Fortfarande snygg Saab?

Den senaste veckan hade det, från mitt personliga Saabperspektiv, i sig. På tisdag meddelade Saab ägare NEVS en tillfällig produktionsbrytning och erkände likviditetsproblem.

Saab 9-5 NG @ 2014 saabblog.net
Saab 9-5 NG @ 2014 saabblog.net

Dagen innan bytte en god vän från Saab till Audi. Inte helt frivilligt! Men av anledningen till att det helt enkelt är omöjligt att få en Saab 2011-9 5 med låg körsträcka och åtminstone ungefär extrautrustning till ett lågt pris.

Dessutom är en Audi A6 sedan betydligt billigare än treåringar. I ren text finns det en bra prisskillnad på 10.000 2011 euro eller mer mellan de två modellerna med liknande funktioner till förmån för den tyska premiumleverantören. En Saab 9-5 XNUMX är betydligt över restvärdet för en jämförbar Audi. Vilken situation! Det får dig att tänka ...

Den handlade Saab kommenterade varumärkesförändringen på sin egen väg. Dagen före insatserna slutade cylinderhuvudets packning sin tjänst. Det var klart!

Okej, i min vänkretslista rensar Saab-ledningarna, och i Trollhättan är allt på prov igen. 100s externa anställda såg sina kontor i Stallbacka förra fredagen. Revisorer är på jobbet och bedömer tillgångarna. Saab News är trots allt bättre för den permanenta personalen. Det borde inte finnas några uppsägningar för tillfället.

Allt detta lyfter inte riktigt mitt humör, även om jag hoppas på ett bra resultat av berättelsen. Läsare som nu förväntar sig dagliga ekonomiska uppdateringar om kommande förändringar av NEVS på bloggen, måste jag besvikna. Efter några tankar bestämde jag mig för att det inte kommer bli några nyheter om de pågående Trollhättan-försöken tills det finns tillförlitliga meddelanden från officiella kanaler.

Det kan kosta oss den ena eller den andra läsaren och eventuellt ett par klick. Men det är aldrig vad som hände med mig. Eftersom den permanenta kakofonien från året 2011 fortfarande är för närvarande för mig, eftersom det bara handlade om det här ämnet varje dag.

I ett nötskal: självklart känns jag fortfarande som Saab. Jag gillar bilarna, varumärket, bloggen och samhället. Hjärtat slår Saab, som tidigare. Att fler och fler utländska varumärken dyker upp i vänkretsen förändrar inte detta. Det är förutsägbar kurs av saker och hanterbara. Många läsare kommer att känna på samma sätt.

Vad jag inte gillar är affärsbrottshistorierna från Sverige. Jag har haft mer än tillräckligt med det de senaste tre åren. Jag lämnar gärna Saabs nyheter om detta ämne till Mikael Östlund och de officiella kanalerna. Här fortsätter det dock med rapporter om våra bilar och allt annat om Saab. Med undantag för affärsspänningar.

Text & bild: tom@saabblog.net

 

52 tankar om “Fortfarande snygg Saab?"

 • blank

  Jezt ännu mer. Hälsningar varje Saab-förare ser jag. Och längre hälsar mer Saabfahrer redan från ett avstånd.
  Ren Saab Spirit!

  • blank

   Påminner mig om gamla tider: Innan Saab 9000 hälsade alla Saab-drivrutiner. Det var över med 9000er.

   • blank

    Det är inte helt korrekt. 901 förare försämrade sällan att hälsa på 9000-talet (delvis fram till idag), men 9000-talet hälsar vanligtvis varandra ...

    • blank

     Det låter som i en sekt ... vissa avgör vad som är "rätt", den som har en annan åsikt eller inte på annat sätt passar in i systemet sorteras ut (skakar på huvudet). Jag klarar mig gärna utan en sådan anda. Hittills trodde jag faktiskt att SAAB -förare var personer med expertis.

    • blank

     Jag kan bara villkorligt hålla med det. Speciellt under de senaste 12-20 månaderna har jag märkt att Saab-förare med äldre år, oavsett vilken Saab som körs, brukar hälsa på varandra igen.
     Endast de nyare bilarna som lämnar de äldste till vänster. Jag har kört en 1996er 900 II sedan oktober och njut av min hälsning.

     • blank

      Jo, det är så det ska vara och du skriver ”igen” själv. Under 25 år av 9000 och 12 år av 902 förresten har jag gjort mina erfarenheter och dessa två typer verkar på något sätt vara "smutsiga barn" (utan kult) - helt fel. Men jag bryr mig inte, jag ser fram emot varje resa med det!

 • blank

  Här måste jag ge alla SAAB-vänner i södra Tyskland ett tips. Företaget Auto Mühlbauer i Furth im Wald (Övre Pfalz) har en toppverkstad och hjälper alltid gärna och är extremt kompetent. Alla som har problem med fordonet bör ta en titt där. Mühlbauer var en gång en av de största SAAB-partnerna i Bayern tills GM lämnade. Människorna från verkstaden, liksom chefen, har verkligen kunskap och passion för SAAB. Du kan också - som jag ofta gör - ta en trevlig vandring i bukten. Skapa skogen medan bilen är i verkstaden.

 • blank

  Av rationella eller ekonomiska skäl behöver du inte köra Saab längre. Eftersom det är förståeligt att vissa på Skoda, Audi eller endliches ändras. Om du är glad med det också.
  Jag har också träffat många tidigare Saab-förare, som har gissat mig om deras Saabzeit. (Den riktiga saken är fortfarande fordon)
  Som en svåra Saab-förare som jag har jag drivit några andra märken, men i ingen kände jag mig så bekväm och säker som i Saab. Du kommer in och är hemma.
  Jag kör Volvo på grund av mitt jobb. Men jag saknar något här. Känslor är inte samma som en Saab. Även om Volvo är en bra svensk bil.
  För närvarande kör min 9-5 Aero godsvagn och sitt belysningssystem nästan mig galen. Ändå skulle det vara svårt för mig att sälja den delen. Fortfarande övertygar bilens glädje fortfarande. (Om allt fungerar!)
  Att vara trogen mot en Saab kräver en viss attityd och glädjen att driva något som inte alla har eller vill köra. Jag ringer till Saabismuss.

 • blank

  Jag känner mig inte riktigt som NEVS längre, för mycket kaos och motsägelser i deras affärspolicy! Men desto mer önskan om mina gamla Saabs….

 • blank

  Begär efter Saab finns kvar. Jag ska till Trollhatten nästa vecka med min 9-5 NG, TiD-maskin, 2012, 19000 km ....
  Jag ser verkligen fram emot resan! Min andra två Saab, 9-3 cabriolet och 9-3 Aero Coupe vill också att rida, men jag tror att jag går med den stora läsk och diesel förmodligen bäst. Och sedan snubblar Saab.

 • blank

  Naturligtvis vill jag fortfarande SAAB! Varför ? Eftersom dessa fordon är helt fantastiska och jag behöver inte springa med det tråkiga gänget som kör Passat, Audi, BMW, Benz och liknande tråkiga eller barockgurkor. Kvaliteten är fantastisk och bilarna är tåliga - min 9-3 II kan nu täcka 300.000 9 km och jag bryr mig inte. Underhållet är hanterbart. Förmodligen för att jag knappt kör motorväg (den bästa uppfinningen inom bygg- och bilindustrin för att öka slitage). SAAB: s design är tidlös och så ingen märker att bilen har funnits i nästan 9 år. Ingen rost, ingen stress. Vad skulle jag vilja ha mer? Åh ja ... en 3-2014 II Kombi BJ 9, eller ännu bättre en 3-2016 III Kombi Hybrid BJ XNUMX. Det finns inget annat fordon som kan jämföras med SAAB! En SAAB är en SAAB är en SAAB!

  • blank

   Min 9-3 2.2 330000 TiD har det och jag tror är ganska mycket gjort. (Ännu högre än i den ovan 9 5) flera beslag lampa ska vara annan än Turbo och ljudnivån, yelps servostyrning, vissa rostfläckar på kroppen, müffiger lukt, och inte längre HU sedan mars. Måste ge bort det, för min dotter behöver bara inte köra bil.

   Men mycket motorväg vid 200 km / h

 • blank

  Jag har kört Saab i 32 år. Min fru, som då var Saab 96 -förare, gav mig idén att provköra en Saab 900 Turbo. Saab -viruset infekterade mig omedelbart. Jag körde inget annat fordon. Med en genomsnittlig årlig körsträcka på 60.000 4 km, ett nytt fordon vart fjärde år. Nu har min Saab 9-3 Kombi Aero 1,9 TTID (200 hk), registrerad 08/2010, redan varit mer än 220.000 2014 km bort. Jag var tvungen att välja. Nu kommer ett nytt märke. Med nästan tårar i ögonen skrev jag på försäljningskontraktet med ett annat märke. I slutet av juni XNUMX byter jag - inte med nöje. Var är den "gamla" Saab? Det stannar kvar i familjen - min dotter kommer att ta över det!
  Vad driver min fru för en bil: Naturligtvis, en Saab-konvertibel.
  Vi behandlar våra Saabs som vänner. Jag hoppas att vi kommer att ha något från dessa fordon under lång tid framöver.
  PS. Glädje i mitt nya fordon - nästan noll
  Bernd

 • blank

  Tyvärr var vi tvungna att köpa ett annat märke efter 220000 km. Tja, alla förlorade pengar för Saab.

 • blank

  För att återgå till den fråga som ställdes i titeln: Ja.

  Även om broschyrer från två andra tillverkare just nu ligger på mitt bord - men mer av intresse för ämnet än en verklig avsikt att köpa. Som de säger här: Du kan titta på, 'gess gebbt dahemm (= du äter hemma).

  • blank

   Nöjet med SAAB är inte.

   Fram till att "kalla axeln", som NEVS har visat SAAB -förare hittills, blir "hemma", skulle dock mycket behöva hända. ☺

 • blank

  Hej, Tom och alla andra,
  allt är inte lätt! Jag kör ett företag så och det ändras jag måste dra med vem jag inte kan hålla Saab som en andra bil för mig. Men jag kör Saab även då jag kör Saab så länge som det finns reservdelar. Om jag inte är, ska alla sälja Saab snabbt så vi Saab-galna människor har tillräckligt med Saabs för att täcka oss.

  Hälsning
  Günter

 • blank

  Självklart, fortfarande snygging Saab! Jag är alltid glad när jag ser en Saab på gatuplatsen eller går ut ur garaget.

  För mig är det också sant att jag inte riktigt har blivit varm med NEVS och därför läser de (dåliga) nyheterna därifrån relativt känslolös.

 • blank

  Hej tom
  vilken fråga Utan att lova mig, men jag och min familj har kört de flesta tyska och internationella bilmärken från VW till Audi, Mercedes, BMW, Chevi, Chrysler, Jaguar etc. Om 20 år sedan började jag med Saab och kommer nog kör fortfarande Saab när locket redan har öppnats. Jag stannar vid Saab och när världen går ner.

 • blank

  Visst, vi kan göra det enkelt och bara köra en annan tillverkare med servicenätverk och hög likviditet.

  På grund av vad kör du dina Saabs?
  Med en Saab uttrycker man viljan till individualitet, viljan att vara annorlunda. Ett uttalande mot enande och rättelse.
  Det spelar ingen roll att Saabs (mestadels ...) är av god kvalitet och har lång livslängd, men i alla fall inte den enda avgörande faktorn, för då kan du också köpa och köra bil XY.

  Du kan också köra de gamla Saabs utan det levande varumärket Saab / NEVS, det är en bra sak.
  Men tyvärr kan de flesta av oss inte använda en 20-årig Saab som vår dagliga förare ...

  Oavsett vad jag kör (åtminstone) en Saab.

 • blank

  Tyvärr: glömde (mitt tema start problem) för att beskriva bilen: det är en 9-3 2,0 Aero Cabriolet T med rådjur tuning, Bj 2 / 2005 u .. nuvarande 324.000-driven KM

 • blank

  Hi Tom
  Jag kan också förstå din frustration, som jag själv har. Eftersom 1978 kör kontinuerligt Saab u. följ alla dina rapporter u. även i sverige Var bara 4 veckor upp, också hur det tillhör Trollhättan. Låt oss vänta och se vad som händer där. Fortsätt sedan
  Men nu till ett telefonsamtal idag, bland annat 1. Saab-handlare för att jag har ett problem med min 9-3 Aero måste jag kortfattat beskriva här eftersom jag hoppas kunna hjälpa så här: Jag har nyligen startproblem om bilen är på en sluttning, vare sig högt eller bak fram hög. Om han är så här hoppar han inte på dig. Teckenfönstret visar: Traktionskontrollen är defekt, kontakta verkstad. Om jag placerar bilen i ett plan startar den omedelbart igen. Bränslepumpen förnyades 2,5 år sedan, tanken är full. Detta fenomen som jag beskrivit i morse hos 4 Saab-återförsäljaren som jag ringde. Alla hade en annan idé du. hos en återförsäljare fick jag svaret: köp en BMW, Audi eller stjärnan, varumärket de kör är nu konkurs igen. Vi känner inte för att bli berättade av våra kunder: vet du inte någon som vill köpa min Saab u. varför bygger de Saabs u inte längre. Det är dumma människor du. luras. Vi, som återförsäljare, måste till och med betala euro till Saab varje månad för vårt Serviec-kontrakt. Vi ska skjuta detta märke snart
  Ja det var total frustration ... .. men det är något sant med det !!!
  Ändå stannar jag hos Saab oavsett vad. Min är fortfarande några tusen km av det jag är övertygad om u. om inte, kommer nästa använda SAAB eller hoppas ... Ny…

  När det gäller mitt startproblem, skulle jag vara helt tacksam för Tips.

  En sista sak: var på Essen Motor Show på Triboron u. Jag köpte en förstärkare från Götz. Med tidigare 5.345 km körde Triboron Km, på motorvägar här i D u. även i S u. Vägar, jag har faktiskt minskat förbrukningen med 1 liter. För detaljer, jag gillar att skriva vad du. hur jag gick med det

  • blank

   Kvaliteten på de enskilda återförsäljarna är annorlunda, vad kan jag säga om det? Var och en av oss har haft våra erfarenheter och när du hittar Saab-partnern där den passar, håller du fast vid den. När det gäller fordon med hög körsträcka ökar också gissningsviljan. Om du gillar att publicera var du kommer ifrån kan en läsare tänka på en bra Saab-verkstad i närheten ... 😉
   Triboron rapporter är naturligtvis välkomna, Mark kör fortfarande sitt test!

   • blank

    Hi Tom

    Tack för din info. Eftersom jag vet nästan alla Saab-återförsäljare eller servicepartners i mitt rum från Stuttgart till Frankfurt u. Dessutom är det svårt att hitta någon här. Ville gå till Markus till Kiel !! ??
    Om du vill ska jag gärna lägga upp min erfarenhet av Triboron i bloggen
    Hälsningar

    • blank

     Okej. Självklart är Kiel alltid värt en resa ð ™, i svåra fall har Ralf Muckelbauer, Saab Zentrum Bamberg och Gerard Ratzmann, Saab Service Frankfurt alltid hjälpt mycket. Så som en idé.

     • blank

      Hej tom
      super tack och ... har precis pratat med Mr. Ratzmann ringer och han hade gett mig en tid. Tack.

      • blank

       Bra, eftersom problemet borde lösas!

    • blank

     hej michael
     har du varit i Auto Bende i Karben? Erik B och hans lag gör det bra. Bende-laget har aldrig besvikit mig, hittills har alla mina Saaber tagits där
     Hälsning
     Detlef H.

 • blank

  Beslutet att byta ska förstås. Det finns inget urval av 9-5 II. Min budget är max. 25k, bensin, automatisk, EZ 2011. Ett (!) Enda fordon finns på mobil.de i Tyskland. Eftersom vi inte vill prata om utrustningsförfrågningar.
  Jag fortsätter min gamla så länge som möjligt, då kommer något annat. En SAAB som en hobby måste vara!

 • blank

  Hej Tom, Hej Saab fans och SaabfahrerInnen

  Vem eller vilken ägare eller verkställande direktör är överst i ett företag är faktiskt sekundär ur nuvarande produktägarnas synvinkel. Det ser annorlunda ut för framtida strategi och marknadsföring av en produkt. Lyckligtvis har reservdelarområdet delats upp / sålts av sitt eget företag.
  Min njutning av SAAB 9-5II är inte förkrossad.
  Ännu så många goda bilmärken har redan försvunnit från marknaden. Att äta och bli ätit är vanligt.
  Stora IT-företag skickar sin hälsning ...
  Naturligtvis är utvecklingen för SAAB fortfarande synd ...
  Skål
  Walter

 • blank

  Hej killar, det gör verkligen skillnad om du köper Saab privat och underhåller det eller om du får en bil som tillhandahålls. Som privatköpare måste du hålla koll på kostnaderna, eftersom du kan titta på en begagnad bil efter så få miles som möjligt, och ännu mer med en sällsynt 9-5 II.
  Jag har också haft turen att köra Saab som tjänstebil i ett antal år; det nära företagsförhållandet med mobilforum gör detta möjligt. Hela flottan byts dock för närvarande ut här, och vi kommer alla att byta till Opel Insignia under de närmaste veckorna. Även min 9-3 och därmed min "Saab-tillhörighet" är då tyvärr historia. Trots allt stannar hjärtat med varumärket, eftersom det brukade ha en 9-5 av den första serien privat.

  Hälsningar…

 • blank

  Hi Tom,
  Jag kan förstå dig i den nuvarande situationen. Läs även fakta om Saab som spekulation, som då inte kan implementeras enligt Muller.
  Men jag är säker på att Saab kommer tillbaka till lugnare vatten och jag ser fram emot att vidare rapportera från dig. Tack igen för dina extraordinära rapporter!

  Vad jag inte förstår är att du byter till tyska tillverkare.
  Jag är själv påverkad varje 2 år med en fordonskonfiguration, för med oss ​​är alla 150tkm ändrade.
  Nu, för andra gången, har jag "nöjet" att välja ett fordon som inte kan komma från Saab.
  Eftersom min nuvarande V70 tyvärr inte kommer nära en Saab, besökte jag filialerna från tillverkarna från München, Wolfsburg, Ingolstadt och Stuttgart. Kompetens.
  Därför förblir jag lojal mot göteborgarna trots lite sjukdomar ...

  • blank

   Märkligt nog, efter nästan 30 år med våldsamt upphörande av SAAB-körning (ekonomisk total förlust av min bomullspinne 9/5 och den absoluta oförmågan hos alla omgivande SAAB-verkstäder att erbjuda oss en bil) känner jag motsatsen.
   Professionell och tillmötesgående hantering som aldrig har upplevts tidigare och ingen permanent "en gikt" i prissättningen av fakturor från en (den?) Tyska premiumtillverkaren.
   Vem eller vad ska vi sörja för?
   Halvsilkeverkstäderna med otillförlitligt och gränsöverskridande beteende, eller den permanent magen-svullnaden Rumgekaspere, den tidigare resursfulla och klokt korrekta Sverige?
   Om SAAB var en elev eller anställd, skulle jag skriva till honom i vittnesbördet: Han har gjort ett försök!
   Alla vet vad det betyder.
   Jag tror nästan att TOM skulle underteckna det.

   Hälsningar GALLIX

   • blank

    Jo, åtminstone Saab låter dig inte gå, annars skulle du inte läsa här. Jag skulle säga det diplomatiskt: Saab har inte alltid uppskattat fansens tillgivenhet i enlighet med detta

    • blank

     Det är rätt!
     Griffinen pryder fortfarande dörren till mitt garage och den lilla 30-åriga trollstickan sticks till stugan i stugan.

  • blank

   Wacky, en vän till mig tycker att hennes mans V70 femcylindriga diesel är en klass bättre än min TiD. Det skulle vara så högt, och V70 "en helt annan bil". Är något trasigt med mig?

   • blank

    Jag kan dock hålla med det. Jag sålde 9-5 hjortan eftersom jag behövde en diesel. Jag valde en S60 D5. Motorn är riktigt bra och ekonomisk. Tyvärr kan Saab inte erbjuda något jämförbart. Endast 1.9 TTiD (160 / 180PS) skulle ha varit jämförbar, men endast tillgänglig från 2008 eller 2010.

    • blank

     Skit. Tja, jag pratar med verkstaden. Jag tror att han har fått allt högre. Men kan vara fantasi. Och Contintal eller Pirelli verkar inte vilja erbjuda det senaste året, till stor del meddelade nya tysta däck med PU-skum för normala bilar, bara Megamonster Audis.

  • blank

   Arrogans? Det låter mycket bekant för mig ... självklart är det en del av försäljningsstrategin 😉

 • blank

  Förståeligt ..

  Ingen känner riktigt för att spekulera och "tänk om" längre.

  Det är upp till Nevs att skapa eller lämna en livskraftig affärsmodell.

  Min 9-5 Aero SC håller för närvarande förvånansvärt bra efter 6 år och 230 000 km med bra underhåll. Jag har inga problem med hög körsträcka.
  Men om en större reparation blir nödvändig, är SAAB historia för mig också. Om NEVS vill uppfattas som en hållbar leverantör vid nästa inköp, måste något göra mer än idag.

 • blank

  Hopp dör senast!

 • blank

  Helt korrekt! Vänta vad som händer, titta då!

 • blank

  Det kommer att bli bra

 • blank

  Bra beslut. Spekulation ger inte någon någonting och det drar dig bara ner.

  • blank

   Helt accepterad. Bra beslut Tom.

 • blank

  Hi Tom,
  Ditt humör skulle vara mycket bättre om du hade sett alla SAAB'ER igår!
  Det var igen en riktigt bra resa med trevliga människor, bra väder och spåret har också gillat alla. Nästa gång du är tillbaka!
  I slutet var vi fortfarande i bilmuseet i Chemnitz och jag måste säga att det var en överraskning för alla vilka skatter är och det påminde så många varumärken öde av verksamheten vid SAAB.
  Självklart kommer bilderna att följa!
  Så låt oss njuta av våra SAAB och allt blir bra!

  Ciao Alex

  PS: vår stora "Saab -bilhandlare" var naturligtvis inte inblandad i någon stavelse .... en riktig skam för det stora märket!

  Ett stort tack till bloggen och MobilForum för de bra priserna!

 • blank

  Hej,

  Så ta alltid hand om de "gamla". Min 9-3 TTiD (Bj 09) är på Freundlichen-hemmet för sin årliga inspektion idag.
  Vem vet om och när det kommer nya (om alls).

  Hälsning
  Thomas

 • blank

  Så jag är fortfarande optimistisk. Jag tror att NEVS redan känner till problemet för en tid, varför börjar du med några bilar och produktionen. Handeln med kineserna är redan några månader gammal.
  Men nu när du har skott i så mycket pengar tror jag knappt att du kommer att sluta helt. möjligen Kommer du, som nämnts av dig, att samarbeta med en annan tillverkare (tekniskt så tekniskt så bra ut), kan du eventuellt bara synonymt med försäljningen involvera.

  Jag har fortfarande mitt företag sår i ungefär 1,5 år och behöver verkligen inte överlämna det omedelbart. Om det finns några tecken här, så kör jag bara ett år till honom.

 • blank

  Jag har aldrig förstått fixeringen på låg körsträcka ...

  • blank

   Man bör förstå i detta fall. Den årliga körsträckan är betydande, efter 3 eller 4 år är det vanligtvis över ...

Kommentarer är stängda.