Saab elbil (Part1)

Förra veckan demonstrerade NEVS sin elbil prototyp. Var vi överraskad eller blev vi besvikna? NEVS - Saab - EV representerar hela den olycka där varumärket har fastnat sedan 2011. Därför kunde Saab göra det bättre!

Saab 9-3 e-Power © Saab Automobile
Saab 9-3 e-Power © Saab Automobile

Artikeln får inte vara lättpris, men det visar genom en översyn av året 2010, där varumärket någonsin stod. Och där står hon nu.

Paris 2010. En elektrisk Saab är född.

Låt oss gömma dig tillbaka! Paris Motor Show 2010: Saab visar 9-3 e-Power Concept. En Saab elbil med 200 kilometer, en elmotor med 184 PS (NEVS 136 PS), ett batteri med 35.5 kilowatt timmar (NEVS 37 kilowatt timmar) och en maxhastighet på 150 kilometer per timme (NEVS 120 Km / h).

0 kraschar kombinationsrutan i 100 sekunder (8.5-XNUMX sprint)NEVS 10,0 sekunder). Batterierna är integrerade i mittunneln och underkroppen, där tanken och drivstationen tidigare fanns. den 9-3 ser ändå kombi, som kommer att resa med en testflotta av fordon i Sverige 70 senare gjorde inte långa ben som NEVS prototyp, men som en vanlig sport vagn.

Interiören har lite överraskningar att erbjuda. Elektrosaab 2010 kan faktiskt gå in i serieproduktion. Växlarna, framåt, bakåt, neutrala och parkera, kopplas via en automatisk väljare. Batteristatus, strömförbrukning och återstående intervall visas istället för varvtal, bränsle och turbo. Servostyrning är nu, för första gången i 9-3, elektrisk istället för hydraulisk.

Om Saab bygger en elbil, vill de svenska ingenjörerna gå på egen väg. Batterierna i en elbil behöver kylning. Fisker Karma använde kylkretsar med liter kylmedel och fläktar för att hålla batterierna i bekväma områden. Det kommer inte att vara annorlunda med en Tesla. En sådan kylkrets förbrukar energi, det ger extra vikt, det är känsligt för störningar.

Luften fryser inte, luften kyls.

Vi vet inte hur NEVS ska kyla batterierna, batterierna i Saab 9-3 e-Power var i alla fall luftkylda med luftkonditionering, vilket sparar mycket vikt och utrymme. Batteriledningen har beskrivits som särskilt effektiv av Saabs anställda. En vidareutveckling av den legendariska Saab Trionic, realiserad med en svensk partner, bör övervaka laddning och konsumtion. Kall är en fiende av varje batteri. Vinteren och elbilen gillar inte varandra om du inte kör Saab. Batteriets prestanda för Saab e-Power-konceptet var tillgängligt vid -30-grader och var därmed 10 bättre än konkurrenten.

Eftersom Saab är Saab var miljöskydd en viktig faktor. En svensk tillverkares superplana batterier blev som första i sin kategori med Svanenmärke utmärkt. Ett erkännande för säkerhet, miljöskydd och hållbarhet, även under produktionen. Med 10 års livslängd och tre till sex timmars laddning vid det vanliga eluttaget skulle e-Power-konceptet ha blivit en intressant produkt.

NEVS använder å andra sidan kinesiska batterier, de laddningsbara batterierna ska inte vara lika kompakta som e-Power-konceptet. Och hur som helst - NEVS har svårt. Samarbets- och utvecklingspartners från e-maktens era är inte längre tillgängliga, mycket måste omprövas och utvecklas. Även om det fortfarande finns mycket kunskap i Trollhättan - är Innovatum en utmärkt tankeväckare inom segmentet elektromobilitet. Men många kloka sinnen har också migrerat. Som ett resultat såg vi Saabs elbilprototyp från NEVS förra veckan.

Medan Saab höll sin egen produktionslinje redo för pre-serien 2011 tar 2014 Nevs normala Saab 9-3 Aero sedans av monteringsbandet och bygga runt på eldrift. säger också en hel del om hur NEVS till massproduktion hade ännu inte kommit.

Fyra års framsteg, var har de gått? Medan vi serverades en högbensad prototyp och några blev besvikna som jag var för år sedan var en "Drömbil" inom räckhåll. Den elektriska, öppna Saab!

Saab 9-3 EV Cabriolet från True Electric
Saab 9-3 EV Cabriolet från True Electric

Drömmen om Saab 9-3 EV Cabriolet

På sommaren bör 2011 starta pilotproduktionen, vilket delvis realiserades. I serie skulle Saab elbil ha gått det följande året. Sportvagn, sedan och cabriolet. En testflotta var redan på väg, och minst en Saab 9-3 EV Cabriolet är trovärdig på tysk mark trovärdig. Detta landade, i konvoj med andra förproduktionsfordon, på väg till Trollhättan i en välkänd Hamburg Saab-partner. Inga bilder fick göras vid den tiden, men drömmen om den tysta "toppen utan körning" var inom räckhåll.

Saab-elbilen före NEV-perioden skulle ha haft en stor internationell framtid före den. Om saker hade gått lite annorlunda i Trollhättan ... Det hade varit före sin tid, och projektet var redan långt framskridet. Medan NEVS tycks återuppfinna hjulet på många saker, har 2010 / 11 varit en nära färdig produkt hos Saab Automobile AB.

Mer om Trollhättans elektriska drömmar, som säkert skulle ha varit en succé, berättar jag i morgon.

Text: tom@saabblog.net

24 tankar också "Saab elbil (Part1)"

 • 2010 / 2011 efter GM. Var har rättigheter och licenser kvar med denna teknik? Eller är det också tekniken där GM har fingret på det? För så dum och dilletant tänker jag inte ens NEVS att de inte skulle använda denna mall om de var tillåtna. Även efter detta fältpresentation av detta hantverk, vem vet?

  • De flesta av licensen var inte med Saab, men med utvecklingspartners och sprider sig nu över hela världen. Den elektriska bakaxeln kommer snart att hittas i en annan svensk bil som ett exempel. NEVS verkar inte vilja samarbeta med några tidigare partners eller vice versa. Platsen är inte lätt.

   • Vid den tiden samarbetade du inte med AAM (e-machine) och A123 (batteriproducent) och har dessa komponenter tillverkade i gemensamt grundade dotterbolag, varav licenserna sedan överfördes till partnerna?

    Visst ... även om du kan vinna tillbaka en eller de andra anställda i dessa dotterbolag måste du säkerhetskopiera. Även komponenter som AAM eller den som har licenser för kommer inte att replikeras. Och om du fortfarande måste förlita dig på ett annat utbud av leverantörer, kommer det ner till ett bakåtriktat utvecklingsstadium.

    Riktigt synd, den revolutionerande elbilen kommer förmodligen inte, utan snarare ett annat genomsnitt, om det är något.

 • Låt oss möta det: NEVS borde dra ut kontakten - Ett konstgjort varumärke som inte har någon utsikter till en lyckad framtid.
  Sett ganska rationellt: med tillgängliga resurser fungerar ingen seriebilproduktion i 21. Talet.

  • NEVS drar bara pluggen, låter ganska cool - men då är det troligtvis inga användbara nya investerare / aktieägare i båten!

   Ska någon annan advokat för insolvens i dilettanter ge frisk vind?

   Jag tror att pluggen inte borras först och NEVS borde vara angelägen om att få några bra investerare ombord -
   Som du vet fungerar det enligt din egen antagning.

   Det kan bara bli bättre med mer "kol" - särskilt den tekniska utvecklingen (inte bara för elbilar) borde lyckas med att slutföra framgångsrika förhandlingar med nya investerare.

   • För att "koppla ur" är det för tidigt. Titta bara på vad som händer nästa. Jag hade kontakt med Mikael Östlund på fredag, han lät ganska positiv.

    • Victor Muller lät alltid mycket positiv ... till slutet.
     Pluggen borde ha drogs för länge sedan. Med Saab från det förflutna har detta inte haft någonting gemensamt förutom de fyra bokstäverna i åratal.

     • Jo, Daniel, jag kan bara spela så objektivt som möjligt vad jag är tillsagd. Inte mer - inte mindre. Dessutom skulle jag absolut inte jämföra NEVS med VM. Respektive startposition är en annan

     • Hela denna diskussion "... har inget att göra med den tidigare SAABEN ..." Jag kan inte höra mer!
      Du måste gå med tiden att överleva. Konstanta innovationer måste vara!
      Om SAAB skulle hålla sig till tvåtaktsmotorn idag, skulle ingen köpa den längre!

 • Troligen är problemet att du verkligen vill blockera kinesisk teknik istället för att bli tillverkad i Sverige. Vi kan se vad som händer och eftersom det inte fungerade med hela väskan, bara försäljningen till någon som kan göra det, eller att vrida skålen i låset.

 • Bra teknik - tyvärr var 4 år i frysen - vilken idiot köper ett företag och utvecklar sedan allt igen? Jag kommer snart att få en stor dump när jag hör att kineserna köper någonting - det är allt i byxorna (förutom Volvo Personvagnar). Tack för rapporten! Låt oss se vad indierna gör med SAAB ... (kanske inget).

 • Problemet har verkligen förbättrat eftersom konkurs har förmodligen plockat ut med NEVS det värsta av kandidaterna Nevs. Startade missöde men mycket tidigare i motvilja och likgiltighet av svenska staten har ansökt om taggen vid en tidpunkt fortfarande möjligt Saab räddning. Som du kan läsa i den sista artikeln, har det i Saab Parts fungerar. Här i Tyskland har Opel tillfälligt tas i finansiell regeringen conservatorship med resultatet för GM, som den tyska staten avsevärt skulle kunna ha något att säga i den fortsatta Opel framtiden ett ord och så GM var försiktig också vara den tyska staten är delägare så snart som möjligt gå igen , I Frankrike har vi sett med PSA. Det dock kineserna har nu säga något, men även där har ekonomiskt blandad att behålla så mycket inflytande i Frankrike den franska staten. Tyvärr händer det att vara som det är och skulle ha skulle vara om inte hjälper. Precis när nu snart väljs i Sverige, hade den svenska regeringen här hade en chans att engagera och profil. Vem har men tydligen fortfarande inte nödvändigt. det sålunda inget mer med NEVS.

 • kopfschüttel

 • Allt jag kan göra är att gråta och be att min 9.3 Bj. 2002 kommer att tjäna mig bra under en längre tid

 • Jag skulle till och med vilja titta på hela ämnet från ett annat perspektiv:
  SAAB var redan mycket långt med sin eldrift och kunde ha gett elbilen på marknaden snabbt sedan, cabriolet och kombi. Vid den tiden, 2012 / early 2013, det skulle ha varit en skämt i hela bilindustrin!
  E-mobilitet kan då ha utvecklats ganska annorlunda och mycket snabbare.

  Var SAAB kanske medvetet hörna då?

  Var GM undertryckt av andra tillverkare att de borde / borde ha saknat SAAB?

  Med tanke på SAAB-teknikens nuvarande tillstånd och konkurrenternas nuvarande tillstånd, borde man kanske tänka på den här teorin igen!

  • Mycket intressanta tankar! Tyvärr kan vi bara spekulera om det, men jag tror inte att vi kommer att få säkerheten. Åtminstone inte för överskådlig framtid!

  • Denna konspirationsteori är ganska osannolik. Om tekniken skulle ha varit så revolutionnär de andra tillverkarna oroliga för sina försäljning skulle behöva göra, så GM skulle vara absolut inte diktera för sina produkter inte att släppa sina händer, men skulle vilja ha en hel del Saabs, Opel och Chevrolet med sålde tekniken. Men idag någon elbil är tillverkare drog sin produkt från händerna, eftersom en elbil är upp på medellång sikt säkerligen att förbli en nischprodukt eftersom det bara för massorna för dyra och inte lämpar sig för dagligt bruk (sökord laddningstid / räckvidd). Tesla har nu gjort alla sina patent tillgängliga för fri användning. Därifrån kom ett sant ordstäv: Våra konkurrenter är inte andra elbilstillverkare, men vår värsta konkurrent är en ny bil som fortfarande säljs med förbränningsmotor.

   • Glöm inte att GM faktiskt var konkurs vid den tiden. Avvecklingen av SAAB var en nödåtgärd, men tyvärr - som så många saker med amerikanerna - inte trodde att sluta! Kortfristiga förluster har minskat, men även miljarder har blivit förstörda. Jag tror att även då skulle SAAB ha varit värd 1,0-1,5 miljarder euro - trots förluster. GM har tinkered så mycket på sina balansräkningar, att i slutändan visste ingen vad som orsakade kostnader och hur de debiteras internt. Så SAAB var borta och förlorade OPEL-förlusterna - varför ...? Som vi alla vet är ett framgångsrikt företag beroende av god förvaltning. GM kunde inte göra det och inte heller NEVS. Kanske hade den svenska regeringen bara önskan att ha en fordonstillverkare i landet och hittade ett sätt att lösa problemet genom att tilldela NEVS ...

    • GM hade äntligen lämnat SAAB som ett blodlöst kuvert faktiskt - då var du även rädd för detta "skal" och omedelbart blockerade licenser för de yngre modellerna, så att köparen (Spyker) inte kunde göra några stora hopp.

     Naturligtvis påverkar denna begränsning som orsakas av GM också de nuvarande ägarna. Ändå strävar man efter att få bra investerare på båten - jag antar att trots trotsbacken i Kina fortsätter NEVS fortfarande något gjort och fortsätter sig skickligt som Viktor Muller.

 • Ja, de "gamla" SAABiansna hade uppenbarligen det! För att vara i förväg! Som vanligt .... 😉 En bra artikel i en tid när mörka moln håller envis över Trollhättan ... Kan gilla. nya finansiärer handlar bra med den (tidigare) juvelen!

 • Artikeln får dig verkligen i stämningen för SAAB - SAAB och SAAB bilar som SAAB brukade vara.

  Det är synd att NEVS inte verkar ha medfört den ekonomiska bakgrunden, eller några andra villkor för att fullt ut leva upp till detta krav och att återuppliva allt detta.

  Kanske är tiderna över när ett SAAB-märke och varumärke kunde överleva? När jag tänker på SAAB, kommer jag alltmer ihåg den pre-globaliserade eraen av bilar. 1920 och 30 år med sina otaliga små fabriker som kom till köpare med en rad innovationer främst på nationella marknader och hur flugorna dog.

Kommentarer är stängda.