Måste läsas. Saabs sista steg.

Sista Striden - ny Saab bok
Sista Striden - ny Saab-bok

I Sverige - tre år efter slutet av Saab Automobile AB - utvärderas Saabs historia. Det är ingen slump att en ny Saab-bok har dykt upp i mitten av slutfasen av valkampanjen.

I ”Saabs sista strid” kastar tv-journalisten Jens B. Nordström ljus på vad som fritt kan översättas som ”Saabs sista kamp”, Victor Muller-eran.

Sammanfattningsvis skriver han om trasiga drömmar, ekonomisk galenskap och den största konkursen i nyligen svensk historia. Han beskriver Saab som svensk industrins kronjuvel, men Muller kommer däremot inte bort. För holländaren framhäver han de "mörka sidorna", förlusterna hos Spyker och de ofta ifrågasatta följeslagarna.

Cirkus Muller - en bosättning

Du måste veta att författaren redan 2011 under titeln "Circus Muller”Hade skrivit en bok om den tidigare Saabs VD. Boken, minst 320 sidor lång, börjar med studentdagarna, Mullers Playboy-tid och fortsätter genom Spyker-stiftelsen till Saab. De första detaljerna som nu blivit kända från Saab-boken som publicerades för några dagar sedan verkar vara pikanta och kasta nytt ljus på svensk politik.

Finansminister Anders Borg är anklagad för att försena Saab-konkursen. När produktionen upphörde under våren 2011 skulle EIB ha fått ringa in lånet utbetalt till Saab. Borg sägs ha förhindrat detta genom att skriva ett brev till banken som begär ett moratorium. EIB svarade på begäran, Saab Automobile AB gick i konkurs bara några månader senare 9.

Finansministern, som inte kommer att vara nöjd med dessa avslöjanden mitt i valkampanjen, gav inget uttalande idag. Men den lämnar svensk politik, tidigare klassificerad som passiv i Saab-fallet, i en mer aktiv roll än väntat. Diskussionen om händelserna 2011 - de har precis börjat i Sverige ... fler avslöjanden kan följa.

Den nya Saab bok Tyvärr var det bara släppt på svenska och har varit tillgängligt i flera dagar.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “Måste läsas. Saabs sista steg."

 • blank

  Har lönerna betalats ut ännu? Vilken typ av kit finns det i alla fall? Landningsställ ? Motor? Korrosion? Dörrar? Har någon en aning? Jag tror att jag ska göra en plan för hur jag kan få min SAAB 9-3 stationvagn att passa i händelse av att jag måste vänta längre på min nya SAAB än en DDR-medborgare en gång på sin Trabbi ... en tragedi!

  • blank

   Det finns ingen uppdatering på löner från Sverige. Fackföreningarna väntar på information, vilan ligger fortfarande. Håll dig lugn, vänta, dricka te. Eller så.

 • blank

  En sann affärsbrott. Boken lyfter också fram de hemliga finansierarna bakom Lucky Vic. Enligt Antonov borde ha varit involverad från början. Officiellt blev 2010 utbredd. Lt. Författaren till boken Nordstroem sägs dock ha varit ombord på Antonov fram till kompromissens gång och att ha lagt sig bakom dummy investeringsbolagen Taurus och Gemini. Tydligen inte ett problem för GM men förmodligen en i de högsta politiska kretsarna i Sverige.

  • blank

   Det skulle också förklara varför Vic inte sålde till BIAC. Antonov ville fortsätta spela ...

   • blank

    Och om du också vet om Antonovs bakgrund, kanske det inte var Mr. Müller som fattade beslutet om att inte sälja SAAB till BAIC. Hur som helst tycker jag att det hela är en mörk sak och jag tror inte, enligt vad du läser här, att vi någonsin kommer att lära oss hela sanningen om vad som hände.

Kommentarer är stängda.