Saab 9-5 sedan och sportdräkt 2006

När jag fortsätter skriva om Saab 9-5 NG, faller den äldre generationen bakom lite. Förfäderna är inte glömda; För alla fans av kromglaset finns det en Saab-video idag som Zuckerl.

Saab 9-5 sportkombination och sedan 2006
Saab 9-5 sportkombination och sedan 2006

I själva verket var ansiktslyftet som 2006 uppdaterade 9-5 en nödoperation. Efterträdaren borde redan ha varit på marknaden; Han var planerad på en gemensam plattform med Alfa Romeo och Fiat. Den nya, opublicerade 9-5 blev för tung, bröt samarbetet med italienarna.

Den "gamla" reviderades igen, med GM medvetet höll budgeten liten. Resultatet för diskussion. Designen var kontroversiell, och bara ett fåtal ville hitta kromglasögonen vackra direkt. Även om det förutsåg något av designspråket för den nya Saab-generationen.

För värdena överensstämmer under arket. Den klassiska 9-5 är trots allt den sista Saab med de gamla motorerna och med Saab Trionic under huven. 5-växellådorna har också det legendariska låset i omvänd.

Tyvärr använde Saab inte kromramen på V6 bensinmotorn och drog sig ur det här segmentet. Ett misstag, som det visade sig senare. Kundkretsen för prestigefyllda 6-cylindermotorer fortsatte, och efterträdaren hade svårt att vinna marknadsandelar i detta segment. Och annars? Vi hade också några år kromglas, det var pålitligt, diskret, säkert. Men inte den stora bilförälskelsen.

Idag är jag på väg med Saab i norra Tyskland, och du kan följa vad jag gör på Instagram. På lördag kommer den utlovade Saab 99 Turbo-körrapporten att publiceras på Youngtimer-bloggen. Och det fortsätter nästa vecka! Förändringar växer fram när det gäller bloggen och dess framtid ...

17 tankar om “Saab 9-5 sedan och sportdräkt 2006"

 • blank

  Hui, jag är nyfiken på vad förändringarna kommer att medföra.

 • blank

  Så kromglaset är inte min sak. Därför valde jag 9-3 sc (förutom den saknade V6). Han är väldigt mycket en smak och det är inte min.

 • blank

  Byte av ämne: Sök 9-3 II-fastighet som en leasingavkastning. Har någon en insider tips var att hitta något?

  • blank

   I Kiel är en Griffin med några kilometer

 • blank

  När jag såg kromglasögonen för första gången blev jag riktigt chockad, ... ser ut som en åldrande diva med för mycket smink. Till slut slog jag min frid med designen och med 9-5II som efterträdare är det till och med vettigt. Jämförelsen med divan är inte heller så dålig, kromglasögonen är väl konstruerade, bryr sig inte och förblir tidlösa. Jag körde den som en verkstadsbyte och även om jag inte hade valt 9-5I till förmån för aero9k med den senaste serien, blev jag förlikad.

  • blank

   Det finns, det fanns?, Glasögon i matt mörkgrå till eftermontering. möjligen från rådjur?
   För alla för vilka originalglasögon är för slående.

 • blank

  9-5 I (inte bara "kromglasögon") visas också hos DEKRA när det gäller tillförlitlighet, hållbarhet och andra positiva funktioner.

  Eftersom du oundvikligen kommer i konversation med andra 9-5 jag-ägare (nyligen med en äldre dam som jag träffade med sin katt hos veterinären) kan man bara bekräfta de många positiva sakerna - hon berättade för henne att hennes 9- 5 I SC (byggd 2008) är den bästa bilen hon någonsin har haft. Innan dess körde hon mestadels tyska och japanska fordon i överklassen.

  Min egen 9-5 I SC kommer snart att nå 300.000 1,7 km - det har inte varit några stora problem och jag tycker det är ganska anmärkningsvärt att den lätthet med vilken XNUMX ton kan flyttas inte har minskat på något sätt.

 • blank

  Exakt!
  Inte bara utan också på grund av det vanliga växellåset, tändlåset (i motsats till 9000) på mittkonsolen, den oförstörbara motorn med eget tändsystem, den påfallande elegansen (Einnar Harreide har satt sig själv ett monument), hela känslan av rymd och utkik och många andra saaby-egenskaper var detta, trots allt GM-chatter, den sista "riktiga" SAAB.
  Åtminstone för mig - efter 96 - 900GLE och 9/3 erfarenhet.

  • blank

   Även modellåret 2011 9-4x hade ventilerade säten i versionerna Premium och Aero. Bara "grundläggande bilar" har inte den.

 • blank

  @@ till Instagram-bilderna ....
  Eftersom jag är väldigt nyfiken om en fin liten rapport kommer snart och hur det visar sig!

  • blank

   Ja, rapportera om bilderna kommer

   • blank

    Moin Tom.

    Cool. Jag ser fram emot det!

    Jag kollar ”9-4x-annonser” nästan ”varje vecka” då och då ... bilen skulle verkligen tilltala mig (särskilt utan denna olle “monitor-lösning” på baksätena).
    Bara på något sätt "händer" då tyvärr igen och igen någon annanstans .... ;-(

    Oavsett vad jag frågar mig, skulle modellerna 2012'er ha haft ventilerade säten, enligt katalogen. Skulle något som detta med äldre 9-4x också bli ombyggd?

    • blank

     Även modellåret 2011 9-4x hade ventilerade säten i versionerna Premium och Aero. Bara "grundläggande bilar" har inte den.

     • blank

      Ah, cool ... Jag visste inte ens. Tack för informationen! 🙂
      Trodde att de "äldre" bara hade "perforerat läder" i bästa fall (och i de flesta beskrivningar på nätet är detta aldrig markerat).

 • blank

  Jag hade ett sådant spektakel. Är säkerligen en fråga om smak. Saab hade alltid sitt eget sätt när det gäller design. Det skulle bli mycket glad, de vill läsa om den extremt sällsynta Saab 900 I Finlandia (senare CD). Den långa versionen av original 900er. Jag såg 2-enheten i Zürich. Hälsningar från Zürich.

 • blank

  Jag köpte också nya kromglasögon i juli 2007, en 2,3t BioPower sedan med jubileumsutrustning (inklusive aerosportlädersäten) och Hirsch Performance i jet black. Jag är nu på väg med henne i mer än 260.000 2 km - utan ett oplanerat besök på verkstaden. För XNUMX månader sedan körde jag bara upp till TÜV och fick den nya klistermärken direkt. Det körs och körs och körs (nu också från böckerna) ...

  Min erfarenhet är att de flesta hårda Saab-fans inte gillar dem. Saabs sympatisörer som inte är lika inblandade tycker dock ofta om att de är mycket eleganta. En av mina vänner gick till och med så långt att de hävdade att sedan med kromglasögon var den vackraste bilen som Saab hade byggt efter 901. Tja ... faktum är att jag har upprepade gånger blivit kontaktad av människor långt ifrån Saab på parkeringsplatser, på bensinstationer etc., vilken intressant bil jag skulle köra.

  Min personliga slutsats: Kromglaset blir nu gammalt och jag är säker på att ingen 5.000 är värt mer. Men jag blev van vid henne som en ryttare till sin favorit gamla häst. Jag har inte hjärtat att mata dem till vulturerna. Hon får sitt nådiga bröd med mig.

  • blank

   Jag köpte också kromglasögon i juli 2007 - en fullt utrustad 9-5 Aero SC med automatisk maskin och taklucka. Fordonet har nu täckt 250 000 km. Jag gillar designen, ur min synvinkel ser den fortfarande modern ut. Sätena är fortfarande bland de bästa jag känner till under långa resor. Jag kör ibland upp till 2000 km per vecka, ofta 1000 km åt gången.
   Det nödvändiga utbytet av det föråldrade navigationssystemet var tråkigt och dyrt på grund av integrationen i bussystemet. Användningen av syntetiska läderinsatser i lädersportsätena matchade inte den annars goda kvaliteten. Annars orsakade inte fordonet några problem och körde med mycket lite slitage. Serviceintervallen enligt displayen är cirka 30 000 km. Jag fick aldrig fylla på olja däremellan. Hittills har inga ytterligare reparationer gjorts. Förbrukningen är också ok med 7-8 liter på långa resor och strax över det på kortare resor. Det är aldrig över 9 liter, så jag måste köra full gas i timmar. De nya 3-liters Audi Audis från mina kollegor behöver inte heller heller. Detta väcker ofta förvåning eftersom det är en bensinmotor. Igår var jag ute med en affärspartner som kör en ny BWM 530 d och blev förvånad över hur lätt SAAB fortfarande kan hålla jämna steg. För närvarande finns det inget behov av en ersättare. Även från utsidan ser fordonet inte ut slitt alls. Som det för närvarande ser ut kommer det att vara den sista SAAB.

Kommentarer är stängda.