Saab reservdelar & verkstadssökning

En artikel, den här gången i sin egen rätt.

Under de senaste veckorna hämtar mail i min brevlåda på läsare som letar efter en Saab-verkstad eller en reservdel.

Showroom - typiskt Saab © 2014 saabblog.net
Showroom - typisk Saab © 2014 saabblog.net

Bakgrunden: Det handlar om ganska öppet, en tråkig, gammal olägenhet. Vissa workshops har ett Saab-tecken på byggnaden, men är inte längre en partner för Orio Deutschland GmbH. Kunden, som inte vet det här, beställer en reparation, enligt uppgift att få originala reservdelar från Saab. Så hänt, djupt i väst av republiken.

Månader senare är fordonet redan brutet igen, det visar sig att billiga delar av en tredje part installerades. Brisant bara att priset för en originaldel är på räkningen. Problemet är bra, bara hotet av den berörda personen att publicera namnet på verkstaden på bloggen, får företaget att avstå. Ett isolerat fall?

Uppenbarligen inte. Bara några kilometer från min ytterdörr, ett liknande scenario. Den lokala Opel-återförsäljaren har inte varit Orio-partner under en längre tid, men har fortsatt att installera Saabs serviceskyltar. En vän hade gjort lite arbete och sålde bilen några månader senare. En kort tid senare förmodligen samma fel, vilket en annan verkstad bekräftar för den nya ägaren. Opel-företaget är inte redo att reparera skadan och argumenterar för att det inte har något att göra med Saab. Problemet är där.

Irriterande med dumma ord

Det finns alltid ett lika tveksamt beteende med reservdelar. En kund ber den lokala återförsäljaren att reservdelen inte är tillgänglig. "Saab är trasig, du vet ..." Texten som vi har hört utan slut sedan 2011. Och det irriterar oss verkligen nu ... Det är bara irriterande att den del vi letar efter är tillgänglig från lager i Eschborn i Sverige. Verkstaden hade helt enkelt ingen motivation att beställa en del.

Mails om dessa två ämnen övergår alltmer i brevlådan och kostar tid och ansträngning. Eftersom bloggen inte har någon online tillgång för reservdels tillgänglighet, vet vi inga priser. Även Mark och jag måste fråga, i Eschborn, hos återförsäljare.

Vad kan vi göra? Saabs förare vet att de kör en enskild produkt och att vägen till verkstaden ibland kan vara lite längre. Vi kan leva med det. Saken med skyltarna som låtsas ha en auktoriserad Saab-partner framför oss är bara irriterande. Om företaget är rättvist meddelar det att det är en gratis Saab-verkstad. Då passar det. Om det inte är rättvist är frågan inte acceptabel.

Stödjer anhängarna

Vi bör skydda oss själva. För faktiskt på Saab har vi fortfarande ett bra utbud av reservdelar. Anledningen till irritationen är inte i Nyköping. Orio Deutschland GmbH har uppdaterat listor över avtalspartners för Tyskland och Österrike. Detsamma gäller för Schweiz. En snabbkontroll visar vem som verkligen är auktoriserad, vem som säljer originalreservdelar.

Eller, ännu bättre: stöder de auktoriserade Saab-partnerna och reservdelshandlarna som annonserar här på bloggen. Du är garanterad att leverera originaldelar, verkstäderna har långa Saab-erfarenheter.

De har stöttat oss, några i flera år, och är de riktiga hjältarna i bakgrunden. Eftersom de med sitt åtagande ser till att servrarna körs och tillåter oss att ta itu med nya projekt. Tack vare deras hjälp har det varit nästan dagliga nyheter om Saab på bloggen i mer än tre år. Den som dricker sin espresso på morgonen mellan kl 10 och 11 medan han läser Saabs dagliga nyheter bör inte glömma vem som gör bloggen möjlig. Inklusive ”supportrarna” i verkstaden och reservdelssökningen stöder detta också bloggen. Tack!

23 tankar om “Saab reservdelar & verkstadssökning"

 • Hälsningar från Schleswig-Holstein. Till och med på min tidigare Saab-auktoriserade verkstad i Itzehoe har jag inte behövt oroa mig för några reservdelar som saknas. Även om det nu är en gratis verkstad, men alltid pålitliga och Saabs originaldelar. Med bästa hälsningar från Schleswig-Holstein …….

 • blank

  Var var showroom inspelat? Är detta fortfarande tillgängligt?

 • blank

  Vi gick alltid till Saabs kontraktspartners verkstad med våra två Saab 9-3. I slutet av Saab Automobile ingick inte återförsäljaren ett avtal med Saab Parts - men Saabs skyltar förblev! Först var arbetets kvalitet fortfarande mycket bra, men med tiden minskade det avsevärt och slutligen "bröts" mitt fordon bokstavligen (påstådda originalbytesdelar var defekt igen efter en kort tid - källan var Opels reservdelshylla, höga priser fakturerades ”Saab-priser”). En oundviklig byte till en annan verkstad, som är en officiell Saab / Orio servicepartner, gav mig “aha-upplevelsen”: Pålitlig reservkvalitet igen - och man är förvånad - ännu lägre priser!

 • blank

  Det trötta verkstadsämnet,
  Verkstadsproblemet har tyvärr redan inträffat i 80igern och förstärktes av den * bra Saabs partnerpolitiken *. Det började med utgången av den 900er så att 1993 / 94 med en tid präglad av GM ville engagera upptill och har sin egen Saastützpunkte öppnas med han dålig service och med människor som inte är identifierade med varumärket SAAB. Eftersom många små bra Saab Werstätte är på väg geblieben.Da koncessionen någonsin berövades natten och de gick på att leta efter en ny / annorlunda verkstad.
  Bortsett från några få undantag, har jag gjort med min 900er och även med 9,3 bara goda erfarenheter om det hade att Tuen ingenting med Saab med fri eller bevis på deras Saab verkstäder, men även med workshops.

 • blank

  God morgon tillsammans!

  Förutom de extremt kompetenta, hjälpsamma workshops som jag lärde känna i Kiel eller Berlin, fick jag tyvärr uppleva flera gånger att inte alla workshops med ett Orio-kontrakt gör vad man kan förvänta sig?! "Det är inte längre!" var verkligen det mest ofarliga jag hörde. Det var annorlunda hittills med de "gratis" Saab-verkstäderna. Bland annat beställdes THE-delen (original) här. Men inte via ORIO-kanalen utan direkt från Sverige från en annan stor leverantör som också har original Saab-delar i lager. Dessutom har de i Eschborn baserade uppenbarligen en partnervalsprocess som lämnar mig som kund med några frågetecken. Vad betyder det för mig? En ORIO-partner garanterar inte i sig kvalitet och kompetens! Därför är inte en logotyp på dörren avgörande för mig. Allt står eller faller med åtaganden från verkstadsägarna och deras personal! Och tyvärr finns det blandare - på båda sidor.

  Många hälsningar och ha en trevlig helg

  Arne

 • blank

  I Schweiz finns det fortfarande mycket bra SAAB-verkstäder och alla arbetar med originaldelar. Bara i Basel-området, precis vid den tyska gränsen, har vi två mycket bra verkstäder som också säljer SAAB! Dessa mekaniker är alla SAAB-fans och arbetar med passion. Dessa är HP Buser-garaget i Pratteln och Citroën Grosspeter-garaget i Reinach. Så om någon är på humör för en resa till Schweiz ...... ..

  • blank

   Garage Buser i Augst BL (inte Pratteln), Saab ren, för alla i norra norra en mycket bra adress! Alla mina Saab hålls där.
   Hälsningar från Basel

 • blank

  Så jag har kört Saab i västra republiken i 20 år. Ärligt talat, jag har aldrig varit på en kontraktsverkstad med ett blått skylt. Workshopparna har bara att göra med Saab. Jag har aldrig fått en underlägsen del. Är det inte kortsiktigt vinsttänkande som tar över här? Ibland efterfrågas inte långsiktig kundlojalitet genom prestanda och förtroende. Jag kör också engelska bilar länge, och alla här vet att det finns stora skillnader i reservdelarnas kvalitet. Tyvärr vill du inte eller kan inte skruva på de mer moderna Saabs själv. Jag vet inte om en OEM-reservdel räcker för att du ska känna dig trygg (igen). För tillfället kör vi alla begagnade bilar. Jag tror att du måste köra 200-300 km för en pålitlig fabriksstad. För mycket speciella fall också gärna mer (Kiel). Hälsningar från Köln ...

  • blank

   Jag tror att det inte behöver vara 200 km från Köln. Jag är i området då och då och har varit tvungen att göra en liten gropstopp då och då. På Kunert i Bonn finns det fortfarande mycket Saab-erfarenhet och passion.

 • blank

  Jo, jag sitter med en kopp kaffe i min verkstad och väntar
  min Saab får snabbt två nya - naturligtvis original Saab - pendelstöd för den främre stabilisatorn. Är äntligen
  36 månad garanti på den. Jag kan också med min skruvmejsel
  prata och vi bestämmer tillsammans var och när originaldelar installeras. Och tänk dig - detta har fungerat för mer
  än 50 år - även med andra märken.
  Min 9-3 lämnar just verkstaden - bra - bara 30 minuter
  varade.
  Och på det går ...………

 • blank

  Jag kan också bekräfta att vissa oberoende garage har sina händer i reservdelsökningen och pekar på Saabs konkurs. Men det finns (som min där jag kan reparera min 901er) också workshops som har andra märken och brukade ha Saab. Delar fortfarande delvis vissa modeller, där du måste få reservdelarna även delvis eftersom det inte finns något jämförbart exempel på Ate-bromsarna. Problemen (reservdelar, verkstäder) i modellerna från det år då GM tog över majoriteten från Saab, liknar eller liknar dem som gäller modellerna 9000 och 900 före 1994.

 • blank

  Hej Tom, Tack för din outtröttliga insats här för oss Saab Crazy. Bra att detta ämne ibland behandlas.

  Tyvärr är det mycket tunn i regionen med Saab-vänliga verkstäder, men jag visste det innan köpet. Tyvärr hittade jag inte några få i 200 km där jag kände mig i goda händer. Redan med köp av bilen var jag dold i den tidigare auktoriserade verkstaden en nu bevisad olycksskada. För att reparera andra problem, gjorde en annan workshop grova misstag.
  I slutändan har jag nu kommit till en gratis workshop som faktiskt inte har något att göra med Saab, men de är mer intresserade där än vid tidigare Saab-workshops, vilket jag också kan hitta i listan här. Och verkstaden fann att det aldrig har förekommit uttalanden som "existerar inte" eller "Saab är trasig".

  Kanske i Sverige kommer det att ta lång tid för oss att komma till ett bra slut på lång sikt och kanske då en dag kommer den nya Saab-verkstaden att läggas till.

  Många hälsningar - Marco

 • blank

  en AHA-upplevelse:
  Jag behövde nya bromsskivor och dynor på bakaxeln för min 9-3x-Combi.

  Innan arbetet började fick jag ett samtal från min Ebner-verkstad i Oeynhausen nära Baden / Österrike (Chevy, Opel, Saab): '... vi kan göra det med original Opel- eller Saab-delar ... de ursprungliga Saab-delarna är cirka 100 billigare. ! '

  Vem skulle satsa på det?

  LG i rundan, Cabriote

 • blank

  Överväger Orio Deutschland GmbH eller Saabparts.com också en "klassisk division", liknande till exempel Porsche eller Mercedes, för leverans av reservdelar till Saab 900-I?

 • blank

  Tja, jag har i princip ingenting emot OEM-delar - med vissa delar på min SAAB märkte jag att de inte ens hade brytt sig om att "överlappa" OEM-statusen. Bensinfiltret kommer från Bosch, och det står så på det, precis som strålkastarna är från Valeo (och har Valeo-logotypen präglad på linsen).

  Garager bör då debitera för lämpligt pris, och garantera åtminstone en garagegaranti, annars vet jag inte faktiskt det. Till och med frilansverkstaden, där jag har arbetat två gånger hittills, har beviljat garanti på de installerade OEM-delarna.

  Men du hör ofta att detta kan variera från verkstad till verkstad ...

 • blank

  Finns det en ORIO i Italien?

 • blank

  Har upplevt liknande.
  På min 9-3 var hastighetssensorn defekt. Buggar mig i en Opel / Saab / Skoda workshop. Här sägs att sensorn hos Saab inte längre är tillgänglig u. En av Opel är installerad, vilket också är billigare. Fungerar hittills, men jag fick ingen garanti, för ingen av dem var från Saab

 • blank

  Ett bra överklagande! Eftersom Saab-partnerna måste stödjas! Och om det är bra för bloggen också är det dubbelt så bra. Att driva en blogg är tidskrävande, jag vet att av min egen erfarenhet (har inget att göra med Saab, det handlar om fotboll, VfB ...) och det finns nästan dagliga nyheter här, vilket är riktigt exceptionellt!

  • blank

   Jag antar att det är VFB Stuttgart, också ett ämne där passionen z.Zt. innehåller mycket lidande. Var hittar jag bloggen? På min 9-3-stationsvagn sticks naturligtvis också en VFB-klistermärke.

 • blank

  Artikeln behövdes. Reservdelen chatter har följt oss i åratal, listan som en guide är mycket bra. Var god uppdaterad! Naturligtvis stöder vi supportrarna 😉

 • blank

  Listan är stor (förhoppningsvis är det alltid aktuellt).
  Min nuvarande workshop är listad, men till exempel - enligt mitt eget uttalande - deltar aldrig i "Saab-kampanjer" (tyvärr).

  Jag hade "reservdelar och konkursprat" för bara några veckor sedan här i en gratis workshop. Först när jag hänvisade till de välkända onlinehandlarna (där verkstaden ville beställa ändå) var det inte längre tal om "problem", "svårt" och "dyrt". Sedan kom vi fram till att Saab var väldigt svårt och knappast repareras - men det kunde också rensas snabbt. 😉

  Och jag tittar också på den här sidan av espresson - sedan en ”liten liten ruffian” - alltid utan AdBlocker! 😉 😉 😉

Kommentarer är stängda.