svanesång

Den hastighet som NEVS försöker minska arbetstillfällen har väckt fackföreningarna ... de trodde att de och deras medlemmar var säkra i början av veckan. Eftersom NEVS-ledningen trodde att de hade fått uppmuntrande signaler om förhandlingarnas framsteg.

NEVS i slutet? © 2014 saabblog.net
NEVS i slutet? © 2014 saabblog.net

De var tydligen för tidiga, för optimistiska eller felaktiga. Fråga: är vi överraskade? Jag är inte! Sober, utan Saab-romantisk tillvägagångssätt, är situationen tydlig. NEVS förlorar en tillgång efter en annan. Först användningen av varumärkesrättigheterna, då produktionskapaciteten. Det finns färre och färre anledningar till varför någon borde gå med i NEVS.

NEVS kommer att finnas där om några dagar, där insolvensförvaltarna överlämnade 2012 i augusti. En växt som behöver hållas vid liv med ett kärnteam bör behålla sitt värde. Det kostar pengar varje dag, hösten har börjat, vinteren hamnar snabbare i Västragötland än här i söder. Då kostnaderna för energi ökar, måste byggnaderna värmas upp.

Vid NEVS finns 350-anställda kvar efter uppsägningsåtgärden. Runt 150 till 160 är tilldelade till produktion och underhåll av systemen. Resten av 190-anställda arbetar inom administration eller utveckling. Du kan fortfarande komma ihåg artikeln med rubriken siege, Det är fortfarande på gång, kanske Nevs kommer eller går.

Moralt är åtminstone slutet på episoden uppnådd. Ledande fackföreningsmedlemmar uppgav öppet på onsdagen att de inte längre litar på NEVS-förvaltningen, vilket är oerfaren med att köra en bilfabrik och med transaktioner av denna omfattning. Paralleller till den sista fasen av Muller eran drogs, ordstävningen av 9-livet hos en katt gjorde rundorna. Nu har du åtminstone kommit till Life 8,5.

Idag har omkring € 5.5 miljoner kommit från statens lönegaranti som löner till anställda. På 8. Oktober kommer den beredda omstruktureringsplanen att presenteras vid det första borgenärsmötet. Vad kunde ha lämnats för renovering ... det är inte mycket. I vanlig engelska, ingen produkt, inget märke, ingen produktion. Endast en timme pengarskrävande anläggning och en utvecklingsavdelning storleken på ett bättre ingenjörsföretag.

I går antog NEVS för första gången att saker inte går som planerat. Att du underskattade komplexiteten, liksom tidsfaktorn när du gick till förhandlingarna under våren. Också det måste du hitta en kompromiss mellan de tre parterna.

Tiden jobbar för en potentiell, coolt beräkningsköpare. Han kan vänta och se vad som händer, och när behovet är störst, slå till. Utan att behöva acceptera en av de befintliga aktieägarna som minoritetsaktieägare, som man skulle vilja ha i Stallbacka. Eller med möjlighet att få de bästa bitarna fileterade.

För Trollhättan är det svårt för anställda. Det här är mänskliga tragedier som äger rum här. Vissa hade gett sitt jobb hos Volvo för att flytta tillbaka till Stallbacka. Där ett företag, den finansiella flaskhalsen i åtanke, tills mars rekryterade arbetare.

Har du redan märkt? Jag undvikit att skriva namnet på vårt varumärke i den här artikeln. I Sverige tycker du det också. Även Dagens Industri - varumärket från Trollhättan vid Mullers tider var inte alltid välintentivt - undvikit det i rubriken igår. NEVS är NEVS, företaget måste lösa sina egna hemlagade problem. NEVS är förmodligen i slutet. Om inget mirakel händer, om det inte finns någon vit riddare. Det är vad skrämmande företag alltid väntar på, men i de allra flesta fall kommer det inte till en lycklig finale.

Att stanna med den nyktera, tydliga blicken utan Saab-romantik: det ekonomiska livet är obevekligt. Vem gör misstag, vem betalar. Om du gör många misstag kommer det att bryta nacken, du kommer inte få en ny chans. NEVS har gjort många misstag. Så är ekonomin reglerad. Vad som är ohållbart försvinner från marknaden. Nytt uppstår.

22 tankar om "svanesång"

 • ... som i slutändan leder mig tillbaka till den fråga som jag redan frågade vid NEVS: s övertagande ... varför vann de kontraktet? Illogisk och kortfattad - även då för mig.

  SAAB kan bara vara SAAB med en europeisk herr, ingen indianer, ingen kineser eller koreaner - SAAB är ett europeiskt varumärke och representerar europeiska (svenska) värderingar, allt annat är humbug.

  Faktum är att de är underbara bilar, GM kunde inte stoppa det med ett sinne som verkar oöverträffat för tillfället - så det är reliker från en annan era av bilindustrin, och vi kan vara stolta över att ha något sånt ...

  Kanske kommer någon att upptäcka att denna förståelse är en förutsättning för att SAAB ska kunna bli SAAB.

 • Jag tror att vi nu har nått en punkt där det är mycket mer användbar och lycksalig, för att ta itu med de gamla (dvs. alla som någonsin producerats) Saab bilar, istället för att slösa tid på en NEVS Zombie och eventuellt efter mutanter att spekulera. Kör din Saab hon bryr sig om, samla in, vad som helst, men: glömma framtiden. NEVS är inte död, det bara luktar lite konstigt ....

 • Kära Saab fan,

  Tydligen har du inte märkt att varumärket SAAB existerar endast för en köpare som fortsätter att producera i Trollhättan.

  Arbetet skulle inte behöva uppnås - som föreslagits av dig. Det är på väg! Dessutom är det ett relativt ganska modernt arbete.

  Det NEVS ingen vill komma igång, är på något sätt förståeligt och säger å andra sidan, men inte på något sätt att ingen vill ta över produktionsplatsen.

  möjligen går det med E-SAAB (under den nya ägaren) igen. Inte bara när det gäller räckvidd, han skulle de flesta andra konkurrenter (inklusive mycket beröm av vissa kommentatorer e-Golf) överlägsna - Foton med ytterligare små "förbättringar" Vi skulle då även den första riktiga SAAB ny regi!

 • Besvikelsen ligger djupt efter de senaste åren. Jag kunde inte och fortfarande inte förstå varför administratörerna bara valde NEVS. När produktionen började igen i december var jag glad att jag hade fel i NEVS och trodde ja, de kan förmodligen vad. Tyvärr tog inte beviset på motsatsen längre tid att komma. Sådana förändringsbad låter flaggorna flamma.

 • Vad hölls här av någon en salme för NEVS och vad var frälsningen berömd ......... Plötsligt finns det bara missbruk och skam för NEVS.
  Men med rätta kan vissa människor komma ihåg omröstningen?
  NEVS kommer att behärska situationen ....
  Vad var redan skrivet dåligt om GM och Muller och då var allt inte så dåligt?
  Kanske kan vissa komma ihåg sina kommentarer och överväga detta med ytterligare beröm när en ny vise riddare dyker upp på scenen.

  Jag är ledsen att jag inte kan läsa längre, för dina ögon gör ont eftersom vissa vänder som flaggor i vinden.

 • Jag ser att med bilden som liknar Tom, finns det faktiskt konsekvent positiva reaktioner när du ser ut med en SAAB.
  För bara två dagar sedan hade jag ett fall att hyra en släpvagn till trädgårdsavfall. Jag sa till chefen direkt på kontoret att jag behöver adaptern för det gamla eluttaget. Han kom ut med den och den första meningen var. "Vilken fin bil." Då öppnade han kontakten och blev förvånad över att adaptern var verkligen nödvändig. När jag sa till honom att han kom i åldern i mars var allt som var kvar, "Ja, de är oförstörbara".
  Det gick bra!

  Så bilden är fortfarande otroligt bra och företagets information vi får från Tom läses bara av oss.

 • Michael, vill du gnugga salt i mina sår?
  Om jag kom, skulle jag bita där!
  För då förstörde jag min underbara 83er 900 GLE Sedan utan behov.

 • Ack!
  Två själar lever i våra bröst.
  Där borde det inte riva !!!

 • Det är verkligen svårt att tro på en bra slut för SAAB.
  Men jag hoppas fortfarande att i framtiden kommer bilar av varumärket SAAB i Trollhättan att rulla av linjen.

  Låt oss se hur det är, men även om det inte har en ny bil är SAAB långt ifrån död.
  Jag ser i det använda bilbjudandet ingen anledning att byta till ett annat märke.

  Självklart, om någon vill köra en helt ny bil, är det annorlunda.
  Men det är inte fallet med mig.
  För mig kör en 86iger 900i och en 01er 9-3 coupe i vardagen och det är bra.
  Kommer snart bli en 83iger 900 GL 🙂

  Vi kommer att se hur det kommer.

 • De värsta men tyvärr också realistiska orden Tom är följande: "Det finns färre och färre skäl till varför någon borde vara med i NEVS."

  Stallbacka viks ihop och står med sina byxor utdragna. Det är en tragedi, du måste fråga frågan WHO WOMIT ska någonsin bygga bilar igen i Trollhättan? Ingen vill återföra detta arbete till frukten.

  Enligt min åsikt är intresset bara på Phoenix-plattformen där eller kanske på varumärket "Saab" med eventuellt framtida produktion utanför Trollhättan / Sverige / etc.

 • Det låter tufft som Gallix skrev, men han har rätt.
  De senaste månaderna / åren har varit mycket skadliga för vårt lilla varumärke. Även om Saab ska uppstå för andra gången, kommer det att vara svårt att överleva på marknaden, något som inte ens Jesus Kristus har uppnått. Var ska de nya kunderna komma ifrån? Så inte den övertygade Saab-piloten som vill byta ut sina fordon med körsträckor på 250.000 kilometer och mer, nej, jag menar intresserade förare av utländska märken.
  Victor Mullers visioner var sexsiffrig försäljning. En ambitiös, men också det rätta målet. Endast vem borde vara dessa köpare?
  Var och en av oss har sin åsikt och alla hoppas på en lycklig avslutning. Enligt min åsikt kan en positiv framtid endast utformas av en etablerad bilproducent som BMW. Samarbetet inom motorsegmentet ansågs för några år sedan. Jag kan inte föreställa mig att M & Ms kommer att fixa det.
  Slutligen, för alla Saab-förare är bara de bästa önskningarna och för Tom hans ansträngningar fortfarande ett stort "tack" ovanpå det.

 • Förtroendet är verkligen borta, i Trollhättan är du arg på NEVS och känner sig ledd. Oavsett om fordonsindustrin verkligen finns historia kommer det att visas de närmaste månaderna. Vänta!

 • Ja, Tom kommer att äta dig ;-). Men inte om du ser det med bilden differentierad. Jag tycker att vi borde skilja sig där. Mitt korta tillvägagångssätt: Å ena sidan är de fordon där jag alltid upplever vänliga reaktioner. De är faktiskt "Saab" och de gillar. Katastrofen av NEVS intresserar inte 99.99% av befolkningen. Det är knappast någon som märker det, utanför våra kretsar. Och den som har läst de negativa Saab-rubrikerna i dagstidningen har glömt det om några veckors tid. NEVS - var det något? En fotnot av berättelsen. Men bilarna stannar.

 • Det förtroende som de ansvariga klokt och klokt i SAABs mening är avgjort! SAAB var inte relevant vid den tiden (med 3.500 anställda) för företag och politik! Skulle detta vara annorlunda för ett företag reducerat till inte ens 10%?! Knappast! SAAB är död !!!

 • Grymt men sant - vad och var ska SAAB-bilden glida?
  Vilken bild - Tom kommer att äta mig - det finns ingen.
  Fråga bara "vanliga" personer i ditt område - vem vet eller känner till företaget än.
  Det finns inget PR-företag som kan hantera drama de senaste åren - en gång ett skämt, alltid ett skämt.
  I likhet med klassrummet i skolan - alla kan fortfarande komma ihåg det.
  Om namnet SAAB faller idag vet varje "expert" och kommer ihåg att dessa är de som alltid var i konkurs.
  Bilden är allt - det finns inte mer här!

 • människor

  inget är beslutat ännu - om NEVS inte längre kan göra det betyder det inte att en fulländad ny ägare är lika lätt stickad som NEVS. Han har verkligen mycket olika planer.

  Mahindra (eller vem som helst) borde i alla fall vara försiktig med att få märket tillbaka så snart som möjligt och i synnerhet inte låta mer tid gå före övertagandet - annars skulle skottet kunna fyllas tillbaka med det redan klart kladdade SAAB-bilden fortsätt glida!

 • Jag kommer att köra till mina Saabs bittera ände.
  Men som Helko säger; "Jag är ledsen för arbetarna".
  Det är det värsta jag måste hantera nu.

 • Alla kompetens simulatorer. Eller något som händer när galna blinda människor leder. Jag är fortfarande övertygad om att GM har betalat administrationen för att se till att SAAB aldrig kan fortsätta att existera. Ska ex-Saabfahrer i Amiland men bättre köpa en Chevrolet.

 • Det skulle nästan vara roligt igen med facklor och stiggafflar. I det här sammanhanget kan jag rekommendera att läsa en roman. Romanen heter "älgskit" och är av Lars Simon. Det är tyvärr bara Volvos och ingen Saabs kom, men ändå till de döda skratta (medicin mot detta sch ....... Nyheter)

 • Jag kunde bara puke. Du kan inte beskriva det något annorlunda. Framför allt känner jag mig ledsen för arbetarna. Jag väntar bara på den dag då NEVS jagas ut ur staden med facklor och stiggafflar.

 • Mer än konkurs kan inte sägas. Trevligt att namnet Saab nu är kvar utanför. NEVS var aldrig riktigt Saab. Gruvorna cirklar och väntar tills tiden har kommit. NEVS har inte tagit sin chans och borde nu skapa plats för någon som kan eller skapar något nytt i Trollhättan. Som tyvärr betyder det inte att den nya måste ha något att göra med Saab eller måste kallas.

 • Allt detta kan inte vara allvarligt. När det är dags för NEVS att rensa scenen, det är allt jag kan tänka på.

Kommentarer är stängda.