Explosion utlöser NEVS-krisen?

Igår Dagens Nyheter skrev att orsaken till de ekonomiska problemen i NEVS möjligen skulle kunna göra i en förödande explosion som 22. November 2013 Qingdao rockade.

Pengar kriser på NEVS
Pengar kriser på NEVS

Vid den tiden upptäcktes en läcka i ett av Kinas största oljebolag Sinopec-ägda rörledning i Qingdaos industriområde. Försöket att reparera orsakade en explosion som kostade 62 människor sina liv. Dessutom skulle fler än skadade 100 vara klagade, 18.000-personer måste evakueras. Det var ett av de värsta industriolyckorna i Kina under det gångna året.

För dem som skulden för katastrofen skylldes hörde Zhang Dayoung, partisekreterare i Huangdao, en ekonomisk utveckling zon Qingdao. En av nyckelaktörerna när 2013 tecknade avtalet mellan NEVS och Qingboo investmentbolag Qingbo i januari. Han avskedades i januari 2014 som partisekreterare. Tillsammans med återstående borgmästare Zhang Xinqi ville han bosätta sig i Qingdao nya industrier.

I det nya, vid 12. Industrins utvecklingsplan i Qingdao nämns inte längre inom bilindustrin.

Bara sommarteater eller fakta?

Vad gäller Dagens Nyheter. Man kan undra om "Pengar kriser" är att fungera som en tillfällig vid NEVS för de fattiga i nyhets sommartid. Tyvärr är det inte så. För vad Dagens Nyheter publiceras på NEVS krisen har länge varit känt, men alltför spekulativt att skriva om det.

Återkallandet av Zhang Dayoung i januari sammanfaller med försäljningen av Kai Johan Jiangs kinesiska tillgångar, som också startade under samma månad. Enligt en annan kinesisk källa är explosionen katalysatorn för undersökningar som avslöjade korruption och slumparti kring investeringssamhället. Flera högre tjänstemän har blivit ousted, lämnar bilindustrin och NEVS med Qingdao.

Huruvida Saab handlar inte bara om Quingdao utan Kina i allmänhet är inte säkert. Även Mahindra är att arbeta vid entrén eller vid förvärv, men förhandlingar obekräftade från alla håll. Den "Economic Daily", men ser som en kinesisk källa att ringa NEVS förhandlar med flera kinesiska biltillverkare ... men utan namn. Saabs sagas framsteg är således mer osäker än någonsin.

Text & Bild: tom@saabblog.net

31 tankar också "Explosion utlöser NEVS-krisen?"

 • Zunächstmal irriterande om artikeln som en viskning med 62 dödsfall, skador och 100 18.000 hotade *** *** ett av de värsta industriolyckor förra året. Det borde ge dig en fin bild av den kinesiska industrin och standarderna där.

  Å andra sidan visar det oss den extrema politiska beroendet av kinesiska investeringar. Ja - pengarna reserveras där och behovet av att investera i utlandet är höga. Men å andra sidan kommer det bara att investera där det är politiskt önskat just nu. Om den officiella nivån ändras kan intresset av intresse också förändras, och det är över med den ekonomiska välsignelsen.

  Efter denna katastrof och de problem som Da och Youngman Lotus läckt till Pang tidigare och nuvarande för oss, jag ser också den planerade engagemang Dong Feng mycket kritisk.

  Och för att vara ärlig börjar jag undra om det är värd att vara en korthärdig ägare till nästa varumärke. Med Spyker var det mycket kraft, men ekonomiskt ingenting att bära detta. NEVS måste nu inse att bilutveckling och produktion går mycket snabbt in i pengarna. Och stora verk med lämplig ekonomisk bakgrund och en välfylld företagshylla för vissa grupper av komponenter verkar visa ganska litet intresse. Visst - Mahindra verkar för närvarande intresserad igen, men blev inte förra gången på grund av för högt uppkallat pris?

 • Det är vad Wallenberg: ta över fabriken med förment färdiga nya plattformen, utformningen av grå eller för den delen, fett Castriota-Bürzelwurst det en övertygande framsteg i god fyrcylindriga ren, klar är 9-3W.
  Och svenskarna skulle vara tillbaka i bilen.

  • Så förmodligen är inte plattformen eller bilen på den färdig. Och motorerna skulle nu behöva vidareutvecklas till direktinsprutade motorer, då en bättre avgasrening, och sedan finns det fortfarande inget arbete för det. Och jag antar att du kan härleda från H-motorn också ingen diesel.

   • Åh, du behöver inte diesel när bra direkt injektion finns. En snabb, högvridande bensinmotor med turbo gör i alla fall mer humör än kraftförpackade traktorer.
    Tack för inmatningen, så är "Grand Strategy" 🙂

 • Så jag säger till dig: dessa kineser går långsamt i väskan!

 • Jag hade redan misstänkt en sådan korrupt kinesisk provinsiell sekt. Tyvärr utlöste här av tragisk olycka, men projektet skulle brista förr eller senare i alla fall - andra politiker, andra "intressen"!

 • Åh, kära människor, det var redan tydligt från början!
  Ingen marknadsföring, ingen information, inget fungerande återförsäljarnätverk etc.pp. Och igen, många människor, som än en gång gjorde sig krökta mot SAAB, slog huvudet och lämnat förvrängd jord!

  Någon har fått lite kol ur fickorna och försöker sälja bilar nästan utan backoffice, enligt det aktuella läget och mottot "Vi gör en SAAB". "Hooray, vi har redan sålt några i Sverige". Att jag inte skrattar!
  De ansvariga för den dåvarande "Sch ... Deal" med NEVS är förmodligen redan över bergen ... ..

  Men kanske finns det fortfarande en chans att komma igång med en investerare / partner som vet och respekterar den europeiska mentaliteten. Med Chinbesen (oavsett vem) kommer det ändå inget att vara. Har vi sett det igen?

  SAAB har äntligen fått ett verkligt tillfälle med en professionell partner.
  Fan det!

 • Kina är ett kommunistiskt system och uppenbarligen är kontrakt inte värda det papper som de skrevs på. Vad resten av världen tycker om det spelar ingen roll, och att du bryr dig inte om den SAAB-katastrofen, jag minns Youngman och Co, som förlorar ansikte.

 • Proceduren för NEVS var lika tydlig som en gräshoppa: köp SAAB för cirka 300 Mio. Sälj sedan 23% -andel för cirka 330 miljoner till staden Qingdao. Med vinsten återförsäljas och säljs så snart som möjligt. Detta kräver en tillverkningsfabrik och eventuellt en produkt.
  Låt oss se om det finns en investerare som är intresserad. Om det finns ännu en chans för SAAB, är det en helt ny början, utan arv från Gangster Motors, blåsiga investerare och otrygga advokater.

  • Nåväl överskred du inte köpeskillingen för 300, men hade andra kostnader. Med andelen Qingdao har man kört sin risk för noll, men var borde nu komma från vinsten för det påstådda gräshoppet?

   • NEVS har fortfarande 77% av aktierna. Ett fungerande arbete och en plattform. Eftersom Qingdao inte har uppfyllt sina förpliktelser kommer de mellanliggande kostnaderna att lämnas till NEVS. Så en rent spekulativ finansiell investering med avsikt att snabbt återförsäljas. SAABs befintliga kunder är inte närvarande, vilket meddelandet från NEVS har visat. Om SAAB fortfarande har chans alls med en partner som verkligen vill producera fordon och få jobb.

    • En bilproducent i Sverige och med höga produktionskostnader vill absolut inte köpa någon som inte skulle vara intresserad av ett svenskt varumärke.

     Och även på plattformar finns det ingen brist. Om någon är intresserad av dessa, skulle han ha en bra chans att få dessa billiga från nästa insolvensförvaltare.

     Jag kan inte heller erkänna att NEVS skulle ha riktat sig till en snabb försäljning.

     Istället nästa plattform för att sätta i förgrunden och rauszuputzen denna "brud" för en gräshoppa försäljning mycket noggrant och försköna det slog bara svaga ljud och arbetade lugnt och hårt för att leveranskedjan och återupptagandet av den gamla 9-3.

     Nej, om Werk och Phoenix skulle vara spekulativa föremål för en gräshoppa, skulle det ha uppträtt annorlunda. Teorin lyser fortfarande inte på mig.

 • Hur kan det någonsin vara kontrakten på en gång värdelös jag sind.Wenn ett köpeavtal, låneavtal, leasa eller typ av kontrakt också alltid skriva, då min entreprenör kommer alltid att insistera på att jag uppfylla min del av kontraktet, om detta företag bara en verkstad bränns ned eller om en annan mätslip sitter där på verkställande stol. Det är att företaget går i konkurs. Mycket bra reklam för kinesiska affärsmän kan bara sägas

 • VM skulle ha åtminstone öppen och snabb kommunikation.
  Nu, från den ena till den andra ihop med pressen, meddelas denna utveckling.

 • Detta är tyvärr så vanligt i Kina:

  Högpolitiska kamrater fattar beslut, skriver avtal och blir hyllade. En kort tid senare falla från nåden, sågas bort och ersätts med en annan som tänker helt annorlunda och det ser ingen anledning att redan följa befintliga kontrakt eller åtminstone ungefär följa riktningen på.

  Jag var tvungen att göra denna erfarenhet flera gånger genom mitt e-mobilitetsarbete i samarbete med kineserna.

 • Åh kära människor som är alla som i en dålig "Daily Soap".
  Vilka rykten och spekulationen. Bara ledsen hela saken.
  Jag håller fast vid det: Vi visste aldrig någonting och kommer aldrig veta sanningen om vad som hände eller händer på Saab / NEVS. Tyvärr.

 • Om det inte fungerar nu och en smart investerare tar över SAAB, borde du låta varumärket dö i värdighet! Om politik inte visar något intresse, söker gräshoppare bara sin Provit, det är ingen mening! De anställda lider och de förtjänar inte det!

  • Staden Trollhättan, Sverige eller Wallenbergs har / haft det i sina händer: SAAB skulle ha majoriteten för mindre än de förväntade arbetslöshetsförmånerna. På VW har staten Niedersachsen alltid varit den största aktieägaren, vid Alstom gör det bara den franska staten, på Renault, det är inte annorlunda, Peugeot var bara "sparad" med EU-medel. Ingenting händer i Sverige. De föredrar att drömma om efterindustriell tid, politiken driver BMW och jobb försvinner i riktning mot Kina. Varje land får vad det förtjänar. Wallenbergs använder en "generös" donation för att finansiera SAAB-museet, varefter SAAB har sålts till Gangster Motors.

   • Jag vet inte vad det alltid innebär med "Gangster Motors"? Utan GM, skulle den här bloggen inte existera alls. Efter allt var GM den enda som började pumpa 90 pengar i affären. Annars skulle Saab vara historia sedan 1990. GM kan ha gjort mycket fel, men Saab har alltid gjort sig själv, ett erbjudande från Ford 1989 har blivit whisked away generously. När du står med din rygg mot väggen och fortfarande tror att du är i stånd att kunna välja sin frälsare.

    • Allvaret av GM: s affärspolitik återspeglas för närvarande i återkallningskampanjerna och orsakerna till detta. Jag kan också kalla detta välvilliga övervägande bara som ett fult företag. Du spelar med livet för kunder och verschlampt medvetet och år försenade för att göra fler uppdateringar till flera cent per fordon. Därav namnet Gangster Motors. Det tar mer än att sälja Korean Kia som Chevrolet om du vill bli framgångsrik i premium-segmentet. Visst var 9-5 en utmärkt produkt vid GM-tidpunkten. Bortsett från ommärkning av Buicks och Cadis har GM emellertid inte kommit ihåg sedan dess.

    • Hej Daniel, du har så rätt. Bara många vill inte tro på det. Det är ledsen men tyvärr sant.

    • General Motors sparade inte någonting! Men eviscerated! Och Ford ?? Se Volvo, Jaguar, Land Rover ?? Bra alternativ! Indierna verkar kunna göra det, några européer kan också göra någonting ur Saab, men aldrig amerikanerna! Kinesiska? Tja, vi tittar!

     • Det verkar vara objektivt att Ford har en långsiktig tankehantering och till skillnad från GM-vinst: Till skillnad från GM har finanskrisen lyckats utan statligt stöd och de förvärvade företagen finns fortfarande idag. Volvo, Jaguar och Land Rover kan dra nytta av Ford-plattformarna och köra utan att vattnas ner och är därför fortfarande på marknaden. Under tiden fick GM nästan Chevrolet att döda Opel och låta SAAB dö. SAAB skulle vara en investerare som Ford att önska!

     • Aha, och vem hjälpte 90er att komma ut ur Saab? Såvitt jag vet, förutom Ford och GM var ingen intresserad av Saab då. Eftersom de i Sverige inte ville ha Ford, var bara GM ... eller konkurs kvar

     • Det faktum att GM inte lyckats framgångsrikt driva ett svenskt varumärke i mer än 20 år, är nu helt klart - så det var inte rätt permanent investerare!

      Den så behöver inte ens i Amerika med sina stora fordon (sammelsurium) kan förhindra - att de fortfarande hålls vid liv på konstgjord väg är tack vare de amerikanska skattebetalare som var tvungen att betala miljarder betalning till GM.

      Det finns knappast några fordon i GM-gruppen i åratal, vilket är utan krångel - de nuvarande återkallelserna är tydligt ledda av GM - jag vet verkligen inte hur man bedömer denna grupp positivt.

     • Hej Greif08! GM har sparat ingenting. Men de förlängde de döende. Utan övertagandet skulle Saab ha varit död länge. Du måste prata med "gamla" Saab-arbetare. För alla misstag som gjorts under GM bidrog svenskarna tyvärr mycket. Tyvärr.

   • Kai Johan Jiang, huvudfinansiär för NEVS ville nog att faktiskt börja med SAAB och men har inte tillräckligt tagit benägenheten för opålitlighet sina kinesiska leverantörer hänsyn - denna risk tycks ha förbisetts av Bergqvist + Co. något sätt.

    Hittills ger de svenska politikerna i fråga om platsredning Trollhättan för lite - bra politik ser annorlunda ut.

    NEVS försöker nu åtminstone återinföra uppdraget. Preliminärt arbete gjordes (företag "pimped out", rekryterad kvalificerad personal, PHOENIX-plattform utvecklad) - faktiskt ett bra tillfälle för en investerare som vill ta roret. Visserligen skulle Mahindra inte vara lämpligt här - ett tålamodsspel tar sin kurs igen.

 • Hej Daniel :-)! Eftersom du inte är helt fel, så är det sant om Saabs sida också gjort misstag! Annars skulle det inte ha kommit så långt. Men GM förstod inte Saab och personalen hade inte leeway som de behövde! När jag skickar en häst i loppet borde jag inte knyta benen ihop. Innan hela SUV-turen hade Saab redan klarat en, men det var inte tillåtet att komma !! Saab saknade inte idéer utan pengar! Vilka många idag mycket framgångsrika (tyska tillverkare) tillverkare hade också !!

  • @ Grreif08: Jag skulle inte förneka att människorna på GM inte förstod folket i Saab. De har brutit mycket och krossat många bra idéer i knoppen. Å andra sidan var folk i Saab också helt envisa och trodde att de kunde fortsätta bygga bilar som om det inte fanns något ekonomiskt problem. Specifikationerna har inte varit intresserade. Jag tycker att det bara inte är effektivt om du alltid klagar på GM i förhållande till Saab. Att Saab måste "räddas" av GM hade sina skäl ...
   Låt oss vänta och se vad som händer.

   • Daniel! SAAB har verkligen kallat sin situation vid den tiden och du har rätt att GM inte kan eller borde inte vara ansvarig för allt! Tack vare vår dialog kan jag se det nu mer differentierade! Det är förmodligen också raseriet att GM inte såg eller ville se SAABs möjligheter och potential! Och tillvägagångssättet att sälja SAAB gjorde inte GM heller heller! Låt oss hoppas att det finns någon som vill höja skatten!

    • Låt oss uttrycka det på så sätt, om man överförs som en bilproducent av GM, är arket inte nödvändigtvis det bästa av varumärket, även om det ekonomiskt sett anses vara "sparat". På Opel / det är liknande. Man undrar ofta vad de vill ha med alla varumärken som har portföljen. Men självklart behöver du inte gilla GM. Tyvärr logotyper deras logotyp på alla mina oljefiltrar som egentligen är "original Saab" 😉

Kommentarer är stängda.