Saab elbil (Part1)

NEVS visade sin prototyp elbil förra veckan. Var vi förvånade eller blev vi besvikna? NEVS - Saab - EV är representativ för alla problem som varumärket har fastnat sedan 2011. Eftersom Saab kunde göra bättre!

Saab 9-3 e-Power © Saab Automobile
Saab 9-3 e-Power © Saab Automobile

Artikeln får inte vara lättpris, men det visar genom en översyn av året 2010, där varumärket någonsin stod. Och där står hon nu.

Paris 2010. En elektrisk Saab är född.

Låt oss blekna tillbaka! Paris Motor Show 2010: Saab visar 9-3 e-Power Concept. En Saab-elbil med en räckvidd på 200 kilometer, en elmotor med 184 hk (NEVS 136 PS), ett batteri med 35.5 kilowatt timmar (NEVS 37 kilowatt timmar) och en maxhastighet på 150 kilometer per timme (NEVS 120 Km / h).

0 kraschar kombinationsrutan i 100 sekunder (8.5-XNUMX sprint)NEVS 10,0 sekunder). Batterierna är integrerade i mittunneln och underkroppen, där tanken och drivstationen tidigare fanns. den 9-3 ser ändå kombi, som kommer att resa med en testflotta av fordon i Sverige 70 senare gjorde inte långa ben som NEVS prototyp, men som en vanlig sport vagn.

Interiören har få överraskningar att erbjuda. Elektrosa kunde faktiskt gå i serieproduktion från 2010. Växelstegen, framåt, bakåt, neutral och parkering, kopplas in via en automatisk växelspak. I stället för hastighet visas nu bränsle- och turbodisplay, batteristatus, strömförbrukning och återstående räckvidd. Servostyrningen är nu, för första gången i 9-3, elektrisk istället för hydraulisk.

Om Saab bygger en elbil, vill de svenska ingenjörerna gå på egen väg. Batterierna i en elbil behöver kylning. Fisker Karma använde kylkretsar med liter kylmedel och fläktar för att hålla batterierna i bekväma områden. Det kommer inte att vara annorlunda med en Tesla. En sådan kylkrets förbrukar energi, det ger extra vikt, det är känsligt för störningar.

Luften fryser inte, luften kyls.

Vi vet inte hur NEVS ska kyla batterierna, batterierna i Saab 9-3 e-Power var i alla fall luftkylda med luftkonditionering, vilket sparar mycket vikt och utrymme. Batteriledningen har beskrivits som särskilt effektiv av Saabs anställda. En vidareutveckling av den legendariska Saab Trionic, realiserad med en svensk partner, bör övervaka laddning och konsumtion. Kall är en fiende av varje batteri. Vinteren och elbilen gillar inte varandra om du inte kör Saab. Batteriets prestanda för Saab e-Power-konceptet var tillgängligt vid -30-grader och var därmed 10 bättre än konkurrenten.

Eftersom Saab är Saab var miljöskydd en viktig faktor. En svensk tillverkares superplana batterier blev som första i sin kategori med Svanenmärke utmärkt. Ett erkännande för säkerhet, miljöskydd och hållbarhet, även under produktionen. Med 10 års livslängd och tre till sex timmars laddning vid det vanliga eluttaget skulle e-Power-konceptet ha blivit en intressant produkt.

NEVS å andra sidan använder batterier tillverkade i Kina, batterierna ska inte vara lika kompakta som e-Power-konceptet. Och i alla fall - NEVS har svårt. Samarbets- och utvecklingspartners från e-power-era är inte längre tillgängliga, mycket måste omprövas och utvecklas. Det finns fortfarande en del kunskap tillgängliga i Trollhättan - Innovatum är en utmärkt tankesmäl inom segmentet elektrisk rörlighet. Men många smarta sinnen har också migrerat. Som ett resultat såg vi förra veckan prototypen NEVS Saab elbil.

Medan Saab höll sin egen produktionslinje redo för pre-serien 2011 tar 2014 Nevs normala Saab 9-3 Aero sedans av monteringsbandet och bygga runt på eldrift. säger också en hel del om hur NEVS till massproduktion hade ännu inte kommit.

Fyra års framsteg, vart har de gått? Medan vi fick en långbenig prototyp och vissa blev besvikna som jag, var en "drömbil" inom räckhåll för många år sedan. Den elektriska, öppna Saab!

Saab 9-3 EV Cabriolet från True Electric
Saab 9-3 EV Cabriolet från True Electric

Drömmen om Saab 9-3 EV Cabriolet

Sommaren 2011 bör produktionen före serien börja, vilket också delvis förverkligades. Saabs elbil skulle ha gått i serieproduktion året därpå. Sportdräkt, sedan och cabriolet. En testflotta var redan på väg och åtminstone en Saab 9-3 EV Cabriolet är trovärdigt garanterad på tysk mark. Det landade i en konvoj med andra förproduktionsfordon på vägen till Trollhättan i verkstaden hos en välkänd Hamburg Saab-partner. Då fick inga bilder tas, men drömmen om tyst ”topless körning” var inom räckhåll.

Saabs elbil från före NEVS-eran skulle ha haft en stor, internationell framtid. Om saker och ting hade gått lite annorlunda i Trollhättan ... Det hade gått före sin tid och projektet var redan väl avancerat. Medan NEVS verkar återuppfinna hjulet på många saker, fanns det en nästan färdig produkt på Saab Automobile AB 2010/11.

Mer om Trollhättans elektriska drömmar, som säkert skulle ha varit en succé, berättar jag i morgon.

Text: tom@saabblog.net

 

 

24 tankar om “Saab elbil (Part1)"

 • blank

  Artikeln får dig verkligen i stämningen för SAAB - SAAB och SAAB bilar som SAAB brukade vara.

  Det är synd att NEVS inte verkar ha medfört den ekonomiska bakgrunden, eller några andra villkor för att fullt ut leva upp till detta krav och att återuppliva allt detta.

  Tiderna är kanske bara över när en SAAB-anda och varumärke skulle kunna överleva? När jag tänker på SAAB, tänker jag mer och mer på bilindustrins pre-globaliserade ålder. 1920- och 30-talet med sina oräkneliga små fabriker som tävlade för köpare med olika innovationer, främst på nationella marknader, och hur flugorna dog.

 • blank

  Ja, de "gamla" SAABierna hade uppenbarligen vad som krävs! Att vara före tiderna! Som vanligt…. 😉 En bra artikel i en tid då mörka moln envist dröjer sig över Trollhättan ... Kan vara. nya givare hanterar den (tidigare) juvelen bra!

 • blank

  Jag skulle till och med vilja titta på hela ämnet från ett annat perspektiv:
  SAAB var redan mycket långt med sin eldrift och kunde ha gett elbilen på marknaden snabbt sedan, cabriolet och kombi. Vid den tiden, 2012 / early 2013, det skulle ha varit en skämt i hela bilindustrin!
  E-mobilitet kan då ha utvecklats ganska annorlunda och mycket snabbare.

  Var SAAB kanske medvetet hörna då?

  Var GM undertryckt av andra tillverkare att de borde / borde ha saknat SAAB?

  Med tanke på SAAB-teknikens nuvarande tillstånd och konkurrenternas nuvarande tillstånd, borde man kanske tänka på den här teorin igen!

  • blank

   Mycket intressanta tankar! Tyvärr kan vi bara spekulera om detta, men jag tror inte att vi någonsin kommer att vara säkra. Åtminstone inte under överskådlig framtid!

  • blank

   Denna konspirationsteori är ganska osannolik. Om tekniken skulle ha varit så revolutionnär de andra tillverkarna oroliga för sina försäljning skulle behöva göra, så GM skulle vara absolut inte diktera för sina produkter inte att släppa sina händer, men skulle vilja ha en hel del Saabs, Opel och Chevrolet med sålde tekniken. Men idag någon elbil är tillverkare drog sin produkt från händerna, eftersom en elbil är upp på medellång sikt säkerligen att förbli en nischprodukt eftersom det bara för massorna för dyra och inte lämpar sig för dagligt bruk (sökord laddningstid / räckvidd). Tesla har nu gjort alla sina patent tillgängliga för fri användning. Därifrån kom ett sant ordstäv: Våra konkurrenter är inte andra elbilstillverkare, men vår värsta konkurrent är en ny bil som fortfarande säljs med förbränningsmotor.

   • blank

    Glöm inte att GM de facto gick sönder vid den tiden. Avstängningen av SAAB var en nödåtgärd, men tyvärr - som så mycket med amerikanerna - inte genomtänkt till slutet! På kort sikt minskade förlusterna men miljarder i värde förstördes också. Jag tror att SAAB skulle ha varit värt 1,0-1,5 miljarder euro vid den tiden - trots förluster. GM pratade med sina balansräkningar så mycket att i slutändan ingen visste vad kostnaderna var och hur de fakturerades internt. Så SAAB var borta, förlusterna ökade hos OPEL - varför ...? Som vi alla redan vet är ett framgångsrikt företag beroende av god ledning. GM kunde inte göra det och NEVS inte heller. Det är möjligt att den svenska regeringen sedan ville ha bara en fordonstillverkare i landet och hittade ett sätt att lösa problemet genom att tilldela det till NEVS ...

    • blank

     Det faktum att GM äntligen lämnade SAAB som ett blodfritt skal är ett faktum - då var de till och med rädda för detta "skal" och blockerade omedelbart licenserna för de yngre modellerna så att köparen (Spyker) inte kunde göra några stora steg.

     Denna begränsning som orsakas av GM påverkar naturligtvis också de nuvarande ägarna. Ändå görs försök att få bra investerare ombord - jag antar att NEVS fortfarande kan göra något här trots bakslag i Kina och att de alltid är skickligare än Viktor Muller.

 • blank

  Allt jag kan göra är att gråta och be att min 9.3 Bj. 2002 kommer att tjäna mig bra under en längre tid

 • blank

  kopfschüttel

 • blank

  Missöket har ökat med NEVS eftersom insolvensadministratörerna troligen har valt det värsta av de sökande med NEVS. Misstoppet började dock mycket tidigare i den motvilja och likgiltighet som den svenska staten visade när det fortfarande var möjligt att rädda Saa vid den tiden. Som du kan läsa i den senaste artikeln fungerade det för Saab Parts. Här i Tyskland togs Opel tillfälligt in i ekonomisk statlig vårdnad, med konsekvensen för GM att den tyska staten kunde säga något i framtiden för Opel och så var GM också angelägen om att bli av med den tyska staten som partner så snabbt som möjligt . Vi såg det på PSA i Frankrike. Kineserna har nu ett ord i detta, men den franska staten har också blandat sig ekonomiskt där för att behålla så mycket inflytande som möjligt i Frankrike. Tyvärr är det så det är och skulle ha varit om ingenting hjälpte. Om Sverige snart skulle rösta skulle den svenska regeringen ha haft möjlighet att engagera sig och höja sin profil här. Men de verkar fortfarande inte behöva det. Med NEVS blir det ingenting.

 • blank

  Bra teknik - tyvärr var de fyra åren i frysen - vilken idiot köper ett företag och utvecklar sedan allt igen? Jag kommer snart att få en tjock nacke när jag hör att kineserna köper något - allt verkar gå fel (förutom Volvo Cars). Tack för rapporten! Låt oss se vad indianerna gör med SAAB ... (möjligen ingenting).

 • blank

  Troligen är problemet att du verkligen vill blockera kinesisk teknik istället för att bli tillverkad i Sverige. Vi kan se vad som händer och eftersom det inte fungerade med hela väskan, bara försäljningen till någon som kan göra det, eller att vrida skålen i låset.

 • blank

  Låt oss inte kidna oss själva: NEVS borde dra ur kontakten - ett konstgjort förvarat varumärke som inte har utsikter till en framgångsrik framtid.
  Sett ganska rationellt: med tillgängliga resurser fungerar ingen seriebilproduktion i 21. Talet.

  • blank

   NEVS drar bara ur kontakten, låter riktigt coolt - men då skulle troligen inga användbara nya investerare / aktieägare komma ombord!

   Ska någon annan advokat för insolvens i dilettanter ge frisk vind?

   Jag tror att pluggen inte ska dras för tillfället och NEVS bör sträva efter att få några bra investerare ombord -
   Som du vet fungerar det enligt din egen antagning.

   Med mer "kol" kan saker bara bli bättre - särskilt den tekniska utvecklingen (inte bara inom elfordonens område) bör vara framgångsrik i förhandlingarna med nya investerare.

   • blank

    Det är för tidigt att "dra ut kontakten". Titta bara på vad som händer härnäst. Jag hade kontakt med Mikael Östlund på fredag, som lät väldigt positivt.

    • blank

     Victor Muller lät alltid mycket positiv ... ända till slutet.
     Pluggen borde ha drogs för länge sedan. Med Saab från det förflutna har detta inte haft någonting gemensamt förutom de fyra bokstäverna i åratal.

     • blank

      Tja Daniel, jag kan bara reproducera det jag får veta så objektivt som möjligt. Inte mer inte mindre. Dessutom skulle jag verkligen inte jämföra NEVS med VM. Respektive startposition är annorlunda.

     • blank

      Hela denna diskussion "... har ingenting att göra med den tidigare SAAB ..." kan jag på något sätt inte längre höra!
      Du måste gå med tiden att överleva. Konstanta innovationer måste vara!
      Om SAAB skulle hålla sig till tvåtaktsmotorn idag, skulle ingen köpa den längre!

 • blank

  2010 / 2011 efter GM. Var har rättigheter och licenser kvar med denna teknik? Eller är det också tekniken där GM har fingret på det? För så dum och dilletant tänker jag inte ens NEVS att de inte skulle använda denna mall om de var tillåtna. Även efter detta fältpresentation av detta hantverk, vem vet?

  • blank

   De flesta av licensen var inte med Saab, men med utvecklingspartners och sprider sig nu över hela världen. Den elektriska bakaxeln kommer snart att hittas i en annan svensk bil som ett exempel. NEVS verkar inte vilja samarbeta med några tidigare partners eller vice versa. Platsen är inte lätt.

   • blank

    Vid den tiden samarbetade du inte med AAM (e-machine) och A123 (batteriproducent) och har dessa komponenter tillverkade i gemensamt grundade dotterbolag, varav licenserna sedan överfördes till partnerna?

    Visst ... även om du kan vinna tillbaka en eller två anställda i dessa dotterbolag, måste du skära ner. Även komponenter för vilka AAM eller den som har licenser kan inte bara kopieras. Och om du då måste lita på ett annat urval av leverantörer blir resultatet en minskad utvecklingsnivå.

    Verkligen synd ... den revolutionära elbilen kommer antagligen inte att vara det, utan snarare en annan genomsnittlig bil - om det blir någonting alls.

Kommentarer är stängda.