Vad gör den tidigare Saab-ägaren Victor Muller?

Efter en hel del Saabs framtid de senaste dagarna kommer en snabb blick på en av Saabs tidigare spelare till slutet av dagen. Det har blivit väldigt tyst runt den tidigare Saab ägaren Victor Muller. För en filt sekund var han närvarande i den svenska pressen på vintern när han hade en olycka under skidåkning i Italien.

Victor Muller och Pang Qingnian - inte ett bra partnerskap?
Victor Muller och Pang Qingnian - inte ett bra partnerskap?

Genève Motor Show var tvungen att göra utan honom och Spyker. Muller känner inte längre på ett stort stadium?

Det skulle vara trevligt om du kunde skriva om holländarnas framgångar. Egentligen vill du ha all mänsklig lycka. Grovt taget kan man sammanfatta Mullers tid till Saab, eftersom de ambitiösa planerna inte fungerar. I detalj är det de små sakerna i vardagen och efterskalv från vänskapen med Vladimir Antonov som gör livet svårt för Muller.

Till exempel spelas obetalda juridiska räkningar som mindre poster. Inledningen av negativ press under året 2014. Joest Straat, som var advokat för Spyker, hade väckt den exklusiva sportbilstillverkaren för betalning av 22.838,75 € efter att han inte kunde eller inte ville betala. Den föreslagna av Muller 10.000,00 € var oacceptabel, domstolen gav Joest Straat rätt. Detta kan nu fila för konkurs för Spyker, men det kommer förmodligen inte att göra det och arbetar med en vänlig lösning.

Det här är de dagliga bekymmerna som skadade Muller. Det blir mer hotande att titta på Spyker-numren för den första halvan av 2013. En omsättning på 682.000,00 €, vilket motsvarar två sportbilar som säljs, kompenseras av en nettoförlust på 5.2 miljoner €. Och det blir sämre. Det finns allvarliga efterverkningar från affärsrelationen med Vladimir Antonov, som äventyrar Muller och Spyker.

Ett finansiellt leasingavtal 2,3 miljoner € av Latvijas Krājbanka är att stå för Muller bara påstås av administratörer tidigare Antonov imperium förknippas bank. Pengarna var för maskiner på Coventry-prototyppaneler avsedda att tillverka Spyker C8 i England. Kontraktet i sig, en knepig triangulär konstruktion, löpte som ett företag genom flera företag, som nästan alla nu är insolventa. Maskinerna levererades aldrig, produktionen startades aldrig, pengarna gick vilse någonstans, C8 monteras igen för hand i Zeewolde. Om en köpare kan hittas. Men bankens insolvensadministratörer är ihållande och en skiljedomstol i Lettland har redan förpliktat Muller att betala. Han kommer att utmana förfarandet. Naturligtvis.

Mullers SUV: Spyker D8 för 1.000.000 US Dollar
Mullers SUV: Spyker D8 för 1.000.000 US Dollar

Kanske skulle livet efter Saab betyda något bättre med Muller om han hade letat efter rätt partners. Det fanns stora planer på att bygga ett premiumfordon på Saab Phoenix-plattformen tillsammans med Lotus-Youngman. Och det var det bisarra projektet, Spyker D8 SUV, som beroende på dagens form skulle kosta 1 miljon dollar, ibland bara 250.000 100 dollar. För detta och för Phoenix-projektet ville båda partnerna investera cirka XNUMX miljoner euro och anställa ett stort antal tidigare Saab-ingenjörer. De senaste åren har hänt - ingenting.

Och det är precis där problemet ligger. Spyker är inte särskilt bra på kontanter, om du kan tro den lokala pressen betalar du lönerna bara delvis eller inte alls. Partner Pang Qingnian från Lotus-Youngman borde inte längre vara tillgänglig för Muller. Dessutom tros det, utan att nämna några bevis, att kineserna har varit skyldiga de överenskomna 10 miljoner euro sedan december 2012. Vilket inte skulle vara förvånande, för Muller-Spyker skulle inte vara den första europeiska investeringen där Lotus-Youngman inte hade fullgjort sina skyldigheter. Busstillverkaren Viseon är också ett offer för investerare och gick i konkurs 2013 efter inga utlovade medel från Kina. Vissa läsare kommer nu att vara glada över att Youngman inte vann köpet av Saab. Jag känner likadant.

Vad "Luky Vic" saknas för tillfället är den nödvändiga delen av tur, som länge tycktes vara säker för honom. på wikipedia du hittar posten "Spyker Cars NV [spɛi̯ːkəʁ] var a Dutch Företaget, den exklusiva sportbil byggd ...”Vilket är lite för tidigt. Spyker är i behov, men det finns fortfarande optimism i Zeewolde, och Spyker B6 borde fortfarande komma ut på marknaden ... som en Porsche-konkurrent i nivå med 911 och den här gången med en Lotus 6-cylindrig motor.

Den senaste idén att starta produktionen: En Spyker B6 -obligation. För mängden 100.000 120.000 brittiska pund, cirka 6 25 euro, har den bilgalen investeraren möjlighet att säkra en BXNUMX av den första upplagan. Det som behövs är XNUMX miljoner euro, som Muller skulle vilja samla in på detta sätt. I ”Spyker Venator Bond” är också investeringsbolag vars namn låter bekanta för oss från Spyker-Saab-eran. Vissa saker verkar aldrig förändras.

Bortsett från den olyckliga ekonomiska miljön skulle idrottsanläggningarna för en framgång för B6 Venator definitivt finnas. Under skyddet av B6 finns tyska sportbilsgener. En Artega GT, nyligen klädd och modifierad. En annan tragisk berättelse och kanske inte ett bra tecken.

Text: tom@saabblog.net

 

5 tankar om “Vad gör den tidigare Saab-ägaren Victor Muller?"

 • blank

  Trots vad du läser och hör om Victor Muller, skulle SAAB inte vara där utan honom. GM skulle ha stängt allt och låt varumärket dö. VM lyckades sedan förlänga SAABs liv.

  • blank

   Helt enig, Urs.
   Det är 100% rätt.

 • blank

  När jag läser artikeln inser jag att jag verkligen inte saknar tidens "hoppfulla" (och morrhår), nu kallade Muller, Youngman eller Antonov. Idag tittar jag avundsjuk på Jaguars och Landrovers. Här förstod den nya ägaren Tata Motors hur man upprätthåller ett varumärke och hur man leder det tillbaka till framgång med nya modeller som stolt pryder sitt förflutna.

  Tata Motors och SAAB borde inte ha varit det. Sättet att ladda upp ett dött märke, skulle NEVS vilja se på Tata Motors. Laddningen av varumärket kan också göras elektriskt.

 • blank

  Jag är glad att historien SAAB fortsätter utan VM:
  höga idéer,
  liten huvudstad i bakgrunden
  och letar alltid efter "rätt" vänner i livet ....
  Att under hans tid 9-4 och 9-5 har varit så fantastiskt färdiga, tragiska!
  En intressant artikel om SAAB-strategin! TACK!

Kommentarer är stängda.