Spyker i trubbel?

Spyker kör igen en holländsk thriller, eller bättre sagt ett drama. Sökandet efter nya givare var inte framgångsrikt hittills, förbindelsen att bygga den nya Spyker B6 gav också ingen lösning.

Spyker-auktion på Troostwijk
Spyker-auktion på Troostwijk

Partnersna från Kina uppfyller inte sina avtalsförpliktelser, och det blir allt svårt för tidigare Saabs ägare och vd Victor Muller och den lilla sportbilstillverkaren. Spyker i slutet? Så det verkar, jag hade redan April om den allt svårare situationen rapporterats.

För att täcka bolagets skatteskulder har en online kampanj planerats, från idag till 28. Juli borde springa Auktionerad 85 Audi V8-motorer och transmissioner, sällsynta Spyker sportbilar med racinghistoria, halvfabrikat Spyker C8. Flera prototyper och testbilar borde komma under hammaren, inklusive den aldrig inbyggda serien Spyker D8. SUV skulle ha tillverkats tillsammans med partner Youngman, och att göra de lyxiga kunderna i Asien lyckliga.

Skatteskulden är, så Victor Muller till pressen, nu fullt betalad. Däremot dagar efter det att detta uttalande lagts till i auktionen Troostwijk fortfarande online som ett tillkännagivande. Endast idag, i sista minuten, togs auktionslistan och själva auktionen av nätet.

Muller gjorde det igen och avvärjde den förestående auktionen. Bara för hur länge? Spykers ände skulle vara ledsen, igen en liten tillverkare mindre. Förlustlistan av de små exotikerna, de är glasyren på bilindustrin, blir längre. Artega och Wiesman är redan historiska, exotikerna dör ut.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Troostwijk

 

 

3 tankar om “Spyker i trubbel?"

 • blank

  Victor Muller hade modet och provat det med Saab, bara han blev bara involverad i kineser. De behöver inte mod, för när det gäller att följa upp avtal är det, som vi har märkt, att deras signatur inte är värd bläcket.

 • blank

  Synd att de kinesiska partnerna, även som NEVS kände, inte alls är tillförlitliga.
  Varför har vi inte modet att inse någonting i Europa alls?
  Det finns tillräckligt med kapital men inget mod.
  Eller saknar vi den nödvändiga känslan av självmedvetenhet?

  • blank

   Jag har ofta frågat mig det i många olika riktningar.

Kommentarer är stängda.