Navigationsuppdatering för Saab 9-3 (Del 1)

Den senaste mjukvaran för den officiella Saab 9-3 kommer från året 2010. Även från denna serie kom endast några exemplar i omlopp, så att massan av 9-3-drivrutiner med ännu äldre versioner pågår.

Navigationsuppdatering för SAAB 9-3 © 2014 saabblog.net
Navigationsuppdatering för SAAB 9-3 © 2014 saabblog.net

Ämnet är ett hett ämne för några Saab-ryttare, och den dåliga nyheten är att det inte kommer någon replik från Sverige. Detta är bestämt och inte förhandlingsbart. Ledningen för Orio AB har tagit detta beslut och kommunicerats av skäl som är oförståeliga för oss. En tydlig irritation och oförståelig, för att företaget från Nyköping skulle ha varit en säker affär.

För att förhindra missförstånd: bristen på leveranser beror inte på bristen på engagemang från den tyska filialen. Ämnet var aktuellt varje gång jag åkte dit och representerades eftertryckligt för Nyköping. Kanske, även det är möjligt, men uppdateringen misslyckas inte på grund av Nyköping, utan är ett licensproblem där Detroit har något att säga. Det finns dock problem som ska lösas.

Navigationsuppdatering för 45,00 €?

Det finns olika källor för navigeringsprogram på Internet, och vi har testat två av dem som ett självexperiment för läsarna. Mjukvaran från NavEuro, som utlovar kartstatus 2013, gör starten. Själva sidan är lite tveksam, avtrycket saknas. Egentligen säger sinnet "hands off", alla varningslampor borde lysa nu. Men som blogg har vi ett uppdrag och vill testa vad som erbjuds. Så vi investerar €45,00 för vårt test.

Det faktum att en kinesisk adress visas som betalningsmottagare vid inköpstillfället ökar inte vårt förtroende.

Men två dagar senare, Navisoftware, som skickades från Spanien, i vår brevlåda. Borde jag ha fel? Inte bra är frånvaron av propositionen, och annars finns det inga bifogade dokument.

Spänningen ökar, även om känslan är väldigt skeptisk. På samma dag testar jag DVD: n, som lovar en aktuell kartstatus.

Läs fel vid navigering

Testet börjar inte bra. Vid det första försöket känner min enhet inte igen till programvaran, bara utmatar den igen och införs igen leder till att navigationssystemet laddar DVD-skivan. Allt detta är långsamt och ljudläsare som jag inte vet från den ursprungliga DVD-skivan. Resultatet är konstigt. Jag kan inte se en karta, bara ett vitt fält, men kan ange ett navigeringsdestination. Jag programmerar vår Saab Hangar för att träffa vän Achim där och starta Turbo X. På vägen där ser jag gatorna i korsningar i detaljbilden, medan huvudkartan är tom. Men, och det är den enda goda nyheten vid denna tidpunkt, står stativet aktuellt och alla nya byggnadsåtgärder i min miljö är bekanta med systemet.

På Saab-hangaren ändrar programvaran enheten. DVD: n flyttas nu från Turbo X från 2008 till Aero TTiD från 2008. Resultatet är en ny variant. TTiD visar kartan, men inga korsningsområden. Och kartskalan kan inte ändras på någon enhet. Och det finns en annan överraskning. Tillbaka i Turbo X händer ett mirakel. Plötsligt finns alla kartorna där, och även intressepunkterna kan hämtas och visas. Vilket enligt NavEuro inte borde fungera. Kartskalan kan dock fortfarande inte ändras. Lyckligt slut med startproblem?

Tillbaka på A3 sedan desillusionen. DVD:n kommer ut med ett läsfel. En titt på DVD:n senare visar var problemen kommer ifrån. I direkt jämförelse med vad som kommer från fabriken ser vi att programvaran som tillhandahålls av NavEuro levereras på DVD-media, som finns tillgänglig i vilken datorbutik som helst. Dessa är inte media från någon av tillverkarens kopieringsanläggningar. Mitt Saab navigationssystem har problem med dessa "hembrända" DVD-skivor och kraschar så småningom med läsfel.

Problem med "hembrända" media

Detta sker emellertid inte i varje 9 3. För att 2008 och 2009 lasrar med olika kvalitet har installerats under åren. Om du har tur har du en högkvalitativ läsare som läser programvaran utan problem. Vem inte, han var otur, som jag. Alternativt, men du kan installera en ny laser, vilket rekommenderas, för då bör allt självförbränt läsas utan problem.

Ett problem som intresserar oss av ett antal skäl, och vi kommer att skriva om problemet med förorenade eller underlägsna lasrar vid ett senare tillfälle.

Testresultatet

Det är obestridd att NavEuro förser varor med uppdaterade kartor. Jag vill inte ens spekulera i vilka källor materialet kommer från. Också när det gäller licensbakgrunden och vad Navteq skulle säga om det skulle det troligen vara ett problem i sig.

Faktum är att fordon kan orsaka problem som leder till en systemkrasch i navigationssystemet. Det är också ett faktum att den visade kartskalan inte skulle ändras i någon av de testade bilarna. Läsare som använder programvaran rapporterar också samma problem.

Så det finns ingen köprekommendation från vår sida. Vi fortsatte att söka och testa. Nästa programvarutest för vår Saab 9-3-navigering, från en annan källa, kommer på tisdag.

25 tankar om “Navigationsuppdatering för Saab 9-3 (Del 1)"

 • Det fungerar bara inte. Vet inte vad tillverkarna trodde, men de hade antagligen dollar tecken i ögonen. Jag kommer i alla fall inte att köpa en bil med inbyggt navigationssystem, men fortsätter att använda min smartphone. Både enheten och programvaran är alltid aktuella. Och från biltillverkarna kräver jag en bättre integration i fordonets akustiska del.

  Finns det ens en tillverkare som stannar smartphoneens iPod-funktion under trafikmeddelanden på radion?

  • blank

   Har nu installerat Alpine INE-925r. Bilen elektriker har nästan backflung tills han kunde integrera saken i fordonets BUS-system. Papegoja behöver inte längre. Nu fungerar också rattoperationen, telefonen och I-Phone-anslutningen. Trafikmeddelanden stoppar musik från I-Phone. I-Phone är integrerad med en Brodit-adapter i fordonet och ansluten via USB-kabel till enheten.

   • Kan du höra Youtube-videor på stereon? Siri-ingång? Mikrofunktion hos Whatsapp?

 • Det bästa och billigaste är fortfarande TomTom mobil, bara den här kabeln

 • Hej alla,
  Alternativt erbjuder Saab Parts UK ett Kennwood-alternativ.

  http://www.saabparts.com/en-gb/uk/offers/part-offers/kenwood/

  möjligen Det är därför de inte har något mer intresse för uppdateringar.
  Synd, jag är redan långt över utgångsdatumet med min 2006-er-version och med den tvivelfulla England-versionen.

  • blank

   Kenwood kan integreras mycket bra i 9-3. Vi har också något att skriva om under veckan ...

   • Jag är nyfiken. Personligen har jag nu efter den första kartuppdateringen väldigt stora problem med kartan / navigering. Musiken och telefonen fungerar bra, men det kan inte vara som det är.

 • Jag försökte också den tvivelaktiga versionen från England, tyvärr inget resultat - läsfel. Pengarna överfördes påstås tillbaka till PayPal, så jag tittar på mitt nästa kreditkortsutdrag. Det andra försöket var via Hirsch AG St. Gallen. Läsfel igen, även om den återstående original-DVD: n från 2009 fortfarande känns igen utan problem, har DVD nr 2 redan passerat.
  Jag tänker på en Alpine ICS X8-enhet, som är lätt att installera, hårddisk med offline Nokia-navigering. Men ingen aning om vilken kvalitet trafikstockningen har. Och det är dyrt också.

 • blank

  Hej alla, du talar om NAVIS med stor skärm ?? Men hur är det med andra Saab-förare / inuti som fortfarande har den lilla Navis? Finns det något att rapportera om uppdateringar, eller du kan höra hur jag hörde cd-skivan från Mazda 6 Bj.2005. Kan någon säga något där

 • blank

  Återförsäljaren av mitt förtroende ville ha 200 € för en uppdatering. Utan mig!
  Jag kommer från en tidpunkt då jag kom fram till destinationen utan ett navigationssystem. Och så gör jag det igen om det behövs.
  Jag klarar mig lätt utan Toms “experiment”!!! Ändå en trevlig att läsa rapport, även om resultatet är platt.

 • blank

  Hoi Tom.
  ... ja, allt fungerar verkligen för mig som det gör på originalet. Skalan kan också ändras utan problem .... typ av konstigt att det inte fungerar samma överallt!

  • blank

   Ja, inte förståeligt ... 🙁

 • blank

  Hej där.
  Jag är lite förvånad över att DVD:n inte fungerar för dig Tom. Jag har använt min i min Turbo X sedan december 2013 och kan (åtminstone fram till idag) bara rapportera positiva saker. Uppdateringen fungerade bra för mig redan från början och gatuinformationen verkar också vara aktuell (för Schweiz). ...men visst kan det också vara så att jag, som du skriver, installerat en "nyare laser"... Åh, och förresten: jag fick mina uppdaterings-DVD-skivor från Hirsch AG.

  Es Grüessli från söder ...

  • blank

   DVD:n går inte tillförlitligt i två testade fordon, vilket också kan bero på laserns kvalitet och eventuell smuts. Tydligen gillar min TX inte "hembränd" media av princip. Kan du ändra kartans skala?

 • @ TOM: Prova skillnaden mellan DVD-R och DVD + R ... Då tar du nu ett medium av det andra slaget och bränner det s.besten ne bra kvalitet och långsamt.

 • blank

  Tom, kopiera DVD: n till en PC / MAC. Bränn med långsammast möjliga hastighet, testa sedan igen 🙂 Ibland gör det underverk ...

  • blank

   Testas! Tack

 • Ja, det "förlegade kartmaterialet" är väldigt irriterande.
  Det är inte bara sant för Saab, men också för många andra. Men med Saab är det mycket tydligt. Synd att behovet för efterträdarna (Orio / NEVS) förmodligen inte ser.

  För några år sedan köpte jag den officiella och "senaste" DVD:n till min 2002 kombi till mitt system (SAAB/Kenwood/Touchscreen) till ett mycket högt pris från en återförsäljare. Men redan då köpte jag faktiskt lite "äldre" kartmaterial (som jag var medveten om). 🙁

  Men eftersom jag generellt vill behålla bilens "original" utseende och hela ljudanläggningen (både mjukvara och hårdvara) så hjälper jag mig just nu med en iPhone/Navigon/svanhalslösning. Det fungerar faktiskt ganska bra (speciellt eftersom jag har fler funktioner och trafikinformation på kartan med iPhone än med det gamla SAAB/Kenwood-systemet). Och det är inte särskilt dyrt för mig heller, eftersom jag redan har telefonen och navigationsappen var en engångskostnad.

  Så här ser det ut för mig:
  http://www.tourwrist.com/panos/65191
  http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=b3e3b8-1395662794.jpg

 • Min version är gammal, men jag kom alltid fram

 • Tycker också att ett komplett utbyte är den enklaste och vettigaste lösningen. Men det är nog det bittra pillret man måste svälja som Saab-förare.

 • blank

  Tack för testet! Var redan nära ordern och har nu sparat 45 €

 • blank

  Absolut oförståelig att Orio inte är engagerad i detta område och lämnar oss en Gebastel. Man kan bara betona att kundtjänst är en av förutsättningarna om du vill vara del av nästa fordonsköp.

  Jag försökte också för min 9-5 Aero från 2007 att hitta en kartuppdatering och använde en nyare CD från Range Rover Sport ur behov. Det gick bra ett tag, då var läsaren bruten. Eftersom ingen officiell källa till SAAB-stöd kom, ersatte jag Navi nu med en nuvarande Alpine-enhet.

  Skam på ett 6-årigt fordon.

  • Hur rätt du är. Det finns ett annat svenskt märke

 • blank

  Anpassa öppna kartor själv.

 • blank

  För mig är denna "lösning" 45 € för dyr. Bättre gamla kartor än kartor som kanske fungerar eller inte.

  Jag ser fram emot fler alternativ.

Kommentarer är stängda.