Köpråd Saab 9-5 NG. Del 1

Under de närmaste veckorna kommer det att bli tre år sedan den senaste generationen av Saab 9-5 nya generationens sedans lämnade Sverige. Med de utgående leasingkontrakten har Saab-fans och vänner med individuell rörlighet möjlighet att säkra första hand en stor Saab-sedan. Eftersom en efterträdare inte kommer att finnas på medellång sikt.

SAAB 9-5 NG Aero Sedan
SAAB 9-5 NG Aero Sedan

I samarbete med Saab-partnerna i Bamberg och Kiel Vi har skapat ett omfattande köpråd. Vid starten lanserades den nya Saab som det finaste alternativet i övre medelklassen, som ändrats lite. 9-5 har fortfarande sin egen känsla och egenskaper, som endast är tillgängliga med detta fordon.

Även fyra år efter debuten kan det hända 4-9 föraren att förbipasserande drar ut sina kameror när de ser den stora sedanen från Trollhättan. Saab är så sällsynt! För människor som inte vet vad de ska göra med varumärket - och vi pratar om de allra flesta - är LED-ljusstången på baksidan och de isblå främre strålkastarna fortfarande iögonfallande. Med 5-9 har många funktioner i Aero X-studien gjort det till serietillverkning. Passagerare som tar plats i stora Sverige för första gången är mycket nöjda med linjehastighetsmätaren som citerar flygplansarv.

Med den nya 9-5 generationen hade Saab-designers äntligen visat mod igen och för länge sedan och gick sina egna vägar. DNA som tros vara förlorat har blivit nytt liv i svensk design.

Ett litet mirakel ... att den här bilen till och med existerar.

Det är faktiskt ett mirakel att 9-5 NG sedan alls kom på marknaden. Först borde den ha byggts av Opel i Rüsselsheim. Företagsrådet där, i oenighet med sina kollegor i Sverige, kämpade för det. Och faktiskt pressades de första 6.000 kropparna i Hessen och transporterades till Sverige 2010 för montering i Saabs fabrik, som nu ägs av Spyker.

Sedanerna för modellåret 2010 är därför alla utan ett taklucka och av hessisk - svenskt ursprung, eftersom Opel bara hade producerat den här en variant. Först från modellåret 2011, som B känner igen som den åttonde positionen från höger i VIN, blev 9-5 en 100% svensk, och kroppen kom från pressbutiken i Trollhättan.

9-5 kom snabbt på marknaden, orsakad av de tragiska händelserna kring det lilla varumärket, och gick igenom mognadsprocessen under de första produktionsmånaderna. 2011-modellerna visar en förvånande grad av mognad och är därför alltid att föredra framför en 2010-modell.

SAAB 9-5 NG-sedan
SAAB 9-5 NG-sedan

Kropp - oändligt utrymme

Med 9-5 var Saab tillbaka 2010 där den började 1984 med 9000 och var också 1997 med 9-5: med en konkurrenskraftig produkt i den övre medelklassen. Detta hade förändrats mycket de senaste åren. Företag som Alfa Romeo, Lancia, Citroen, Peugeot och Fiat har dragit sig ur detta segment. Erbjudandet för individualister har blivit hanterbart.

Marknaden domineras av premium-trioen från Tyskland. En monokultur, vilket gör det på något sätt tråkigt att gissa. Med en längd på mer än 5-meter passar 9-5 exakt i Audi A6, BMW 5er och Mercedes E-Class. Bakre ingången är inte optimal för längre personer på grund av den neddragna, nästan coupéliknande taklinjen. Likväl har Saab gjort tricket, att även stora människor på baksidan har tillräckligt med takhöjd, och inredningen kompenserar för den svåra uppgiften med feodalutrymme.

En av styrkorna med sedanen från Trollhättan är att resa bekvämt; interiörljudet är lågt. Rymdkänslan är utmärkt, eftersom Saab - i motsats till trenden - har litat på relativt branta sidorutor. Klarhet är inte en styrka för 9-5, men konkurrenterna är inte bättre. Ändå passar 5-metersbelastningen också genom det smalaste parkeringshuset, jag testade det ofrivilligt själv med ett förproduktionsfordon i Berlin och överlevde utan att klia på färgen.

Nyttiga är parkeringssensorerna på bågen och baken, som kan användas i sådana situationer som ett hjälpinstrument för centimeter-korrekt navigering. För 9-5 är de obligatoriska, så du bör vara uppmärksam när du köper. Det finns också varianter som endast har parkeringssensorn på baksidan, vilket inte är bra.

Centreringskonsol i 2012er-design
Centreringskonsol i 2012er-design

Funktioner: Linjär - puristisk skandinavisk.

Medan a Linjär i Tyskland betyder vanligtvis grundläggande utrustning och säljs sällan, denna variant var populär i andra europeiska länder. Där, från en skattesynpunkt, räknas grundpriset, och fordonen var ofta välutrustade.

I Sverige har de flesta linjer xenon- och dimljus, parkeringshjälp och farthållare, medan i Tyskland finns fordon med halogenljus. Vem är då annars nakna. Halogenvarianter saknar också LED-signaturerna, fordonen är också visuellt mindre attraktiva. Tygstolarna i Linear förtjänar ingen rekommendation och har inget att göra med vad vi förväntar oss av Saab.

Ändå har även en linjär sin egen specifika överklagande. Eftersom linjär betyder Saab Design i sitt mest puristiska utförande och är därför förmodligen den skandinaviska designlinjen.

Funktioner: Vektor - det gyllene medelvärdet.

De flesta fordon på marknaden är desamma vektor Utrustning och är sedan utrustade med partiella lädersäten. Sittplatsen är acceptabel, men det rekommenderas att leta efter en modell med komfort eller sportstolar. Ofta saknas navigationssystemet i dessa modeller, men det behöver inte vara ett uteslutningskriterium. Eftersom rätt verkstad utrustar med hanterbar insats från monokromskärmen på det stora navigationssystemet.

Det är alltid tillrådligt att titta närmare på det fordon du väljer. Eftersom nästan varje liten sak måste betalas separat på Saab var tilläggslistan lång. Det finns också fordon som inte har saker som tas för givet, som sätesuppvärmning.

Funktioner: Aero - mer är inte möjligt.

den aero Variant är den bästa versionen hos Saab, och fordonet känns igen av den dynamiskt formade frontmasken och de synliga utloppsrören på baksidan. Medan beteckningen Aero stod alltid för den starkaste motorns variant i tidigare modellserier, ses den mer som utrustningsnivå i den senaste 9-5-generationen. Eros är vanligtvis mycket välutrustade och har sportfjädring i serie. 6-Zylinder-varianterna har HiperStrut-suspensionen och har alltid fyrhjulsdrift och 6-växel automatisk.

Medan endast 6-cylindrarna på den tyska marknaden hade HiperStrut-chassit, i andra europeiska länder skulle suspensionen också kunna kombineras med 4-cylindermotorer.

Med få undantag har Eros alltid de särskilt rekommenderade sportstolarna och färgskärmen i hastighetsmätaren som standard. Inte varje flyg är alltid "fullt utrustad", även om fordonen ofta annonseras i annonser. Eftersom även här fanns funktioner som navigering och Bluetooth på tilläggslistan. Saab var små på 9-5 med alla trevliga bekvämligheter.

Varje variant har sin charm, och det beror helt och hållet på personlig smak, om man bestämmer sig för en linjär, vektor eller aero.

Saab 9 5 NG Bio Power
Saab 9 5 NG Bio Power

Motorer: diesel, etanol eller bensin. 4- eller 6-cylindrar.

1.6T Turbo4:

Den minsta maskinen och relativt sällan representerad. Fortfarande en bra motor med mycket god jämnhet. Det är alltid svårt att föreställa sig att den här lilla motorn verkligen kan sätta igång den stora 9-5 NG. Men han kan! Han är inte ett kraftverk, och Saab blir inte en idrottsman.

Men för lugnare natur är han tillräcklig, Saab blir en glider. Belöningen är måttlig konsumtion i mixen. Med en liten prestationsbehandling, inte av Hirsch Performance, kör bilen väldigt bra. Motorn anses vara ganska okänslig och rekommenderas därför. 1.6 T är endast tillgänglig med manuell växellåda.

2.0T Turbo4 / 2.0T BioPower

Denna motor är enligt vår uppfattning köprekommendationen för 9-5 NG och representerar Saab-filosofin för den laddade 4-cylindern. Både som en BioPower och som en vanlig Turbo4 gör maskinen jätte kul och ger måttlig konsumtion. Den löpande kulturen är stor, motorn låter som Saab, om du lyssnar noggrant. Inte konstigt, han utvecklades också i Trollhättan.

Med E85 är 9-5 mer ekonomisk i BioPower-versionen än i föregående version. Ändå bör man förvänta sig 20% mer konsumtion, vilket lönar sig till nuvarande priser.

Den absoluta Funfaktor utvecklas, om man ger maskinen en hjort prestationsökning. Därefter utvecklas den ordspråkliga "Wolf i fårkläder". I kombination med Hirsch-avgassystemet kan denna kombination även göra Turbo X-tävlingen när det gäller ljud. Motorn är ganska underhållsfri och har ännu inte uppmärksammats. Att köra riktigt bra med både automatisk och manuell växellåda. Automatisk är rekommendationen.

2.8 T V6 XWD

V6 är en fin avrundning till toppen. Motorn går bra och kraftleveransen är fantastisk. Den 6-cylindriga är dock betydligt mer törstig än den fyrcylindriga i raden, och ägaren kan förvänta sig en genomsnittlig förbrukning på 12,5 liter. V6 finns endast som fyrhjulsdrift XWD och är alltid kopplad till 6-växlad automatisk växellåda.

Med den 6-cylindriga kan du njuta av fördelarna med HiperStrut-chassit. Detta chassi gör en tydlig skillnad mot det normala chassit, men är reserverat för 2.8T i tyska modellvarianter.

Med 6-cylindern finns det det fula ordet av kedjestöjning. Detta kräver då en motorrevision, som kan kosta några 1.000-euro. Eller en ny motor, eftersom drivenheterna för närvarande är billiga. De flesta skador uppstår i fordon som har drivits mycket sportiga och har hjortförpackning med 330 PS. Det är därför viktigt att köpa Saab från återförsäljare av förtroende, som kan uppskatta fordonets historia och tillståndet.

2.0TID

Den långdistansvarianten. 9-5 NG-motorn med de bästa förbrukningarna och intervall. Fordonet för smarta datorer som inte vill ge upp den stora sedanens komfort. Med TID är det faktiskt möjligt att medelstora den stora Saab 9-5 med mindre än 6 liter, vilket gör det enkelt att komma över 1.000KM med en tank med bränsle. Motorn går bra, men kan ha lite mer kraft. Här rekommenderas hjortans prestanda, och lämnar sedan TID, bäst i kombination med 6-hastigheten automatiskt, inga fler önskningar öppnas.

2.0TTiD

TTiD i 9-5 är betydligt kraftfullare än TiD. Men TTiD behöver också en god liter diesel mer än den vanliga TiD, och så är 1.000KM möjlig med tankfyllning, men inte så lekfull att uppnå som med TID. Tyvärr är TTID endast tillgänglig med manuell växellåda. Därför en tydlig rekommendation för TID, plus automatisk, plus Hirsch prestandakit.

Automatisk eller manuell?

Det är egentligen ingen fråga om det, och personlig smak borde avgöra. Eftersom 6-växlad automat är så perfekt anpassad till 9-5 och dess karaktär att du kan spara tanken. Egentligen! Manuell växellåda är endast ett alternativ för dem som vägrar att vara helt automatiska, förutom att den minskar förbrukningen är det inget som talar för det.

Den andra delen handlar bland annat om följande ämnen:

- Drive Sense - Reservdelsförsörjning - tillbehör - Köp utomlands - beväpning - Årsmodell 2012 - underhåll.

12 tankar om “Köpråd Saab 9-5 NG. Del 1"

 • Återigen en bra rapport Tom.
  Tack.
  Artikeln har kraftigt ökat aptiten för en 9-5 II

 • om du letar efter en mer smidig bil, välj sedan 4-cylindrig. i februari 2011 kunde jag testa alla 9-5 xwd-modeller i tyrolen på smala, slingrande vägar. 6-cylindriga har en mycket tyngre framkant och gillar att glida över axeln i kurvor. 4-cyl kompenserar för den svagare motoriseringen med mycket mer livlighet - fantastiskt hur 5-meter jätten kunde flyttas som en gokart.
  den saknade bakluckan hindrade mig från att köpa den och hamnade på 9-3x kombi ... och har inte ångrat det på en dag 😉

 • Klassrapport!
  Alla 9-5 borde förmodligen hitta nya SAAB-personer / SAABiner !!! Även den bakre entrén beskrivs perfekt ... så ett leende kommer ut! Respekt!

 • Ja, en bra bil

 • Jag ger mig inte !! ... men i Leipzig i SZ finns det 2 till salu!
  Tyvärr finns inte 9ks stora baklucka, bagagerummet är väldigt mycket djupt! Baksidan är inget problem. Eftersom automatisk och fyrhjuling i diesel har styrts mot varandra var det v6aero. Företrädesvis får han göra långa motorvägsturer och 9-7x motorvägen och byggarbetsplatserna.
  Det finns några irriterande men troligen på stramningen under Fahrzegplanung låg. Sätesuppvärmningen på förarsidan är lycklig att bryta, något som slår något som vi ännu inte har lokaliserat och rostskydd av icke synliga delar borde vara i ögat.
  Clarion-radion är riktigt bra, vilket fungerar bra med telefonen och andra externa enheter och lagring!

  Tydlig tips: KÖP !!

 • På dig har en försäljnings talent gått vilse. Varför skriver du inte för en eller annan biltidning? Eftersom du också kunde köpa igen. 9-5 NG är helt enkelt en drömbil. Men tyvärr också mycket dyrt. Ändå föredrar jag V6. Hopp i maj är en eller annan 9-5 NG här. Skulle vara trevligt att se en igen.

 • Bra rapport, väntar på rapporten "Att köpa utomlands" ....

 • Målet uppnått! ... En riktig räv som också kan föras till folket i början av den soliga våren.

 • Med motorns bedömning 2.0 T med Hirsch prestanda uppgradering, avgas och automatisk som den mest framgångsrika, kan jag bara hålla med. Endast den höga konsumtionen, med mig på ungefär 11,9 liter främst stadstrafik är feg på motor / växellåda kombinationen.
  Ser fram emot den andra delen. Bra rapport. Tack

 • Klass! Det är just artikelns syfte

 • Hej Tom, det är en rekommendation som gör att du vill ha mer.
  Så det är svårt att inte titta på ...… om en 9-5 NG erbjuds någonstans. Men jag är också helt nöjd med min 9-5 Combi Aero - även från Muckelbauer;
  ... det stickar lite ...

 • Man Tom, det gör verkligen din aptit för mer ... men jag är så nöjd med Muckelauerns 9-3 stationvagn. Jag körde nyligen 1300 km på en fredag ​​(Westfalen, Franken, Övre Pfalz, Övre Bayern och tillbaka) och var inte trasig hemma sent på kvällen ... i SAAB kan du resa säkert och avslappnad

Kommentarer är stängda.