Min berättelse med Saab

"Vi letar efter dig och din Saab" läsare tävling. Placera 2.

En av mina många berättelser med Saab handlar om två olika Saab 96, men de ser nästan identiska ut. Denna berättelse med de två gröna blad fylls av våldsamma känslor av alla slag, så att säga, från himlen ropade av glädje bedrövad, ända till döds (tack och lov inte). Bara att ordern är exakt motsatt - en sammanhängande historia i flera filer ...

Vilket Saab är mindre vanligt? © 2014 Uli Beitel
Vilket Saab är mindre vanligt? © 2014 Uli Beitel

• Prologue

Efter många år med en Saab 96 som en vanlig bil, som tyvärr måste undertecknas av på grund av kraftig korrosion 1992, vädjade till mig i år 2000 de senaste månaderna står på en Saab-handlare 96 så mycket att jag inte kunde hjälpa den att från sin dammiga parkerings lösa in.

Saab 96, dammig i ett hörn hos återförsäljaren © 2014 Uli Beitel
Saab 96, dammig i ett hörn hos återförsäljaren © 2014 Uli Beitel

Tre år av intensivt restaureringsarbete följde tills körglädjen äntligen kunde börja efter en problemlös TÜV-inspektion.

• Slutet, chocken och den andra födelsedagen

April 2007, en solig, tidig kväll på den ökända Ostmerkstraße mellan Cham och Weiden. I gott humör åtnjöt jag den subtila rumpan av V4-motorn i min Saab 96 och medvetenheten om att köra en enskild bil. Mina ögon föll på stearinljuset, raka, fjädrande spår framför mig. Förarna som kom mot mig verkade också vilja sluta denna söndag med glädje, inga racers, inga vilda övergripande manövrar. Allt är lugnt.

Plötsligt - nästan ur ingenstans - en SUV som närmar sig min lane gradvis och oupphörligt. Jag tutar, göra ett nödstopp, desperat annan horn - ingen reaktion av SUV förare, ingenting !!! Min skyddsängel tårar ratten i motsatt riktning - eller var det resultatet av en ny säkerhetsutbildning? Tyvärr några delade sekunder för sent! SUV fångar den högra sidan av min älskade Humpback Saab. En tråkig bang - NEEEEIIIIN !!! - krossat glas överallt - i slow motion, horisonten 90 grad inverterad värld förvrängd - krrrrrccchhhh, Saab dra på vänster sida på vägbanan längs obestämd tid tills denna fula buller stoppas slutligen.

Tystnad - en jumble av splinter, tidningar, Saab modellbilar, damm runt mig: verklighet eller bara en dålig dröm? Men nu går allt som i rutin: Slå av motorn (varför är tändningsnyckeln plötsligt så hög?), Bältet är öppet (är jäkligt svårt), gå ut ur bilen innan någon kraschar in i taket. Men hur kommer det ut ur bilen? Höger dörr hoplöst klev och plötsligt ligger på toppen, vänster dörr blockerad av Saabs vikt. Bara vägen genom den fortfarande hälften i kroppsramen, hängande vindruta öppning ger räddning. Slutligen utanför. Strangers är livliga runt och letar efter fler inmates. Saab ser mig tyvärr med en förvrängd front. Då chocken, som några hjälpande händer kastar 96 på hjulen. Totalt förstörelse, tre års återställande förstördes inom några sekunder. Jag kör till SUV-föraren, som bara har befriat sig från den som också ligger på sidobilen. Den bedövade frågan - mer av ett skrik "Varför jag, varför jag ?????" kommer till mig över läpparna. "Jag somnade", det lika oförståeligt svaret från SUV-föraren. Först nu känner jag mig vägen. Inget blod, inga skador, ingen smärta. Bara senare kramar jag min skyddsängel ....

Skräckfotoet efter inverkan av SUV © 2014 Uli Beitel
Skräckfotoet efter inverkan av SUV © 2014 Uli Beitel

En polisens kommentar: Om jag hade stannat på mitt spår, ingen chans, frontalkrasch, viss död. Om jag dodged till höger, ännu färre chanser, hade SUV stått i inredningen. Även det fasta skalet på 96 skulle inte ha motsatt sig denna effektenergi. Jag kommer inte att inse allt detta förrän sent på kvällen. Chocken går gradvis in i mina lemmar. Okontrollerad darrning av händerna, effekten körs om och om igen i slowmotion framför mina ögon. Min andra födelsedag!

• Tre veckor senare: tillfällighet, förutbestämning eller vad?

På något sätt hade jag färdig den kvällen med hobbyen "vintagebil". Meningslöst slösa pengar och tid, allt det! Eller inte? Även om min 96 adlades av en expert med extern skick 2 + efteråt, men det är pengar jämfört med föregående daglig nöje att sitta i Viking ägget?

Denna insikt gjorde mig inåt rastlös. Ska jag söka efter en gammal igen? I tvetydigt humör erbjuder jag på tyska Internet erbjudanden för hump Saab. Bara några få, dåligt misshandlade, rost- och spatel-hållna alternativ kunde hittas, ingenting jämfört med min metallgröna juvel.

Spetsen på min Saab-vän Dirk "titta på Swedish Blocket" ändrade allt. Efter en kort sökning, vad kom det för ögonen som blixtnedslag? Min metallgrön 96 med samma fotbollshjul, dessutom dekorerad med stora Bosch-strålkastare och en svart bakruta. Och ett otroligt nytt skick med 49.000 km inom 28-åren glömde mitt sinne.

Beslutet var klart: vidare till Sverige!

• Spänningen stiger: Sverige i sikten!

Bara en dags tankstid var mellan annonsen och körningen till Mönsteras på den svenska östkusten - det var faktiskt bara en alibitid. Det var omedelbart klart för mig, det här är det eller inte.

Spänningen stiger, Sverige närmar sig © 2014 Uli Beitel
Spänningen stiger, Sverige närmar sig © 2014 Uli Beitel

Efter 14 timmar nådde jag Mönsteras och nervöst ringde Görans dörrklocka på morgonen.

Ankomst till Mönsteras © 2014 Uli Beitel
Ankomst till Mönsteras © 2014 Uli Beitel

Efter en till synes oändlig väntetid öppnade dörren och Göran tittade på mig sömnigt och lite förbryllad innan han var tillbaka i tiden. Färdig nattskift, ok, mycket bra att förstå.

Men den verkliga utmaningen var fortfarande att komma: Nästan alla svenskar talar flytande engelska, bara inte den här saabägaren. Inte ett enda ord!

Efter en runda kaffe gick vi till grönens garage. Dörren öppnade och ....

• Glädje, galenskap, brist på luft, inre glädje ... känslorna blir galen

... det otroliga är framför mig. Akacia grön metallisk, rund, glänsande, en kopia av min Saab.

Det första fotot, fortfarande med svenskt nummer © 2014 Uli Beitel
Det första fotot, fortfarande med svenskt nummer © 2014 Uli Beitel

Bara mycket trevligare - ledsen, min bleka 96. Rust? Ingenting! Bleka färg Fel! Slitna förarsätet? Men absolut inte! Nya originala säteöverdrag från Saab skyddar också nya originalstolar.

Även inredningen i nytt skick © 2014 Uli Beitel
Även inredningen i nytt skick © 2014 Uli Beitel

Nästan apologetiskt Gör Göran med en liten skrapa, bara vidrörande! Hur ska jag hitta balansen mellan inre ecstasy och yttre lugn? Grundregeln, för att inte visa euforiska känslor i köpförhandlingar, lyckas jag dåligt!

Vid precis rätt ögonblick uppträder en bekant Göran som, som tolk, ger ovärderliga tjänster. Det blir snart klart att Göran bara säljer sina smycken till någon som behandlar det lika noggrant. Tack Gud, jag hade min bärbara dator med den omfattande restaureringsbildsamlingen. Mitt tidigare 27-år Saab-upplevelse gjorde resten för att vinna sitt förtroende. Varför säljer du en sådan guldskatt? Tja, skilsmässor är också dyra i Sverige. Det visar sig att denna 96 är den sista av hans innehav av totalt fyra stycken som måste säljas. Göran, jag är väldigt ledsen!

Slutligen ändras en hög tresiffrig euro belopp som en deposition ägaren och insamlingsdatumet är förseglat.
Glad, men med ett dåligt samvete mot Göran och hans situation lämnar jag Mönsteras.

• Tre veckor senare - glädje och farvälsbrist

Hur många sömnlösa nätter hade jag under de kommande tre veckorna? Förmodligen 21! Slutligen var det dags. En affärsresa tillsammans med en arbetskollega till Sverige berodde. Ett företag Passat försökte övertyga mig på vägen till norr om att en modern bil var mycket bättre än en sådan gammal 96. Förgäves. Förväntan på vägen mellan Trollhättan och Mönsteras steg oupphörligt.
När han anländer till Mönsteras hälsar Göran mig med ett ännu mer förbryllat uttryck än vid det första mötet.

Faktiskt trodde han att jag skulle se ut med en släpvagn och inte på egna hjul skulle göra resan till Tyskland.
Efter en nu fyrsiffrig belopp förbättrades Görans humör lite (köpeskillingen var nästan identisk med det belopp som jag fick från försäkringen av den tidigare olycksorsaken), farvälet närmade sig. Göran sa adjö med tårar i hans ögon och en hejdå kyss på baksidan, vilket gjorde att mina ögon blötnade också.

Görans sista klappar, precis före farväl © 2014 Uli Beitel
Görans sista klappar, precis före farväl © 2014 Uli Beitel

9-5-modellen från Saab-museet som avskedspresent till Göran var visserligen bara en liten tröst för honom.

Bara vagt kunde jag se hans vinka i backspegeln när vi lämnade honom.

Göran och Mönsteras avgång © 2014 Uli Beitel
Göran och Mönsteras avgång © 2014 Uli Beitel

• Vägen hem till Tyskland

De första få kilometerna började mycket försiktigt, den nya posten var ju ungefär 5 år i det nästan kliniskt rena garaget. Eftersom stödfordonet fylldes med alla slags verktyg och dropppannor i början av resan till Sverige, skulle oljan och kylvattenbytet efter 50 km kunna utföras på en miljövänligt sätt på en parkeringsplats.

Den medföljande Passat fylld med många reservdelar © 2014 Uli Beitel
Den medföljande Passat fylld med många reservdelar © 2014 Uli Beitel

Först då fortsatte jag resan hemma med en lite bättre känsla.
Intressant var svenskarnas reaktioner när de såg en välbevarad 96 på sina gator.

Den första motorvägen efter fem års stopp © 2014 Uli Beitel
Den första motorvägen efter fem års stopp © 2014 Uli Beitel

Flera höghållna tummar och ett vänligt leende när överkroppen vittnade om svenskarnas historia om bilens historia.

Den första tankningen efter 5 år Garage © 2014 Uli Beitel
Den första tankningen efter 5 år Garage © 2014 Uli Beitel

Eftersom allt gick smidigt på vägen hem, förutom förhoppningsbara förgasningsanpassningar, separerade våra vägar, och min medarbetares maxhastighet på 80 km / h kom troligen på mina nerver. Innan, självklart, lades verktyget in i 96 - precis i fallet.

På den danska gränsen © 2014 Uli Beitel
På den danska gränsen © 2014 Uli Beitel

Lyckligtvis uppkom inte det här fallet, förutom några justeringar av förgasningsjusteringar.

Förgasningsanpassningar på väg till Tyskland © 2014 Uli Beitel
Förgasningsanpassningar på väg till Tyskland © 2014 Uli Beitel

Utmattad men glad, jag nådde min destination på natten.

Ankomst hemma © 2014 Uli Beitel
Ankomst hemma © 2014 Uli Beitel

• Till denna dag: Ren njutning - förhoppningsvis utan annan SUV-kontakt ...

Nu följdes en tvåårig bevarande (ingen restaurering, för vad kan du återställa till en nästan helt ny bil redan?), Alla delar av kroppen avlägsnades och varsamt skyddade mot rost. Även stålbårar installerades för att förstärka dörrarna och A-pelareområdet, vilket hade minskat den ännu djupare penetreringen av SUV på föregående Saab. Endast den här gången i en mycket stabilare design - och nu med fyra (!) Horns att väcka några sömniga förare i tid ...

Förstärkning av A-pelareområdet © 2014 Uli Beitel
Förstärkning av A-pelareområdet © 2014 Uli Beitel
Resultatet efter två års konserveringsarbete, här tillsammans med 900 © 2014 Uli Beitel
Resultatet efter två års konserveringsarbete, här tillsammans med 900 © 2014 Uli Beitel

Som om en chans såg jag en av de första utgångarna på en sorglig affisch, som tyvärr hade mycket historia. Naturligtvis skulle det bli fotograferat med min gröna.

Vilket Saab är mindre vanligt? © 2014 Uli Beitel
Vilket Saab är mindre vanligt? © 2014 Uli Beitel

Säkert kommer jag att hålla denna Saab trogen så länge som möjligt. Och kanske kommer det att finnas reklamaffischer med en ny Saab i framtiden!?

Text & Bilder: Uli Beitel

12 tankar också "Min berättelse med Saab"

 • Bättre än någon annan semesterläsning - en riktig pärla, den gröna grejen !!

  Även min bättre halvdel och jag var i helgen på frågan om vänner, huruvida i framtiden SAAB-fordon produceras, tyvärr fortfarande inget klart svar - egentligen en stor synd som NEVS hittills inte har lämnat något uttalande om förhandlingarna.

  • På SU måste läsas att rykten om konsekvens igen kring Saabs namnrättigheter är gjort och det här för M & M som redan 2012 är det viktigaste. Om jag förstår rätt (jag kan prata engelska, men det är något annat) M & M är huvudsakligen intresserad av användningen av varumärken och namnge rättigheter. Det skulle givetvis vara synd.

   • I artikeln står det också att M & M är förmodligen ur loppet ...

 • Stor historia, fantastiskt skrivet. Lycklig för dig att komma ut ur vraket säkert! Kan du skona sådana erfarenheter i framtiden!

 • Du har tjänat denna SAAB! 1. agerade som en livräddare och 2. borde bara tjäna det roliga livet ... :-)! Stor historia, lycklig avslutning en dag varje dag möjligt skräck situation. Från och med nu olycksfri resa med SAABine!

 • Mer mer, fram till nu den bästa historien. 🙂

 • Tack för den här vackra historien.
  Under läsning kunde jag känna hur mycket 96er flyttar dig.
  Denna starka känsla är förmodligen bara bland Saab-förare.
  Jag har aldrig hört talas om en ägare av så kallade premiumbilar med sådan fysisk ansträngning och finansiella kostnader för hans bil.
  Slagordet från förra året har sin fulla motivering: "Saab - mer än en bil!"
  Oavsett vad som händer i Sverige kommer det alltid att finnas Saab-förare. Alla som gick med i denna "klubb" har därmed fullgjort ett livstidsperspektiv.
  Allt bäst - alltid en bra resa.

 • Hej Uli!

  Jag vet historien om din olycka från forumet. Men att en sådan värdig ersättare hittades, visste jag inte. Det måste ha varit öde.

  hälsningar
  Gerald

 • Jag kommer från nära Cham och känner till den ökända Ostmarkstraße mot Weiden bara för väl. Olyckorna på denna rutt har blivit mindre, men tyvärr har spåret redan sett många olyckor. Du har verkligen tjänat den hittades Saab i Sverige. Mycket fin historia!

  • Servus Matthias,

   Jag kommer också från Övre Pfalz (uppvuxen i Flossenbürg och betesmarker), så jag känner också Ostmarkstraße mycket bra.
   Antalet dödskors på vägarna mellan Cham och Weiden är väldigt skrämmande. Nästan mitt kors skulle ha hamrats på Rhanwalting ...

   Efter denna erfarenhet försöker jag köra mer medvetet, alltid med tanke på att varje bil är ett vapen när det missbrukas. Därför min "säkerhets mania" att jag för min första bil redan 1974 (naturligtvis, en skalbagge, år 1953 "lever" nu i OVI) sidoskydd och fyra Saab nackstöd
   Jag har upprepat denna eftermontering av stålstänger fram till idag i alla dagliga bilar. Förmodligen fungerar detta bara för en mindre allvarlig sidokollision - men dörrarna låter som en valvdörr när de slammar :-).

   Är bara ett hyss till mig, men framför allt av dessa säkerhet tror jag fick redan 1969 som 13jähriger till Saab när jag såg ( "The bredaxlad svensk", "roll-over-rigid passagerare cell" ...) den första indikationen på Saab 99.

   Samtidigt vill jag tacka alla för de trevliga kommentarerna! Kanske vi möts vid en av de många Saab-evenemangen.

   Hälsningar från Uli

 • Vilken historia som livet kan skriva så. Med gott slut, trevligt! Jag önskar att du fortsatte bra resa.
  Hälsningar Peter med en B212CC

Kommentarer är stängda.