Saab-fabrik i Kina & diskussioner med Castriota

Igår var det några nyheter från Sverige. NEVS VD Mattias Bergman gav Svenska Dagbladet en exklusiv intervju. Det handlar om finansiering, den nya fabriken i Kina och Jason Castriota.

Saab Phoenix Concept - Fotografering i Trollhattan
Saab Phoenix Concept - fotografering i Trollhattan
Om den nya Saab-fabriken i Kina:

Enligt kinesiska medierapporter, enligt Dagbladet, planerar storheten för Quingdao, State Power Group och NEVS att bygga en anläggning med en initial kapacitet på 200.000 400.000 fordon. I det andra steget ska kapaciteten utökas till 450 10 fordon. De tre parterna investerar cirka 1.1 miljoner euro för detta. Mer än XNUMX miljarder kronor, lite mer än XNUMX miljarder euro, bör strömma in i det nya projektet.

Imponerande fakta och siffror som Bergman inte vill bekräfta i detalj för Svenska Dagbladet. Men om Trollhättan har nått sin kapacitetsgräns, kommer NEVS att behöva anläggningen i Quingdao, säger VD. Trollhättan som en plats med modern produktion kommer definitivt att bevaras.

Fram till dess kommer de framtida fordonen i Kina att vara färdigmonterade, svensk kropp och kinesiska batterier i Quingdao gift.

Om pengar:

Hittills har NEVS fått från sina aktieägare 3 miljarder SEK, omkring 270 miljoner i finansiering, berättade Bergman.

Förra året, enligt rykten, borde NEVS ha registrerat cirka en halv miljard svenska kronor som en förlust, vilket motsvarar cirka 45 miljoner euro. Detta nummer bekräftades inte i intervjun.

Men Bergman medgav att en bilfabrik behöver mycket kapital och att utvecklingen kräver mycket pengar. Mer finansiering möjliggör snabbare utveckling. Och han kom för att tala på Phoenix-plattformen. Vid Spykers tid slutfördes 80% av utvecklingen. Sedan, efter NEVS övertagande, måste GM-delarna tas bort från plattformen, så att utvecklingsstatusen bara var 60%. NEVS arbetar nu på plattformen.

Samtal med Castriota

NEVS har under tiden haft samtal med designern Castriota, som under Victor Muller ritade den nya 9-3 och Phoenix-studien. Men att få full betalning för det, vilket Bergman beklagar. Ett beslut om den slutliga designen och framtida åtagandet har ännu inte fattats, säger Bergman.

SAAB 9-3 efterföljande design av Castriota
SAAB 9-3 efterföljande design av Castriota

Castriotas mönster polariserar. På den tiden gillade jag designen från Saab Design Center bättre. Men beslutet ligger hos NEVS och vi får se vad som kommer.

Text: tom@saabblog.net

 

 

 

9 tankar om “Saab-fabrik i Kina & diskussioner med Castriota"

 • blank

  Jag har arbetat med denna framtida design under lång tid.
  Kommer det att behålla Saabs typiska egenskaper?
  9-4x och 9.5 var bra, vad kommer det?

 • blank

  Mycket intressant artikel, om du vet Chinensen-planen
  och bygga fabrikerna snabbare än någon annanstans i världen. Så hur tänker NEVS sälja de fordon som den producerar om ingen rimlig försäljningsaktivitet ännu har ägt rum, man talar ju om produktionssiffror som Saab inte hade före och innan GM, och då var SAAB-varumärket närvarande. Den kinesiska marknaden är inte heller en säker framgång, särskilt för statliga / urbana kunder som
  aktieägaren Qingdao vill också fordon där man kan sitta bekvämt tillbaka, sitter framför anställda förare och om sedan 9-3
  är optimalt. Våra favoritord de senaste åren var tålamod
  Låt oss bli förvånade, jag ser bara faran att
  Huvudproduktionen kommer att ske i Kina och vi kommer att få NEVS - SAAB Made in China

 • blank

  Design är alltid en fråga om smak, jag tycker att både Phoenix och den nya 9-3 är en katastrof ... .. SAAB har alltid mutat med tydlig, "cool" nordisk design .... Castriotas förslag skulle passa Subaru och kunde ha sprungit ur en snabb och rasande film

 • blank

  Nu är så mycket över !! Och då det! Nej, en Castriota var ett hot mot mig! Betala pojken och skicka hem hem !!

  • blank

   Välskriven !!! Helt klart.

  • blank

   Jag skulle se det ganska avslappnat. Dagbladet säger inget annat än att kontakten med Castriota har ägt rum. Ett beslut har ännu inte fattats och termen ”förhandling” som tidningen i Trollhättan skriver är förmodligen för mycket.

 • blank

  Enligt min mening bör NEVs använda den konstruktionen från 9X-konceptet, med en annan bakre ände.

 • blank

  Intressanta siffror, förtroende för NEVS stiger och stiger.

 • blank

  Castriota är amerikanskt. Alla hans mönster ser ut som muskelbilar. Alltid denna scoop på huven, konstigt nog men dölja ingen registerförgasare. Och i en elbil går dessa stora luftbromsar inte upp framför. Eftersom god aerodynamik krävs.

  Jag finner också det dumt på Tesla S. Designen är redan bra, men då en gigantisk radiatorinlopp simuleras genom att en svart målade del är installerad.

Kommentarer är stängda.