! SAAB är död !!!

  • blank

   Förtroendet är verkligen borta, i Trollhättan är du arg på NEVS och känner sig ledd. Oavsett om fordonsindustrin verkligen finns historia kommer det att visas de närmaste månaderna. Vänta!

 • blank

  Jag kommer att köra till mina Saabs bittera ände.
  Men som Helko säger; "Jag tycker synd om arbetarna".
  Det är det värsta jag måste hantera nu.

  • blank

   människor

   Ingenting har beslutats ännu - om NEVS inte längre kan göra det betyder det inte att en erfaren ny ägare är lika enkel som NEVS. Han har verkligen helt andra planer.

   Hur som helst bör Mahindra (eller vem som helst) se till att få tillbaka varumärket så snart som möjligt och i synnerhet att inte låta mer tid gå före övertagandet - annars kan skottet slå tillbaka genom att alltid repa SAAB-bilden glider vidare!

   • blank

    Grym men sant - vad och var ska SAAB-bilden glida?
    Vilken bild - Tom kommer att äta mig - det finns ingen.
    Fråga bara "normala" människor i ditt område - vem känner eller känner fortfarande företaget.
    Det finns inget PR-företag som kan fixa dramat under de senaste åren - en gång ett skrattande, alltid ett skrattande.
    På samma sätt som klassklassen i skolan - alla kan fortfarande komma ihåg det.
    Om namnet SAAB nämns idag så vet och minns varje "expert" att det är dessa som alltid var pank.
    Bilden är allt - det finns ingen här!

    • blank

     Ja, Tom kommer att äta upp dig ;-). Men inte om man tar en mer differentierad syn på bilden. Jag tycker att vi ska skilja oss åt där. Mitt korta tillvägagångssätt: Å ena sidan finns fordonen, som jag alltid upplever vänliga reaktioner på. De är faktiskt "Saab" och de är omtyckta. 99.99 % av befolkningen är inte intresserade av NEVS-katastrofen. Knappast någon utanför våra kretsar lägger märke till det. Och den som läser de negativa Saab-rubrikerna i dagstidningen idag igen kommer att ha glömt det om några veckor. NEVS - var det något? En fotnot i historien. Men bilarna står kvar.

     • blank

      Ack!
      Två själar lever i våra bröst.
      Där borde det inte riva !!!

    • blank

     Jag ser att med bilden som liknar Tom, finns det faktiskt konsekvent positiva reaktioner när du ser ut med en SAAB.
     Jag hade ett sådant här fall för bara två dagar sedan när jag hyrde en trailer för trädgårdsavfall. Jag sa direkt till chefen på kontoret att jag behövde adaptern till det gamla uttaget. Han kom ut med det och första set var. "Vilken fin bil." Sedan öppnade han uttaget och blev förvånad över att adaptern verkligen är nödvändig. När jag berättade för honom att han skulle bli myndig i mars var allt jag kunde säga: "Ja, de är oförstörbara."
     Det gick bra!

     Så bilden är fortfarande otroligt bra och företagets information vi får från Tom läses bara av oss.

   • De värsta men tyvärr också de mest realistiska orden från Tom är följande: "Det finns färre och färre skäl till varför vem som helst borde gå med i NEVS."

    Stallbacka viks ihop och står med sina byxor utdragna. Det är en tragedi, du måste fråga frågan WHO WOMIT ska någonsin bygga bilar igen i Trollhättan? Ingen vill återföra detta arbete till frukten.

    Enligt min mening finns det bara intresse för Phoenix-plattformen eller möjligen för varumärket “Saab” med eventuellt framtida produktion utanför Trollhättan/Sverige/etc.

    • blank

     Kära Saab fan,

     Tydligen har du inte märkt att varumärket SAAB existerar endast för en köpare som fortsätter att producera i Trollhättan.

     Arbetet behöver inte heller - som du föreslår - formas. Den är i god form! Det är också ett relativt modernt arbete.

     Det NEVS ingen vill komma igång, är på något sätt förståeligt och säger å andra sidan, men inte på något sätt att ingen vill ta över produktionsplatsen.

     Möjligen börjar det igen med E-SAAB (under den nya ägarens beskydd). Den skulle inte bara vara överlägsen de flesta andra direkta konkurrenter (inklusive E-Golf, som hyllades mycket av vissa kommentatorer) vad gäller räckvidd – med ytterligare små "förfinningar" skulle vi till och med ha den första riktiga SAAB i ny regi!

 • blank

  Med facklor och höggafflar skulle det nästan bli kul igen. I sammanhanget kan jag rekommendera att läsa en roman. Romanen heter "Elchscheiße" och är av Lars Simon. Tyvärr innehåller den bara Volvos och inga Saabs, men den är fortfarande rolig (medicin mot dessa sh...... nyheter)

  • blank

   Alla kompetens simulatorer. Eller något som händer när galna blinda människor leder. Jag är fortfarande övertygad om att GM har betalat administrationen för att se till att SAAB aldrig kan fortsätta att existera. Ska ex-Saabfahrer i Amiland men bättre köpa en Chevrolet.

 • blank

  Jag kunde bara puke. Du kan inte beskriva det något annorlunda. Framför allt känner jag mig ledsen för arbetarna. Jag väntar bara på den dag då NEVS jagas ut ur staden med facklor och stiggafflar.

 • blank

  Mer än konkurs kan inte sägas. Trevligt att namnet Saab nu är kvar utanför. NEVS var aldrig riktigt Saab. Gruvorna cirklar och väntar tills tiden har kommit. NEVS har inte tagit sin chans och borde nu skapa plats för någon som kan eller skapar något nytt i Trollhättan. Som tyvärr betyder det inte att den nya måste ha något att göra med Saab eller måste kallas.

 • blank

  Allt detta kan inte vara allvarligt. När det är dags för NEVS att rensa scenen, det är allt jag kan tänka på.

Kommentarer är stängda.