Navigationsuppdatering för Saab 9-3 (Del 1)

Den senaste mjukvaran för den officiella Saab 9-3 kommer från året 2010. Även från denna serie kom endast några exemplar i omlopp, så att massan av 9-3-drivrutiner med ännu äldre versioner pågår.

Navigationsuppdatering för SAAB 9-3 © 2014 saabblog.net
Navigationsuppdatering för SAAB 9-3 © 2014 saabblog.net

Ämnet är ett hett ämne för några Saab-ryttare, och den dåliga nyheten är att det inte kommer någon replik från Sverige. Detta är bestämt och inte förhandlingsbart. Ledningen för Orio AB har tagit detta beslut och kommunicerats av skäl som är oförståeliga för oss. En tydlig irritation och oförståelig, för att företaget från Nyköping skulle ha varit en säker affär.

För att förhindra missförstånd: Bristen på leveranser beror inte på bristen på engagemang från den tyska grenen. Ämnet var aktuellt vid varje besök och var starkt representerat i Nyköping. Kanske, även om det är möjligt, misslyckas uppdateringen men inte till Nyköping, men är en licensfråga, där Detroit har ett uttalande i frågan. Hur som helst, problem är att lösas.

Navigationsuppdatering för 45,00 €?

Det finns olika källor till navigeringsprogram på Internet, och vi har självtestade två av dem för läsarna. Det börjar med NavEuro-programvaran, som lovar en 2013-kartboks. Webbplatsen är lite tvivelaktig, förlaget saknas. I själva verket säger sinnet "finger off", alla varningslampor ska nu lysa upp. Men vi har en blogg som uppdrag och vill testa vad som erbjuds där. Så vi investerar 45,00 € för vårt test.

Det faktum att en kinesisk adress visas som betalningsmottagare vid inköpstillfället ökar inte vårt förtroende.

Men två dagar senare, Navisoftware, som skickades från Spanien, i vår brevlåda. Borde jag ha fel? Inte bra är frånvaron av propositionen, och annars finns det inga bifogade dokument.

Spänningen ökar, även om känslan är väldigt skeptisk. På samma dag testar jag DVD: n, som lovar en aktuell kartstatus.

Läs fel vid navigering

Testet börjar inte bra. Vid det första försöket känner min enhet inte igen till programvaran, bara utmatar den igen och införs igen leder till att navigationssystemet laddar DVD-skivan. Allt detta är långsamt och ljudläsare som jag inte vet från den ursprungliga DVD-skivan. Resultatet är konstigt. Jag kan inte se en karta, bara ett vitt fält, men kan ange ett navigeringsdestination. Jag programmerar vår Saab Hangar för att träffa vän Achim där och starta Turbo X. På vägen där ser jag gatorna i korsningar i detaljbilden, medan huvudkartan är tom. Men, och det är den enda goda nyheten vid denna tidpunkt, står stativet aktuellt och alla nya byggnadsåtgärder i min miljö är bekanta med systemet.

Vid Saab Hangar ändras programvaran av enheten. Från Turbo X från byggår 2008 migrerar DVD nu i Aero TTiD från 2008. Resultatet är en ny variant. TTiD visar kartan, men inga korsningsområden. Och med båda enheterna kan kartskalan inte ändras. Och det finns en annan överraskning. Tillbaka i Turbo X, händer ett mirakel. Plötsligt är alla korten där, och även POI kan ringas upp och visas. Vad högt NavEuro ska inte fungera. Kartskalan kan dock fortfarande inte ändras. Lyckligt slutar med startproblem?

Tillbaka på A3 då desillusionen. DVD: n kommer ut med läsfel. Där problemen kommer från visar senare en titt på DVD: n. I direkt jämförelse med vad som kommer från fabriken ser vi att den programvara som tillhandahålls av NavEuro levereras på DVD-media, som finns tillgängliga i alla datorgränser. Dessa är inte media från en av tillverkarens kopiatorer. Dessa "hembrända" DVD-skivor har problem med Saab-navigationssystemet och kraschar vid något tillfälle med läsfel.

Problem med "självtillverkat" media

Detta sker emellertid inte i varje 9 3. För att 2008 och 2009 lasrar med olika kvalitet har installerats under åren. Om du har tur har du en högkvalitativ läsare som läser programvaran utan problem. Vem inte, han var otur, som jag. Alternativt, men du kan installera en ny laser, vilket rekommenderas, för då bör allt självförbränt läsas utan problem.

Ett problem som intresserar oss av ett antal skäl, och vi kommer att skriva om problemet med förorenade eller underlägsna lasrar vid ett senare tillfälle.

Testresultatet

Det råder ingen tvekan om att NavEuro levererar varor med aktuella kartor. Ur vilka källor materialet kommer, vill jag inte ens spekulera. Även vad gäller den rättsliga bakgrunden och vad Navteq skulle säga skulle det vara ett problem i sig.

Faktum är att fordon kan orsaka problem som leder till en systemkrasch i navigationssystemet. Det är också ett faktum att den visade kartskalan inte skulle ändras i någon av de testade bilarna. Läsare som använder programvaran rapporterar också samma problem.

Så det finns ingen köprekommendation från vår sida. Vi sökte vidare och testade vidare. Nästa programtest för vår Saab 9-3-navigering, från en annan källa, kommer på tisdag.

25 tankar om "Navigationsuppdatering för Saab 9-3 (Del 1)"

 • Kan du höra Youtube-videor på stereon? Siri-ingång? Mikrofunktion hos Whatsapp?

 • Har nu installerat Alpine INE-925r. Bilen elektriker har nästan backflung tills han kunde integrera saken i fordonets BUS-system. Papegoja behöver inte längre. Nu fungerar också rattoperationen, telefonen och I-Phone-anslutningen. Trafikmeddelanden stoppar musik från I-Phone. I-Phone är integrerad med en Brodit-adapter i fordonet och ansluten via USB-kabel till enheten.

 • Det fungerar bara inte. Vet inte vad tillverkarna trodde, men de hade antagligen dollar tecken i ögonen. Jag kommer i alla fall inte att köpa en bil med inbyggt navigationssystem, men fortsätter att använda min smartphone. Både enheten och programvaran är alltid aktuella. Och från biltillverkarna kräver jag en bättre integration i fordonets akustiska del.

  Finns det ens en tillverkare som stannar smartphoneens iPod-funktion under trafikmeddelanden på radion?

 • Det bästa och billigaste är fortfarande TomTom mobil, bara den här kabeln

 • Hur rätt du är. Det finns ett annat svenskt märke

 • Jag är nyfiken. Personligen har jag nu efter den första kartuppdateringen väldigt stora problem med kartan / navigering. Musiken och telefonen fungerar bra, men det kan inte vara som det är.

 • Kenwood integrerar mycket bra med 9-3. Vi har också något att skriva under veckan ...

 • Hej alla,
  Alternativt erbjuder Saab Parts UK ett Kennwood-alternativ.

  http://www.saabparts.com/en-gb/uk/offers/part-offers/kenwood/

  möjligen Det är därför de inte har något mer intresse för uppdateringar.
  Synd, jag är redan långt över utgångsdatumet med min 2006-er-version och med den tvivelfulla England-versionen.

 • Jag har också försökt den tvivelaktiga versionen från England, tyvärr fel - läs fel. Pengarna påstods överfört till PayPal, jag tittar på mitt nästa kreditkortutlåtande. Ett andra försök var på Hirsch AG St. Gallen. Läs fel igen, även om den fortfarande återstående ursprungliga DVD-skivan från 2009 fortsätter att bli lätt igenkänd, har DVD-nr 2 redan sagt farväl.
  Jag tänker på en Alpine ICS X8-enhet, som är lätt att installera, hårddisk med offline Nokia-navigering. Men ingen aning om vilken kvalitet trafikstockningen har. Och det är dyrt också.

 • Hej alla, du talar om NAVIS med stor skärm ?? Men hur är det med andra Saab-förare / inuti som fortfarande har den lilla Navis? Finns det något att rapportera om uppdateringar, eller du kan höra hur jag hörde cd-skivan från Mazda 6 Bj.2005. Kan någon säga något där

 • Ja, obegripligt ...

 • Återförsäljaren av mitt förtroende ville ha 200 € för en uppdatering. Utan mig!
  Jag kommer från en tidpunkt då jag kom fram till destinationen utan ett navigationssystem. Och så gör jag det igen om det behövs.
  Jag kan utan Toms "experiment"! Ändå är det en tilltalande att läsa rapporten, även om resultatet är fläckigt.

 • Hoi Tom.
  ... ja, allting fungerar verkligen för mig som på originalet. Även skalan kan enkelt ändras .... Det är roligt att det inte fungerar överallt!

 • DVD: n körs inte tillförlitligt i två provade fordon, vilket också kan bero på laserns kvalitet och eventuell förorening. Min TX gillar inte i princip "självbyggd" media. Kan du ändra kartskalan?

 • Hej där.
  Är lite förvånad över att du inte kör DVD med Tom. Har min sedan december 2013 i min Turbo X i bruk och kan (åtminstone hittills) bara positiva saker. Uppdateringen har fungerat bra med mig från början och även väginformationen verkar vara (för Schweiz) toppström. ... men det kan naturligtvis också vara att jag, som du skriver, har installerat en "nyare laser" ... Åh och förresten: Jag har min uppdaterings DVD om Hirsch AG.

  Det Grüessli från söder ...

 • @ Tom: Försök skillnaden mellan DVD-R och DVD + R synonymt ... Jag tar nu ett medium av den andra sorten och den bästa nea goda kvalitet och långsam bränning.

 • Testas! Tack

 • Tom, kopiera DVD: n i en PC / MAC. Om möjligt bränna med den långsamaste möjliga hastigheten, test sedan igen causes orsakar ibland mirakel ...

 • Ja, det med "föråldrade kartor" är väldigt irriterande.
  Det är inte bara sant för Saab, men också för många andra. Men med Saab är det mycket tydligt. Synd att behovet för efterträdarna (Orio / NEVS) förmodligen inte ser.

  För mitt system (SAAB / Kenwood / Touchsceen) köpte jag den officiella och "senaste" DVD-skivan för min 2002-serie på ett mycket dyrt sätt av en återförsäljare. Men även då köpte jag faktiskt några "äldre" kartor (som jag var medveten om). 🙁

  Eftersom jag skulle vilja behålla bilens "ursprungliga" utseende och det kompletta ljudsystemet (både programvara och hårdvara), hjälper jag för närvarande med en iPhone / Navigon / Gooseneck-lösning. Det fungerar faktiskt ganska bra (särskilt eftersom jag har fler funktioner och trafikinformation på min iPhone med iPhone än med det gamla SAAB / Kenwood-systemet). Och det är inte heller dyrt för mig, eftersom jag har telefonen ändå och navigationsapplikationen var en engångsproblem.

  Så här ser det ut för mig:
  http://www.tourwrist.com/panos/65191
  http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=b3e3b8-1395662794.jpg

 • Min version är gammal, men jag kom alltid fram

 • Tänk också på att ett komplett utbyte är den enklaste och mest förnuftiga lösningen. Men det är förmodligen det bittera pillret du måste svälja som Saab-förare.

 • Tack för testet! Var redan nära ordern och har nu sparat 45 €

 • Absolut oförståelig att Orio inte är engagerad i detta område och lämnar oss en Gebastel. Man kan bara betona att kundtjänst är en av förutsättningarna om du vill vara del av nästa fordonsköp.

  Jag försökte också för min 9-5 Aero från 2007 att hitta en kartuppdatering och använde en nyare CD från Range Rover Sport ur behov. Det gick bra ett tag, då var läsaren bruten. Eftersom ingen officiell källa till SAAB-stöd kom, ersatte jag Navi nu med en nuvarande Alpine-enhet.

  Skam på ett 6-årigt fordon.

 • Anpassa öppna kartor själv.

 • För mig är denna "lösning" 45, - € för dyr. Bättre gamla kort än kort som kan fungera, eller kanske inte.

  Jag ser fram emot fler alternativ.

Kommentarer är stängda.