Explosion utlöser NEVS-krisen?

Igår Dagens Nyheter skrev att orsaken till de ekonomiska problemen i NEVS möjligen skulle kunna göra i en förödande explosion som 22. November 2013 Qingdao rockade.

Pengar kriser på NEVS
Pengar kriser på NEVS

Då upptäcktes en läcka i en rörledning i Kinas största oljeföretag, Sinopec, i Qingdaos industriområde. Ett försök att reparera orsakade en explosion som kostade 62 personer. Dessutom rapporterades mer än 100 skador, 18.000 XNUMX personer måste evakueras. Det var en av de värsta industrikatastroferna i Kina förra året.

För dem som skulden för katastrofen skylldes hörde Zhang Dayoung, partisekreterare i Huangdao, en ekonomisk utveckling zon Qingdao. En av nyckelaktörerna när 2013 tecknade avtalet mellan NEVS och Qingboo investmentbolag Qingbo i januari. Han avskedades i januari 2014 som partisekreterare. Tillsammans med återstående borgmästare Zhang Xinqi ville han bosätta sig i Qingdao nya industrier.

I det nya, vid 12. Industrins utvecklingsplan i Qingdao nämns inte längre inom bilindustrin.

Bara sommarteater eller fakta?

Så mycket för Dagens Nyheter. Man kan undra om "Pengar-kriserna" på NEVS bör fylla luckorna på sommaren, som är dålig i nyheter. Tyvärr är detta inte fallet. För vad Dagens Nyheter publicerar om NEVS-krisen har varit känt länge, men för spekulativt för att skriva om det.

Zhang Dayoungs uppsägning i januari sammanfaller med försäljningen av Kai Johan Jiangs kinesiska tillgångar, som också började samma månad. Enligt en annan kinesisk källa utlöste explosionen utredningar som avslöjade korruption och slarv kring investeringsbolaget. Flera högt uppsatta tjänstemän blev befriade, frågan om fordonsindustrin och NEVS är nu avgjort för Qingdao.

Det är inte säkert att Saab inte bara kommer att ta itu med Quingdao-frågan utan också med Kina i allmänhet. Mahindra sägs arbeta med inträdet eller övertagandet, men förhandlingarna är okontrollerade på alla sidor. "Ekonomisk dagstidning" ser emellertid som en kinesisk källa NEVS i förhandlingar med flera kinesiska biltillverkare ... men utan att ange namn. Utvecklingen av Saab-sagan är därför mer osäker än någonsin.

Text & bild: tom@saabblog.net

31 tankar om “Explosion utlöser NEVS-krisen?"

 • blank

  Hej Daniel :-)! Eftersom du inte är helt fel, så är det sant om Saabs sida också gjort misstag! Annars skulle det inte ha kommit så långt. Men GM förstod inte Saab och personalen hade inte leeway som de behövde! När jag skickar en häst i loppet borde jag inte knyta benen ihop. Innan hela SUV-turen hade Saab redan klarat en, men det var inte tillåtet att komma !! Saab saknade inte idéer utan pengar! Vilka många idag mycket framgångsrika (tyska tillverkare) tillverkare hade också !!

  • blank

   @ Greif08: Jag vill inte förneka att folket på GM inte förstod folket på Saab. De förstörde mycket och nippade många bra idéer i knoppen. Å andra sidan var Saab-folket också envis och trodde att de kunde fortsätta bygga bilar som om det inte fanns något ekonomiskt problem. De var inte intresserade av specifikationer. Jag tycker inte att det är lämpligt om du alltid skäller GM när det gäller Saab. Saab var tvungen att "räddas" av GM alls hade sina skäl ...
   Låt oss vänta och se vad som händer.

   • blank

    Daniel! SAAB har verkligen kallat sin situation vid den tiden och du har rätt att GM inte kan eller borde inte vara ansvarig för allt! Tack vare vår dialog kan jag se det nu mer differentierade! Det är förmodligen också raseriet att GM inte såg eller ville se SAABs möjligheter och potential! Och tillvägagångssättet att sälja SAAB gjorde inte GM heller heller! Låt oss hoppas att det finns någon som vill höja skatten!

    • blank

     Låt oss säga det så, när en biltillverkare övertas av GM, vänder tidvattnet inte nödvändigtvis till det bättre för varumärket, även om det för närvarande anses vara ekonomiskt ”sparat”. Hos Opel var / liknar den. Du frågar dig ofta vad de faktiskt vill ha med alla varumärken som de har i sin portfölj. Men det är naturligtvis sant, du behöver inte gilla GM. Tyvärr är deras logotyp präglad på alla mina oljefilter som faktiskt är "original Saab" 😉

 • blank

  Om det inte fungerar nu och en smart investerare tar över SAAB, borde du låta varumärket dö i värdighet! Om politik inte visar något intresse, söker gräshoppare bara sin Provit, det är ingen mening! De anställda lider och de förtjänar inte det!

  • blank

   Staden Trollhättan, Sverige eller Wallenbergs har / hade det i sina händer: På SAAB skulle majoriteten vara tillgänglig för mindre än de förväntade arbetslöshetsförmånerna. På VW har delstaten Niedersachsen alltid varit den största aktieägaren, i Alstom är den franska staten ledande, på Renault är det inte annorlunda, Peugeot "sparades" med EU-medel. Inget händer i Sverige. De föredrar att drömma om den postindustriella eran, politik driver BMW och jobb försvinner i riktning mot Kina. Varje land får vad det förtjänar. Wallenbergs finansierar SAAB-museet med en "generös" donation, varefter SAAB såldes till Gangster Motors.

   • blank

    Jag vet inte ens vad det handlar om med "Gangster Motors"? Utan GM skulle den här bloggen inte existera alls. GM var de enda som pumpade in pengar i butiken i början av 90-talet. Annars skulle Saab vara historia sedan 1990. GM kan ha gjort många saker fel, men Saab var också alltid på sitt eget sätt, ett erbjudande från Ford 1989 borstades generöst från bordet. Du står med ryggen mot väggen och tror fortfarande att du kan välja din frälsare.

    • blank

     Allvaret med GM: s affärspolicy framgår för närvarande av produktåterkallelserna och orsakerna till dem. Även med en välvillig titt på det kan jag bara beskriva det som ett ful företag. Du spelar med kundernas liv och medvetet och år sedan förlorade uppdateringar för att tjäna några cent mer per fordon. Därav namnet Gangster Motors. Det krävs bara mer än att sälja koreanska Kia än Chevrolet för att lyckas i premiumsegmentet. Med 9-5 skapades verkligen en fantastisk produkt vid tiden för GM. Förutom att märka om Buicks och Cadis har GM inte tänkt på någonting sedan dess.

    • blank

     Hej Daniel, du har så rätt. Bara många vill inte tro på det. Det är ledsen men tyvärr sant.

    • blank

     General Motors sparade inte någonting! Men eviscerated! Och Ford ?? Se Volvo, Jaguar, Land Rover ?? Bra alternativ! Indierna verkar kunna göra det, några européer kan också göra någonting ur Saab, men aldrig amerikanerna! Kinesiska? Tja, vi tittar!

     • blank

      Objektivt verkar det vara så att Ford har en långsiktig tankehantering och fungerar annorlunda än GM: till skillnad från GM övervann den finanskrisen utan statligt stöd och de företag de tog över finns fortfarande idag. Volvo, Jaguar och Land Rover kunde dra nytta av Ford-plattformarna och kör utan att bli urvattnade och är därför fortfarande på marknaden. Under tiden har GM nästan lyckats döda Opel och låt SAAB dö med Chevrolets. SAAB skulle vara en investerare som Ford!

     • blank

      Aha, och vem hjälpte Saab att komma undan i början av 90-talet? Så vitt jag vet var ingen intresserad av Saab vid den tiden förutom Ford och GM. Eftersom de inte ville ha Ford i Sverige, var bara GM kvar ... eller så gick de i konkurs

     • blank

      Att GM inte har lyckats driva ett svenskt varumärke framgångsrikt på mer än 20 år är nu helt klart - så det var inte rätt permanent investerare!

      De kunde inte ens förhindra slutet i Amerika med sina fantastiska fordon (hodgepodge) - att de fortfarande hålls konstigt vid liv är tack vare den amerikanska skattebetalaren, som var tvungen att göra miljarder i betalningar till GM.

      I flera år har det knappast funnits några fordon i GM-gruppen som saknar problem - de nuvarande återkallelserna leds tydligt av GM - jag vet verkligen inte hur man skulle kunna bedöma denna grupp positivt.

     • blank

      Hej Greif08! GM har inte sparat någonting. Men de förlängde döden. Utan övertagandet skulle Saab ha varit död under lång tid. Du måste prata med "gamla" Saab-arbetare. Med alla misstag som gjordes under GM bidrog svenskarna tyvärr mycket. Tyvärr.

   • blank

    Kai Johan Jiang, huvudfinansiären på NEVS, ville faktiskt komma igång med SAAB, men tog inte tillräckligt hänsyn till opålitligheten hos sina kinesiska avtalspartner - denna risk översågs uppenbarligen på något sätt av Bergqvist + Co.

    Hittills har de svenska politikerna gett Trollhättan för lite när det gäller att rädda webbplatsen - bra politik ser annorlunda ut.

    NEVS kommer nu att försöka åtminstone få in uppdraget igen. Förberedelserna gjordes (företaget "pimped up", kvalificerad personal rekryterad, PHOENIX-plattformen vidareutvecklad) - faktiskt ett bra tillfälle för en investerare som vill ta över rodret. Visst skulle Mahindra inte bara vara lämplig här - så ett tålamodsspel tar sin gång igen.

 • blank

  Åh kära människor, allt är som en dålig ”daglig tvål”.
  Vilka rykten och spekulationen. Bara ledsen hela saken.
  Jag håller fast vid det: Vi visste aldrig någonting och kommer aldrig veta sanningen om vad som hände eller händer på Saab / NEVS. Tyvärr.

 • blank

  Detta är tyvärr så vanligt i Kina:

  Högpolitiska kamrater fattar beslut, skriver avtal och blir hyllade. En kort tid senare falla från nåden, sågas bort och ersätts med en annan som tänker helt annorlunda och det ser ingen anledning att redan följa befintliga kontrakt eller åtminstone ungefär följa riktningen på.

  Jag var tvungen att göra denna upplevelse flera gånger genom mitt e-mobilitetsarbete i samarbete med kineserna ....

 • blank

  VM skulle ha åtminstone öppen och snabb kommunikation.
  Nu, från den ena till den andra ihop med pressen, meddelas denna utveckling.

 • blank

  Hur kan det någonsin vara kontrakten på en gång värdelös jag sind.Wenn ett köpeavtal, låneavtal, leasa eller typ av kontrakt också alltid skriva, då min entreprenör kommer alltid att insistera på att jag uppfylla min del av kontraktet, om detta företag bara en verkstad bränns ned eller om en annan mätslip sitter där på verkställande stol. Det är att företaget går i konkurs. Mycket bra reklam för kinesiska affärsmän kan bara sägas

 • blank

  Proceduren för NEVS var lika tydlig som en gräshoppa: köp SAAB för cirka 300 Mio. Sälj sedan 23% -andel för cirka 330 miljoner till staden Qingdao. Med vinsten återförsäljas och säljs så snart som möjligt. Detta kräver en tillverkningsfabrik och eventuellt en produkt.
  Låt oss se om det finns en investerare som är intresserad. Om det finns ännu en chans för SAAB, är det en helt ny början, utan arv från Gangster Motors, blåsiga investerare och otrygga advokater.

  • blank

   Nåväl överskred du inte köpeskillingen för 300, men hade andra kostnader. Med andelen Qingdao har man kört sin risk för noll, men var borde nu komma från vinsten för det påstådda gräshoppet?

   • blank

    NEVS har fortfarande 77% av aktierna. Ett fungerande arbete och en plattform. Eftersom Qingdao inte har uppfyllt sina förpliktelser kommer de mellanliggande kostnaderna att lämnas till NEVS. Så en rent spekulativ finansiell investering med avsikt att snabbt återförsäljas. SAABs befintliga kunder är inte närvarande, vilket meddelandet från NEVS har visat. Om SAAB fortfarande har chans alls med en partner som verkligen vill producera fordon och få jobb.

    • blank

     En bilproducent i Sverige och med höga produktionskostnader vill absolut inte köpa någon som inte skulle vara intresserad av ett svenskt varumärke.

     Och även på plattformar finns det ingen brist. Om någon är intresserad av dessa, skulle han ha en bra chans att få dessa billiga från nästa insolvensförvaltare.

     Jag kan inte heller erkänna att NEVS skulle ha riktat sig till en snabb försäljning.

     Istället för att sätta nästa plattform i förgrunden och rengöra och försköna denna "brud" för en johannesförsäljning, spelade de bara mjuka toner och arbetade tyst och flitigt med försörjningskedjan och återupptagandet av den gamla 9-3.

     Nej, om Werk och Phoenix skulle vara spekulativa föremål för en gräshoppa, skulle det ha uppträtt annorlunda. Teorin lyser fortfarande inte på mig.

 • blank

  Kina är ett kommunistiskt system och uppenbarligen är kontrakt inte värda det papper som de skrevs på. Vad resten av världen tycker om det spelar ingen roll, och att du bryr dig inte om den SAAB-katastrofen, jag minns Youngman och Co, som förlorar ansikte.

 • blank

  Åh, kära människor, det var redan tydligt från början!
  Ingen marknadsföring, ingen information, inget fungerande återförsäljarnätverk etc.pp. Och igen, många människor, som än en gång gjorde sig krökta mot SAAB, slog huvudet och lämnat förvrängd jord!

  Enligt det aktuella läget och mottot ”Vi tippar en SAAB” har någon fått lite pengar ur fickan och försökt sälja bilar nästan utan backoffice. ”Hurra, vi har redan sålt några i Sverige”. Att jag inte skrattar!
  De som är ansvariga för "Sch ... deal" med NEVS vid den tiden är förmodligen över bergen ...

  Men kanske finns det fortfarande en chans att komma igång med en investerare / partner som vet och respekterar den europeiska mentaliteten. Med Chinbesen (oavsett vem) kommer det ändå inget att vara. Har vi sett det igen?

  SAAB har äntligen fått ett verkligt tillfälle med en professionell partner.
  Fan det!

 • blank

  Jag hade redan misstänkt en korrupt kinesisk provinsfarse bakom den. Tyvärr utlöst av en tragisk olycka, men förr eller senare skulle projektet definitivt ha misslyckats - andra politiker, andra "intressen"!

 • blank

  Så jag säger till dig: dessa kineser går långsamt i väskan!

 • blank

  Det är vad Wallenberg: ta över fabriken med förment färdiga nya plattformen, utformningen av grå eller för den delen, fett Castriota-Bürzelwurst det en övertygande framsteg i god fyrcylindriga ren, klar är 9-3W.
  Och svenskarna skulle vara tillbaka i bilen.

  • blank

   Så förmodligen är inte plattformen eller bilen på den färdig. Och motorerna skulle nu behöva vidareutvecklas till direktinsprutade motorer, då en bättre avgasrening, och sedan finns det fortfarande inget arbete för det. Och jag antar att du kan härleda från H-motorn också ingen diesel.

   • blank

    Åh, du behöver inte diesel när bra direkt injektion finns. En snabb, högvridande bensinmotor med turbo gör i alla fall mer humör än kraftförpackade traktorer.
    Tack för inmatningen, så "Grand Strategy" är 🙂

 • blank

  Zunächstmal irriterande om artikeln som en viskning med 62 dödsfall, skador och 100 18.000 hotade *** *** ett av de värsta industriolyckor förra året. Det borde ge dig en fin bild av den kinesiska industrin och standarderna där.

  Å andra sidan visar det oss det extrema politiska beroendet av kinesiska investeringar. Ja - kontantreserverna där och behovet av att investera dem utomlands är höga. Men å andra sidan görs investeringar bara där det är politiskt önskat just nu. Om funktionsnivån ändras kan intresset också förändras och vindfallet är över.

  Efter denna katastrof och de problem som Da och Youngman Lotus läckt till Pang tidigare och nuvarande för oss, jag ser också den planerade engagemang Dong Feng mycket kritisk.

  Och för att vara ärlig - jag undrar långsamt om bilagan från en andfådd ägare till nästa är värd märket. Det var mycket energi på Spyker, men inget ekonomiskt för att stödja det. NEVS var nu också tvungen att ta reda på att bilutveckling och produktion är mycket dyra mycket snabbt. Och stora anläggningar med lämplig ekonomisk bakgrund och en välsorterad företagshylla för vissa komponentgrupper verkar visa lite intresse. Visst - just nu verkar Mahindra intresserad igen, men backade de inte förra gången på grund av ett för högt pris?

Kommentarer är stängda.