Saab elbil (del 2)

Saabs e-Power Concepts sista vittnen är fortfarande hos oss. Även på platser där vi inte skulle misstänka fordonen vid första anblicken. En Saab elbil från testflottan, en e-motorsportbil kör fortfarande i Sverige och är 2012 privatägd.

BAIC SAAB EV i Peking. © Christian Buttkereit
BAIC SAAB EV i Peking. © Christian Buttkereit

Mer Saab e-Power finns i Kina. Ironiskt nog, i Peking, i vissa områden i den förbjudna staden, kan Elektrosaabs hittas. De kan inte identifieras vid första anblicken eftersom de bär BAIC-logotypen, men de är riktiga svenskar. Hur hände det sig? En sökning efter ledtrådar!

Klockade Sverige i den förbjudna staden.

BAIC hade köpt inte bara de gamla Saab motorer, transmissioner och Saab 9-5 våningen i Saab, paketet också 50% av pre-facelift Saab 9-3 packades sedan. Rättigheterna var därmed hälften vardera i Trollhättan och i Peking. Nuvarande sedan, 2010, tillhörde 100% GM, med en licens till Saab och rätten till underlicens. Denna otrygga design innebar att både GM och BAIC hade rätt till delar av Phoenix-plattformen. En omständighet som senare orsakar problem för insolvensförvaltarna och idag för NEVS. Men det var inte klart vid den tiden.

Trollhättan planerade ”utvecklingsstöd” för BAIC - vidareutvecklingen av plattformarna och utvecklingen av ett modellprogram planerades, de förväntade intäkterna planerades redan i affärsplanen 2011.

BAIC och Saab var nära sammanflätade med varandra, och e-Power-konceptet fick också kinesernas intresse och uppmärksamhet. Vid någon tidpunkt på vintern 2010 eller våren 2011 är fakta inte så tydliga, de första bilarna gick från Sverige till Kina. Det är elbilarna som vi ser både som polis och statliga fordon från en energileverantör i Peking.

Ett felaktigt beslut gör historien.

Relationen mellan BAIC och Saab, eller snarare mellan Victor Muller och Xu Heyi, avkylades snabbt. BAIC, den tiden som partner av GM, planerade att ta över Saab helt. GM tyckte om det, Muller var inte arg. Kontrakten hade redan förhandlats, Muller skulle ha tjänat på kort tid några miljoner, Saab Automobile AB skulle fortfarande existera idag.

I den proverbiella sista minuten kom Muller ut, BAIC var djupt upprörd, slutet på Saab var förseglad. Muller hade, vad han inte misstänkte, från det ögonblicket ingen chans i Kina. Han var från och med i administrationen otillförlitlig. BAIC är ett statligt bolag, vilket är bättre att inte neka en önskan om du vill fortsätta att göra affärer i Kina.

Allt som följde var en kamp mot väderkvarnar, utan någon chans. Varför slog han ner försäljningen och en anständig vinst är spekulativ. Den svenska regeringen gav det gröna ljuset för Mullers vän Antonovs inträde när transaktionen skulle förseglas. Tidigare Saab-anställda ser detta som en anledning. Muller hade, så de säger dollartecken i hans ögon. Tillsammans med sin ryska vän såg han möjligheten till ännu mer vinst.

Muller har förlorat spelet, ett enda misstag kan ändra historien permanent. Saab Automobile AB är en sak från det förflutna, inklusive e-power-konceptet. Idag är Saabs samarbetspartners aktiva med andra partners. NEVS måste utveckla många saker från grunden och har svårt med dem.

Saabs elbilar, under BAIC-märket i Peking, är de sista vittnen till en möjlig framgångssaga. Läsare som har varit i Kina skickar upprepade gånger bilder av dessa fordon, idag kan de ses på bloggen.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar om “Saab elbil (del 2)"

 • blank

  Tack Tom! Ditt föremål är turbo-tip

 • blank

  Jag undrade lite om den oförutsägbara, tvivelaktiga och opålitliga kinesen ... Du måste veta alla fakta och tack vare Tom, så är det nu!

  • blank

   Jag tycker det är olämpligt att beskriva det kinesiska folket som opålitligt. Det har att göra med tolerans. Om Toms information stämmer är det bra forskning. Förhandlingarna med Kina ska ske annorlunda, se här:
   http://www.chinaseite.de/china-wirtschaft/china-verhandlungen.html
   Detta är en del av 1 × 1 av framgångsrika förhandlingar. Det som driver investerare till besluten är spekulation.

   • blank

    Det verkar som att mina ord har tolkats felaktigt. Jag borde ha använt citattecken eftersom jag hänvisade till åsikter publicerade här. Förresten, jag har mycket tolerans!

 • blank

  Viktig information du, Tom, levererad! Tack.
  Om BIAC är på EL. Engine, varför skulle en kinesisk stad också delta i ett företag som NEVS ???? Speciellt eftersom NEVS ger gamla SAAB ... .. Det faktum att vissa kadrer är "inte roade" är nästan förståeligt ... Historien växer i spänning .... dramatisk!

 • blank

  Det är så en sko skulle se ut. 2. Asiatisk tillverkare som vill utveckla och använda Phoenix-plattformen är Baic. Om de var inblandade i början vet de vad de har och vill avsluta det. Kanske kommer det till gengäld något av den gamla e-bilen vet hur tillbaka till Sverige.

 • blank

  Tack för informationen - jag visste inte om Victor! Hunden är begravd där ... Vi vet fortfarande inte varför Kai nu har utvecklat elfordonet för andra gången - det blir spännande att ta reda på ...

  • blank

   Elbilar är naturligtvis utvecklade av NEVS så att en SAAB EV är tillgänglig för försäljning utöver konventionella fordon - trots allt körs inte bara fordon i Kina.

   Enligt rapporter vid den tiden hade BAIC bara en mycket liten andel i PHOENIX-plattformen (första steget) - så det skulle vara fullt möjligt att BAIC är intresserad av den nu avancerade PHOENIX-utvecklingen och därmed är den andra förhandlingspartnern förutom Mahindra.

   • blank

    Om min artikel gjorde ett sådant intryck att det för tillfället finns en länk mellan BAIC och NEVS, var det inte tänkt. Tiderna har ändrats, orienteringen också. Vid den tiden var BAIC en partner till GM och är nu en Daimler-partner. Jag ser inte sannolikheten att BAIC för närvarande sitter vid bordet.

Kommentarer är stängda.