Saab 9-3 EV Cabriolet

Om vi ​​ska köra in i framtiden elektriskt, snälla, snygga och luftiga med en cabriolet! Medan Saab EV och sportdräkten tillkännages för hösten i Trollhättan väntar vi fortfarande på goda nyheter för den toplösa gruppen.

Saab 9-3 EV Cabriolet
Saab 9-3 EV Cabriolet

Men de kommer länge, allt kan vara ganska enkelt. Eftersom det redan fanns en Saab 2010-9 EV Cabriolet 3 som var på väg i Trollhättan. Under Saab e-Power-projektet arbetade samarbetspartnern från Uppsala vid den tiden, ElectroEngine R & D AB, inte bara på testflottan 70-9 EV sportdräkt bestående av 3 fordon. Samtidigt skapades en 9-3 EV Cabriolet, också som en demonstration av vad som kunde vara möjligt.

Medan Trollhättan-stationsvagnarna bara bör nå ett intervall på 200 kilometer och en topphastighet på 150 Km / h, har Cabriolet lagt till något.

Maximal intervall bör vara 300 kilometer, maxhastigheten 180 kilometer per timme. Värden som står för vardaglig användbarhet och det skulle fortfarande vara ledare idag. På Almendalensveckan 2010, Saab Cabriolet presenterades för allmänheten, men var där redan i skuggan av en annan svensk cabriolet.

ElectroEngine AB hade återfyllts på nytt, sätt Volvo C70 ytterligare en elektrisk cabriolet på hjulen. Fyrhjulsdrift, 200 timmars kilometer topp, 400 kilometer intervall. Imponerande värderingar som Tesla erbjuder idag. Ingen Volvo eller Saab har gått i produktion. Göteborg verkar fyra år efter showen längre bort från en elektrisk konvertibel än Trollhättan.

Varför svenskarna inte har modet att marknadsföra nisch, är inte att förstå. Elektriska sedans och stationvagnar är väldigt trevliga, men en öppen fyra-sits skulle vara en höjdpunkt. För Saab en stark signal för återkommande varumärke.

Okej, jag har ofta skrivit om oddsen att ha en Saab 9-3 EV Cabriolet, och det blir blött för mig och läsarna. Innan det äntligen blir en pålägg, tar vi ämnet till en barmhärtig slut, åtminstone för idag:

Vad som har blivit av det konvertibla, vet vi inte. I motsats till fordon i 9-3 sportkombinationstestflottan är det inte längre registrerat för vägtrafik. Förmodligen är det i någon hall, däcken vinklade. Om det fortfarande var frågan om varför ingen Cabriolet är inom räckhåll, om det redan var XFUMX-år som redan var en imponerande prototyp med svensk teknik.

ElectroEngine AB jobbar fortfarande nära Innovatum i Trollhättan, men NEVS finns inte på listan. Företaget från Uppsala har egna elmotorer, egen batterilayout och smart batterihantering. Ett samarbete skulle vara uppenbart ur min synvinkel, men sker inte enligt vår information.

NEVS har valt en annan teknikpartner, en av de första industriadresserna. Men inte från Sverige. Den mest uppenbara förklaringen varför det tar lite längre tid.

Text: tom@saabblog.net

Bild & video: ElectroEngine R&D AB

 

11 tankar om “Saab 9-3 EV Cabriolet"

 • Så, om en EV-konvertibel kommer, det är okej! Men jag har inget emot en brännare ;-))! Det viktigaste är en konvertibel !!

 • blank

  Det finns andra lösningar på batteriproblemet. Bara de märks inte. Varför? Nu vill företagen bara tjäna pengar med konventionella fordon. Respektive stat tjänar fortfarande här genom fordonsskatt, bränsleskatt och vågar inte ta med strängare utsläppsnormer. Jag ser det med skotrar. 2-takten kommer inte längre att säljas från 2016. Eftersom varken återförsäljare eller staten med skatter tjänar från elfordon. Var det en bil, en skoter eller till och med en cykel ...

 • blank

  En konvertibel är den enda 9-3 jag önskar. Så hoppas du kommer snart.

 • blank

  Förmodligen bara ett litet utrymme i det konvertibla för att rymma några hundra pund batterier. Räckvidden har förmodligen varit önsketänkande, och inte nödvändigtvis vad de demonstrerade prototyperna kunde uppnå. Den ena Tesla-drivrutinen i min miljö körs enligt sin egen information nu bekväm.

  Jag tror också att seriella hybrider med hjälpmotorer är den bättre lösningen under överskådlig framtid, men NEVS säger ingenting.

  • blank

   Jag tycker att 300 körsträcka bör vara realistiskt för det hastighetsbegränsade Sverige. Även min gamla 9-5 Biopwer, med E85 i tanken, hade plötsligt ett gigantiskt sortiment.

 • blank

  I Tesla med 120 km / h på motorvägen, det är det där du säkert inte längre kan tala om körglädje. Och det är precis där problemet ligger, eftersom den rena elbilen för närvarande endast är godkänd för korta och stadsanvändningar. Det finns då billigare lösningar än en 70.000,00 € dyr Tesla. NEVS nämner inte några priser, men jämförs med Tesla.

  • blank

   NEVS vill erbjuda "prisvärd" e-mobilitet. Räckvidd som en Tesla, pris som - ingen aning - definitivt billigare. 😉

 • blank

  När jag tänker på mina under 30 Cabriolet år tillbaka, som på olika Saabs nästan 2o år (för närvarande 9.3 MY2008), undrar jag om en rent eldrift är här. En konvertibel turné är inte ens kort om vägen till jobbet och tillbaka.
  400 km kommer snabbt samman. Om det också blir en sommarlov i bergen eller något liknande, är 200 - 300 km räckvidd inte mycket. Topphastigheten spelar inte så mycket, 150 kmh räcker för mig.
  Så vi fortsätter att vara tålmodiga. En ansiktslyftning till MY2008 borde redan finnas i den.

 • blank

  Citat: "Du bör nog vänta tills fordonets möjliga prestanda och batterikapacitet på något sätt är i harmoni."

  Eller så kan du klara dig utan "rent elektrisk" och installera en dieselgenerator. Något runt 100 km elektriskt och sedan, om du vill gå längre bort, spelar generatorn in. För en sak är obestridlig: inget annat system kan matcha energitätheten för bensin / diesel så snabbt. Och varför bära runt hundra kilo batteri för bara 300 km räckvidd? Oftast behöver du inte 300 km alls och om du vill gå längre bort är det inte tillräckligt / tar för lång tid att ladda.
  Opel Ampera och Chevrolet Volt är de bästa förebilderna för mig i detta avseende.

 • blank

  Jag har nu stött på en Tesla S på motorvägen några gånger. Det slog mig att alla fordon bara färdades med måttliga hastigheter <120 km / h.
  Man borde vänta tills det är möjligt att fordonets prestanda och batterikapaciteten är på något sätt i harmoni.
  Eftersom det hjälper till med bra accelerationsvärden och max. Hastigheter, om du bara kan använda dem i praktiken begränsas eller riskerar att inte nå nästa laddstation.
  Kanske är sådana fordon också bättre för korta eller stadsoperationer. Då är högsta hastighet inte längre relevant.
  Det betyder trängsel i Shanghai eller LA 🙂

 • blank

  Vad kan vara ännu vackrare och förmodligen ännu roligare än i den konvertibla V6 öppen för att lyssna på det tysta, ljudiga ljudet på motorn och njut av vinden och solen?
  Förmodligen är ökningen ENDAST vinden och bullret från hastigheten som ska uppfattas ...
  Helelektrisk konvertibel? - Absolut, detta åstadkommes utan stress!
  NEVS >>> Tänk igen

Kommentarer är stängda.