NEVS gäller för rekonstruktion

Uppdatera 10: 25 klocka / 15: 31 klocka

Nästan samtidigt som drama 2011, gör NEVS vägen till Vänersborg och ansöker om rekonstruktion!

National Electric Vehicle Sweden AB
National Electric Vehicle Sweden AB

Företaget vill få mer tid för de pågående förhandlingarna med två möjliga partners.

NEVS avser att föreslå Stockholms advokat Lars Eric Gustafsson att leda återuppbyggnaden. För NEVS är det den sista chansen och det är inte säkert om domstolen i Vänersborg kommer att bifalla begäran. Även om företaget är mycket mindre än Saab Automobile AB vid den tidpunkten sägs också förhandlingarna ha kommit längre och skulderna är betydligt lägre.

Men - det är frågan som domstolen måste svara på: har NEVS en livskraftig affärsmodell? Och vad finns det att renovera? Ingen produkt, ingen produktion, inga kunder, inget försäljningsnätverk, ingen kundservice. Hmm ... NEVS är optimistisk. Jag är inte ! Domarnas bedömning, deras svar kommer att vara lärorikt!

Om domstolen godkänner steget i återuppbyggnadsprocessen gäller statens lönegaranti för de anställda. Åtminstone vid denna tidpunkt skulle det finnas en helt klar.

Under tiden har de skulder som NEVS har ackumulerat blivit offentliga. 400 miljoner svenska kronor, 43,6 miljoner €, är därför öppna. NEVS har konsekvent betonat att tillgångsvärdena långt skulle överstiga skulderna. Frågan uppstår om vad en egendom kan vara värd om ingen bygger fordon där.

NEVS förutsätter att det kommer att kunna lösa dessa skulder fullständigt med försäljningen av den oavslutade Phoenix-plattformen, som outsourcas till ett utvecklingsföretag. Förhandlingar pågår.

Text: tom@saabblog.net

25 tankar om “NEVS gäller för rekonstruktion"

 • blank

  att uppdatera 15: 31:

  NEVS talar om Phoenix-plattformen (hybrid- och eldrivningskonceptet) av enormt värde? Jag kan inte tro det efter presentationen i fältet. Det är bara en bluff igen?

  Tyvärr, NEVS, men någon gång måste du också visa en produkt, vare sig det bara är plattformen att sälja något ...

 • blank

  Oavsett vem som tar över Saab! Vem har fortfarande förtroende för varumärket ?! Först kom Koennigseg, såg och försvann, sedan Muller, vad som hände där är känt eller inte! Men kit började med mycket panache och sedan sprack bubblan! sedan NEVS, samma procedur! Nästa förfrågan ?! Nej tack! Jag tar hand om min Saab tills den inte längre kan eller inte längre vill! Men om det finns en ny bil kommer det inte att vara en Saab! Människorna som utgör SAAB är alla borta och kommer, om de är smarta, inte tillbaka! Det som utgör SAAB existerar inte längre, så varumärket har länge varit dött!

 • blank

  zu wfg - Jag skrev en gång till styrelsen för VW….

 • blank

  Ärligt talat, jag tror att du borde och inte bör anklaga NEVS eller någon övertagning som M&M för att göra något fel här. Naturligtvis vill företaget som tar över betala så lite som möjligt för det och naturligtvis vill NEVS, eller snarare dess aktieägare eller ägare, inte förlora ännu mer pengar. För mig är det de som till och med tillät den helt fristående och varmluftsmodellen från NEVS som den nya Saab-ägaren!

  Enligt min mening är Saabs enda chans i NEVS konkurs och ett övertagande av t.ex. M&M, som inte har något nonsens i huvudet men vill föra Saab ekonomiskt säkert. Och med det menar jag inte att spekulera i tvivelaktiga pengar från Kina genom ännu mer tvivelaktiga (EV) modeller, utan kassiska Saabs som säljer i Europa, USA.

  Ärligt talat måste Saab vara i en stor bilproducent där den har råd att sälja högsta bilar som sitt högsta varumärke utan att nödvändigtvis sätta på vinsten. Det är det enda sättet som Saab kommer tillbaka på fötterna.

  Så jag hoppas att domstolen äntligen tänker ekonomiskt och inte tror på NEVS legender. De trasiga bitarna kommer att plockas upp, jag är ganska säker ...

  • blank

   Det är så det är! Nu kan du naturligtvis fråga dig själv om M&M skulle vara lämpligt. Det finns alltid två intressenter i rummet som den andra intresserade tillhör de stora biltillverkarna, men jag tror inte det. Jag inkluderar inte heller Mahindra.

   Så du kan fråga igen, om det kan gå bra på lång sikt, även med en ny ägare. (enligt tidigare information)

  • blank

   >> De trasiga bitarna plockas upp, det är jag ganska säker på ... <> Saab måste gå till ett stort bilföretag där det som sitt premiummärke har råd att sälja toppfordon utan att nödvändigtvis titta på vinst. Det här är det enda sättet att få Saab på fötter igen

   Förutsatt SAAB är känd alls, många människor tror nu förmodligen på en relativt gammal och relativt små 9-3 eller lika med alla klassiska bilar. Eftersom 9-5 har II brist värde och lanseringen av 9-4X och 9-5 II SC är knappa misslyckades, knappast någon samtida premium fordon i samband med varumärket.

   Vem i vilken styrelse skulle falla för den fasta ideen, kunde han dra nytta av SAAB i portföljen? Särskilt om han inte skulle snyta på vinsten?

   Det skulle glädja mig och du, men det kommer inte att hända länge. Jag tycker att det är helt ur frågan.

   • blank

    @ Herbert:

    Jag kan fullt ut förstå dina argument ... MEN ..
    Ta en titt på vad som hände i klockindustrin för cirka 15-20 år sedan. Rika företag utan namn (i bemärkelsen att bli erkända som premiumtillverkare) har börjat köpa upp de "gamla härliga" namnen / företagen och bygga om dem med sina pengar och sitt kunnande. Idag gör Swatch, VDO, etc. en förmögenhet med dessa tidigare konkurser.

    Detsamma gäller VW. Här borde du också min VW räcka, men man driver utmärkt namnköp.

    Och så HOPPAR jag att en så stor spelare av massprodukter vill smycka sig med namnet ... så många namn som fortfarande är kända är inte längre gratis eftersom VW köper dem alla 😉

    Men tyvärr kan du också ha rätt ... suck

 • blank

  Med mer tid är ämnet av NEVS inte större! Det avslöjar inte för mig vad det fortfarande skulle behöva rekonstrueras vid NEVS, förutom att de med statslönsk garanti kan fortsätta spela. Det är dags att avsluta denna ovärderliga tragedi.

 • blank

  Nästan från den tid som GM var ansvarig för SAAB, är det tyvärr ett återkommande tema i hela SAABs historia:
  Snabba ingenjörer utvecklar ständigt nya idéer, kan implementera dem nästan tills de är redo för marknaden och bromsas sedan av chefer och revisorer av skäl som bara blir uppenbara efter att ha läst Peter Nolls "Little Machiavelli". Resultatet: År efter år, på SAAB -standen på bilsalongen i Genève, kan du förundras över innovativa studier som många skulle vilja köpa omedelbart och vars chanser på marknaden helt enkelt för att de har minst två näsor före sin tid, förmodligen stora till mycket stora, men då, på uppdrag av "uppifrån", får de inte vidareutvecklas förrän de är redo för serieproduktion ... vilken tragedi!

  • blank

   Det har varit länge sedan vi introducerade nya, innovativa och önskvärda produkter från SAAB. Och SAABs öde bestäms fortfarande inte av briljanta ingenjörer, men fortsätter att vara chefer, revisorer och att göra saker värre nu också av advokater.
   MEN: naturligtvis har hela saken också sin positiva sida; det kan bara bli bättre igen (allt annat är svårt att föreställa sig :-)) om det finns en framtid för SAAB ... och som en hopplös optimist är jag fortfarande övertygad om det.

 • blank

  Slutet på NEVS - mycket troligt! Varför ska domarna besluta annorlunda efter de senaste två åren och senast fältpresentationen? Det handlar också om människor vars löner inte längre kan betalas. Det bör spelas med öppna kort, för det kan inte fortsätta så här.

  När tiden går framåt blir den mindre attraktiv för potentiella köpare / investerare. För att vara ärlig skulle jag också vara intresserad av att registrera mig för ett löjligt pris, om alls.

  En sak är säker: NEVS har också spelat och bluffat. Jag skulle inte vilja köpa en NEVS Saab i framtiden. Så jag hoppas att NEVS kommer att flyga ut och kanske rensa vägen för en ny ägare, vilket är mycket osannolikt.

  Så jag fortsätter att njuta av Saab 9 5 II NG Aero, som visuellt representerar höjdpunkten i Saabs historia och samtidigt sjunken. Kanske borde det vara så. En myt. Liksom Phoenix.

 • blank

  Fortfarande TOPAKTUELL: Använd vad som står framför dörren! 😉
  I Trollhättan pågår en obehaglig "L ...... fledderei"! En tragedi som Steve beskrev det.

 • blank

  Hur som helst känner jag mig inte som nya ägare som taktar och drar ut på ett sådant sätt (detta är anledningen till återuppbyggnaden) - som en framtida kund (om det skulle vara en halvvägs positiv förhandling med NEVS) du planerar mig inte längre fast.

  Jag kommer antagligen inte ha den här uppfattningen om saker ensam - Mahindra (fortfarande med ett frågetecken) & Co. är nu tydligt ansträngande!

  Domarnas beslut är bara sekundärt för mig.

  • blank

   M&M driver det för långt - ingen övertagande fungerar så här ...

  • blank

   Nej Detlef, du är verkligen inte ensam med denna syn på saker. Fullständigt godkännande!

   Vem är så SAAB-besatt att han eller hon skulle vara helt likgiltig mot vem som använder namnet för vad och när? Jag känner inte någon där.

   Skulle någon dag stå på någon ny bil SAAB,
   så det måste vara en typisk SAAB igen (men i linje med tiden) för att trösta dig över allt krossat porslin ...

   För detta skulle det behöva en investerare med (SAAB) loaf och (SAAB) själ och pengar. Om det existerade skulle man vara överens. Alla andra kan och bör göra utan.

   Terror utan slut?

 • blank

  Slutet på NEVS!

  • blank

   Men inte slutet på SAAB! NEVS försöker spela eller spara det som fortfarande kan sparas! Antingen är de intresserade inte intresserade av en fortsättning, eller så finns det så lite att få att de inte fruktar NEVS konkurs! Vilken tragedi av gigantiska proportioner - lönerna betalades verkligen inte ...

   • blank

    Det var vad jag menade. Om NEVS är oförmögen ska de gå och rensa vägen.

  • blank

   Inga problem? Och vad händer om domarna säger nej?

 • blank

  Hej Tom, jag vet inte exakt hur min reaktion ska vara.
  Vet man när domarna kommer att vittna?
  Är den lyckliga avslutningen lite närmare ... eller RIP närmare ... vem vet ...

  • blank

   Reaktionen från Vänersborg väntas fortfarande idag. Uppdateringar kommer som alltid på bloggen. Kanske är det slutet på NEVS, vad vi upplever nu. Inte nödvändigtvis slutet på bilproduktionen i Trollhättan eller i slutet av Saab.

   • blank

    De möjliga nya ägarna letar bara efter det - devalverar NEVS och köper i slutändan ett traditionellt varumärke som en snapperpärla.
    NEVS håller naturligtvis på det sjunkande skeppet - men tydligen finns det inget att spara.

   • blank

    Om domstolen avvisar det kommer det sannolikt att resultera i att NEVS går i konkurs. Jag kan dock inte föreställa mig att SAAB AB kommer att tilldela varumärket SAAB till någon "likflyktare" - det verkar inte längre finnas några andra intresserade som ska tas på allvar.

    I det här fallet skulle SAAB ha försvunnit från platsen - högst skulle PHOENIX-plattformen eventuellt förvandlas till kontanter och eventuellt användas i andra märken.

    • blank

     Exakt det verkar dyka upp ... varken seriösa intressenter eller lämpliga. Vad som saknas är perspektivet ...

Kommentarer är stängda.