Saab 9-3 EV för Norge

En av de första marknaderna för Saab 9-3 EV är Norge. Den första elbilen från Trollhättan går i produktion under hösten, och försäljningen börjar under första kvartalet 2015.

Saab EV
Saab EV

Som NEVS sa igår till BilNytt, skulle Norge bli en av nyckelmarknaderna för EV. Det fanns 20 Saab-partner i tidigare tider. Fortfarande aktiv är 15-återförsäljare som betjänar sina Saab-kunder.

Enligt NEVS-pressföreningen Mikael Östlund tänker man på en "magert försäljning". Det bör därför inte finnas någon Saab-importör för Norge - de avtalspartnerna ska antingen få återförsäljaravtal med direkt leverans från tillverkaren eller fungera som myndigheter för NEVS. Hur exakt försäljningskonceptet kommer att se ut är ännu inte bestämt.

NEVS planerar att erbjuda den nya Saab EV på bara tre eller fyra marknader, enligt BilNytt. Okej! Kina, Sverige, Norge. Nederländerna. Det var det. Hmm ...

För NEVS är det meningsfullt att erbjuda Saab EV i Norge. I första kvartalet 2014 hade elbilar en marknadsandel på 20.3% i Norge. Marknadsledaren är Tesla med en andel på den totala marknaden för 10.8%. Eller för att uttrycka det lite tydligare: Varannan bil i EV-segmentet är en Tesla! I siffror kom de första tre månaderna i år 1.493 nya Tesla S på norska vägar.

EV godkännanden i Norge. 1. Kvartalet 2014
EV godkännanden i Norge. 1. Kvartalet 2014

(Källa / Statistik: Norsk Ebilforening)

Intressant, med tanke på att Tesla i lyxsegmentet är på väg och andra, mycket billigare gör ser ganska gammal ut. Ambitiös, med tanke på att NEVS vill konkurrera med Saab 9-3 EV. För att lyckas är det en tuff väg för Trollhättan, för Tesla kan göra allt som 9-3 hittills inte kan. Det finns - till exempel bara - nuvarande multimediasystem och sådana fina små saker som startfunktion eller förvärmer inredningen via smartphone.

Den nuvarande 9-3 har inte ens ett navigationssystem ex-works eller en Bluetooth handsfree-enhet. De svenska återförsäljare har nu nya fordon med eftermonteringslösningar som inte överensstämmer med märkets premiumstandarder. Rum för förbättring finns där. Låt oss se vad du vill komma upp i Trollhättan om dessa ämnen med modellen 2015. Eftersom en promenad genom det blomstrande EV-segmentet i Norge inte existerar för Saab 9-3 EV.

Text: tom@saabblog.net

11 tankar om "Saab 9-3 EV för Norge"

 • Samplings propaganda är inte så sant!
  Hur bra fungerar det här pressarbetet och är fortfarande i åtanke idag kan ses i exemplet 900-II.
  Till exempel, vem visste redan att en 900-II 1994 redan hade funktionen "följ mig hem" i belysningssystemet! Det var inte skrivet om det - ingen visste om det i D.!
  Men det hävdades att han kör med Opel-motorer, vilket inte är sant förutom den lilla mängden 2,5 / V6. Bara det brinner i Michels huvud.
  När jag köpte 1998 min sista nya 9000, som inte har något att göra med GM, frågade bekanta mig, "Nå, nu Opel drive?" - pressarbetet fungerar bra ....

 • Det är bara billig konspiration propaganda. Det finns och har alltid varit en liten krävande marknad för något annat än Mercedes, BMW och Audi. Bara kvaliteten måste ändå ha rätt. Det finns inget behov av en otäck press för att bryta ner något 🙂

 • Nu är det äntligen dags. Men då kommer 9-3 EV förhoppningsvis att komma med alternativa legeringshjul. Jag vet att det är nu vll. Nagging på en hög nivå och förmodligen Saab-specialfälgarna - förlåt mig min okunnighet - men jag tror inte att de är vackra.

  "[...] Till Trollhättan är det en tuff väg till framgång, för Tesla kan göra allt som 9-3 ännu inte kan göra. [...]"

  Jag tror inte ens att det är dåligt. Min 19t € Leon kan inte göra allt som en 80t € A6 / 5er kan göra. Om han inte behöver, måste han bara betala för priset. Därför ser jag inte så nära att den (faktiskt "det") nya EV-enheten inte har några nya multimediafunktioner.
  Jag vill släppa ut hela Spittel helt, men att bygga en bil, trots den första körningen runt 350-400km-enheterna.

  Dessutom borde man inte göra misstaget i mina ögon för att se Tesla som riktmärke. Eftersom i detta fall ser 9-3 EV ut som en "gammal konverterad bil". Det faktum att det finns mycket teknik och know-how i det, men går bara under - eftersom Tesla Model S så ... cool ... är.
  Jämförelsen med Tesla Model S NEVS bör först väga, om det finns en 9-5 EV (eller hans namn är annorlunda). Men snälla också med 500km + sortiment och liknande prestanda. 9-3 EV (eller efterträdare) måste konkurrera med modellen E (från 2016?). Eftersom detta ska vara på 21-25t € och ha ett intervall på cirka 300km.

  Ändå är det ganska spännande vad NEVS kommer att lägga på fötterna.

 • Vi är en liten grupp ... ..

 • Vi i Tyskland under de närmaste åren nej
  Elbilar från Trollhättan levereras, men var faktiskt tydliga. Det har ingen mening heller - ingenting händer ändå om infrastrukturen för elektromobilitet ändå.

  Som vanligt handlar våra politiker om sig själv eller andra viktiga saker - dessutom anger den tyska bilindustrin klockfrekvensen när det gäller E. mobilitet!

 • Jag ser inte det med de som leasar BMW eller något. Min vänskapskrets driver SAAB och frågan är om vi i framtiden måste få EU-import från Holland eller Italien.

 • Norge har en brutal marknadsförvrängning genom skattesystemet. Normalos har bara mycket små bilar, och för sådana människor är e-bilar inte intressanta, från andra sidan Tesla är det relativt billigt i sitt segment och om du har pengar kan du fortfarande säga att du bryr dig om miljön men jag antar att de flesta Tesla S köps i och runt Oslo, där man kan komma ganska bra med en EV även på vintern.

 • Glad nordmän. Så Sverige, Hollander och Norrmän får nya SAAB. Mina schweiziska vänner är också säkra på att vara där snart. Bara här finns ingen information eller hopp. Synd. 🙁

 • I södra söder talar man också om nya Saab-bilar till MJ15. Tyskland är en mycket svår marknad. Människor här antingen köpa en VW, eller hyra en Audi eller BMW, något annat är alltid talat ner med högt tryck från pressen.

 • Intressant som info. Också som en indikation på nästa steg i Saab-samfundet (se bild): Lär dig kinesiska (eller kantonesiska eller vad som helst). Eller mer enkelt: bara norska.

 • Mycket intressant utveckling !! Tack för det här inlägget.

Kommentarer är stängda.