Saab 9-3 EV för Norge

En av de första marknaderna för Saab 9-3 EV är Norge. Den första elbilen från Trollhättan går i produktion under hösten, och försäljningen börjar under första kvartalet 2015.

Saab EV
Saab EV

Som NEVS sa igår till BilNytt, skulle Norge bli en av nyckelmarknaderna för EV. Det fanns 20 Saab-partner i tidigare tider. Fortfarande aktiv är 15-återförsäljare som betjänar sina Saab-kunder.

Enligt NEVS presschef Mikael Östlund tänker man på ”magert försäljning”. Följaktligen bör det inte finnas en Saab-importör för Norge - de avtalspartnerna bör antingen få återförsäljarkontrakt med direktleverans från tillverkaren eller agera som byråer för NEVS. Hur exakt försäljningskonceptet kommer att se ut har ännu inte beslutats.

Enligt BilNytt planerar NEVS att bara erbjuda den nya Saab EV på tre eller fyra marknader. Ok Kina, Sverige, Norge. Nederländerna. Det var det. Hmm ...

För NEVS är det meningsfullt att erbjuda Saab EV i Norge. I första kvartalet 2014 hade elbilar en marknadsandel på 20.3% i Norge. Marknadsledaren är Tesla med en andel på den totala marknaden för 10.8%. Eller för att uttrycka det lite tydligare: Varannan bil i EV-segmentet är en Tesla! I siffror kom de första tre månaderna i år 1.493 nya Tesla S på norska vägar.

EV godkännanden i Norge. 1. Kvartalet 2014
EV godkännanden i Norge. 1. Kvartalet 2014

(Källa / Statistik: Norsk Ebilforening)

Intressant när man tänker på att Tesla är i överklasssegmentet och får andra, mycket billigare märken att se ganska gamla ut. Ambitiös när du tänker på att NEVS vill tävla mot det med Saab 9-3 EV. För Trollhättan är det en tuff väg till framgång, för Tesla kan göra allt som 9-3 inte kan göra hittills. Det finns - bara till exempel - de senaste multimediasystemen och fina små saker som startfunktionen eller förvärmningen av interiören via en smartphone.

Den nuvarande 9-3 har inte ens ett navigationssystem ex-works eller en Bluetooth handsfree-enhet. De svenska återförsäljare har nu nya fordon med eftermonteringslösningar som inte överensstämmer med märkets premiumstandarder. Rum för förbättring finns där. Låt oss se vad du vill komma upp i Trollhättan om dessa ämnen med modellen 2015. Eftersom en promenad genom det blomstrande EV-segmentet i Norge inte existerar för Saab 9-3 EV.

Text: tom@saabblog.net

 

11 tankar om “Saab 9-3 EV för Norge"

 • blank

  Nu är det dags. Men 9-3 EV kommer förhoppningsvis med alternativa lättmetallfälgar. Jag vet att det nu är vll. Nagging på hög nivå och förmodligen Saab-specialfälgarna - förlåt mig för min okunnighet - men jag tycker bara att de inte är vackra.

  "[...] Trollhättan har en tuff väg till framgång, för Tesla kan göra allt som 9-3 inte kan göra hittills. [...]"

  Jag tycker inte ens att det är dåligt nu. Min 19t € Leon kan inte göra allt som en 80t € A6 / 5 kan göra. Han behöver inte heller, han måste bara tillhandahålla lämplig hänsyn till priset. Det är därför jag inte ser det så nära att (faktiskt "det") nya EV inte har några nya multimediefunktioner.
  Jag vill släppa ut hela Spittel helt, men att bygga en bil, trots den första körningen runt 350-400km-enheterna.

  Enligt min mening borde du inte göra misstaget att se Tesla som ett riktmärke. För i det här fallet ser 9-3 EV bara ut som en "gammal ombyggd bil". Det faktum att det finns mycket teknik och kunskap i den går dock helt enkelt under - för Tesla Model S är så ... fantastisk ...
  Jämförelsen med Tesla Model S NEVS bör först väga, om det finns en 9-5 EV (eller hans namn är annorlunda). Men snälla också med 500km + sortiment och liknande prestanda. 9-3 EV (eller efterträdare) måste konkurrera med modellen E (från 2016?). Eftersom detta ska vara på 21-25t € och ha ett intervall på cirka 300km.

  Ändå är det ganska spännande vad NEVS kommer att lägga på fötterna.

 • blank

  Vi i Tyskland under de närmaste åren nej
  Att få elfordon levererade från Trollhättan var faktiskt klart. Inte heller meningsfullt - ingenting händer här när det gäller infrastruktur för elektromobilitet hur som helst.

  Som vanligt är våra politiker bekymrade över sig själva eller andra viktiga saker - den tyska bilindustrin sätter också takten när det gäller E. mobilitet!

 • blank

  Norge har en brutal marknadsförvrängning genom skattesystemet. Normalos har bara mycket små bilar, och för sådana människor är e-bilar inte intressanta, från andra sidan Tesla är det relativt billigt i sitt segment och om du har pengar kan du fortfarande säga att du bryr dig om miljön men jag antar att de flesta Tesla S köps i och runt Oslo, där man kan komma ganska bra med en EV även på vintern.

 • blank

  Glad nordmän. Så Sverige, Hollander och Norrmän får nya SAAB. Mina schweiziska vänner är också säkra på att vara där snart. Bara här finns ingen information eller hopp. Synd. 🙁

  • blank

   I södra söder talar man också om nya Saab-bilar till MJ15. Tyskland är en mycket svår marknad. Människor här antingen köpa en VW, eller hyra en Audi eller BMW, något annat är alltid talat ner med högt tryck från pressen.

   • blank

    Jag ser inte det med de som leasar BMW eller något. Min vänskapskrets driver SAAB och frågan är om vi i framtiden måste få EU-import från Holland eller Italien.

    • blank

     Vi är en så liten grupp ...

   • blank

    Det är bara billig konspiration propaganda. Det finns och har alltid varit en liten krävande marknad för något annat än Mercedes, BMW och Audi. Bara kvaliteten måste ändå ha rätt. Det finns inget behov av en otäck press för att bryta ner något 🙂

    • blank

     Samplings propaganda är inte så sant!
     Hur bra fungerar det här pressarbetet och är fortfarande i åtanke idag kan ses i exemplet 900-II.
     Vem visste till exempel att en 900-II hade funktionen ”följ mig hem” i belysningssystemet 1994! Inget var skrivet om det - ingen i D. visste det heller!
     Men det hävdades att han kör med Opel-motorer, vilket inte är sant förutom den lilla mängden 2,5 / V6. Bara det brinner i Michels huvud.
     När jag köpte min senaste nya 1998 9000, som nu inte har något att göra med GM, frågade vänner mig: "Kör du Opel nu?" - pressarbetet fungerar bra ....

 • blank

  Intressant som info. Också som en indikation på nästa steg i Saab-samfundet (se bild): Lär dig kinesiska (eller kantonesiska eller vad som helst). Eller mer enkelt: bara norska.

 • blank

  Mycket intressant utveckling !! Tack för det här inlägget.

Kommentarer är stängda.