Saab Turbo X Köpråd 1 / 2

Under året 2007 firade Turbo X sin premiär på IAA. Det var den första högpresterande fyrhjulsdriften Saab, som byggdes i serie samtidigt som världens första fordon med Haldex 4-koppling. Och för Saab, 30-års Turbo-årsdagsmodell.

Saab Turbo X - enda verklig med boosttryckindikatorn. © 2014 saabblog.net
Saab Turbo X - enda verklig med boosttryckindikatorn. © 2014 saabblog.net

Trollhättan hade vid den tiden bästa förbindelser med Haldex; Företaget har sitt ursprung på fabriken, vilket ger den exklusiv tillgång till det nya Haldex 4-systemet. För att fira årsdagen Turbo och som en hyllning till unforgotten Saab Turbo 900 16 S, donerade företaget fansen en specialutgåva av 2.000 pjäs. Allt i "Jet-Black", alla med fyrhjulsdrift.

En kompakt sportbil

"Saab 9 3 Turbo X är planerad för en begränsad upplaga av 2.000-fordon och är realistiskt det rätta valet för endast några få."

Så skriver Saab 2008 i de interna försäljningsdokumenten om Turbo X, som rullar under denna tid till återförsäljarna. Och ja, den nya Saab är kompromisslöst matchad som en idrottsman, som inte förstås av varje journalist. I vissa publikationer av bilpressen rapporteras av ett hårt, inharmoniskt fordon. Turbo Xs filosofi - inte med alla författare, det kom fram!

Strax framåt, alla fordon är snabba, på slingrande vägar, avmaskan skiljer sig från vete. Saab har programmerat Turbo X på svängning, med framgång. I slalomprovningen slog den kompakta fyrhjulsdriften Porsche 911 (997). Hemligheten är den elektroniska limspärrskillnaden, kallad eLSD hos Saab, som fördelar vridmomentet mellan bakhjulen. För att få 280 PS och 400 Newtonmeter säkert på vägen förstärktes fjädrar och dämpare. Självutjämnande stötdämpare användes bakåt, medan bakfjädringens fallmotstånd ökade med 50%. Den "super sport suspension" i Turbo X är inte bekväm, men säker, och senare var också tillgänglig för normal Saab 9-3.

För övrigt verkar Saab verkligen ha gjort något i Porsche-lägret. Om du startar en Turbo X när du är kall kan du höra Porsche 997-ljudet. Eller vice versa! Trevligt, eftersom båda bilarna låter bra!

Optiska funktioner

Designen domineras av titan-look-element i hela fordonet. Matchar den svarta finishen, Turbo X har specialhjul i 18 "eller 19" -storlek bakom vilket döljer det förbättrade bromssystemet. Grill- och luftintag finns också i titangrått, bakom Turbo X-specifikt avgassystem och en körning i titan grå diffusor i ögat.

I cockpiten överraskad som en fin detalj, en boostmätare i Saab 900 Turbo Design, som är upplyst i mörkret vid ingången och en turboladdad bilsignal. Även i interiören är avlagringar i koldioxidutseende. På vissa marknader bär bärarna även märken med Turbo X-avtryck.

Motor & Tuning

Turbo-teknik anses med rätta som Saabs kärnkompetens. Med de laddade V6-prestandanivåerna på V8-nivå är det möjligt. (Autofokus 6 / 2007)

2.8-liter V6 med sin turbo-laddare kommer i basen från Australien av Holden, är ett stabilt och lika roligt älskande kraftverk. Genom och igenom "old school" i mycket positiv mening, och ingen jämförelse med de pumpade småmotorerna som vi vill göra oss för närvarande goda. Ingången och ljudet är alltid spännande, passagen i den relativt kompakta Saab är stor. I motorkupén finns det upprörande smärta, V6 passar bara in i den.

En svag punkt är den relativa värmekänsligheten i samband med strömförlust. En av anledningarna till detta är den absoluta underdimensionerade LLK-serien. Åtgärden är en alternativ intercooler, Hirsch eller Maptun Performance. Båda erbjuder tillräckligt dimensionerade komponenter; skillnaden i serien är synlig och också materiell från materialet.

Vem drömmar om tuning, eftersom han inte verkar vara tillräcklig 280 PS och 400 Newtonmeter, måste först ersätta LLK-hårdvaran. Hirsch Performance erbjuder ett 300 PS Kit med 430 Newtonmeter vridmoment då och då. Satsen är kopplad till ett nytt LLK och modifierat luftfilter av god anledning.

Justering av programvara är helt enkelt förbjuden med seriell hårdvara. I vissa forum diskuteras ämnet för en enkel programvarujustering om och om igen. Vårt Saab Turbo X köpråd följer, vilket också var klart i Trollhättan. Tuning - endast med ändrad maskinvara.

Med stämda kopior kan det komma till förlängningen av tidkedjorna, speciellt om Saab var väldigt sportig. Då kommer en motorrevision att ske, överkill kit finns i Nyköping på Orio AB. 430 Newtonmeter, som tillåter Hirsch TX som maximalt vridmoment, bör också betraktas som gränsen för överföringen.

Transmission & Haldex

Egentligen spelar det ingen roll vilken utrustning du väljer på TX. För att vara ärlig är båda en kompromiss. Den manuella 6 växellådan är tillräckligt exakt, men inte så att du skulle vara helt entusiastisk. Det saknar den sista biten av precision för att låta den gå som en sportöverföring. Översättningen kan vara bättre anpassad till Saab och dess motor.

Den automatiska känner bara skillnaden mellan bekvämt och snabbt. I normalläge saknas all slags sportighet, i sportläge ger Saab greppfighteren. Sedan vrider växlarna till gränsen, vid bromsning återvänder Saab aggressivt. Tuned harmoniskt är annorlunda ... hur var det fortfarande med utsikt mot Porsche lägret? Han saknas här. Men andra tillverkare gör det inte ännu bättre 2014, och Turbo X garanterar mycket roligt. Oavsett vilket redskap du väljer.

I standard skick, med 400 Newtonmeter, är växellådorna hållbara. Hirsch pressar redan gränserna med 30 Newton meter, det är känt att problem med prestandauppgraderade fordon, som är mycket sportiga drag.

Haldex-kopplingen måste ta emot alla 30.000-kilometer, men senast varje 2-år ny olja enligt Saab / Haldex-specifikationen. Smörjmedlen är föremål för åldring, så det finns alltid en hållbarhet på behållarna.

Den andra delen av inköpsrådgivningen på torsdag handlar om följande ämnen:

Sportvagn eller limousine

Inredning och utrustning

Reservdelar och tillgänglighet

Priser och tillgänglighet

Varför köpa?

Text & Bilder: tom@saabblog.net

8 tankar också "Saab Turbo X Köpråd 1 / 2"

 • Wechs fantastiska blogg, vilket underbart bidrag !! Tack tack!

 • Ström på Turbo X

 • Så om jag läser detta här kommer önskan om en Turbo X upp ;-)) även om jag föredrar beige i inredningen i princip ...
  Vad jag skulle vilja se hur "den snygga detaljerna i en boostmätare i Saab 900 Turbo Design, upplyst i mörkret vid entrén" ser ut som ...

  • Små förfrågningar jag uppfyller genast. Ett litet intryck, taget med Blackberry, ligger på vårt Instagram Plats.

 • En dröm i svart. Tyvärr ännu sällan som en 9-5 NG. Men jag känner någon som har en Turbo X. Kanske låter han mig köra ...

  • Gissa redan

 • Jag fick då i april en TX i min önskade utrustning,
  viktigt för mig: krets och sedan. Har kört Saab för 30 år,
  körde två 99 Turbo på åttiotalet eftersom det finns en sådan slutlig Saab. Måste säga genomförandet av de gamla Saab Turbo känslorna i en sådan 9-3 den senaste versionen har varit imponerande. Bara kör alla 2-veckor med TX, det är allt som finns där ... Folk lever ju äntligen över den underjordiska parkeringen ... och inte alla älskar turbosignalen i EURO 4
  Uppvärmningsfasen. Bilen är den absoluta Hinkucker utan
  brutal aggressivitet av en "farväl" stjärna eller "IchFressDich" Audi.
  Grannen med hennes polska accent: "Din bil har soo
  rätt sssexii rump "Ja, men bara SportSedan ....... nej, det kan vara en stationsvagn, utrustning är faktiskt viktigt oavsett
  Turbox. Erbjudandet är mycket begränsat, men nu måste du slå! Tack Tom för den fina artikeln!

 • Jag hade ingen "kontakt" med TX .... 🙁 ja kan fortfarande vara! Tydligen verkar TX vara orsak till en sådan "goosebumps" eller beroendeframkallande potential ... Jag är nyfiken och upphetsad över 2. Del av rapporten. Redan 1. är KLASS! Tack Tom! 🙂

Kommentarer är stängda.