Köpråd Saab 9-5 NG. Del 1

Under de närmaste veckorna kommer det att bli tre år sedan den senaste generationen av Saab 9-5 nya generationens sedans lämnade Sverige. Med de utgående leasingkontrakten har Saab-fans och vänner med individuell rörlighet möjlighet att säkra första hand en stor Saab-sedan. Eftersom en efterträdare inte kommer att finnas på medellång sikt.

SAAB 9-5 NG Aero Sedan
SAAB 9-5 NG Aero Sedan

I samarbete med Saab-partnerna i Bamberg och Kiel Vi har skapat ett omfattande köpråd. Vid starten lanserades den nya Saab som det finaste alternativet i övre medelklassen, som ändrats lite. 9-5 har fortfarande sin egen känsla och egenskaper, som endast är tillgängliga med detta fordon.

Ännu 4 år efter debuten kan 9-5-föraren se passers by-piska ut sin kamera när de siktar genom den stora Trollhättan-sedan. Så sällsynt är Saab! För människor som inte kan börja med varumärket - och vi talar om den stora majoriteten - är LED-ljusstrålen bak och de isblåa strålkastarna fortfarande en blickfångare. Med 9-5 har många funktioner i Aero X-studien gjort det till serien. Passagerare som tar sitt säte i Stora Sverige för första gången är entusiastiska över Zeilentacho, som citerar flygplanets arv.

Saabs designers med den nya 9-5-generationen äntligen och länge i efterhand visade mod och gick på egen väg. Förlorade trodde DNA återupplivades, svensk design recited.

Lite undra ... att den här bilen finns.

Egentligen är det konstigt att 9-5 NG-sedan någonsin kom på marknaden. Först borde hon ha byggt på Opel i Rüsselsheim. Arbetsrådet där hade varit starkt, oklart med sina kollegor i Sverige. I själva verket pressades de första 6.000-kropparna i Hesse och 2010 transporterades till Sverige för montering i den nuvarande delen av Spyker Saab-fabriken.

Limousinerna i modellår 2010 är därför alla utan soltak och hessianskt svenskt ursprung, eftersom Opel endast producerat den här varianten. Endast från årsmodell 2011, erkänd av B och åttonde siffrorna från högerkanten VIN var från 9-5 100% svavelsyra en svensk, och kroppen var från pressverk i Trollhättan.

9-5, som drivs av de tragiska händelserna kring det lilla varumärket, skyndade sig på marknaden och har gått igenom sin mognad under de första månaderna av produktionen. 2011-modeller har en förvånande nivå av mognad och är därför alltid att föredra för en 2010er.

SAAB 9-5 NG-sedan
SAAB 9-5 NG-sedan

Kropp - plats utan ända

Med 9-5 2010 Saab hade kommit tillbaka där de hade börjat med 1984 9000 och 1997 stod med 9-5: med en konkurrenskraftig produkt i den övre medelklassen. Detta hade förändrats kraftigt de senaste åren. Företag som Alfa Romeo, Lancia, Citroen, Peugeot och Fiat har dragit sig tillbaka från detta segment. Erbjudandet för individualister har blivit hanterbara.

Marknaden domineras av premium-trioen från Tyskland. En monokultur, vilket gör det på något sätt tråkigt att gissa. Med en längd på mer än 5-meter passar 9-5 exakt i Audi A6, BMW 5er och Mercedes E-Class. Bakre ingången är inte optimal för längre personer på grund av den neddragna, nästan coupéliknande taklinjen. Likväl har Saab gjort tricket, att även stora människor på baksidan har tillräckligt med takhöjd, och inredningen kompenserar för den svåra uppgiften med feodalutrymme.

Bekväm resa är en av styrkorna på Trollhättans sedan, och det inre ljudet är lågt. Rumsavkänningen är enastående, för Saab - i motsats till trenden - har satt på relativt branta sidofönster. Tydlighet är inte en styrka för 9-5, men konkurrenterna är inte bättre. Ändå passar 5-meterbelastningen också genom det trångaste parkeringshuset, jag har provat det själv med ett förproduktionsfordon i Berlin ofrivilligt och utan rep på färgen.

Nyttiga är parkeringssensorerna på bågen och baken, som kan användas i sådana situationer som ett hjälpinstrument för centimeter-korrekt navigering. För 9-5 är de obligatoriska, så du bör vara uppmärksam när du köper. Det finns också varianter som endast har parkeringssensorn på baksidan, vilket inte är bra.

Centreringskonsol i 2012er-design
Centreringskonsol i 2012er-design

Utrustning: Linjär - puristisk skandinavisk.

Medan a Linjär i Tyskland betyder vanligtvis grundläggande utrustning och säljs sällan, denna variant var populär i andra europeiska länder. Där, från en skattesynpunkt, räknas grundpriset, och fordonen var ofta välutrustade.

I Sverige har de flesta linjer xenon- och dimljus, parkeringshjälp och farthållare, medan i Tyskland finns fordon med halogenljus. Vem är då annars nakna. Halogenvarianter saknar också LED-signaturerna, fordonen är också visuellt mindre attraktiva. Tygstolarna i Linear förtjänar ingen rekommendation och har inget att göra med vad vi förväntar oss av Saab.

Ändå har även en linjär sin egen specifika överklagande. Eftersom linjär betyder Saab Design i sitt mest puristiska utförande och är därför förmodligen den skandinaviska designlinjen.

Utrustning: Vektor - den gyllene medelvärdet.

De flesta fordon på marknaden är desamma vektor Utrustning och är sedan utrustade med partiella lädersäten. Sittplatsen är acceptabel, men det rekommenderas att leta efter en modell med komfort eller sportstolar. Ofta saknas navigationssystemet i dessa modeller, men det behöver inte vara ett uteslutningskriterium. Eftersom rätt verkstad utrustar med hanterbar insats från monokromskärmen på det stora navigationssystemet.

Det är alltid lämpligt att ta en närmare titt på fordonet efter eget val. Eftersom nästan alla små saker kunden var tvungen att betala separat vid Saab var listan över alternativ långa. Det finns också fordon som inte har uppenbara saker, till exempel en sätesvärmare.

Utrustning: Aero - mer är inte möjligt.

den aero Variant är den bästa versionen hos Saab, och fordonet känns igen av den dynamiskt formade frontmasken och de synliga utloppsrören på baksidan. Medan beteckningen Aero stod alltid för den starkaste motorns variant i tidigare modellserier, ses den mer som utrustningsnivå i den senaste 9-5-generationen. Eros är vanligtvis mycket välutrustade och har sportfjädring i serie. 6-Zylinder-varianterna har HiperStrut-suspensionen och har alltid fyrhjulsdrift och 6-växel automatisk.

Medan endast 6-cylindrarna på den tyska marknaden hade HiperStrut-chassit, i andra europeiska länder skulle suspensionen också kunna kombineras med 4-cylindermotorer.

Med några få undantag har eros alltid de rekommenderade sportsätena och i serie färgdisplayen i hastighetsmätaren. Inte alla Aero används alltid "helt", även om fordonen annonseras ofta i reklam. För att det här finns funktioner som navigation och Bluetooth var på tilläggsförteckningen. Saab var liten om 9-5 med alla de trevliga bekvämligheterna.

Varje variant har sin charm, och det beror helt och hållet på personlig smak, om man bestämmer sig för en linjär, vektor eller aero.

Saab 9 5 NG Bio Power
Saab 9 5 NG Bio Power

Motorer: diesel, etanol eller bensin. 4- eller 6-cylindrar.

1.6T Turbo4:

Den minsta maskinen och relativt sällan representerade. Ändå en bra motor med en mycket bra löpande kultur. Det är alltid svårt att föreställa sig att den här lilla motorn verkligen kan få den stora 9-5 NG att flytta. Men han kan! Han är inte ett kraftverk, och Saab blir inte en idrottsman.

Men för lugnare natur är han tillräcklig, Saab blir en glider. Belöningen är måttlig konsumtion i mixen. Med en liten prestationsbehandling, inte av Hirsch Performance, kör bilen väldigt bra. Motorn anses vara ganska okänslig och rekommenderas därför. 1.6 T är endast tillgänglig med manuell växellåda.

2.0T Turbo4 / 2.0T BioPower

Denna motor är enligt vår uppfattning köprekommendationen för 9-5 NG och representerar Saab-filosofin för den laddade 4-cylindern. Både som en BioPower och som en vanlig Turbo4 gör maskinen jätte kul och ger måttlig konsumtion. Den löpande kulturen är stor, motorn låter som Saab, om du lyssnar noggrant. Inte konstigt, han utvecklades också i Trollhättan.

Med E85 är 9-5 mer ekonomisk i BioPower-versionen än i föregående version. Ändå bör man förvänta sig 20% mer konsumtion, vilket lönar sig till nuvarande priser.

Den absoluta Funfaktor utvecklas, om man ger maskinen en hjort prestationsökning. Därefter utvecklas den ordspråkliga "Wolf i fårkläder". I kombination med Hirsch-avgassystemet kan denna kombination även göra Turbo X-tävlingen när det gäller ljud. Motorn är ganska underhållsfri och har ännu inte uppmärksammats. Att köra riktigt bra med både automatisk och manuell växellåda. Automatisk är rekommendationen.

2.8 T V6 XWD

V6 är en fin avrundning. Motorn är stor och kraftleveransen är stor. 6-cylindern är emellertid signifikant törstigare än inlinjens fyrcylindrare, och ägaren måste förvänta sig en genomsnittlig förbrukning av 12,5 liter. V6 är endast tillgänglig som XWD-fyrhjulsdrift och kopplas alltid till 6-växellådans automatiska växellåda.

Med 6-cylindern kan du njuta av fördelarna med HiperStrut-undervagnen. Detta chassi gör en klar skillnad mot det vanliga chassit, men i tyska modellvarianter reserveras 2.8T.

Med 6-cylindern finns det det fula ordet av kedjestöjning. Detta kräver då en motorrevision, som kan kosta några 1.000-euro. Eller en ny motor, eftersom drivenheterna för närvarande är billiga. De flesta skador uppstår i fordon som har drivits mycket sportiga och har hjortförpackning med 330 PS. Det är därför viktigt att köpa Saab från återförsäljare av förtroende, som kan uppskatta fordonets historia och tillståndet.

2.0TID

Den långdistansvarianten. 9-5 NG-motorn med de bästa förbrukningarna och intervall. Fordonet för smarta datorer som inte vill ge upp den stora sedanens komfort. Med TID är det faktiskt möjligt att medelstora den stora Saab 9-5 med mindre än 6 liter, vilket gör det enkelt att komma över 1.000KM med en tank med bränsle. Motorn går bra, men kan ha lite mer kraft. Här rekommenderas hjortans prestanda, och lämnar sedan TID, bäst i kombination med 6-hastigheten automatiskt, inga fler önskningar öppnas.

2.0TTiD

TTiD i 9-5 är betydligt kraftfullare än TiD. Men TTiD behöver också en god liter diesel mer än den vanliga TiD, och så är 1.000KM möjlig med tankfyllning, men inte så lekfull att uppnå som med TID. Tyvärr är TTID endast tillgänglig med manuell växellåda. Därför en tydlig rekommendation för TID, plus automatisk, plus Hirsch prestandakit.

Automatisk eller manuell?

Egentligen ingen fråga, och det borde bestämma den personliga smaken. Eftersom 6-växeln automatiskt är så perfekt anpassad till 9-5 och dess karaktär, kan du spara räntan. Faktiskt! Endast för absoluta automatiska deniers är manuell växellåda ett alternativ, eftersom det förutom den låga förbrukningen finns inget som talar för det.

Den andra delen handlar bland annat om följande ämnen:

- Drive Sense - Reservdelsförsörjning - tillbehör - Köp utomlands - beväpning - Modellår 2012 - Underhåll.

12 tankar också "Köpråd Saab 9-5 NG. Del 1"

 • Man Tom, det är det som gör dig väldigt hungrig för mer ... Jag är så nöjd med Muckelbauers 9-3 stationvagn. Jag reste nyligen 1300 km på en fredag ​​(Westfalen, Franken, Övre Pfalz, Övre Bayern och tillbaka) och var sent på kvällen inte bruten hemma ... i SAAB kan du tryggt och avslappnat resa

 • Hej Tom, det är en rekommendation som gör att du vill ha mer.
  Eftersom det är svårt inte samtidigt ...... för att se om det inte finns någon 9-5 NG som erbjuds någonstans. Men jag är också helt nöjd med min 9-5 Combi Aero - också från Muckelbauer;
  ... så lite stickande ...

  • Klass! Det är just artikelns syfte

   • Mål uppnått! ... En riktig räv som även vid den soliga början av våren att ta med folket.

 • Med motorns bedömning 2.0 T med Hirsch prestanda uppgradering, avgas och automatisk som den mest framgångsrika, kan jag bara hålla med. Endast den höga konsumtionen, med mig på ungefär 11,9 liter främst stadstrafik är feg på motor / växellåda kombinationen.
  Ser fram emot den andra delen. Bra rapport. Tack

 • Super rapport, ser fram emot rapporten "köp utomlands" ....

 • På dig har en försäljnings talent gått vilse. Varför skriver du inte för en eller annan biltidning? Eftersom du också kunde köpa igen. 9-5 NG är helt enkelt en drömbil. Men tyvärr också mycket dyrt. Ändå föredrar jag V6. Hopp i maj är en eller annan 9-5 NG här. Skulle vara trevligt att se en igen.

  • Om du letar efter en mer smidig bil, ta sedan 4-cylindern. I februari 2011 kunde jag testa alla 9-5 xwd-modeller i tyrol på smala slingrande vägar. 6-cylindern har en mycket tyngre framkant och tycker om att böja över axeln i kurvor. den svagare motorn gör 4-zyl mycket mer levande - fantastiskt hur 5-meter jätten flyttade som en gokart.
   Den saknade bakluckan slutade slutligen att jag köpte och hamnade i 9-3x-kombi ... och jag har inte ångrat en enda dag

 • Jag ger inte det till mig !! ... men i Leipzig i distriktet 2 är till salu!
  Tyvärr finns inte 9ks stora baklucka, bagagerummet är väldigt mycket djupt! Baksidan är inget problem. Eftersom automatisk och fyrhjuling i diesel har styrts mot varandra var det v6aero. Företrädesvis får han göra långa motorvägsturer och 9-7x motorvägen och byggarbetsplatserna.
  Det finns några irriterande men troligen på stramningen under Fahrzegplanung låg. Sätesuppvärmningen på förarsidan är lycklig att bryta, något som slår något som vi ännu inte har lokaliserat och rostskydd av icke synliga delar borde vara i ögat.
  Rätt klass är Clarion Radio som fungerar bra med telefonen och andra externa enheter och lagring!

  Tydlig tips: KÖP !!

 • Ja, en bra bil

 • Klassrapport!
  Eftersom alla 9-5-han borde hitta nya SAABianer / SAABines! Även den bakre ingången beskrivs perfekt ... .så det finns fortfarande ett leende i förgrunden! Respekt!

 • Återigen en bra rapport Tom.
  Tack.
  Artikeln har kraftigt ökat aptiten för en 9-5 II

Kommentarer är stängda.