Saab Turbo X Köpråd 1 / 2

Under året 2007 firade Turbo X sin premiär på IAA. Det var den första högpresterande fyrhjulsdriften Saab, som byggdes i serie samtidigt som världens första fordon med Haldex 4-koppling. Och för Saab, 30-års Turbo-årsdagsmodell.

Saab Turbo X - enda verklig med boosttryckindikatorn. © 2014 saabblog.net
Saab Turbo X - endast riktigt med boosttryck. © 2014 saabblog.net

På den tiden hade Trollhättan utmärkta relationer med Haldex; företaget har sitt ursprung i fabriken och fick därmed exklusiv tillgång till det nya Haldex 4-systemet. För att fira turbo-årsdagen och som en hyllning till den oförglömliga Saab 900 Turbo 16 S, donerade företaget en specialutgåva på 2.000 till fansen. Allt i “jet black”, alla med fyrhjulsdrift.

En kompakt sportbil

"Saab 9 3 Turbo X är planerad för en begränsad upplaga av 2.000-fordon och är realistiskt det rätta valet för endast några få."

Till exempel skrev Saab 2008 i de interna försäljningsdokumenten om Turbo X, som rullar till återförsäljare under denna tid. Och verkligen - den nya Saab är kompromisslös inställd som en idrottsman, vilket inte förstås av varje journalist. I vissa publikationer av bilpressen rapporteras ett hårt, inharmoniskt fordon. Turbo X-filosofin - inte alla författare fick det!

Rakt framåt är alla fordon snabba; på slingrande vägar skiljer han sig från vete. Saab har programmerat Turbo X för att ta tur, med framgång. I slalomtestet slog den kompakta fyrhjulsdriften tydligt Porsche 911 (997). Hemligheten är den elektroniska begränsade slipdifferentialen, kallad Saab eLSD, som fördelar vridmomentet mellan bakhjulen. För att sätta på 280 PS och 400 Newton meter säkert på vägen, stivades fjädrar och spjäll. Självnivåande stötdämpare fann vägen bak, stivheten hos den bakre upphängningen ökades med 50%. "Supersportsupphängning" i Turbo X är inte bekvämt, men säkert och kan senare beställas för normal Saab 9-3.

För övrigt verkar Saab verkligen ha gjort något i Porsche-lägret. Om du startar en Turbo X när du är kall kan du höra Porsche 997-ljudet. Eller vice versa! Trevligt, eftersom båda bilarna låter bra!

Optiska funktioner

Fordonets design domineras av element i titanutseende. Matchande den svarta färgen har Turbo X specialfälgar i storlek 18 eller 19,, bakom vilket det förbättrade bromssystemet är dold. Grillen och luftintagen är också i titangrå, det Turbo X-specifika avgassystemet och en diffusor i titangrå fångar ögat bak.

I cockpiten överraskad som en fin detalj, en boostmätare i Saab 900 Turbo Design, som är upplyst i mörkret vid ingången och en turboladdad bilsignal. Även i interiören är avlagringar i koldioxidutseende. På vissa marknader bär bärarna även märken med Turbo X-avtryck.

Motor & Tuning

Turbo-teknik anses med rätta som Saabs kärnkompetens. Med de laddade V6-prestandanivåerna på V8-nivå är det möjligt. (Autofokus 6 / 2007)

2.8-liters V6 med sin turbokompressor kommer från Holden i Australien och är ett stabilt och lika drickbart kraftverk. ”Old-school” genom och igenom i mycket positiv bemärkelse, och ingen jämförelse med de uppblåsta små motorerna som vi för närvarande försöker göra välsmakande. Starten och ljudet inspirerar om och om igen, passagen i den relativt kompakta Saab är fantastisk. Motorrummet är otroligt tätt, V6 passar bara in.

En svag punkt är den relativa värmekänsligheten i samband med strömförlust. En av anledningarna till detta är den absoluta underdimensionerade LLK-serien. Åtgärden är en alternativ intercooler, Hirsch eller Maptun Performance. Båda erbjuder tillräckligt dimensionerade komponenter; skillnaden i serien är synlig och också materiell från materialet.

Om du drömmer om att ställa in eftersom 280 hk och 400 Newton meter inte verkar vara tillräckliga, måste du först byta ut LLK-hårdvaran. Hirsch Performance erbjuder då och då ett 300 PS-kit med 430 Newton meter vridmoment. Satsen är ihopkopplad med en ny intercooler och ett modifierat luftfilter av goda skäl.

Det är helt enkelt förbjudet att ställa in programvara med seriell hårdvara. I vissa forum diskuteras ämnet enkel programstämning upprepade gånger. Vårt Saab Turbo X-inköpsråd följer vad som var tydligt i Trollhättan. Tuning - endast med ändrad hårdvara.

Med stämda kopior kan det komma till förlängningen av tidkedjorna, speciellt om Saab var väldigt sportig. Då kommer en motorrevision att ske, överkill kit finns i Nyköping på Orio AB. 430 Newtonmeter, som tillåter Hirsch TX som maximalt vridmoment, bör också betraktas som gränsen för överföringen.

Gear & Haldex

Det spelar ingen roll vilken växellåda du väljer i TX. För om du är ärlig är båda en kompromiss. Den manuella 6-växlade växellådan är tillräckligt exakt, men inte så att du skulle bli helt entusiastisk. Den sista biten av precision saknas för att låta den passera som ett sportutrustning. Översättningen kan bättre matchas till Saab och dess motor.

Automaten känner bara till skillnaden mellan bekväm och supersnabb. I normalt läge saknas varje sportighet, i sportläge ger Saab Gripenfighter. Sedan växlar växlarna till gränsen, Saab växlar ner aggressivt när den bromsar. Harmoniskt samordnad är annorlunda ... hur var det med utseendet på Porsches lager? Han saknas här. Men andra tillverkare klarar sig inte bättre även 2014, och Turbo X garanterar mycket roligt. Oavsett vilken växellåda du väljer.

I standard skick, med 400 Newtonmeter, är växellådorna hållbara. Hirsch pressar redan gränserna med 30 Newton meter, det är känt att problem med prestandauppgraderade fordon, som är mycket sportiga drag.

Haldex-kopplingen måste ta emot alla 30.000-kilometer, men senast varje 2-år ny olja enligt Saab / Haldex-specifikationen. Smörjmedlen är föremål för åldring, så det finns alltid en hållbarhet på behållarna.

Den andra delen av inköpsrådgivningen på torsdag handlar om följande ämnen:

Sportvagn eller limousine

Inredning och utrustning

Reservdelar & tillgänglighet

Priser och tillgänglighet

Varför köpa?

Text och bilder: tom@saabblog.net

8 tankar om “Saab Turbo X Köpråd 1 / 2"

 • Jag har fortfarande inte haft någon "kontakt" med TX ... 🙁 kan fortfarande vara! Uppenbarligen verkar TX ge mig en ”gåshudkänsla” eller beroendeframkallande potential ... Jag är glad och är glad över den andra delen av rapporten. Den 2: a är redan KLASS! Tack Tom! 🙂

 • Jag fick då i april en TX i min önskade utrustning,
  viktigt för mig: krets och sedan. Har kört Saab för 30 år,
  Jag körde två 99 Turbo på åttiotalet eftersom en sista Saab passar. Jag måste säga att implementeringen av den gamla Saab Turbo-känslan i en sådan 9-3 av den senaste versionen har varit imponerande framgångsrik. Kör bara TX varannan vecka, det är allt som finns i det ... trots allt bor människor ovanför den underjordiska parkeringen ... och inte alla älskar turboljudet i EURO 2
  Uppvärmningsfasen. Bilen är den absoluta Hinkucker utan
  brutal aggressivitet hos en "AdieuMeinGeld" -stjärna eller "IchFressDich" Audi.
  Grannen med sin polska accent: ”Din bil har en
  höger sssexii bakre del ”Ja, men bara SportSedan ...…. nej, det kan också vara en kombi, utrustning spelar ingen roll, det viktigaste
  Turbox. Erbjudandet är mycket begränsat, men nu måste du slå! Tack Tom för den fina artikeln!

 • Små förfrågningar jag uppfyller genast. Ett litet intryck, taget med Blackberry, ligger på vårt Instagram Plats.

 • Gissa redan

 • En dröm i svart. Tyvärr ännu sällsynta än en 9-5 NG. Men jag känner någon som har en Turbo X. Kanske låter han mig köra ... ...

 • Så när jag läser detta uppstår önskan om en Turbo X ;-)) även om jag i allmänhet föredrar beige i interiören ...
  Vad jag skulle vilja se hur den “fina detaljen med en laddtrycksindikator i Saab 900 Turbo-design som lyser upp i mörkret när man går in” ser ut ...

 • Ström på Turbo X

 • Wech 'underbara blogg, vilket underbart inlägg !! Tack tack!

Kommentarer är stängda.