Brev från NEVS

Igår var en hektisk dag för NEVS pressavdelning. Information skickades från Trollhättan till partners i olika länder för att visa några saker från NEVS-perspektivet.

National Electric Vehicle Sweden AB © saabblog.net
National Electric Vehicle Sweden AB © saabblog.net

Vilket var också nödvändigt, för i de offentliga rapporteringsfel och halvsanning sattes upp.

Konkursbegäran, som ingen ville ha, drogs tillbaka. Situationen är dock fortfarande explosiv, och de närmaste dagarna visar om begäran kommer att följas av ytterligare ansökningar - ett brott mot dammen skulle då vara ostoppbar. Chanserna för NEVS är ganska bra, för det är för det mesta mindre svenska leverantörer som har utestående fordringar. Stora internationella leverantörer, inklusive företag från Tyskland, betalades vanligtvis i förskott för sina projekt.

Ett brev direkt från NEVS förklarar situationen bäst. Bloggen är inte en officiell röst för NEVS. Ändå bestämde jag mig för att publicera utdrag från det brev som cirkulerades igår.

NEVS status efter förhandlingarna:

Ursprungligen hoppades vi att processen kunde slutföras snabbare, så vi kunde dela med dig mer konkret information. Vi måste dock också vara tålmodiga och förstå att detta är en betydande transaktion för våra potentiella partners och att vi utför omfattande teknisk, juridisk och finansiell due diligence.

NEVS-status vid ett eventuellt tidsfönster:

Diskussionerna är lovande och vår bedömning är att vi pratar i veckor och inte månader, tills det slutliga avtalet har nåtts.

NEVS-status för att starta om produktionen:

Fram till dess att avtalet ingåtts kan vi inte fatta beslut om återupptagande av produktion och har därför tillfälligt befriat någon av våra produktionspersonal från arbetet.

Brevens grundton är optimistisk, men det kommer också att vara tydligt för NEVS-ledningen att klockan trampar otäckt. Leverantörer kommer inte att skjutas upp på obestämd tid, några veckor kan helt enkelt vara för långa. Den första, lilla elden har släckts, men problemen har inte lösts. Vad vi kan göra är att önska Bergman och hans anställda lite lycka till som ofta gör skillnaden mellan framgång och misslyckande.

Text & bild: tom@saabblog.net

 

7 tankar om “Brev från NEVS"

 • blank

  > Bloggen är inte ett officiellt munstycke för NEVS. Ändå har jag beslutat att publicera utdrag från brevet som cirkulerade igår.

  Tack Tom!

 • blank

  Låt oss anta att, med tanke på det nuvarande förhandlingsläget, bara några få sista ”finesser” jobbar på - Mattias Bergman gjorde ett liknande uttalande.

  De två stora förhandlingspartnerna från bilsektorn (namnen är en öppen hemlighet) skulle inte längre vara vid förhandlingsbordet om oöverstigliga hinder hade uppstått - dessa skulle verkligen ha blivit uppenbara för flera månader sedan, i de första förhandlingsrundorna.

  Ändå önskar jag alla förhandlingspartner (och givetvis hela SAAB-samfundet) en tillfredsställande slutsats för denna enorma förhandlingsmarathon!

 • blank

  Hur som helst, jag har stor respekt för NEVS ställning här. Det faktum att anställda bara släpps men inte släpptes är ett mycket positivt tecken. Inte varje ledning skulle göra det. Med alla de dåliga sakerna har NEVS anklagats för och det är fortfarande bestämt att man tror och håller mycket mer till Saab än vad de hoppades på.

 • blank

  Åh man, mina nerver, om det inte riktigt hände skulle jag inte tro det! Jag är faktiskt av en stabil karaktär, men nu är det här fruktansvärda affärsbrottet igen ... Tack än en gång från mig till dig, Tom, för att du förser oss med "senaste nyheterna" nästan varje dag - förresten, alltid runt halv tio! Tryck fast tummarna och fortsätt köra SAAB!

 • blank

  Du kan verkligen hålla dina fingrar korsade för Begman och alla NEVS människor och ha det bra!

 • blank

  Ditt "vad vi kan göra" är det rätta, Tom.
  Från min synvinkel kan du säga: "vad vi alla måste göra"

 • blank

  Jag skickar hälsningar till Bergmann och hans team till Sverige - och håll fingrarna korsade!

Kommentarer är stängda.