Sverige valet

Sverige har röstat, och om Trollhättan var nationens navel skulle det vara klart. Tyvärr är Trollhättan en liten provinsby, majoriteterna i landet fördelas annorlunda än Göta Älv.

Riksdagsvalet 2014 - Trollhattan
Riksdagsval 2014 - Trollhättan

De svenska socialdemokraterna enligt Stefan Löfven har blivit med en liten vinst starkaste partiet, men den vänstra blocket har med gröna och Vänsterpartiet har ingen majoritet i riksdagen. Ansvaret för detta är att stärka svenska demokraterna till 12.9%, de är de faktiska valvinnararna. Den högra ideologin är dold bakom det demokratiska namnet, med begränsningar av asylrätten och mindre invandring av utlänningar till Sverige på dagordningen.

Den svåra ekonomiska situationen i Sverige, som nästan överallt i Europa, visar sin inverkan genom utbudet av högra spektrum. De besvikna och globaliserande förlorarna kunde varken Reinfeldt och Moderates, eller Löfven och socialdemokraterna ge svar på sina frågor. Prognoser efter stängning av avstemningsstationerna såg sdemokraterna ibland nästan 19%. Det hände inte på det sättet, men chocken på högerflödes goda prestation är djupt i Sverige.

Jag är orolig över resultatet, för i Sverige är vi utlänningar. Och nej, bloggen blir inte en politisk tidskrift. Det handlar om Trollhättan, om bilar, om Saab. Löfven är en arbetsklassmänniska. Han var facklig ledare för IF Metal, hans engagemang för Saab under året. 2011 är fortfarande i minnet. Till skillnad från Reinfeldt, som han sannolikt kommer att ersätta, var han på marken i Trollhättan när krisen var värst. Det ger honom min sympati.

Rikedom 2014 - Sverige
Riksdagsval 2014 - Sverige

Men han har ingen erfarenhet på det internationella politiska scenen, vilket kritiseras av den politiska motståndaren, som förmodligen kostar honom några procentenheter.

Om han är ny regeringschefer är möjligheten hög, då måste han styra med förändrade majoriteter. Redan på valnatt meddelade Löfven samtal utanför blockgränserna.

Resultatet av valet i Sverige är en möjlig minoritetsregering. Inte en optimal utgångspunkt, inte få medborgare och ekonomin hade velat ha mer stabila förhållanden och tydliga majoriteter. Rädslan för att fyra förlorade år kan ligga framför landet gör rundorna. Nationen behöver inte en svag regering som inte kan genomdriva sin politik.

Innan Löfven är stora uppgifter. Sverige har levt bortom sina medel i åratal, och den offentliga skulden har stigit till 30% av bruttonationalprodukten. Inte så mycket europeiskt, men för mycket för medborgare som är vana vid hälsosammare siffror. Samtidigt vill inte några svenskar ha mer social välfärd, som bara kan finansieras genom massiva skattehöjningar. Förhandlingskunskaper behövs tills koalitionen står. Den potentiella gröna koalitionspartnern vill komma ifrån kärnkraft, socialdemokraterna vill hålla fast vid det. De första samtalen om att bilda en regering äger rum utan Vänsterpartiet. kanske gjorde Löfven sitt första misstag idag.

Först och främst handlar det om att återuppliva ekonomin. Under Reinfeldt utvecklades Sveriges avindustrialisering och den angelsaxiska finansindustrin betraktades som framtiden. Den stora utmaningen är att ge affärs- och utländska investerare ett perspektiv. Internationellt kapital hatar instabila politiska förhållanden samt stigande skatter.

Sverige är inte Tyskland. Även efter år lyckas jag bara delvis förstå svenskarna. Eftersom saker i norr alltid har utvecklats på ett annat sätt. Sammanhållning, koncentration på samhället, individs tillbakadragande har länge ansetts vara svenska dygder. Att skapa den moderna tolkningen av en "Volkshem", ett speciellt sätt som gör det möjligt för svenskar att binda in sig med gamla styrkor och solidaritet, kommer att avgöra framgång eller misslyckande.

I Sverige finns det ett ord som vi inte har en tysk översättning för. Men det förkroppsligar många förväntningar. ”Lagom” står för inte för mycket, inte för lite. Den hälsosamma mellanvägen, som balanserar situationen. Under Reinfeldt fanns det för lite "lagom", för mycket nyliberalism, vilket bara gav några fördelar. Dessa få var de ekonomiska vinnarna av Reinfeldt-eran, nu är de förlorarna av valet. En av rubrikerna på valdagen var: ”Folket har insett hur mycket de har tappat”. Resultatet är stärkandet av Sverigedemokraterna. Stefan Löfven och hans regering måste hitta "Lagom" och föra den tillbaka till centrum för det svenska samhället.

2 tankar om “Sverige valet"

 • blank

  Man bör anta att färdigheterna för att bemästra tekniska och vetenskapliga utmaningar växer över hela världen - om några år behöver du inte tyskar eller svenskar för att "få saker att röra sig" här. Särskilt inte arroganta amerikaner.

  Det skulle därför vara önskvärt om, förutom vetenskap och utveckling, den normala produktionen av varor och hantverk prioriterades lika överallt i Europa (och på andra håll i världen) - detta är det enda sättet att upprätthålla global konkurrens i framtiden.

  ”Lagom” bör också gälla löner, skatter och sociala avgifter. Överprissatta produkter (till exempel bilar från Europa) kommer annars inte längre att vara konkurrenskraftiga över hela världen - de så kallade kvalitetsfunktionerna, som tidigare talar för dyrare europeiska bilar, uppfylls som bekant redan till stor del av koreaner och andra billiga leverantörer. Om detta också gäller kinesiska fordon inom en snar framtid kommer exporttakt för de övre klasserna från Europa att minska avsevärt - eller motverka detta och sänka priserna till en konkurrenskraftig nivå. Bara "Lagom".

 • blank

  Tom, du är verkligen upptagen. Tack.

  Jag tycker det är intressant att i Tyskland under tiden allt oftare hör termen av omindustrialiseringen.

  Ingen här hade tidigare eller sedan predikat omvandlingen till ett tjänstesamhälle med så mycket värdering som ”arbetarkansler” Schröder, som av alla människor såg migrationen av tillverkning och produktion - som han inte hade något att motverka - mot den sociala utvecklingen hos en ledande nation av ingenjörer. och forskare förklarade vilka som i framtiden skulle exportera deras "intellektuella överlägsenhet" istället för färdiga produkter över hela världen. En felaktig väg trampad av arrogans, vilket blir allt tydligare.

  Naturligtvis är man också kraftfull på annat håll i tanken och utvecklingen går nu över. Det finns ingen bra anledning till att ett land systematiskt ska kasta händerna på mervärde eller andra länkar i en värdekedja.

  Man kan bara hoppas att Sverige (och även resten av Europa) hittar "Lagom".

Kommentarer är stängda.