Mahindra - Saab - PSA

Där det finns rök, finns det eld! De säger ... Hittills har vi saknat röken som kan stödja uttalandena från Trollhättan. Fram till igår ... I flera indiska medier på måndagen handlade det om möjligt samarbete mellan Mahindra & Mahindra med PSA-gruppen och med Saab.

Mahindra - Ssangyong- PSA - SAAB?
Mahindra - Ssangyong- PSA - SAAB?

Vilket för första gången på länge skulle passa perfekt med berättelsen du hör från Sverige. Mahindra överväger den globala strategin för sina bilmärken Ssangyong och Mahindra, vill bygga vidare på Ssangyongs långvariga styrka i Europa. Samtidigt behövs de nödvändiga kontakter som NEVS kunde ha för att ytterligare kunna utvidgas till Kina. PSA-gruppen - en av de största aktieägarna bär på lämpligt sätt namnet Dongfeng - är på en strikt omstruktureringskurs och globala allianser kan hjälpa.

I Indien värderas planerna positivt. Den första helt omdesignade produkten sedan förvärvet av Ssangyong, SUV X100, håller på att bli premiär. Så det blir allvarligt. Efter att Mahindra har skapat en bas för expansion med små förvärv, är det dags att växa till global storlek. Tre nyare nya plattformar, inklusive två i personbilssegmentet, visas på 2015, liksom nya motorer.

PSA-gruppen är ledande inom dieselhybrid, skulle vara en lämplig partner. Redan på 80- och 90-talet fanns ett samarbete med Peugeot, Mahindra byggde dieselmotorer av franska under licens. Saab är ett gammalt europeiskt traditionellt och premiummärke. Saab-namnet, det spekuleras i Indien, skulle kunna hjälpa Mahindra med tillväxt och acceptans. Ommärkning och omdesign av Ssangyong och Mahindra-produkter under Saab-etiketten tros vara ett alternativ. När design och kvalitet uppfyller Saab-köparnas förväntningar. Den här meningen tog andan från mig. Re-design, re-branding, vi hade allt. Och det gick vanligtvis fel ...

Dessutom skriver Economic Times att det inte skulle vara en lätt uppgift att få nytt liv till ett varumärke som Saab, vilket är mycket speciellt.

Än så länge är allt bra ! Kanske en ny, internationell "Mahindra Saab PSA" -allians kommer att dyka upp här. Tyvärr är det bara röken vi ser. Branden saknas fortfarande. För det som den indiska mediaspridningen relaterar till de vanliga kretsarna nära företagen. Ingen officiell bekräftelse på begäran, varken från Mahindra eller från NEVS. Men inget förnekande förrän igår kväll.

Text: tom@saabblog.net

62 tankar om “Mahindra - Saab - PSA"

 • Saab är, om vi är ärliga, ett ambitiöst utvecklingsprojekt. Inte mer, inte mindre. Du kan inte pochera där längre. Om du behöver kunskaper från Sverige kan du köpa den på relevanta adresser i THN.

 • Jag gjorde bara en jämförelse mellan GM och Opel / Saab och nu förmodligen Mahindra / PSA med Nevs (Saab) och noterade parallellerna .... GM "pocherade" Opel på Saab och lät den gå ner i avloppet. Vad gör Mahindra med PSA i Nevs och därmed möjligen igen på Saab?

 • Jag hatar att motsäga dig, men min hycklande 9/5 var, trots GM och vilken påverkan jag vet, en av de bästa bilarna i mitt billiv. (nuvarande Unimog inkluderad)

 • Ja, V4 var bra, men också relativt sett i början (1967) av Saab-berättelsen. Därefter började en stadig utveckling tills Saab också var tvungen att böja sig för kostnadsdiktaten ... tyvärr var det inte bra för kvaliteten.

 • Tja - de första motorerna på SAAB 99 hade Triumph / GB-gener!
  Vi vill också komma ihåg den berömda Ford V4 drift i 96er.

 • Det spelar ingen roll vad som är på det så länge som kvaliteten är rätt. Men identiska delar med de tråkigaste markörerna inom bilindustrin från 80er till 00er år är absolut inte. Passar inte heller Saab. Det spelar ingen roll för mig på objekten, men det övergripande paketet och det är inte längre sant i de nyare bilarna för mig kvaliteten.

 • Åh Daniel ... I min Saab 900 1992 installerades en parkeringsvärmare från grannen. Stor Volvo på den. Men det gjorde inte bilen till en mindre Saab.

 • Varför fördomar är sanna. Även om det inte är så illa som det är med senare modeller. Jag tycker att det är irriterande i min 9-3I att "GM" är präglad på skottet. Men åtminstone hjärtat, motorn är fortfarande Saab

 • Och-nööö, jag trodde med denna tröttsamma fördomar (Opel-902) skulle vi åtminstone vara här ... :(

 • Med all eufori: Kom ihåg att när GM Saab sakta och helt tog över från 94, kom 902 ut med Opel-delar och var en flopp när det gäller försäljning. Tills GM och Saab tänkte om och till exempel installerade en bättre värmare i den "nya" 9-3 1998, precis som en var van vid från Saab. Endast: 4 år hade gått och det tog ytterligare 4-5 år för Saab-varumärkets image att lida. Så jag kan bara hålla med pessimisterna här.

 • Jag hoppas bara att Mahindra tar över NEVS, får använda namnet Saab igen, skicka NEVS-ledningen ut på gatorna och anställa de "gamla" Saab-teknikerna igen och ge dem tillräckligt med pengar för att kunna arbeta igen som i början av detta fantastiska företag .

 • Det är så som det är: Minimotorerna kommer alla från PSA-gruppen.

Kommentarer är stängda.