Senova D70 Cup ex Saab 9-5

För några dagar sedan BAIC började med lanseringen av Senova D60, Kina versionen av Saab 9-3. Externt har D60 inget att göra med originalet, även under plattan har kraftigt modifierats.

Senova D70, ex Saab 9-5 OG. 2.0 liter med Saab Trionic
Senova D70, ex Saab 9-5 OG. 2.0 liter med Saab Trionic

Eftersom BAIC har packat de legendariska Saab Trionic-motorerna under huven, vilket krävde ändringar på framänden. De gamla Saab-växellådorna installerades också. Kinas offshoot kan därför bara njuta av 5-redskap, medan originalet är nöjd med en växellåda från 6.

Priserna på Senova D60 sedan börjar på 15.000,00 €, den högsta versionen kostar 21.000,00 €. Något dyrare än förväntat, säger pressen. BAIC har stora förväntningar på Senova D60. 2015 ska springa otroliga 300.000-enheter utanför linjen. Hur var det med NEVS och Kinas planer? Bilder på D60-serien är tillgängliga på CarNewsChina.com.

Medan D60 lanseras, är Saab 9-5-offshoten redan en framgångshistoria och har stor popularitet som Senova D70. För att ytterligare utöka sin bild som en sportig premiumprodukt använder BAIC D9 baserat på den gamla 5-70-generationen vid Kina Cup. Den första tävlingen var på Guangdong International Circuit i augusti.

Visuellt föreslår inte förhållandet till Saab 9-5-kromglasögonen, en titt under huven, men främjar en känd motor till ljuset. Återigen arbetar den gamla 2-liters 4-cylindern med Saab Trionic. Vid tvivel skyddar ålder inte mot motorsport.

2 tankar om "Senova D70 Cup ex Saab 9-5"

  • Min åsikt. NEVS behöver inte en ny ägare. Mahindra får namngivningsrättigheterna från Saab AB, köper konkursboet från NEVS och finner ett nytt bolag Saab Automobile AB eller Saab Cars AB eller vad som helst. Om det är förhandlat så länge, så spelar det ingen roll längre. Idag meddelar NEVS sin release av 200-personer. Vad vill de bygga utan personal och namn? Mahindra har tid och kan vänta tills det blir billigare.

  • Jag finner det imponerande att de "gamla" Saabarna i Kina kan etablera sig så bra mot den ganska moderna konkurrensen där. Jag är ledsen och visar hur "bredvid" NEVS var / är (se den senaste NEVS-sändningen av idag). Men efter idag bestämde jag mig inte ens för att köpa en Saab (från NEVS), även om det var! Alltför mycket är detta företag motbjudande mot mig och deras okunnighet om folket i och runt Trollhätten stinker mig helt enkelt för mycket. Ärligt talat, bör NEVS packa sina väskor och slits ut ... Bara genom en helt ny ägare som känner Saab Spirit bör det finnas nya Saabar, för innan producera sojemand som NEVS Saab skulle det vara bättre Saab skulle vara historia.

Kommentarer är stängda.