Trollhättan - Saab situation

Det handlar om Saab-situationen, och oundvikligen om Trollhättans framtid. För några dagar sedan, dök upp i Svenska Dagbladet en lång artikel av Jonas Fröberg där han skriver om framtiden för den svenska bilindustrin och om Trollhättan.

Saab 9-3 Aero redo för leverans @2014 saabblog.net
Saab 9-3 Aero redo för leverans @2014 saabblog.net

Med rubriken "All Trollhättan håller andan" ger han ögonblicksbilden av en stad som i flera år letat efter sin väg från ekonomisk synvinkel ... men måste drabbas av bakslag igen och igen. Som nu när Saab-sagan fastnar igen.

Borgmästaren - Paul Akerlund

I det här fallet, och det är speciella med Fröbergs artikeln visar det öde kommunen på grund av människor som bor i Trollhättan, och deras liv verkar kopplade oumbärlig med den svenska fordonsindustrin. I likhet med Paul Åkerlund, borgmästaren började 1978 som mekaniker på transportören med Saab. Åkerlund kämpar för år med hög arbetslöshet, en kamp där vi inte behöver registreras endast små framgångar.

Arbetslösheten i staden är 15%, men har varit 16.6% före, inte för länge sedan. Ungdomsarbetslösheten är ännu högre, nu på 26%, men har redan varit över 30%. Vad hoppas Akerlund? Att det fortsätter med NEVS, på något sätt. Och en förändring av regeringen i riksdagsvalet i september. Så att de svenska socialdemokraterna kommer till regeringen och pumpar mer pengar till sin stad.

Trollhättans kommun © 2014 saabblog.net
Trollhättans kommun © 2014 saabblog.net

Arbetarna inom bilindustrin

Så vagt som Saab-situationen verkar vara arbetsutsikterna för NEVS-arbetstagare. När det gäller Alex Antonsson, som var anställd av Saab Automobile AB, efter att konkursen i Volvos fabrik till Uddevalla förändrats, som också stängdes kort därefter. Nu är han tillbaka på Saab, arbetar i produktion, och är inte säker på vad framtiden håller.

Petra Störchs CV är representativ för ett arbetsliv i den svenska bilindustrin. Efter mer än tio år på Saab och förlorade sitt jobb i Trollhättan, bytte hon till produktion hos Volvo. Det var inte så lätt som det låter. Hon vet, säger hon, många som tänker “antingen Saab - eller Volvo”. Inget är möjligt.

Ändå, efter en kort tid att tänka på det, bytte hon till det andra svenska märket. De fyra månaderna av arbetet hos Volvo var som en resa tillbaka i tiden. "Jag förstod hur otroligt långt vi var på Saab med dess magra produktion". Fortfarande var tiden hos Volvo bra för dem. Arbetsmarknaden i västra Sverige blir mer och mer flexibel, resan till Göteborg via den nyutbyggda E4 tar bara 45 minuter.

Första nya Saab 9-3 © 2014 saabblog.net
Första nya Saab 9-3 © 2014 saabblog.net

Petra Störch saknar sina gamla kollegor, lagandan på Saab. Många tidigare Saab-anställda har hittat jobb i andra yrken, eller de har återvänt till skolan och fortsatt sin utbildning. Kanske måste Trollhättan bli en utbildningsstad i framtiden. Antalet studenter ökade med 7.5% i år, vilket är över det nationella genomsnittet på 2%.

Men regeringen, som alltid utropade till ”huvudet”, sänker för närvarande medel för universiteten. 55 miljoner kronor ska sparas. "Vi hoppas på regeringsbyte, för socialdemokraterna," sade borgmästare Akerlund.

Fackföreningen

Den som har läst bloggen under en tid vet namnet Hakan Skött. Han var IF metal union man på fabriken, hade inflytande och insikt. Kämpade för Saab, för Victor Muller, kollegorna. Tills det fanns inget kvar att slåss

Efter att ha förlorat sitt jobb blev han förlorad i facket och försökte hitta en ny IF Metall-grupp vid NEVS. Utan framgång Nu är han arbetslös, hans kontrakt med facket har gått ut.

Paul Akerlund och Hakan Skott @2014 saabblog.net
Paul Akerlund och Hakan Skott @2014 saabblog.net

Naturligtvis hoppas han fortfarande att etablera en facklig grupp (*) vid Saab-anläggningen. Skulle han jobba för NEVS, frågar Fröberg honom? Det skulle han, eftersom han inte har något val, som han säger. Vad händer med Trolhättan? Staden måste fortsätta på väg - från produktionsplatsen till kunskapens stad.

Alla som intervjuades av Fröberg, lita på en fortsättning av Saabsaga i Stallbacka. Förmodligen också för att omvandlingen från en industristad till en universitetsstad, eller snarare till kunskapsbasen, inte går inom några år. Och eftersom kunskap i sig är inte lösningen. Det tar också en produktion som kan sätta kunskapen i bruk.

Med ett bra avstånd på 1.200 XNUMX kilometer ser du saker ur ett annat perspektiv än på plats. Därför min syn på saker som en fortsättning på Fröberg-artikeln.

Saab-situationen 2014 är inte 2011

Tre år har gått sedan skräckåret 2011 har Saab-situationen förändrats fundamentalt. I Trollhättan har märkliga fordon upptäckts de senaste veckorna. Vid första anblicken verkar det vara Saab 9-3x stationvagnar som är på väg med de iögonfallande svenska testplattorna.

När du tittar noga inser du att proportionerna inte är rätt. Banan är bredare, hjulbasen längre. Vad driver där finns den nya flexibla plattformen från NEVS. Jag har bilder, men fotografen vill inte se dem publicerade i den nuvarande situationen. Vad jag förstår och accepterar.

Vi kan dra följande slutsatser av detta: den flexibla nya plattformen är redan väl utvecklad så att en ny Saab-generation kan rulla ut till kunderna inom 18, 24 eller 30 månader. Plattformen ägs av NEVS, och företaget kan använda den utan att ansöka om licenser i Detroit.

Produktionen har moderniserats, flexiblare och smalare än någonsin tidigare. Produktionsanläggningarna löper, det finns ingen anläggning i viloläge, men en andningsfabrik. Ett kärnteam av 600-anställda, inte 3.500, kunde börja omedelbart. Ansiktslyftan eller uppdateringen av 9-3 är klar och kan rulla av linjen efter sommaruppehållet. Och det finns ingen stark union (*) mer på fabriken, inga icke-uppsägningsbara anställda med lång service.

NEVS har ökat värdet av investeringen, dess värde är inte jämförbart med de delar som köpts av NEVS 2012. Skulderna är relativt låga. Märket är klart för ingång eller fullständig försäljning till en ny aktieägare.

Nästan allt som kan ge internationella investerare huvudvärk har tagits bort. Men det är historiens fångst, det finns ett tidsfönster. Allt måste hända nu, snabbt finns det inget alternativ. NEVS tar slut, slutet är inte långt, förhandlingspositionen mot Mahindra och Dongfeng är svag. Undantagsvis är riksdagens val precis runt hörnet, politik är till hjälp. Det kan vara så att allt efter en lång förberedelse kommer att lösas på kort tid.

Sverige är den dyraste produktionsplatsen i EU och Sverige har högsta löneutgifter för arbetskraft. Sverige har också den högsta tätheten av ingenjörer i EU. Kunskap kan nu kompensera för platsen nackdelen, så Trollhättan och Saab skulle vara på en bra väg.

Text och bilder: tom@saabblog.net

(*) Tillägg: Under händelsernas inverkan och eventuella förluster av jobb har IF Metal lyckats etablera en facklig grupp på fabriken. Talsmannen för IF Metal Group ska väljas av medlemmarna i juli.

 

30 tankar om “Trollhättan - Saab situation"

 • blank

  Välskrivet - jag skulle skriva på det - om det inte fanns återförsäljare från Raffke & Gierschlund, men med bensin i blodet och hjärtat för sina kunder.
  Bara sådana historier brukade börja med: Det var en gång .......

  • blank

   För mig är det precis motsatt: Jag fick mina SAAB-servar på samma SAAB-återförsäljare i flera år. Under tiden har han gått i pension och sålt företaget. Efterföljaren säljer Skoda, men min SAAB betjänas fortfarande av samma mekanik. Jag är förvånad över att priserna är betydligt lägre än tidigare.

 • blank

  Frågan om huruvida världen fortfarande behöver Saab-fordon är rätt motiverat och, i min ödmjuka åsikt, kan bara besvaras med en klar JA. Om du tittar på marknaden finns det inget erbjudande som verkligen jämför Saab. De tyska premiummärken driva upp priserna, talar onödiga elektroniska utvecklingen, och jag antar att 70% eller mer av de första tillämpningarna av dessa dyra råvarutjänstebilar och privata oftast redan betala en årlig bil. Var finns det fortfarande billigt, lite annorlunda bil idag? Letar du efter ett prisvärd och individualistiskt fordon, slutar du antagligen strandet idag på Citroen DS-serien, Infiniti eller?
  Så jag tror att det är inte världens Saab behöver, men folk Saab har alltid rest, vill driva Saab igen och jag tror att när inte i en värld där det blir allt svårare (och dyra) en massprodukt i handen behåll det blir mer och mer.
  Mitt hopp ligger framförallt på den unga generationen. När jag var 20 var min fars Saaber oåtkomliga och inte intressanta, idag är mina Saabs coola med mina 20 +/- åriga pojkar och deras vänner Cult, förlåt.

  Mer än någonting behöver Saab konsekvens! Om jag åtminstone såg det som en trevlig framgång att fabriken producerade bilar igen, fick NEVS aldrig riktigt fansen ombord och till slut misslyckades de på grund av sin egen svaghet. Mahindra verkar för mig som "Night in shining amor", som det gjorde för år sedan, och jag hoppas att NEVS rensar vägen ...

  Med ny konsistens och goda produkter kommer Saab att ha en chans, men behöver fortfarande en lång andning.

  • blank

   23 år sedan min 17. Livets år finns det bara detta märke. I några år kommer jag fortfarande låta begagnade fordon smaka, eftersom budgeten inte anger något annat.
   Jag har tid att vänta och om rubeln någon gång skulle rulla och det skulle finnas ett nytt “Individuellt fordon” med inskriptionen SAAB, så blir jag en av de första!;)

 • blank

  Tack för sammanfattningen. Här i Kalifornien har jag sett några Saab de senaste veckorna.

  • blank

   Frågan är "var i Kalifornien" - staten är nästan dubbelt så stor som Storbritannien och har så många olika landskap att i vissa fall skulle användningen av en SAAB helt enkelt vara olämplig.

 • blank

  Ok, frågan är nu mer än berättigad: Vem behöver en Saab idag?! Vem brukade köra Saab? Den som har vunnit flera arkitekturtävlingar kör nu Tesla. IT-eliten driver produkter från München, (pseudo) idrottare har orienterat sig mot Ingolstadt. Designer? Bo i innerstaden på ett loft och har under tiden bytt till en e-cykel ....

  • blank

   Bra fråga, Saab måste omdefiniera sig själv när ... En välgjord svensk produkt har alltid en nisch öppen någonstans 😉

   • blank

    Mycket bra fråga. Kanske kan du göra en undersökning om du fortfarande kör Saab idag? Ålder, yrke, utbildning, inkomst, tidigare bilhistoria ... Det vore intressant att veta vem alla andra är som fortfarande håller Saabs flagga högt. Jag skulle verkligen vara intresserad.

    • blank

     Fri sprit och innovativa freaks utan statusskärmningar i alla åldrar som inte vill ha massproducerade varor. Ofta frilansare. Exakt motsatsen till den billiga Chevrolet sopor som GM tog in.

   • blank

    Jag håller med. SAAB skulle definitivt ha varit kortlistan igen för ett nytt köp. Definitivt ett alternativ för fria andar som inte vill ha massproducerade varor. Man kan också vara lönsam i nischen. Om det fanns något att köpa ...

    Tyvärr har jag väntat på ”den välgjorda svenska produkten” sedan 2005. 2007 bestämde jag mig för en design som redan var inaktuell (men ändå otroligt bra). Jag kommer inte att göra detta en gång till eftersom återförsäljarnätverket också har tunnats ut avsevärt under tiden. Antingen tar du en konkurrenskraftig produkt till marknaden eller så är det det.

    Det ser verkligen dyster ut för SAAB, med undantag för en olycksbådande plattform (det har talats om i flera år och det är oklart om någon behöver det), även med välvillig hänsyn finns det inte längre några skäl att tro på en framtid.

  • blank

   Tyvärr men det är lådtänkande. Det finns fortfarande fria andar som inte kan tas i reserver. Och sådant behöver Saab, till exempel.

   • blank

    Det är precis den punkt som Jaguar framgångsrikt uppfyller.

    SAAB var och kommer aldrig att bli en massproducerad produkt och ovanstående jämförelse med VW sitter helt.
    Från Scirocco 1 1974 till 1981 (7Years) byggdes 504153-bitar, en liten gammal VW-nisch.
    Från 9000 till 1984 från 1998 byggdes (i 14Jahren) 503087 pjäs. Så det var i den dubbla konstruktionstiden kom inte ens numret på denna VW-lilla serie och det var ännu bättre tider på SAAB!
    Z. För närvarande kan jag inte använda 9-3 Limo, men jag skulle ha tittat på en 9-3SC efter den utlovade uppgraderingen. Navi borde redan vara i det, men på APP och en hel del tvivelaktiga guider kan jag göra utan.

    • blank

     Jämförelsen saknar inte alls eftersom Saab och VW måste sälja fordon som är deras affärsgrund. Saab har aldrig producerat sådana massor som VW förnekar ingen, de behöver inte. Men vad de måste göra är att sälja så många bilar att överleva ekonomiskt. Saab är inte en riktig nischprodukt längre eftersom idag även den minsta nischen serveras av andra tillverkare. Saab byggde en gång bra bilar, var aldrig riktigt lönsam eftersom du alltid ville göra allt annorlunda än andra. Det är i de i 90ern som någonsin fallit under fötterna och fick återhämta sig ordentligt / kunde göra det under GM och inte mer.

  • blank

   Priset är ett skämt, eller hur! För en bil "utan allt" som är så vanligt idag.

   • blank

    Förvaras svalt 😉 Exportpriset till Tyskland skulle vara mycket, mycket lägre, för då extrema skatter utelämnas.

    • blank

     Det är nog sant, men den holländska återförsäljaren kan knappast förlita sig på att sälja alla sina fordon utomlands. När jag tittar på vad som erbjuds av andra märken för samma pris i Holland blir priset ännu mer utopiskt. Visst, de få bilarna kommer att hitta sina köpare, men för att ge ett betydande bidrag till räddningen av Saab vågar jag tvivla på det. Även om bilen kom till Tyskland för 30 XNUMX € ...

     • blank

      Detta har ingenting att göra med att rädda någonting också. Bilarna är för fans som absolut vill ha en 9-3 och kommer att hitta sina köpare i Nederländerna. Billigare shopping finns i Sverige, eftersom de första återförsäljarna redan sänker sina priser.

     • blank

      Tyvärr, men jag förstår inte logiken. NEVS tog inte över Saab för att behaga några "fans", jag antar att de ville återuppliva / etablera en biltillverkare. Men för det måste du också sälja bilar. Antingen överskattade de sina optioner, underskattade sina finansiella partner, eller så var affärsplanen helt grit från början. De borde ha fått reda på mer från Tesla om hur man bygger ett gediget företag från ingenting. Jag kan bara skaka på huvudet där. Framför allt tycker jag synd om de anställda på NEVS, de lider mest av alla hicka.
      Om du faktiskt vill lita på elbilar, bör du använda alla pengar och energi på dem och inte symboliskt skruva ihop några bilar från igår (optiskt fortfarande ganska trevligt, men det var det också), även om det handlar om Saab först skulle ha blivit tystare ...

 • blank

  Titta på Mobile.de. Det finns några MY14 till salu i Nederländerna

 • blank

  Godkänn 100%, Andre.

 • blank

  Hej Tom.
  Det här är ord som uppmuntrar dig att fortsätta vara tålmodig. Tack för den här artikeln ... och naturligtvis för bloggen!
  Så vänta igen ... hopp och rädsla!
  Men utan VM och NEVs skulle historien vara lång och jag skulle säkert inte kunna köra SAAB längre.
  Informationen om “Erlkönige” väcker också intresse ...
  Så om prototyper är på väg bör intresset för "företaget" NEVS vara större
  Så jag hoppas på SAAB 2.1 eller SAAB 3.0!?
  Hälsningar från Oldenburg
  André

  • blank

   Om Mahindra einsteigt vad är fortfarande spekulation, är det lätt Saab 3.0 med en fullständig omstart.

 • blank

  Även om jag gillar min Saab, så var det för gott. Det spelar ingen roll vem som köper butiken nu eller låter den gå i konkurs. Saab eller NEVS är för närvarande inget annat än en modern fabrik med välutbildade medarbetare. Ingen väntar på inaktuella gurkor som nuvarande 9-3. VW säljer på en dag vad NEVS producerar på sex månader. Även om de på något sätt lyckas få något ur marken med denna olycksbådande plattform behöver ingen det. Det finns inte längre någon distribution och det finns bara ett fåtal workshops. Med undantag för en handfull "fans" kommer ingen att få tag på det och det är bara värt att bygga en ordentlig försäljningsorganisation om bilarna också säljer. Efter allt krångel de senaste åren kan jag bara rekommendera alla att köpa en ny Saab. Om Saab, då något gammalt.
  Marknaden är mättad, Saab har ingen chans.

 • blank

  Det var precis vad jag menade. NEVS gör dottern redo att gå och är en mycket värdefull investering! Och var finns det så "galna" fans som på Saab?

 • blank

  Man kan anta att efterfrågan på 9-3 som redan har producerats är låg - detta kommer förmodligen också att vara en av anledningarna till förlängningen av produktionssuspensionen.

  De andra varianterna av den välkända 9-3 kommer troligen inte att medföra någon betydande ökning av efterfrågan - inte ens efter en ansiktslyftning.

  En helt ny modell på PHOENIX-plattformen skulle behöva inleda slutet av den torra besvärjelsen så snabbt som möjligt - observationen av de testbilar som beskrivs av Tom tillåter verkligen antaganden i detta avseende.

  För det globala SAAB-samhället skulle emellertid ett uttalande från NEVS (+ Mahindra?) Om vad som faktiskt kommer vara önskvärt - för även den mest tålmodiga SAAB-entusiasten (jag räknar mig bland dem) kommer någon gång att bli trött och ta en adekvat tredjepartsprodukt.

  Alla inblandade (NEVS, nya investerare, SAAB AB och även politikerna) bör inte ignorera kundsidan helt - tyvärr är det för närvarande fallet.

  • blank

   Jag tror inte ens att efterfrågan på 9-3 är så låg. Men vem har tillgång till de nya bilarna?
   Knappast någon.
   Jag är Saab Fan, skulle alltid föredra en Saab till en annan bil. Om ett nytt köp var för mig ifråga skulle jag vilja köpa bilen utan omvägar. På min återförsäljare, i närheten av kanske 100km.
   Jag kan inte.
   Slutsats: Efterfrågan är inte täckt på grund av bristen på befintliga distributionskanaler.

   • blank

    Det är poängen, var kan jag hitta en ny bil? Jag har en återförsäljare i WÜ där inget står!

 • blank

  Tack Tom för den utmärkta sammanfattningen! Jag tycker att de listade skillnaderna mellan 2014 och 2011 är särskilt anmärkningsvärda. Det ger oss hopp ...

Kommentarer är stängda.