Inget nytt i norr

NEVS förhandlar med två eller - beroende på källor - fyra partners för att bli en långsiktig investerare eller aktieägare. Men NEVS lyckades inte uppnå sitt uttalade mål att avsluta förhandlingarna i juni.

SAAB 9-3 NEVS © 2014 saabblog.net
SAAB 9-3 NEVS © 2014 saabblog.net

Och även om ämnet irriterar vissa läsare - jag skulle också vilja ha lagt det till filen - finns det anledning till en kort panorering till Sverige. Anna Öfverman från Schwedenradio frågade Mikael Östlund, NEVS kommunikationschef.

”Vi hade ambitionen att avsluta samtalen i juni. Men det handlar inte om ett specifikt datum, det handlar om att avsluta förhandlingarna väl, ”sade han om förseningen.

Han ser inga bakslag för NEVS i det faktum att det tar lite längre tid och hoppas kunna kunna visa resultat snart. Östlund ser skälen till att förhandlingarna är långa för att utarbeta en ny affärsplan och säkra långsiktiga investeringar. Det handlar också om nya plattformar och ytterligare nya bilmodeller. Inget som kan avgöras på kort tid.

”Detta kräver seriöst och hårt arbete med förhandlingsparterna. Så snart detta är klart och vi inte har ett exakt datum för det kommer vi att meddela dig ”.

Så långt som den korta intervjun med Sveriges radio. För närvarande kom det även över radioen, mot NEVS 29 miljoner fordringar (3.15 miljoner €) i Kronofogden väntar. Således har summan under de senaste veckorna ökat enbart, fortfarande håller andra strategiska partner i NEVS.

Så blygsamma som meddelandena från Stallbacka är de registreringsnummer som NEVS meddelar för juni i Sverige. 18 nya Saab 9-3 hittade en köpare, många bilhandlare säljer mer en vecka. Marknaden i Sverige blomstrar, tillsynsmyndigheten rapporterar ett stort plus på mer än 25%. Endast NEVS utvecklar sig mot marknaden.

Om förhandlingarna dröjer längre kommer planen att starta produktionen i vecka 33 inte längre att gälla. Eftersom leverantörerna behöver ett visst förhandsmeddelande samt balanserade konton och förskottsbetalning. Men helst en seriös, ny större aktieägare med industriell bakgrund.

Text & bild: tom@saabblog.net

 

17 tankar om “Inget nytt i norr"

 • blank

  Jag menade inte NEVS-krisen nu specifikt men denna härskare är nu under olika ägare åtminstone sedan 2008. Och nu uppföljaren under NEVS-riktningen. Sedan dess är jag redan övertygad om att detta drama bör avslutas. De flesta människor i allmänheten är inte längre medvetna om att Saab fortfarande finns på något sätt. Och om det inte finns någon som kan sätta nya Saabs och verkligen nya (inte den gamla 9-3) på gatan på de gamla Saab-marknaderna så snart som möjligt, så kommer det så småningom att sluta.

 • blank

  18? Så det är sant!

  NEVS har producerat "gamla" 9-3 sedaner på hög som ingen ville ha och måste sedan pantsätta beståndet ...

  Eftersom man undrar varför produktionen av dessa små limon bör återupptas? Även om strategin riktar sig mot Kina och du är på 4-Türer.

  "Titta här, vi har något från Sverige åt dig som ingen i Europa vill ha." Hur ska du få poäng i Kina?

  9-3 SC (mer praktisk och tidigare med ett högre registreringsnummer) eller det konvertibla (speciella) skulle troligen ha varit mer användbart i situationen. En uppståndelse för (avfall) hög? Det är komplett botch.

 • blank

  Enligt min mening kommer SAAB inte längre att kunna återupptäcka sig själv - du bör lämna den och njuta av den tidigare bilen!

 • blank

  Hej alla,

  Mina nuvarande erfarenheter från de sista dagarna med många kinesiska kunder i vårt företag (tryckpressar) och med några tyska ex-Saab-förare passar ganska bra här om ämnet:

  kinesiska:
  Åtminstone för de mycket rika kinesiska tryckeributikerna räknas bara tyska bilar, Mercedes, Porsche, BMW, Audi - i den ordningen. Audi på sista plats eftersom många tjänstemän körs i dessa bilar och därför är entusiasmen för Audi begränsad. Hos Mercedes är mottoet ”ju dyrare desto bättre”, det vill säga den långa S-klassen.
  Saab är helt okänt i dessa kretsar, även Volvo är bara några insiders bekant. Det är knappast trovärdigt att Saab kan bygga en jämförbar bild i Kina som våra tyska ABM-bilar. Individualitet är ett främmande ord i Kina.

  Ex-Saab förare:
  Tyvärr inga positiva nyheter här heller. Många av 9-5 förare vid den tiden bytte till Audi, tydligen tycker de verkligen om den här aggressiva, kransade "dekorerade" fronten väldigt mycket, vilket har en ökande effekt på körstilen hos dessa Audi-förare (min åsikt).
  Åtminstone hos företagsbilköpare har Saab inte längre en chans: dåliga upplevelser med tillförlitlighet, ointresserade Opel-återförsäljare, långa avstånd till dessa återförsäljare, mycket höga reservdelspriser, ...
  Det finns inget kvar för Saab att komma hit, särskilt inte efter denna eviga upptåg de senaste åren. Enligt dessa företagsbilsförare - faktiskt en kundkrets för Saab - har vanliga bilar som Saab, Alfa Romeo, Lancia, Citroen gått förbi vänster och höger av de tyska varumärkena. Emotionalitet och individualitet räknas mindre och mindre i dessa kretsar.

  Och så finns det Saab-fanatikerna (jag är en av dem) som tycker om den - fortfarande existerande - karaktären hos en Saab, de utmärkta sätena, skillnaden. Men den här lilla gruppen, som lika entusiastiskt sköter om sina gamla fordon som Citroen DS och Panhard-förarna, kommer aldrig att kunna garantera Saabs överlevnad. Detta gör bara ont när fler och fler flyr i riktning mot de grå, mörkblå, svarta, silverlagets huvudvaror. Bara inte sticka ut i dagens affärsmiljö.

  Synd, speciellt för Saab och folket i Trollhättan.

  • blank

   Hej Uli Beitel,

   I Europa och andra delar av världen körs välgjorda fordon med en tilltalande design inte bara som företags- och affärsbilar - det finns, förmodligen med undantag för Kina, tillräckligt med rika privatpersoner som vill överväga och också köpa en mer individuell bil.

   Original- eller individuellt tillverkade fordon från Lancia eller Citroen (dina exempel) produceras inte längre alls och kan därför inte väljas - inte konstigt att de drunknar i massan av vardagliga bilar.

   Du behöver inte vara en SAAB-fanatiker för att inkludera en välgjord individuell ny SAAB (från förhoppningsvis redan planerade nya modellserier) i dina inköpsöverväganden - i framtiden kan det också vara människor som till exempel har näsan för de nuvarande tyska så kallade premiumvarumärkena av olika skäl har full. Som nämnts finns det inte bara tjänstebilföraren, som ibland inte bryr sig om valet av fordon som gjorts av sin arbetsgivare.

   Det nuvarande stilleståndet i Trollhättan kommer inte att förbli oförändrat och för prognoser saknar vi helt enkelt affärsplanen därifrån - enligt pressansvarig Östlund bearbetas dock detta.

  • blank

   Automotive fringe grupper för individualister dör tyvärr ut.
   För mig kommer det emellertid aldrig att bli en tråkig väderlådan från Ingolstadt eller München.
   I nästan 30 år kör jag Citroen DS, förutom GSA, CX, Duck, Ami6, C3-Picasso och Jumper.
   Efter min förra C6HDI som var riktigt dålig kvalitet, jag 2011 förändrats utöver min befintliga SAAB Convertible Aero V6 och till min 900 / 1 att 9-5 II.
   Efter att den beställda Turbo6 SC inte kunde levereras köpte jag en Aero-sedan, som tyvärr var för opraktisk och sålunda var tungt hjärta 2012 såld igen.
   Jag hittade ett riktigt alternativ till SAAB i SUBARU Outback, som snart kommer att åtföljas av en WRX-STI.
   Naturligtvis är SUBARU och SAAB inte riktigt jämförbara, men Boxer och Symetric AWD med otrolig pålitlighet och sympatisk sällsynthet talar för det.
   Om SAAB tar med sig en fastighetsbil eller SUV (dröm som liknar 9-4X) igen är jag garanterat där igen ...

  • blank

   Mycket välskriven! Jag känner igen mig i nästan alla avseenden. Jag ska ta hand om mina tre SAABs och köra så länge jag kan (och säkert aldrig köpa en av ABM bilarna!)
   Hälsningar från CH

 • blank

  Ser inte detta som ett drama - jag är glad att något annat har hänt! Det visade hur populär SAAB fortfarande är. Tyvärr utformades NEVS inställning till projektet väldigt mycket av de kinesiska partnerns önskemål, som slutligen - oavsett skäl - hoppade av. Strategin fungerade inte riktigt. Jag tror inte riktigt att endast 19 fordon såldes. Låt oss se vad som kommer ...

 • blank

  Det tar för mycket tid att göra det, och Saab förtjänar inte det. Då låter Saab ändå Saab dö. I konsumentelektroniken finns det tyvärr många fall där i slutändan stora namn. Telefunken står till exempel på enheter av irgentwelchen namnlösa mongoliska tillverkare. Så kära NEVS människor: det här är den sista chansen för SAAB. Nu måste den stora träffen lyckas eller avsluta drama.

 • blank

  NEVS ser inget bakslag? Produktion i 33: e veckan gjort-18 SAAB sålde-skrattar-om det inte var så ledsen. Ärendet har varit utom kontroll under lång tid. Personligen har jag nu använt bonusen. Den tyska kunden har inte behandlats alls på flera månader. Likvidationen av flottan börjar nu för mig (2x SAAB 1997/2001 går nu i pension) 3x SAAB kommer att stanna till mitten av nästa år. Jag känner inte längre att vänta på luftbubblor och jag tror att många av våra återförsäljare äntligen är här. Du måste bara titta på Mobile.de. Inget stort där de senaste åren. Tyvärr får vår granne VOLVO inte längre sina priser under kontroll och sätter fel fel. Även med den lilla V40 är prislistan mållös. Naturligtvis var man aldrig ett billigt varumärke, men försäljningssiffrorna i Europa är redan kvittot här. Fram till nästa år kommer jag att hålla flamma på för SAAB. Jag är ett stort fan av det här märket, men då är det dags att ta slut. Hälsningar från norr

 • blank

  Jag tycker att det är irriterande någon riktig fan. Långsamt kunde någonting hända. Men vem bryr sig vad vi vill ha.

 • blank

  Tom! Döden sa att leva längre 😉 !!

 • blank

  Det är inte irriterande att du skriver om det. Det är irriterande att ingenting beräknas förrän nu har det kommit ut under förhandlingarna. Om Mahindra fortfarande är i spelet tror jag att jag spelar för tiden. Det är lättare att ta över ett företag som är brutet än att köpa det innan.

  • blank

   Tack! Jag är bara irriterad av den långa tiden av osäkerhet. Tålamod är inte längre min styrka efter så många år 😉

  • blank

   Heiko,

   när ett företag har gått i konkurs kommer advokater tillbaka till spel, som sedan kan berätta var du ska gå. Varken NEVS eller de redan förhandlade investerarna vill ha det - för ingen vet vad konkursadvokaterna skulle kläcka igen.

   Så vänta och se - ett avtal utan en förseelse är faktiskt alltid det bättre alternativet.

 • blank

  Om det handlar om nya SAAB-modeller, så borde de förhandla i fred 😉 Kanske borde vi hålla tillbaka på bedömningen, det verkar för mig att NEVS arbetar mycket på allvar med SAABs framtid !!

Kommentarer är stängda.