Trollhättan

På söndag äger valet rum för riksdagen. Nedräkningen är på. Socialdemokraterna, full av hopp, har blivit bakom i de senaste undersökningarna. Står men stämningen hos våra vänner i Trollhättan för hela Sverige, då skulle en regeringskifte vara förfallen.

Saab-anläggningen Trollhattan © 2014 saabblog.net
Saab-anläggningen Trollhattan © 2014 saabblog.net

Anledning till en kort, inte riktigt representativ atmosfär i staden Göta Älv.

År av kris lämnar sitt varumärke

2009, 2011, 2014. Tre olika år, tre gånger rekonstruktion i stablebacka. 2009 med GM, 2011 med Spyker, 2014 med NEVS. Detta skrapar inte bara lokal stolthet, det visar effekter som inte kan ignoreras längre. Lediga platser i butikerna, hög ungdomsarbetslöshet. Staden lider. Med henne omgivningen och de mindre närliggande samhällena. I Lilla Edet, några miles längre, är mitten ödemark. Gemenskapen vill nu genomföra en utvecklingsplan och fylla lediga platser, tre tomma butiker på 50-mätare, med småföretag.

Att växa turism, som av många ses som en lösning, verkar inte fungera. "För detta skulle vi behöva byta öppettider”Var den hjälplösa sista meningen i en ledare i den regionala tidningen. Naturligtvis hände inget. Trollhättan är en industristad, omvandlingen till ett turistmål har inte ens börjat.

Synd för en region som jag gillar mycket, som har charm ... men som har varit på väg ner i många år. Det finns inget slut i sikte. Under GM sjönk Saab till 3.500 2011 jobb, med Spyker slutet på dessa jobb också. Vintern 12/2.500 fanns en liten stråle av hopp som kunde ha slutat den nedåtgående glidbanan. Två biltillverkare var intresserade av anläggningen. En förlorade intresset redan efter den första inspektionen, investeringarna verkade för höga. Den andra skulle ha garanterat XNUMX jobb och Saabs varumärkes fortsatta existens. I gengäld krävs emellertid kortare företagssemester och färre semesterdagar.

Insolvens advokater, fackförbund och politik beslutade mot det. Trollhättan fick det NEVS.

Victor Muller - en hjälte, och var står NEVS?

Har NEVS anlänt i hjärtat av Sverige? Det bästa sättet att ta reda på förhållandet med de nuvarande männa i Stallbacka är att starta en konversation om Victor Muller. Det är fortfarande högt ansett i staden idag. Eftersom han är den enda som hade modet och försökte rädda Saab. Så yttrandet på plats. Gemenskapen tycktes vara på uppdrag under Muller. "Saab, oberoende, stark och fri". Det fungerade inte som vi vet. Men som sagt, han försökte det. Trots allt !

Och NEVS? Om du vänder konversationen till de nya ägarna får du i bästa fall en hjälplös axelryckning. I värsta fall, några meningar som du inte skriver på bloggen.

Muller var en som kunde vinna människor. Vem visade ryggrad i den värsta roten, stod framför sitt folk, förklarade situationen. Och sedan skickade folk hem med en bra känsla för familjerna. Det glömde du inte. Det är inte fallet med NEVS. Ingen förklarar, ingen pratar. Från början. NEVS har inget ansikte eller identifikation, det finns ingen som uppskattar människor för ett uppdrag.

Det förflutna var bättre.

"Allt var bättre under GM, även under Spyker," säger fackföreningarna. Då var du nära involverad, visste åtminstone var du var, även om nyheterna inte var bra. Under NEVS får du nyheterna från tidningen, sa för några dagar sedan en fackföreningsman för TTELA. Nu när NEVS har gått igenom med statliga medel har situationen inte förändrats. Mindre informationsflöden än någonsin, anställda lämnas ensamma med sina bekymmer. NEVS är också internationella investerares kalla ansikte.

Inte alla i Trollhättan jag har pratat med de senaste dagarna är nöjda med rekonstruktionen. Egentligen vill du ha omstart, utan NEVS och utan förvaltningen, som du inte litar på mycket. Men med ett annat företag som kan göra det.

NEVS 9-3 som erbjuds, 0-godkännanden i augusti 2014.
NEVS 9-3 som erbjuds, 0-godkännanden i augusti 2014.

Är det rättvist eller gör du NEVS fel? Jag kan inte själv bedöma det, 1.200 9 kilometer längre söderut. Men ... det verkar inte bara i Trollhättan att man tänker så. Samordning med plånboken pågår, resultatet är inget utrymme för tolkning. Över hela Sverige har NEVS 3-XNUMX limousiner fyrkantiga däck, och till och med höga rabatter frestar inte dig att köpa dem. I augusti registrerades inte en enda ny NEVS-bil.

Samtidigt är priserna på Saab 9-5 NG leasingavkastning på traderslistan. En bil som var svår att sälja i hemlandet för två år sedan är nu på mode. Den sista stora Saab byggd av Saab Automobile AB. En del av Sverige återupptäckas.

Kineserna är där - lite.

Knappast någon av våra vänner satsar på NEVS och en framtid. Där ska det som ska säljas säljas i delar. Här plattformen och utvecklingsföretaget, där produktionen. Därigenom uttrycks betydande tvivel under handen. NEVS, sägs det, gick in i förhandlingarna med krav som var för höga, långt ifrån verkligheten. Och berättelserna om Dongfeng och Mahindra? Hopp, men också tvivel, osäkerhet - inte öppen, men ändå märkbar.

Dongfeng delegation och T-Engineering vid Saab Bil Museum. Bild: T-Engineering
Dongfeng delegation och T-Engineering vid Saab Bil Museum. Bild: T-Engineering

Dongfeng trots allt, finns på Trollhättan webbplats, har blivit delarna av Saab Powertrain AB säkrad. Och har ett gott rykte i Sverige. Dongfeng delar ut forskningskontrakt till universitet, kanske en dag kommer ett europeiskt utvecklingscenter att inrättas i Trollhättan. De vill inte bygga bilar där, det verkar säkert.

Saken med Phoenix plattformen? Åh ja, kanske, men inte till något pris. Eftersom du har de ingenjörer som har utvecklat det som redan är under kontrakt.

NEVS murar - den inre cirkeln sägs ha förseglat sig mer än någonsin de senaste dagarna. Det enda som kommer ut är att du vill få tillbaka varumärket så fort den första delvisa försäljningen är klar på tre veckor. Man diskuterar redan med Saab AB och tillbakadragandet av namnrättigheterna skulle ha ägt rum vid värsta möjliga tidpunkt. Den efterföljande oron i samhället och bland återförsäljare inte behaga. Klar ! Men vad förväntades?

Saab Saga Reload eller inte.

Är Saab-sagan färdig? I Trollhättan är du inte säker. Optimisterna, som för närvarande är i minoritet, förväntar sig en fortsättning. De ser en helt ny början, i kombination med en radikal förändring av ägarstrukturen, som den mest troliga lösningen. Ingen vågar fundera över att återuppta produktionen med 9-3. Pessimisterna ser slutet nått. Bilar byggda i Trollhättan kommer inte längre att finnas. Jag medger att det efter svårare år har varit fortsatt optimistiskt och tror på en ljus framtid.

Kanske lite detalj på kanten. Människor som jobbar mycket nära NEVS ser situationen så mycket mer avslappnad än någon annan jag har haft kontakt med under de senaste veckorna.

Tillverkad av Trollhättan

Trollhättan och dess invånare har alltid uppfunnit sig själva. Eftersom regionen är grov har livet alltid varit svårt. Det gör dig uppfinningsrik. Vid vattenfallen drog de fartyg upp i Vänern, körde järnhamrar, byggde turbiner, ånglok, elektriska lok, flygplan, flygmotorer. Fordon kom från den lilla provinsstaden som hade och fortfarande har lojala fans över hela världen och ett stort namn. Den här historien var också full av pauser ... och lysande idéer. Och det fortsatte alltid. På något sätt. Det är uppenbart att staden återigen har nått korsningen.

En ny regering som leds av Socialdemokraterna kan gnista av vad Trollhättan behöver. I USA vill Tesla bygga sin gigafactory. Elbilar och 6.500 nya jobb. Kontraktet går till staten som ger mest finansiering.

I Trollhättan finns en modern, flexibel bilanläggning. NEVS har investerat bra där, vilket är erkänt. Med socialdemokraterna hör jag ett stödprogram som skulle kunna leda till nya industriella jobb i Trollhättan. Mot hög ungdomsarbetslöshet, mot lediga platser, mot brist på framtidsutsikter. Intressant för investerare från hela världen. Söndag är val!

Text och bilder: tom@saabblog.net

14 tankar om “Trollhättan"

 • blank

  Förhoppningsvis kommer den nya socialdemokratiska regeringen att hjälpa Saab att städa upp ...

 • blank

  Vem räddade egentligen Opel - var det inte "Merkel" -regeringen?

 • blank

  ... hur skrevs det tidigare i ett inlägg, ... för någon Victor som försökte, ... hur många av oss försökte något? Utan VM skulle jag inte ha min 9-5NG AERO xwd i garaget, utan GM, inte 9-3cab och 9-7x utan italoTrolle, ingen aero9k alla coola bilar, och jag väntar på nya coola bilar! … .Vad jag aldrig förstod …… varför ett globalt företag som GM inte vill ha en utvecklingsavdelning på 3.500 XNUMX anställda ????? ... och vem byggde också säkrare, snabbare och comode bilar ?????? ... .. ja, vänta ... men vad gör GM utan ingenjörer ... ????

  Hur som helst är SAAB vad som står i garaget!

 • blank

  Wow, vilken bra artikel, tack Tom, allt detta gör dig väldigt omtänksam ...…………….

 • blank

  Öffz, är försäljningen av utvecklingsavdelningen nästan genom? Vad är skit? Ska du då köpa utvecklingsprestanda? Med vilken typ av pengar? Den som bara har till salu? Det här är inte längre en bilproducent, men en finansiell push.

  Här, människor som har gjort ett ekonomiskt misstag, får deras får att torka. Insolvenzverschleppung?

  • blank

   50% borde säljas, tror jag ...

   • blank

    Exakt. Så det meddelades. Låt oss se vad som händer.

 • blank

  Halvt seriöst tillägg till den trevliga lilla politiska utpressningen: Historiker kommer att argumentera senare, vilket var värre för Europa: pesten eller neoliberalismen.
  Om Saab fortfarande existerar, bara för att socialdemokraterna har vunnit ...

 • blank

  Förtroendet för NEVS har nått botten av listan efter konkursen. Förtroendet kan endast sammanfattas med en ny aktieägare från bilindustrin.

 • blank

  Mycket bra översikt, tack!

  Otroligt att 2011 / 2012 hade en intressant en som garanterade 2.500-jobb och det gick naturligtvis inte på semester och arbetstid.

  Otrolig. Jag har inget stort hopp om att det kommer att finnas Saabs igen. Definitivt inte med NEVS, med en annan ägare ... osannolikt.

  • blank

   I alla stora företag (med undantag för dåligt förvaltade statliga institutioner) baseras arbetskraften på behov -
   Du kan inte garantera det i förväg. Det här ser mer ut som en tvivelaktig utsiktsplats.

   Om det fungerar med mer än 100 miljoner euro för aktier i utvecklingsbolaget har det första steget i återuppbyggnaden redan tagits - då borde kontrakt 2 inte vänta. Enligt informationen hittills är jag väldigt säker på att detta också kommer att fungera - M&M går igenom processen.

   Det finns ingen anledning att ha bråttom här eftersom nya modeller ännu inte är färdiga för försäljning i alla fall - det kommer att dröja månader innan den första E-SAAB finns i prislistorna.

   Så med tålamod i nästa omgång!

 • blank

  NEVS 9-3 som erbjuds, 0-godkännanden i augusti 2014.

  Det här blogginlägget är ett steg i rätt riktning. Jag är också beslutsam nog att inte köpa någon NEVS-produkt i framtiden. Jag ser skadorna på varumärket "Saab" ganska ofarliga. NEVS-investeringar i anläggningen eller inte, men du kan inte identifiera dig med detta företag på något sätt. "Min Saab" borde inte heller bygga längre ...

  Kanske den "värsta" ägaren sedan stupet. Nu ser alltför många det som jag ("NEVS out!"). Det är därför NEVS Saabs är platta ut hos återförsäljarna. Jag förstår det helt!
  Som nämnts föredrar du en 9-5 NG med vilken man fortfarande kan identifiera.

 • blank

  Den nya majoritetsägaren bör äntligen komma ur skydd - detta borde faktiskt vara möjligt efter månader av förhandlingar.

  När allt kommer omkring har förhandlingarna för den proportionella försäljningen av PHOENIX nu avslutats i tre veckor nu - grattis till NEVS från norra Tyskland!

Kommentarer är stängda.