Barndomsdröm uppfylldes: "En gång i taget gör två tre Saab"

"Vi letar efter dig och din Saab" läsare tävling. Placera 3.

Redan med 10 år fascinerades Christoph Kloke av varumärket från norra norra. Det var farföräldrars grannar som hade "Saabgen" utvecklad av Christoph Kloke från Brilon i Hochsauerland i 10s ålder.

Saab 900 I Cabriolet framför slottet Bruchhausen i Sauerland © 2014 Christoph Kloke
Saab 900 I Cabriolet framför slottet Bruchhausen i Sauerland © 2014 Christoph Kloke

Där stod han, denna exceptionellt utformade Saab 99 i svart. "I och med igen fascinerades jag när jag såg den här vackra bilen enligt min åsikt. Min fars BMW eller farbrorens Audi väckte inget särskilt intresse för mig. Eftersom jag var annorlunda än pojkarna i min klass, "ler den 46-årige idag. "Sådana bilar var nästan som sand på havet."

Men det tog många år fram till den första egna Saab. Med 18 var pengarna inte tillräckligt för en robust från norr. Varken en återförsäljare var i närheten, eller fadern kunde vara övertygad om att byta till rätt varumärke.

"När Saab 900 I Convertible kom på marknaden var det först enbart en dröm. Men även då ville jag kunna köpa en chic i vit en dag. "

Efter att ha studerat, några år i jobbet och husbyggandet år 2000 så blev slutligen den första Saab köpt. En familjevänlig 9-3 köptes från den nya lokala Saab-återförsäljaren. Men Christoph Kloke ville ha mer. Med flera resor till Sverige var den pittoreska formen av den gamla Saab 92, 93 och 96 alltid märkbar. "2002 Jag tog nästan en 96 tvåtakts. Även om bilen var i mycket gott skick och inte skulle kosta mycket, lämnade det mig med modet. "Ansträngningen var inte förgäves. En svensk hamburger släppte Christophs beskrivningar av den stora Saab 96 i ett internetforum och tog sedan bilen till Hamburg. Som ett tack var Sauerland inbjuden till Hamburg för en provkörning.

Med sin egen vintagebil borde det gå till 2007, för då och då när en dotters far hittade en lämplig bil på Internet var ockupation eller familj med sina skyldigheter i förgrunden. I juli gjorde 2007 familjesemestern på Nordsjön ön Spiekeroog. Här, medan han surfar på nätet, hittade han en grön Saab 92 och en rödbrun 93, som båda var till salu i den svenska Hallandregionen. Ett samtal, halvt på engelska, halvt i brutet svenska, tog slutligen genombrottet. Nästan tillbaka från ön gick det med en vän, bil och släp till Sverige.

"Den chica 93A från år med konstruktion 1957 blev äntligen den. Det var som kärlek vid första ögonkastet. "Försäljaren Gunnar hade tårar i ögonen när hans juvel stod på släpvagnen och körde till Tyskland. Men Gunnar visste det i goda händer, för hans försäljningsvillkor var: "Registrera dig i Tyskland och kör regelbundet - och bär alltid halmhatten på hyllan. Och sälja inte dyrt till en amerikansk. "Sade gjort. Till denna dag.

Tyvärr tog det i Tyskland tre månader tills alla inspektioner gjordes och villkoren var uppfyllda. För den svenska tidigare ägaren var det absolut obegripligt. "Inte heller för mig, men det är redan mer komplicerat i Tyskland. Undeterred, jag har nu i sju år en helt tillförlitlig och lämplig för daglig klassisk bil med sällsynthet. "

Han uppmärksammar alltid mycket. Å ena sidan på grund av den runda, feminina formen, å andra sidan också på grund av "girl catcher doors" och blinkaren. Sauerlandern har nu rest cirka 10.000 XNUMX kilometer i den rustika Saab. Du kan se honom inte bara i Sauerland - turer till Hamburg är inga problem för det fasta Sverige.

Nu var nästa projekt på: En vit Saab 900 I Cabriolet. För fyra år sedan uppfyllde Sauerländer denna dröm med en modell från år 1989. "Det är underbart att köra över hela landet med den här bilen eller tack vare Turbo för att kunna accelerera. En unik körupplevelse. "

Under tiden har Saab-familjen fortsatt tillväxt. En begagnad och mycket väl underhållen 9-3 TiD 1.9-stationsvagn är den nya familjen bilen sedan december 2013. För övrigt byggdes den rymliga svenske höger på 7. December 2007, 40. Den nuvarande ägarens födelsedag. "Det var en stor överraskning när jag fick bilen i Bamberg strax efter min 46. Födelsedag plockas upp. Innan visste jag bara om den första registreringen i 2008, men inte att det var exakt sex år sedan på min födelsedag i Trollhättan utanför linjen. "

Särskilt det 47-åriga mötet med Saab racinglegenden Erik Carlsson i juni 2013 på Saabmuseet i Trollhättan. Sauerland hade brutit upp med sin partner Katja från Kiel i en konvoj med 40 andra Saab-fordon med sin Saab 93 för Saabtreffen.

"Erik Carlsson undersöker den gamla Saab och gratulerade mig. På hans vänliga och hjärtliga sätt önskade 85-åringen mig det bästa - i privat och med den vackra 93. Vi sägs ha varit från utländska deltagare de som hade kommit med den äldsta Saab. Det har redan fyllt oss med stor stolthet. "

Christoph Kloke är fortfarande infekterad av Saab-febern. Nu letar han efter en sällsynt 95 tvåtakts. En Saab 99 Turbo skulle också vara tänkbar. Men han önskar också att Saabs nuvarande problem snart kommer att vara över, att det kommer att fortsätta att produceras och att nya bilar kommer att säljas i Tyskland också. "Ett elbil skulle vara där ifråga. Jag kunde sedan ladda med mitt fotovoltaiska system. Med sorg beklagar jag besöket på Saabmuseet för ett år sedan. Det är synd att många av de svenska ingenjörernas progressiva utveckling inte kunde brytas. "

Text & bilder: Christoph Kloke

11 tankar om “Barndomsdröm uppfylldes: "En gång i taget gör två tre Saab""

 • blank

  Kära Patrick, vi ser fram emot att höra från dig! Ja, Trollhättan för ett år sedan var lysande. Vi har goda minnen från festivalen och de många vänliga människorna. Risk för upprepning! Vi har det bra hittills, förhoppningsvis är du det också! Bästa hälsningar från Hochsauerland - förresten kommer besökare från Schweiz att komma till oss imorgon - tyvärr utan Saab !!! Katja & Christoph

 • blank

  Bra rapport, tack! Kan jag fortfarande komma ihåg den stora vinröda 93 på resan till Trollhättan förra året. Hoppas du mår bra, många hälsningar från Schweiz, Patrick

 • blank

  Bra rapport och naturligtvis underbara SAAB: er! SAAB ren anda ... :-)

  • blank

   Ja, andan lever! Tack!

  • blank

   Tack så mycket! Jag glömde helt länken i artikeln ... Hälsningar tillbaka!

 • blank

  Grattis !!! Något sådant svärmer också för mig !! 😉
  93b, 9-3 I och 9-3 II .... Tack för den fantastiska rapporten!
  Hälsningar från Schweiz

  • blank

   Tack så mycket, jag är väldigt glad!

 • blank

  Så trevligt, tack! för rapporten. Och grattis till Gesamtkunstwerk: tre perfekta Saabs framför trähuset och dottern har också ett svenskt namn.
  Med vänliga hälsningar från söder

  • blank

   Tack så mycket! Underbar kommentar. Med vänliga hälsningar från "centrum". Christoph Kloke

   • blank

    Hello Christoph!

    Vilken typ av tvåtakts 95 letar du efter? Runda näsan eller lång näsa?
    Eftersom jag är mer än upptagen med mina 8 barer tänker jag ibland på svaga minuter om jag inte ska komma bort från den ena eller den andra bilen. Det skulle vara väldigt svårt för mig med 95, men om han kom i riktigt bra händer skulle jag åtminstone tänka på det ...
    Du kan skicka ett mejl till mig om du vill ha mer information. (g.nie- ÄT - tele2.at).

    älska Saab hälsningar
    Gerald

Kommentarer är stängda.