Saab Kinas försäljning börjar under hösten

Leveransen av nya bilar startade i Sverige förra veckan. Nästa officiella marknad är Kina. Där arbetar NEVS hårt med att bygga upp strukturerna, en utmaning för företaget. Eftersom NEVS-Saab är ännu mer igång där än i Europa.

Saab 9-3 med ny logotyp. © 2014 saabblog.net
Saab 9-3 med ny logotyp. © 2014 saabblog.net

Jonas Hernqvist, försäljnings- och marknadschef för NEVS, pratade med Victor Jensen of Sweden Radio om aktiviteter i Kina förra veckan. För närvarande rekryteras försäljningspartners och den nödvändiga infrastrukturen och administrationen byggs upp. För Saab en komplett start på nästan noll, eftersom varumärket är relativt okänt och aldrig sålde mer än 1.000-fordon per år i Folkrepubliken.

Med den nya ägaren och större aktieägare Quingdao bakom ser Hernqvist fler möjligheter till Saab än under de gamla strukturerna. Hernqvist var redan ansvarig för Asien-Stillahavsområdet i Saab Automobile AB och känner till marknaderna. De kinesiska köparna, säger han, är mycket intresserade av europeiska varumärken och Saab har en stor historia på kreditsidan. Men det finns ingen återförsäljarnät hittills har de europeiska konkurrenterna stora investeringar under åren, kommer Saab mycket sent till marknaden.

Jonas Hernqvist har inga illusioner. I samtalet sa han: ”.tävlingen är rock svår för NEVS". Efter marknadsintroduktionen i Kina - partner Quingdao har redan beställt 200 elbilar - är Europa i fokus för aktiviteterna.

Enligt Hernqvist vill NEVS återvända till flera europeiska marknader i år. Vi har kontakter med ett tiotal marknader och vi kommer att bli förvånade över vad som händer.

Ännu mer tålamod än vi måste ta med våra amerikanska Saab-vänner. Den amerikanska marknaden utesluter Hernqvist, på grund av det ogynnsamma valutakursförhållandet, för den närmaste framtiden. Men i det långa loppet kommer Saab också att komma tillbaka till USA. Eftersom Saab igen skulle bli ett internationellt varumärke.

Text & bild: tom@saabblog.net

6 tankar om “Saab Kinas försäljning börjar under hösten"

 • Min Saab 93 Convertible är 13 år gammal och i topp skick. Sedan väntar jag tills jag kan köra elektrisk SAAB. Jag kommer att göra allt för att hålla min konvertibla länge.

 • blank

  Slutligen hör du något vernunfftiges av Nevs. Hittills var det alltid prata om Kina och elbil. Slutligen en mening om Europa. Och vem vill sälja bilar i Europa har det inte råd att gå utan en sparsam och ren diesel i början.

 • blank

  Min TTiD är ​​5 år UNG, har sett världen över 155000 XNUMX km och är i sin bästa 🙂! Jag har fortfarande tålamod ... och vänta 😉.

 • blank

  Min TTiD är ​​också 5 år gammal - jag hoppas att den kommer att hålla ut några år till, eftersom jag faktiskt spekulerar i att min nästa SAAB kommer att vara eldriven!
  Laddningsanslutningar i garaget, framför garaget och även på gatan är redan tillgängliga!

 • blank

  Hi Tom,

  goda nyheter, är min 9-3 Convertible nu 5 år gammal, kan det faktiskt vara vad en uppföljare! 🙂

  • blank

   Ja, det tror jag

Kommentarer är stängda.