NEVS-krisen

Uppdateringen 11: 40

I Trollhättan har "pengarkriserna" förvärrats. De första leverantörerna använder tjänsterna från Kronofogden, som är tänkt att samla in de utestående medlen.

Saab fabrik - Nordportal @ 2014 saabblog.net
Saab-anläggningen - norra portalen @ 2014 saabblog.net

Det handlar om efterfrågan på 14 19 leverantörer, summan 1.14  Ha 2,42 miljoner euro i utestående räkningar. NEVS presschef Mikael Östlund sa i TV4 Nyheter ”Vi tror att vi har en lösning på kort sikt, men på lång sikt kommer vi att ha intressanta diskussioner med några stora biltillverkare.”

Okej, uppriktigt sagt: Jag lämnar händelserna obemärkta! Och jag erkänner att jag undrade om ämnet och den pågående NEVS-krisen ens var värda linjerna. Men den svenska pressen är full av det idag, så ämnet kommer till Tyskland utan bloggen. Och SU har redan lagt en lista över fordringsägare på internet som räknar med hjälp av Kronofogden. Skatter förfaller den 12 juni och underlåtenhet att fullgöra skyldigheter gentemot den svenska staten kan snabbt förvärra krisen.

Vad som kunde ge hopp är det faktum att de stora fordringsägarna hittills håller sig kvar. NEVS är i nära kontakt med dem, kanske kan vi tolka detta som ett positivt tecken.

Text & bild: tom@saabblog.net

 

40 tankar om “NEVS-krisen"

 • Det verkar som att konkursförvaltarna trots allt valde de olämpliga investerarna - detta antagande uttrycktes också av många bloggläsare efter valet. Många hade föredragit att se M&M som den nya ägaren direkt.

  Det enda som återstår är önskan att den här ägarvarianten med M&M fortfarande kommer till spel - om än tyvärr sent.

  • @ Detlef
   Ja, exakt!

 • Tja, min 9.3 Cabrio MY2008 lever och har det bra, men situationen är förmodligen också upprörande för honom. Efter en 3.000 km semesterresa lyser nu ESP-lampan ...

 • Jag är nyfiken på vad som händer idag ... skattelönedag!

  • Kommer (förmodligen) inte mycket att hända, de har meddelat att de vill betala punktligt och att kunna.

   • Men var får du skatterna om du inte ens har 2 mille för leverantörer. Det låter allt som ett dåligt skämt. Och bilvärlden skrattar på Nevs / Saab, precis som att dö.

    • NEVS har tagit upp ett lån på 38 miljoner kronor ...

  • Varför måste en tillverkare som gör förluster i Sverige betala skatt?

   • Det handlar om punktskatter och sociala avgifter.

 • Tom, du gör det riktigt spännande !!! När ska vi ta reda på historien? Om det blir positivt eller om det blir negativt? 😉

  • Jag kommer att skriva om det på ett eller annat sätt, det beror bara på resultatet vad jag "får" skriva. 😉

 • Ja, bekymmerna finns redan och nu pågår långa och breda förhandlingar. De är kineser ... Jag ser det varje vecka på jobbet. Du vill införa en förändring i företaget och kineserna gör (a) allt enligt processen utan minsta avvikelse och (b) de tar alltid för alltid. Men så är det.

  Samtalet är enligt min mening för länge. Det betyder inte att du ska rusa för att ingå avtal, men det började bara för sent daamit. Jag börjar inte med ett sådant företag, om jag inte har en backup-lösning i bakkvartalen.

  Det är synd för mig att Saab fastnar på ett sådant sätt. Jag älskar inte märket så mycket, men för att jag måste köpa en bil och jag kunde ha försenat den tillräckligt länge för att övertyga min bättre hälft av "Stormtrooper-bilen". Men som det är, du pratar och pratar och pratar och någon gång har du ett beslut så att du mycket senare, någon gång kan säga hur du tänker fortsätta. Vänta så länge? Nej, definitivt inte!

  Är det bara en annan central europeisk produkt.

  Självklart fortsätter jag att läsa bloggen och eventuellt skriva.

  Med vänliga hälsningar från Schü

 • Hur många bilar har NEVS byggt med 9-3 2014 nu? Kan 6-bitar vara ungefär 400-bitar om dagen, eller snarare 200? Det skulle intressera mig att bränna av olika skäl. Kan det vara mer att produktionen avbröts på grund av bristande efterfrågan och det därmed följande kontantproblemet? Finns det mycket osålda SAAB runt?

  • Produktionen pausades på grund av likviditetsproblem, hur många fordon som byggdes är inte klart. Många av dessa fordon kommer aldrig i kundernas händer, används på NEVS för test- och teständamål och kommer senare att skrotas. Cirka 100 till 150 stycken bör för närvarande vara tillgängliga för försäljning, vilket inte är så mycket och ungefär motsvarar vad NEVS kunde sälja i Sverige förrän efter sommaruppehållet (om man tittar på siffrorna de senaste månaderna). Om de svenska kunderna känner för det just nu ...

   • Så om NEVS först har byggt 200-300 fordon och plötsligt har likviditetsproblem förstår jag inte deras beräkning. Du kommer att ha kommit överens om ett visst belopp med leverantörerna, vilket verkligen är större än 200-300, för annars skulle du betala fruktansvärda priser för ”enskilda bitar”. Och när dessa delar har levererats (jag tror inte att leverantörerna levererade delarna individuellt), varför byggs inte åtminstone dessa fordon, särskilt om personalen ändå måste betalas? Produktionsstopp kan inte förhindras, eftersom du förmodligen måste minska kvantiteten och därför skulle det vara bättre att bygga och sälja fordonen. Tyvärr, men jag förstår inte mycket ...

    • Det kan se ut som "plötsligt", historien bakom det är annorlunda. Beroende på hur slutet kommer att bli, positivt eller inte, kommer det på bloggen någon gång.

     • Plötsligt produktionsstopp .... 🙁?
      Den första 30.04.2014-9 AERO privata försäljningen arrangerades med stor fanfare den 3 april 20.05 och den XNUMX maj. produktionsstoppet kommunicerar ...
      Sedan stank men redan i april något till himlen!
      Möjligt scenario:
      Med den nuvarande situationen / insolven (och betalningen av löjliga cirka 2 miljoner euro) "avvecklas" NEVS-företaget i Sverige. Behåll PHOENIX-plattformen (?), Slutligen (!) Demontera den för att göra det du alltid ville ha i Kina: bygg bilar för Kina! Kineserna skulle ha visat det för de svenska insolvensförvaltarna igen ...
      SAAB som varumärke har lidit allvarliga skador!
      Ställ in mig i “ser fram emot vad som kommer” 🙂!
      Snälla berätta för oss, Tom!

 • Så långsamt Kan du ens förstå GM. Någon som är bekant med kinesiska är förlorade.

 • Vänta nu och se. Mahindra ska vara av allvarligt intresse. Inga namn har officiellt bekräftats eller förnekats ännu, men rykten växer. Jag skulle också vara mer sympatisk mot företaget än den kinesiska investeraren. Vice VD bör ha goda kontakter med Wallenbergs och det finns affärsrelationer med Saab Aerospace Group. Håller tummarna…. För indianerna, enligt svensk press, skulle en diesel Saab (dieselmarknaden blomstrar i Indien) ha högre prioritet än en elektrisk 9-3 ...

 • Om det hade varit 9-5 NG-stationen skulle vagnen vara redan framför dörren. Men det är tyvärr historia.

  Under de senaste åren har jag kört ett antal München- och Kölner-förare i alla möjliga varianter och motorer, men ingen slog mig verkligen från fötterna. Känslan som jag hade i min första SAAB saknade helt enkelt: "Det är det!" Jag hade det i 9-5 NG, om än i en svagare form. Jag hoppas att det kommer igen från SAAB / NEVS.

  Eftersom NEVS bara går mycket långsamt (går det överhuvudtaget och i så fall, vad händer?) Min första generationens 900-tal måste fortfarande hålla upp! De sköts, repareras, restaureras och körs varje dag för med alternativ ser det ganska dåligt ut.

  @TOM:

  Jag kan förstå din frustration med dessa meddelanden men fortsätt med din suuuper blogg. Informationen är bara bra!

  VG

  ROBERTS

 • Det finns en punkt som jag inte förstår:
  I flera år handlar allt om denna olyckliga Phoenix-plattform. Under alla dessa år fortsatte människor att utvecklas lyckligt någon annanstans.
  Är det inte så, så bra plattform nu hopplöst föråldrad?
  Kan det fortfarande bli något?

  • Det kan och är den grundläggande utrustningen för att kunna producera lönsamt i framtiden. Till exempel, inte alla tillverkare, inte Fiat-Chrysler Group, har flexibla plattformar, vilket är ett stort problem. VW har, Volvo borde ha något som liknar vad alla nya modeller ska baseras på.

 • I slutet av nästa år har jag tid och hopp om att situationen har stabiliserats fram till dess. Annars finner jag personligen Jaguar väldigt attraktivt!

 • Fantastiskt brått landning av NEVS.

  Hur passar detta in med framsynet och det förmodligen befintliga långa andetaget?

  ”SAAB är det som är vid dörren”, som Tom uttrycker det mycket snyggt. Mer kommer inte då ...

 • Det var det för NEVS. Huruvida det fortsätter med SAAB eller inte, jag håller fast vid det och tar hand om min SAABine 😉

 • Ärligt talat ser jag också något positivt. Slutligen hör vi inte denna dumma China Gelabere längre. I Europa sitter kunderna i Kina, varumärket känner ingen, det kunde inte gå bra.

  @bay - Jag skulle hellre ha en ny maskin transplanterad i 9-3 än att byta märke. SAAB - nu ännu mer 🙂

 • Jag skulle vara intresserad av att höra vad insolvensadministratörerna som begåtts med konkurs har att säga om den här nya situationen - de är ansvariga för att välja de nuvarande drömdansarna efter Spyker-eländet och hade förutspått god affärsutveckling vid den tiden (E-SAAB, Phoenix-plattform etc.)

  Bergqvist & Co. har nog försvunnit nu - fattiga Sverige!

  Uttalandet av Mikael Östlund "... På lång sikt har vi intressanta diskussioner med några stora biltillverkare" påminner på något sätt om VM-eran. Långsamt blev du trött !!

 • Hej folk, s - Jag brukar inte vara författare men läser regelbundet och naturligtvis använder jag 3 olika ”VÅRA” märken.
  Just nu med små och större sjukdomar som naturligtvis slår på grund av ålder - jag hade hoppats desto mer och hade redan pengarna i åtanke (åt sidan) MEN: varje dag kastar det mig mer och mer från en djävul till den andra ängeln som är höger och vänster på min Axlar sitter. För att vara ärlig suger jag ...
  Jag kan inte hålla mig i humör länge, vilket ser så meningslös och hopplös ut, för många besvikelser. :-(
  Senast om fyra månader måste jag få något nyare. Såg ut, jag har redan kört mycket de senaste månaderna som ett test - men som du är jag är jag inte riktigt öppen för de andra och de får inte heller. De andra svenskarna är okej och bra överallt men slår mig inte av fötterna. Vad gör NEVS egentligen med oss?
  Jag väntar på sommaren och jag tänker redan ……… ..
  Jag är verkligen ledsen men stämningen är nere.
  GB

  • Det ser likadant ut för mig, något nytt kommer att beställas senast i september. Naturligtvis kommer min nuvarande Saab inte att säljas, men jag skulle gärna vilja lägga till en andra. Men mitt tålamod har också sina gränser ...
   Kära Tom, jag väntar på dina lösa ord med goda nyheter för att lösa mitt dilemma! ;-(

 • Vänligen fortsätt att rapportera Tom! Även om meddelandet fortfarande är så bittert!
  De dåliga nyheterna om nya SAAB under de senaste dagarna har åtminstone fått mig att föra en 40-årig SAAB till liv igen - projektet pågår, ska jag rapportera!

 • Så jag försöker också få ut något positivt ur denna kris: nu är det äntligen slut med det tomma samtalet om EV-Saabs och de så fantastiska partnerna i Kina. Ännu mer kunde de oanvända möjligheterna (Magna, Mahindra) nu utnyttjas, oavsett misstag. Jag hoppas att folket på NEVS förstår att de inte får en ny chans ...

 • Det är synd när det kommer till ett slut igen. Men SAAB lever vidare med oss ​​"för alltid"

 • Jag gillar inte ens att läsa sådana nyheter längre .... det gör mig alltid arg hela dagen ... ;-(

  • Och jag gillar inte att skriva sådana artiklar längre ... Min dag är lika dålig som din ...

   • Nej, fortsätt skriva ... annars vet vi ingenting! Snälla ingen tävling "Vem har den värsta dagen" nu. Vi kan inte ändra det, vi kan lära av det. Jag lärde mig att det är skitsnack att göra affärer med kineserna. Du gör ett bra jobb ändå! Tack igen för alla bloggar !!! Och håll oss uppdaterade!

    • Oroa dig inte, NEVS-krisen är obehaglig, men inte min kris. Saab är vad som står framför dörren och det som gör mig kul att köra 🙂

     • Exakt Tom, det är det!
      Jag har länge känt att vi inte kommer att få sådana bilar längre. Men det förstör inte det roliga, snarare motsatsen.

 • Au Cheek ... det här är ingen kris, det här är en katastrof. Uppenbarligen handlar NEVS bara om att sälja eller kannibalisera plattformen så snabbt som möjligt eftersom Plan A har misslyckats. Produktionsstoppet borde ha förhindrats med alla medel. Jag blev förvånad över att folk anställde hur dumt och inte växte på lämpligt sätt. Och sedan obetalda räkningar ... hur vill du höja dina löner de närmaste månaderna? Zock & Co har slagit igen ... Jag mår inte bra ... Men: Jag hoppas att MAGNA kan och kommer att rädda mitt varumärke!

 • Uppriktigt sagt är summan löjlig och om det räcker för att få ner allt ... ja, då kommer min cabriolet från 2003 förmodligen att stanna. Lyckligtvis bara 67.000 XNUMX ner.
  Synd på något sätt hade jag hoppats på en ny

  • Det publicerade beloppet är verkligen löjligt för ett projekt "Reanimation of SAAB"! Ett företag värt miljoner eller miljarder dollar snubblar inte på sådana jordnötter. Det finns något annat bakom detta "problem" .... Dagen är bortskämd 🙁, kanske ett rensande åskväder bör komma upp i Trollhättan också!
   Är nöjd med denna nyhetssituation för att säga farväl till min semester! 🙂
   Jag önskar evenemanget i Kiel en bra kurs och en god stämning! Ändå….

Kommentarer är stängda.