Förhandlingar med Mahindra & Dongfeng

Efter vi har varit upptagna med våra fordon de senaste dagarna, ser vi idag till Sverige .. till Indien. Under de senaste 48-timmarna har fler och fler rapporter dykt upp i de indiska medierna om förhandlingarna mellan NEVS och Mahindra.

NEVS-SAAB Maingate © 2014 saabblog.net
NEVS-SAAB Maingate © 2014 saabblog.net

Mahindra Kommenterar inte det, vilket är ett gott tecken och nästan en bekräftelse. Det är för indianerna om den möjliga ingången som aktieägare vid NEVS. Anand Mahindra, VD och barnbarn i grundaren, upprätthåller goda affärer och privata kontakter i Sverige. Han kommer sannolikt att ha de bästa oddsna i Saab AB och politik när det gäller att komma in i Trollhättan och sägs ha en vänskap med Wallenberg-familjen.

Den andra samtalspartnern Dongfeng har redan varit en stor aktieägare i Peugeot-Citroen i flera månader, förhandlat fram ett utvecklingspartnerskap och deltagande i den flexibla Phoenix-plattformen.

Hur NEVS vill föra båda parter med olika intressen under ett tak avslöjas inte. För Mahindra bör inträdet resultera i en fullständig övertagande, eftersom NEVS inte är en partner i ögonhöjd. Kai Johan Jiang har sålt sina tillgångar i Kina, som tros vara så djupa fickor är tomma. NEVS förhandlingsposition är svag och blir svagare för varje dag. För att kunna betala skatt och sociala avgifter har NEVS avstått det nya fordonsbeståndet till Svea Inkasso som säkerhet, lager som inte krävs säljs för att skapa likviditet. För NEVS är situationen mycket spänd och tidskorridoren är smal.

Att NEVS går i konkurs är osannolikt, varken Dongfeng eller Mahindra kan vara intresserade. Varken den svenska politiken, för det finns rikedomar, även staden Trollhättan, som fortfarande kämpar med hög arbetslöshet.

En detaljerad bakgrundsrapport om situationen i Trollhättan kommer med nästa artikel.

Text & bild: tom @ saabblog.net

21 tankar om “Förhandlingar med Mahindra & Dongfeng"

 • blank

  >> Inte heller svensk politik, för det är val till Reichstag ... <

  Den enda fångsten är att de inte behöver "bry sig" om att SAAB-NEVS går i konkurs. Tydligen skulle det också fungera av sig själv och utan någon åtgärd ...

  Å andra sidan tvivlar jag starkt på att man kan vara villig att göra större ansträngningar för att förhindra insolvens.

 • blank

  Jag tror inte att SAAB är så oattraktivt för indiska investerare. Det finns inget gigantiskt arv, arbetskraften är mycket hanterbar för en bilanläggning och produktionen har redan pågått (som ett test) - NEVS har inte varit inaktiv. 9-3SC och cabriolet är också GM-fria i rörledningen.

  Detta är definitivt bättre än de märkliga kinesiska konstellationerna de senaste åren. Eftersom det alltid fanns myndigheter involverade, kan du inte lita på någonting (det är inte ens med oss)! Och vad som lagts till i bakgrunden till politik och korruption, säkert ingen européer ser igenom.

  Ett (familje) företag som Mahindra är den sista trovärdiga lösningen.

 • blank

  Oavsett om de är kinesiska eller indiska, vill de bara köpa om det är värt för dem. Exemplen JLR och Volvo hade bara en mycket avgörande skillnad för Saab. När allt kommer omkring, kör produktion, marknadsförbart modellutbud och framför allt med licens och Kwow How of Ford sålde. Phoenix plattformen kan vara intressant för vissa, men det är det. Med GM-licenser skulle världen se annorlunda ut, men möjligheten har sugit Muller. Det är därför jag enligt min mening inte kan jämföra Saabs situation med JLR eller Volvo.

  • blank

   Mahindra har alltid varit min favorit för SAAB. Produktionen går trots allt (teoretiskt) och 9-3 OG är GM-fri. Detta kan överbrygga utvecklingstiden till de nya modellerna.

 • blank

  Och vad om allt var planerat exakt och är? Kinesen sover inte på trädet !! Allt detta händer så plötsligt tror jag osannolikt. NEVS har gjort förberedelser, gjorde dottern vacker, produktionen är igång, priset stiger?! Det skulle förklara för mig också mediehämmandet av NEVS. Tata och LRJ är ett exempel på hur det fungerar. Det behöver inte vara !! Volvo har det ganska bra, Saab inte! Ursprungslandet är ingen garanti för framgång.

 • blank

  Mahindra har försökt sätta fot på europeisk mark i över 20 år. Det fanns även en planering för en liten montering i Grekland, för Jeep-licensbyggnaderna. Och lt wikipedia i Tyskland.

  Jaguar ville köpa dem:
  http://www.motorauthority.com/news/1026405_indias-mahindra-pulls-out-of-jaguar-land-rover-bid
  De arbetar tillsammans med Volvo:
  http://www.informationweek.in/informationweek/news-analysis/281863/volvo-cars-partners-tech-mahindra-app-maintenance-development
  Och de ville också köpa Aston Martin:
  http://www.forbes.com/sites/naazneenkarmali/2012/11/26/mahindra-in-race-for-aston-martin/

  De letar efter expansionsmöjligheter och har pengar. Jag tycker att det är bra.

 • blank

  Det är redan bisarrt. Sedan du börjar med produktionen av den gamla 9-3 och plötsligt finns det inga pengar kvar. Var du hade så mycket att göra. Och ganska absurt som inte var med E-Saabs. Var stannade alla starka partner från Kina? Gick de därna av ånga?

  • blank

   Eller fortsätter kineserna att investera, men bara för verk i Kina? Om Saab dan är andfådd, kommer de lovade pengarna att köpa rester och ta allt till Kina.
   En strategi ????

 • blank

  På något sätt har du läst det hela vägen före eller på liknande sätt tidigare. Först ser allt bra ut. Stora planer och visioner och i slutändan är allt annat än varmluft. Den till synes ot så fantastiska Phoenix-plattformen, äggläggningen Wollmichsau, som alla är uppenbarligen angelägna om. Tydligen verkar finansiellt starka investerare vara nolltal och i slutet finns förhandlingar med kineser och indianer som i slutändan misslyckas. Den sista återstoden kommer då att göras till pengar och återigen kommer SAAB att hamna i konkurs.

  SAAB har bara en chans: en investerare som är extremt potent och villig att pumpa flera miljarder euro till SAAB under många år.

  Så svårt som det är, men med nuvarande 9-3 vinner du verkligen inte en blomkruka längre. Bra design eller inte. Den här bilen saknar så många krokar. Alla konkurrenter erbjuder bilar som är modernare i alla avseenden. Motorer, hjälpsystem osv ... Det finns inte ens ett navigationssystem. Speciellt eftersom det knappast finns någon återförsäljarstruktur längre och inga förnuftiga leasingerbjudanden.

  Vänligen misstänka mig inte, jag är ett framstående SAAB-fan och jag gillar fortfarande 9-3 mycket.

  • blank

   Nico, det här är sista, sista chansen, så att säga. Endera Mahindra sätter saken i en torr trasa, eller sagan är klar.

   • blank

    Jag tror ärligt inte längre. Så ledsen som jag personligen tror. Om SAAB var så attraktivt, varför blir inte tillverkare som Geely, Tata, Daimler, VW, Toyota eller BMW involverade? SAAB är realistiskt en finansiell grav.

    • blank

     Det finns bara tillräckligt med kapacitet i Europa. För de andra tillverkarna, förmodligen. med undantag för Geely skulle Saab inte föra någonting. Varför skulle BMW exempelvis begå sig ett annat arbete efter att ha utvidgat sin egen kapacitet igen? Framhjulsdrift? Har BMW själv, och flera projekt går. Och bildtillväxt kommer som ingen. Saker är annorlunda med Mahindra. För dem kan Saab vara vad JLR är för Tata.

     • blank

      Det finns fortfarande överkapacitet. Faktum är att Saab endast kan vara av intresse för en framväxande grupp utanför Europa, för att bara den asiatiska regionen är faktiskt ifrågasatt. Ett premium märke för Lau utan modellutbud men med en ny plattform i utvecklingsfasen, plus återförsäljare baser i Europa, där man senare också kan marknadsföra sina egna produkter. Jag tror också, antingen indierna eller bosättningen.

    • blank

     Jo, SAAB är ett alternativ för framtiden om du har rätt strategi och bakgrund. NEVS hade det inte, det är klart. Två förlorade år, dåliga insolvensdirektörers arbete, vad gör den svenska politiken? Åh ja, den bästa svenskar driver varken Volvo eller SAAB utan 750iL 🙁

    • blank

     Nico,

     de företag som du har listat har alla sina produktionslinjer och gör något ur dem - jag litar på Mahindra utan vidare att de kommer att "rocka barnet" precis som den andra stora indiska Tata (som är känd för att ha tagit över Jaguar)!

     Nya modeller på PHOENIX-plattformen är nästan redo för produktion - allt som saknas nu är bra design och lämplig marknadsföring.

     Förresten har Mahindra Corporation också tagit över Ssangyong. På återförsäljarna representerade runt om i världen finns det dock främst terrängfordon - nya SAAB-bilar skulle också göra det mycket bra här!

     Låt oss bara vänta.

  • blank

   Hej Nico, du är tyvärr så rätt. Det blir ingen potentiell investerare som börjar från början. Ingen har tid att utveckla något nytt. Och eftersom du inte kan tjäna pengar med Saab-produkter under tiden är chansen nära noll som någon investerare kommer att vara involverad här. Ingen tillverkare har råd till miljarder miljarder. Först rätt inte med en öppen ände, om eller när pengar kan tjäna. Vi bör alla vårda och vårda våra skatter. Saab kommer inte att existera längre. Tyvärr.

   • blank

    Björn,

    PHOENIX är nästan klar - så Mahindra börjar inte vid 0 och hade knappast förhandlat med NEVS i flera månader om inte
    äkta intresse skulle existera.

    Jag tar det faktiskt för givet att Mahindra har tillräckliga ekonomiska resurser och också kommer att investera det nödvändiga beloppet i SAAB - Tom har rätt enligt hans åsikt om han antar att NEVS inte är en partner på lika villkor och eventuellt i slutändan en fullständig övertagande av Mahindra är riktad.

    Låt oss bara vänta och se vad som händer inom de närmaste dagarna.

    • blank

     Hej Detlef,
     vi har alla varit bekymrade över Saab i åratal på spekulationens område. Vilket intresse (om någon) Mahindra känner inte någon av oss. Med utgångspunkt från O betyder att Saab har ingenting annat än någonting i fråga om distributionsnät, fordon eller europeisk infrastruktur. Det var annorlunda med Volvo eller Jaguar. Där har butikerna fortsatt. Saab har z. För tillfället inget alls. Tyvärr.

     • blank

      Björn,

      med uttalandet att SAAB har z. För tillfället ingenting alls, om du förolämpar de återstående stadiga SAAB-representanterna över hela världen - kan en mängd företag listas här!

      När det gäller Mahindra (som investerare) skulle det vara en stor fördel att detta globala företag har hundratals Ssangyong-filialer över hela världen - jag kan föreställa mig att en del av dem skulle vara intresserade av att också erbjuda SAAB-bilar.

      Jag tror att anslutningen M&M med SAAB skulle vara en lovande konstellation.

 • blank

  Hmmm ... Jag undrar hela tiden vad som skulle hända med SAAB idag om du hade valt Mahindra för "år sedan".

  Fantastiskt, jag tror också att Mahindra fortfarande på något sätt verkar ha ett intresse för SAAB.

 • blank

  Moin Tom, tack för din detaljerade täckning, låter det mycket bra. Håll det upp och ha en trevlig dag.
  LG
  DHS

Kommentarer är stängda.