frågetecken

Alla som - som jag - ignorerade nyheterna från Sverige om Saab-situationen under de senaste 14 dagarna fattade ett smart beslut. Eftersom ingenting gott kommer från norr.

Frågemärke - situationen vid Saab
Frågetecken - situationen i Saab

Läsare som vill behålla den goda sommar- och semestermooden bör ignorera bidraget. Eftersom det kommer svårt smältbar mat med många frågor. Nästa artiklar kommer att vara mer positiva. Vi skriver då om våra bilar. Jag lovar!

Frågetecken - många öppna frågor om NEVS

Situationen är mer tveksam än när ”pingarkriserna” började för två månader sedan. Meddelandena från NEVS, som går ut via presskanaler, flyr mer och mer till vaghet från vecka till vecka. Fraser som "vi vill ha fred i miljön" eller "behöver tid att saker blir bra" är inte på något sätt konkreta och skapar mycket utrymme för spekulation. Ju mer vaga rapporterna från Stallbacka är, desto mer bubblar ryktet kvarn i omedelbar närhet.

Fama volat - Ryktet kvarn

Några exempel: Saab AB sägs skapa svårigheter att använda varumärket när nya aktieägare går med. Det kan vara möjligt men det är osannolikt. Andra nyheter från rykteslabbet vill veta att NEVS har passerat hela utvecklingsavdelningen. En NEVS-relaterad person förnekar. En annan ryktet säger att Saab 9-3-återbetalningen äntligen hölls. Det är tyvärr mycket troligt.

Eftersom NEVS, med vilken vi vänder oss från rykten till fakta, sålde en stor del av de tediously inköpta turisterna i Europa under tiden. Inga motorer, ingen produktion, ingen produkt! Vilket tar oss automatiskt till nästa fråga: Varför behåller NEVS 300 produktionspersonal som knappt arbetade före krisen? Eller kör efter sommaruppehållet till 31.08. Nästa uppsägningsvåg?

Kronofogden - garnering är möjlig i augusti

Ett annat faktum är de skulder som ska betalas för verkställighet. De har fördubblats sedan början av juni. Runt 5 miljoner € av 90 olika fordringsägare är öppna. Första summan kan samlas in de närmaste dagarna, om NEVS inte motsäger eller avvecklar skulden först. En av de större fordringsägarna med runt 1.3 miljoner € är bolaget euro formen, som levererar delar för interiören i Saab 9-3. Med den välkända 5 miljoner € har hela beloppet av utestående skulder ännu inte uppnåtts. Andra företag med fordringar som liknar Euroforms mot NEVS fortsätter att hålla sin mark. Återigen, frågan: varför?

Hur man spelar hårt förtjänt förtroende

NEVS kommer att dyka upp igen i pressen de närmaste dagarna i fråga om Kronofogden på grund av det pågående mediala sommarhålet. Det är inte bra! I Sverige faller förtroendet för NEVS snabbt. Tragisk, eftersom företaget under de första månaderna visade sig vara en pålitlig partner. Åtagandena gavs och respekterades. Det sista lovet att lösa krisen snabbt, men inte hedrade.

De svenska bilköparnas röst är därför mycket tydlig och ett rött kort för NEVS. I maj bokade NEVS 24 nya registreringar, i juni med den hotande krisen fortfarande 18. I juli, trots prissänkningar hos återförsäljare, bara 6 nya fordon. Med dessa siffror är inventeringen av mer än 100 fordon nästan oändlig.

Vad kommer härnäst Saab-situationen, som faktiskt är en ren NEVS-situation, verkar mer otydlig än tidigare. Svenska branschexperter utesluter en akut risk för konkurs. Dramat kunde fortsätta tills efter Reichstag-valet i september, då NEVS kunde kasseras utan problem ur politisk synvinkel.

Men det kan också vara överraskningar, spänningen kan springa ännu längre, och med en NEVS-konkurs skulle Saabs sagan inte nödvändigtvis vara över. Vilket ger oss tillbaka till de öppna frågorna. En som jag inte kan hitta svar på är jag särskilt intresserad. Det är ingen mening att fråga dem till NEVS, de kommer säkert inte att svara på dem.

Vem, enligt min fråga, besökte vem i Mumbai för tre veckor sedan? Svaret kan vara det avgörande pusselstycket i drama om NEVS.

Text & bild: tom@saabblog.net

15 tankar om “frågetecken"

 • blank

  Det största problemet för mig är i avsnittet om det lekfulla förtroendet. När jag hörde något kinesiskt spinnekonsortium för e-bil fick kontraktet för Saab, trodde jag att det var det. Efter mycket Kina och e-bilar, bla bla, tänkte jag när produktionen startade i december, ja, kanske det blir något. Nu tror jag igen att det är det för gott. Något nytt borde vara här om 1 till 2 år. Förmodligen då, tyvärr, ingen Saab längre.Jag är inte heller en gammal timerfreak, så min Saab-era kommer att ta slut.

 • blank

  Kära Tom,

  Så, för det välplacerade frågetecknet får du nu Schonmal det (ännu inte lanserade) Enwall-priset 🙂

  Naturligtvis är det inte de nyheterna som du vill rapportera till. I början var jag ganska skeptisk till NEVS, men också med mig har en viss sympati spridit sig med det (till synes) resultatorienterade och mindre marknadslösa tillvägagångssättet. Tydligen var det inte bara på grund av att marknaden skrek, för det var helt enkelt inget att meddela.

  Men jag undrar om det verkligen borde vara så viktigt att besöka Bombay. Det kan väl vara så att allt såg bra ut, men då har fler hinder uppstått.

  - pwb

  • blank

   Tack för förslaget till Enwall-priset 😉 Det låter väldigt bra. I Sverige handlar poker huvudsakligen om priset, det skulle vara trevligt om detta pokerspel äntligen slutade. Det var mitt hopp efter två veckor utan blogg ...

 • blank

  Hej tom
  Tillbaka från semestern - och inte på gott humör? (åtminstone vad gäller "Bullerby")
  Om det inte är något, med en 9 / 3-återuppgift, med vad då?
  Jag måste dra mig ihop lite för att inte spotta dåligt. (t.ex. ny utgåva av SAAB 92001 Roadster) Men berättelsen är för tråkig för det.

  Hälsningar Gallix

 • blank

  Inga pengar eller inga nya investeringar; det är slutet.
  Förbered mig att köra min 9-5 NG så länge som möjligt och kanske bara med min Saab 96 och Saab 900, båda gamla timer för att fortsätta.

 • blank

  Hej tom
  Välkommen tillbaka och tack för dina nyheter med de senaste uppdateringarna.
  Egentligen, jag och säkert andra av de många Saab-entusiasterna, förväntade mig verkligen inte en stor förändring. Därför kan jag bara säga: fortsätt hoppas och fortsätt att köra vår älskade Saab. Vi ses snart

  • blank

   Den första artikeln efter sommaravbrottet hade jag dock föreställt mig annorlunda. NEVS-News har just publicerats av Svenska Dagbladet. Ta en titt på bilden. Är påminnelse om mer hoppfulla dagar.

 • blank

  Hej Tom! Välkommen tillbaka från semester! 🙂
  Alla SAABians förtjänar bättre NYHETER, men så är det. Självklart beror vi på vårt varumärke, skulle njuta av nya modeller, dra nytta av åldringsbeståndet. Men det verkliga dramaet äger rum i Sverige: NEVS: s anställda skulle ha tjänat en annan investerare! Efter VM nu kan den kinesiska investeraren Jiang inte skaka den stora rädslan för företagets överlevnad. 🙁
  Världen kommer säkert att fortsätta att vända sig utan SAAB och vi kommer senare ansträngande att hitta "ersättare" för våra dagliga SAAB. Men de anställda förtjänar tydliga relationer så snabbt som möjligt!
  Jag uppmanar uttryckligen de kinesiska / svenska myndigheterna att omedelbart agera!

  • blank

   Man kan faktiskt bara stödja denna efterfrågan - problemen på NEVS kan sannolikt orsakas av en överbelastad ledning, med vilken varken tillräcklig kontakt med arbetskraften eller med kunderna kan upprättas.

   Den tid som en lämplig investerare tar över roret kommer faktiskt redan !!!

 • blank

  Vem är NEVS? Frågade gruppen öppet. Att bygga 100 bilar gör NEVS inte till SAAB, ingenting har någonsin gjorts för oss kunder, utan bara fördömda .... Kina, Kina lyra. Ett skämt, för SAAB kunde ha sålts här.

  Om butiken går ner i avloppet, kommer jag inte gråta. Ett slut är alltid chansen för en ny början, kanske TATA eller Mahindra?

 • blank

  ”Fred i sinnet” (uttalande från NEVS) kan garanteras inte uppnås med detta tillvägagångssätt - det som simrade med Muller är inte ens ljummet med Jiang. Båda är på något sätt olämpliga för att bygga förtroende.

  Åtminstone små konkreta positiva steg som kanske redan har tagits (man hoppas på positiva steg i Mumbai) bör kommenteras - endast lunken mat kommer definitivt inte att hålla intresserade (= kunder) med varumärket på lång sikt!

  NEVS beter sig väldigt klumpigt, precis som i början - återigen visar det att insolvensförvaltarna förmodligen inte var så lyckliga.

 • blank

  Allt låter extremt deprimerande ...

  ... det skulle vara helt oväntat. Man vänjer sig. "Låt oss fortsätta med full passion!" Så tvetydig!

  • blank

   Det fortsätter med full passion, tolkas ibland positivt. Vår dotter fick sin första SAAB på helgen, samtidigt den första bilen. Nu 2SAABs i familjen. Ingenting kan skaka oss 🙂

 • blank

  De gör interiör- och exteriörjobb på fabriken enligt de nyheter jag har läst. / De gör jobb inomhus och utomhus på fabriken enligt meddelandet jag läste.

Kommentarer är stängda.