Saab Turbo X - återhämtat?

Turbo X är ett fascinerande fordon, dess svaghet är den relativa värmekänsligheten, som den erkänner med kraftförlust. För att ge den högpresterande Saab mer cool laddning, har vi in November 2013 till en ny LLK grep.

Saab Turbo X © 2014 saabblog.net
Saab Turbo X © 2014 saabblog.net

Efter det fanns inget alternativ erbjudande från Saab, bara kom Maptun och Hirsch Performance som leverantör i fråga. Hirsch kunde inte eller ville inte, så den svagt dimensionerade serien del byttes ut för en ny intercooler från Maptun.

Fram till provet, om operationen verkligen har eliminerat vårt värmeproblem, tog det flera månader. I juli 2014 var det dags. Bästa väder-, sol- och 29-grader i Rhen-Main-området. Med vän Achim ombord börjar jag för en provkörning. Vårt testspår, A66 i riktning mot Fulda, är inte särskilt upptagen, nästan obegränsad och tillåter höga hastigheter. Saab gör vad du förväntar dig av det. Hastigheter över 200 drivs som vid låga temperaturer, från strömförlust eller uppväckande missnöje, annars omedelbart märkbar i sommarvärme, inget spår. Termometern i cockpiten förblir fast stojiskt i mittläget. Alltid imponerande är hur Saab stormar upp i de långa backarna, som om det inte fanns någon gräns för kompaktvagnsvagnen.

TX rensar vänster lane, alla 280 Swedish Turboelche ger framdrivning. Det är roligt, men bara motorvägen bleknar på lång sikt. För vägen tillbaka lämnar vi A66 nära Bad Orb, ta de små landsvägarna i Hessian-delen av Spessart under fyrhjulsdrivna hjul. På små, idylliska platser som Jossgrund kör vi i riktning mot Bayern. Här är Turbo X i sin naturliga miljö, här har han kul. När accelerationen upp till 90% av drivkrafterna går till bakhjulen, sänder TX från kurvorna som en pil. Och i alla fall, svängningen är fantastisk, Haldex och eLSD ger grepp utan ände.

Ljudet ger dock gåsstötar, motorns skrik, grungor, bubblor, beroende på hastighet och humör. Han skrattar högt så snart han får rida. De lokala grindarna tar vi bekvämt. Med liten hastighet rullar han genom de sömniga små byarna, Schwedenturbo är då knappt hörbar. Det är också möjligt. Slutligen kör vi Saab och inte BMW M3.

Under tiden har termometern brutit märket 30 betyg. Det är lunchtid, solen brinner obevekligt, den automatiska luftkonditioneringen måste göra och håller interiören behagligt härdad. I det smala motorrummet måste nu hellustemperaturer råda. Tid för vägran? Förväntningarna är besvikna. Den nya Turbo X intercooler gör vad det ska, Maptun-delen är värt vartenda öre. En gång hemma, svalnar Turbo X på parkeringsplatsen ett tag, fordonet knäcker sensuellt, efter en sportig resa genom Hesse och Spessart.

Varför Saab har installerat en sådan underdimensionell Valeo LLK i TX, är faktiskt obegriplig. I Sverige kan du göra det bättre. Turbo-tekniken var en grundläggande färdighet, och Saab 99 Turbo, Saab 900, 9000 och även den första 9 3 hade alltid den bästa kvaliteten. Vår Saab 9-3 Aero med Viggen Body Kit har nu en hjort LLK, skillnaden i serien är knappt märkbar. Men det är en annan historia.

Med Maptun LLK är den fascinerande TX nu där den alltid borde ha varit. Att inte uteslutas att extrema temperaturer och stopp och gå kan leda till en prestandaförlust. Men för 99% av körsituationer gör nu Swedish High Performance Turbo vad den ska: Prestanda!

För Saab är tiden för de kompakta idrottarna med 6-cylindrar under huven tyvärr över. Det finns ingen anledning att hoppas på en ny utgåva i den nuvarande situationen. Bilmiljön tänker dock på det. Inflaterade 4-cylindrar, som borde förmedla något i riktning mot teknisk entusiasm med hjälp av en ljudgenerator, verkar inte vara det sista ordet på ämnet.

En motor är mekanik, inte datorteknik. Det kommer alltid att finnas människor som uppskattar och söker det. För några dagar sedan gjorde BMW ett tydligt uttalande för 6-cylindern i den kompakta sportbilen, och Daimler tänker högt på en comeback av straight-six. Vem kör som jag föredrar Saab, ska ta som ett alternativ till TX. Vi har, med expertråd från Saab Centra i Kiel och Bamberg, skapade en omfattande Turbo X köpguide som kommer att visas de närmaste dagarna. Mer om Saab, och om en hel Saab-samling, kan du läsa på vår Youngtimer Blog.

Text och bilder: tom@saabblog.net

17 tankar om “Saab Turbo X - återhämtat?"

 • blank

  förresten ... den inbyggda 6-cylindern kommer definitivt tillbaka hos Mercedes. Jag är ganska upphetsad över det.

 • blank

  wow, darth vader! Jag önskar dig mycket kul i TX! Jag drömmer om att kunna göra ett varv i en TX i bergen på vintern ... åh, någonstans på sommaren också 🙂
  Jag måste fråga ... hur är det med B235R? Hjortarna har också den normala Valeo ... eller hur?

  • blank

   Ja, ja, TX drömmer ;-)…. Den "normala" hjort har serien LLK (Valeo?), Trollet hade en hjort LLK. Vi hade en 9-5 2.3 Biopower hjort själva, med den normala LLK. Paketet var så sammanhängande att jag aldrig frestades att konvertera. Men bättre hårdvara är aldrig fel 🙂.

 • blank

  Fråga: Hur många tyska hästar motsvarar en svensk turboelch?

  Generellt verkar Hirsch vara mycket försiktig med att byta ut motorkomponenter. Jag frågade en gång om en E85-konvertering för 1998-9 5; förslaget avvisades relativt grovt. Maptun var mer ”optimistisk”. Jag instämde dock i Hirsch-uppfattningen att den ekonomiska risken för omfattande motorreparationer var för hög för mig.

  Om du vill skärpa testförhållandena skulle jag rekommendera A7 i riktning mot Kassel - det finns några fina lutningar som spelar in. Och det finns inte mycket aktivitet i det norra hessiska inlandet ...

  • blank

   Hur som helst har Turbo Moose en högre rolig parameter än normal PS 😉. Jag har inga problem med LLK, du gör bara motorn en tjänst genom att hålla laddluften sval. "Spel" sedan 90-talet med LLK i Saab, alltid med positiva resultat.
   Jag är mer försiktig med E85. En bra vän har uppgraderat sin 9-5 Aero vid SKR Tuning till E85 och är mycket nöjd. Låt oss se om han vill skriva några rader för bloggen.

 • blank

  Genialer rapport, eftersom SAABfahren gör ännu roligare

 • blank

  Fanns det problem med TÜV när du registrerade den stora LLK?

  • blank

   En fråga där spöken skiljer sig. LLK registrering eller inte? Dekra-inspektören på platsen såg ingen registreringskrav, eftersom den nya LLK sitter vid platsen för tidigare standard CAC, kräver ingen modifikation eller andra åtgärder på kroppen, skulle eventuell extra kraft vara i toleransen. Om LLK är betydligt större, mer effektiv och därför installeras på en annan plats än i serie, krävs en post.

   • blank

    Tom, finns det en ABE för LLK?

    • blank

     Nej, enligt granskaren är det inte nödvändigt. På samma sätt finns det ingen registrering eftersom LLK är densamma som originalet, prestationsökningen (om någon) ligger inom laglig tolerans och komponenten är monterad på samma plats.

 • blank

  Bra rapport! Finns det någon erfarenhet av att ändra LLK på 2.0-talet, särskilt på B207L? Jag antar att det finns lika mycket ett botch-ex fungerar, föreställningen sjunker fint i värmen ...; (

  • blank

   Maptun har en för alla 4-cylindrar LLK Bör komma från samma produktion som den vi använder och skulle därför få en stark rekommendation. Jag antar att serien också har en "blygsam" Valeo-del som används på B207.

   • blank

    okej, thx Hur många h anstränger installationskostnaden och spänningen: Har du fabriksanslutningsgaranti (CarGarantie) och vad säger det? Är det klart?

 • blank

  Hej Tom, jag är glad att din investering har medfört önskad framgång och har läst igen med spänning den gamla artikeln. Jag hoppas att Turbo-X kommer att stanna med dig i många år och får dig alltid att le.

  Hälsningar
  Daniel

 • blank

  Återigen en mycket SAABiger-rapport! Tack Tom! 🙂 ... och uppdraget har nått ett framgångsrikt slut! 😉

 • blank

  Det här är artiklar som man tycker om att läsa och att distrahera väl från alla problem i Sverige. Motorn är verkligen en absolut pärla. Även om han kommer från GM-hyllan, vill jag inte sakna honom. Tyvärr saknar jag fyrhjulsdriften, så jag är lite överväldigad. Jag kommer att få LLK synonymt om den ekonomiska situationen tillåter. Han är inte billig.

 • blank

  hej Tom, det är en annan spännande historia som är rolig att läsa. Som en "gammal" Saab-förare tycker jag alltid om det när du eller andra Saab-freaks publicerar sådan information. Tack för det. Jag har kört Saab i 20 år nu, även om vi också hade andra fordon i familjen. INGEN tar mig ifrån Saab.
  Tack igen

Kommentarer är stängda.