Saab på Vox och framtidens varumärke

Igår var vår Saab-post på Vox. En positiv Saab-berättelse, som var mycket roligt för alla inblandade. Men det finns mer att berätta om Saabs framtid och om vad Mikael Östlund hade att säga.

Växlade roller - Markus Lafrentz bakom kameran @ 2014 saabblog.net
Växlade roller - Markus Lafrentz bakom kameran @ 2014 saabblog.net

Naturligtvis kan du inte ta med hela filmen i en kort recension, 95% av materialet går aldrig i luften, och därför pratar vi kortfattat om dagen i Kiel.

Vårt fokus är på huvuddeltagaren, som var från Sverige. NEVS Presssekreterare Mikael Östlund hade redan stödt Vox-teamet med material i förväg. Han svarade positivt på den redaktionella begäran om en live-anslutning och hans vilja att delta ensam är ett uttalande. Det visar oss att den tyska marknaden har plats i Sveriges framtida planering.

I Vox-bidraget var Östlund bara kort för att se vad som är förståeligt. Eftersom hela 17-minuten han var påslagen, är det bara intressant för personer som har Saab på radaren. Men inte för de allra flesta som inte är intresserade av detaljer som flyttar oss.

Och givetvis har du alltid hoppet på att bryta nyheter vid sådana tillfällen. Det kan hoppas att Saab kommer tillbaka till Tyskland, men det här är fel scen och fel tid. De flesta av de uttalanden vi redan visste från början av produktionen i december. Till exempel kommer Saab att leverera igen över hela världen med de nya modellerna. Uttalandet att 2014 inte skulle ge några nya bilar för oss är lite frustrerande ... men att komma över det. Å ena sidan tänker biltillverkarna när det gäller modellår och inte kalenderår, och å andra sidan är den något avlägsna framtiden utomordentligt mer intressant än den nya upplagan av 9-3.

NEVS stannar täckt, vi blev vana vid det, och är herre i den djupa stapeln. Men vi hörde några meningar som Mikael Östlund hörde talas om för första gången offentligt. Specifikt låter detta så här.

Mikael Östlund på Phoenix-plattformen:

"... vi arbetar på Phoenix-plattformen ..."

Hittills var temat Phoenix-plattformen hållet under lås och nyckel. På begäran var det, beroende på dagens form, ett leende eller bara tystnad. Att få igång fabriken och sedan återproducera 9-3 skulle börja arbeta på plattformen. Så det officiella meddelandet - och det är djupt stackande par excellence. Eftersom omnämningen berättar för oss att arbetet görs i Sverige. Och inte bara sedan igår.

Men det blir lite bättre, för i nästa mening blev Östlund mer konkret och lägger till en annan behandling:

" ... på Phoenix-plattformen kan du bygga en mycket stor, liksom en väldigt liten bil ..."

Vi är vana vid att översätta dessa uttalanden. Översatt, det betyder i vanligt språk: vi arbetar på en liten och en stor Saab. En liten stadbil för Europa, en stor, representativ Saab för Kina. Och eftersom vi kan anta att 9-3-efterträdaren också kommer att fungera uppstår situationen för oss att en komplett produktfamilj baserad på Phoenix-plattformen växer i Sverige. När modellerna kommer, kan alla beräkna sig själv, som handlar om bilindustrins utvecklingscykler.

Mikael Östlund på Saab EV för Europa:

"... vi kunde också sälja elbilen i Europa. Men kunder vill inte (ännu) ha det ..."

Spännande är frågan om den första elbilen från Saab också kommer att vara tillgänglig i Europa. Försäljningen i Sverige skulle vara tänkbar under våren 2015, vi hör. Om politiken drar fram och främjar den nödvändiga infrastrukturen. Tydligen gäller detta även för övriga Europa. Även om du är täckt av NEVS och argumenterar med brist på efterfrågan. Men är det verkligen så? Vill vi inte elbilar? Vad händer om infrastrukturen var tillgänglig?

Dessutom verkar trenden mot eldriften långsamt utvecklas i vårt land också, och en innovativ EV för Tyskland skulle vara bra för bilden av varumärket. Eftersom märket måste uppfinna sig själv. Det finns inget sätt runt det.

Text & Bilder: tom@saabblog.net

8 tankar om "Saab på Vox och framtidens varumärke"

 • De flesta av dagens Saab-ryttare är långdistansåkare. Detta är endast möjligt mycket begränsat med nuvarande batterier. Det är utanför NEVS område att ändra det eftersom, så vitt jag vet, finns det ingen ansluten universitet med forskningsanläggningar för elektrokemi, varken i Trollhättan eller i Kina. Det tar allt mycket längre än jag trodde.

 • Så jag tror att om du verkligen vill ha en ny snart kommer det att vara tillägnade Saab-återförsäljare som känner någon i Sverige ...
  En trevlig film, och även om vi inte gillar entusiasterna, undviker uttalandet av NEVS, den inte så informerade besvikna avkastningen från Saab-verkstaden, "det finns ännu inte". Visst, ett bra bidrag till att komma från "Saab, är du inte bruten?" Till "Saab, det är en bra bil".
  Bara någon bör lägga en 9-3BJ 2002 bredvid en BJ 2014, det finns inte allt annat än annorlunda. Det finns tillräckligt med andra exempel på välrenommerade tillverkningar där ramverket bäras lika länge.

 • Självklart såg jag att den levde ... Min tidigare Saab-återförsäljare sa också att han kunde sälja Saabs, om det bara fanns ... Trevligt, men det finns återförsäljare som håller märket på varumärket och, som återförsäljaren Lafrentz visar sig själv Ta också hand om Saabs och försörjer dem med speciella delar. Top! Tack för det.

  Hälsningar till Wien till alla och till dig Herr Lafrentz (förra hösten, den svarta 9-3 SC från Burger King 🙂
  Joachim

 • Jag måste hålla med Franken Troll. Oavsett om det är litet eller stort SAAB.
  För tillfället har du inte ens placerat dig själv bland våra egna återförsäljare. Det skulle ha varit oberoende av att sälja och måste sälja med allvarligt intresse i Europa.
  Nu ska jag också långsamt upplösa min flotta SAAB (5 !!!) och gå in i förnyelsen med andra märken. Vänta och vaga gissningar kan inte vara lösningen. Synd! Jag har fortfarande hopp, men tiden löper ut.

 • Skulle det fortfarande vara trevligt om det skulle ge som att överbrygga 9-3 i D. Det finns ett behov och många kunder tvingas emigrera.

 • Det faktum att de redan arbetar på Phoenix-plattformen eller på EV-2 har också hörts tidigare. Det var över från början, EV-1 redo för första gången och sedan EV-2, och om de vill börja om några dagar med produktionen av EV-1, bör utvecklingen långa slutföras. =)

  "... men kunderna vill inte ha det." Egentligen finns det en marknad för e-bilar i Europa. I Norge fungerar det bra, i Nederländerna har jag intrycket som om du kunde sälja några bilar där och i Tyskland, eftersom e-Golf-politiken också är villig att investera i e-infrastrukturen. Dessutom finns det i detta land tillräckligt rika som skulle vara särskilt charmiga att äga en e-konvertibel.

  Min åsikt är emellertid att NEVS går i rätt riktning och att min son också kommer att kunna köpa en ny Saab om han så önskar. 8)

 • Låter bra och motiverande! Redan hade rädslan att du har mycket energi i den gamla 9 3, så vacker som den är. Så här ser framtiden ut så mycket bättre!

 • Moin.

  Trevligt inlägg igår! Grattis!

  Och med alla de speciella Saabs i Kiel sprang nästan min saliv ur min mun! 😉

  Om det är sant med NEVS, är det värt att vänta på 1-2 (eller 3 om det behövs?) År. De "gamla" Saaberna är fortfarande bra!

  Tyvärr måste jag ta mitt gamla svenska åsna till verkstaden efter en resa till kusten ... (hopp är bara en liten sak: brummar väldigt högt). 🙁

Kommentarer är stängda.