Jonas Fröberg på 2014 Saab 9-3 Aero

Min svenska favoritjournalist Jonas Fröberg från Svenska Dagbladet var i Trollhättan och testade 2014 Saab 9-3 Aero förra veckan.

SAAB 9-3 2014 © 2014 saabblog.net
SAAB 9-3 2014 © 2014 saabblog.net

Hans syn på NEVS första fordon ser något ut så här:

Är Saab 9-3 en ny bil?

Nej, det motsvarar ungefär den 2011-modell som vi visste som Griffin. NEVS bytte ut några 100-delar men förbättrade inte så mycket. Eftersom vissa leverantörer inte längre är verksamma och måste bytas ut eller inte längre kunna betraktas som en partner på grund av separation från GM.

Motor och överföring

Dessa är samma komponenter som vi vet från Griffin. Motorn används också i 9-5 NG, Saab har fortfarande några av dessa motorer i lager (Obs! NEVS har köpt dessa komponenter). 6 växellådan och automatisk växellåda är kända delar från GM-hyllan.

Hur går Saab?

Okej. Kroppen verkar ha blivit lite styvare, motorn ger kraften när den hämtas. Men du inser att Saab blir gammal.

När kommer elbilen?

De första fordonen produceras nu, den första 200 går som testflotta till Kina. Serieproduktionen börjar under hösten, och det ska vara möjligt att köpa elbilar i Sverige nästa år.

[sam id = "18" koder = "true"]

Är 9-3 279.000 värd svenska kronan?

Om du gillar Saab, ja. 9-3 är en riktigt trevlig bil. Men 12-åren är palpabla och det finns inga aktiva säkerhetssystem och ingen modern underhållning.

Kan du köpa bilen?

Det finns gratis service för 3 år. Men det kommer bli svårt om Saab inte kan överleva. Men det finns många servicepunkter.

Vad är allt beroende av?

Allt beror på hur mycket pengar NEVS har tillgängligt. Och du behöver mycket pengar för att få vatten under kölan igen. Det kräver uthållighet och myndigheter i Kina som godkänner allt.

Är Fröberg rätt ...

Fröberg är, som vi vet, Saab älskare. Innan han och hans fotograf Magnus Hjalmarson Neideman den 9-3 plockas upp i Stallbacka, båda hade ett möte med Peter Backström Museum i Saab och sedan tillsammans vid lunch. Han är väldigt diplomatisk, men han har rätt. För närvarande bygger NEVS ingenting annat än en 2011 Griffin. att träna följaktligen som en övning för produktion och arbetskraften. Och som ett erbjudande för de svenska fans som vill köpa en ny Saab. NEVS måste gå så långt investerat mycket pengar och det kommer att fortsätta att göra det i det långa loppet.

Den kommande uppdateringen visar hur bra tanken var att starta om med den "gamla" 9-3. Trots allt har två år eller mer gått sedan övertagandet av varumärket. Mycket tid, i vilken man kunde ha tagit en ny modell nästan till seriemognad på Phoenix-plattformen.

[sam id = "14" koder = "true"]

Den riva i Expressen ...

Inte alla i Sverige är lika vänliga som Fröberg. En dag efter sin artikel i Svenska Dagbladet kom en komplett översikt över NEVS-strategin i Expressen. Där undrar man också om en helt ny modell inte skulle ha varit det bättre sättet. Och hur mycket framgång på marknaden kan en elektriskt driven 12 år gammal plattform ha för då. Det finns något i det.

Även Vi Bilägare var inte lika vänlig som förväntat i testet och kan inte berömma 9-3. 9-3 är att markera sin ålder och i direkt jämförelse med en nybörjad kompaktbil, beräknad på en Opel Astra, ser Saab petiten ut, säger tidningen. Inte utan andetag senare noteras att du fortfarande kan komma i kontakt med Saab mycket bra.

Problemet är hemlagad och de kritiska rapporterna var inte oundvikliga. För att faktum är att pressen i Sverige ställs för varje NEVS och ser de jobb som skapats i Trollhättan, och framtidsutsikterna.

Men - även med fläktglas - 2014er 9-3 är mycket, men en sak är inte. Han är verkligen en bra, säker och elegant bil. Men han är verkligen ingen ny bil. Den som sticker klistermärken "Nya 9-3" på deras fordon som NEVS är inte väl tillrådd och missförstår verkligheten. Motsvarande rapporter i pressen som nu i Sverige är resultatet. Det finns otaliga andra sätt att marknadsföra 9-3 i enlighet därmed.

2014er Saab är byggd endast i begränsad utgåva. Vid någon tidpunkt mellan 2.000 och 3.000-modellerna är över, kommer det förmodligen uppdateringen, stationsvagnen och 2015er-vintage. Då kommer 9-3 sannolikt att nå fler marknader. 2014-utgåvan var på väg att värma upp, 2015-vintage är allvarlig. Detta kommer att bli spännande, korten kommer att blandas.

Text & Bild: tom@saabblog.net

4 tankar också "Jonas Fröberg på 2014 Saab 9-3 Aero"

  • Det är naturligtvis risken att börja med ett välbekant fordon. En 9-3 Classic Edition, eller något liknande, skulle förmodligen vara det bättre namnet på MY 14.

    • Ja..9-3 classic edition ... låter rätt så. Men vad ska MY 2015 kallas? Tja ... han kommer inte heller vara "ny" heller. Och dessa konstanta uppgraderingar på gammal grund har inte riktigt fört med någonting tidigare. Låt oss vänta och se ... det blir väldigt spännande när vi äntligen ser ett koncept som skapas på phoeniX-plattformen ... (bestämt endast 2015 ...)

  • För att vara ärlig, om jag får en ny 9 3er, så har det mycket att göra med uppgraderingen. Framför allt vill jag se något nytt i inredningen. Inte att den nuvarande dåliga skulle vara på något sätt. Men om jag köper en ny bil vill jag se förändringar, annars fortsätter jag att njuta av mina! Detta är mindre viktigt för mig från utsidan.

  • Kära presspersoner, snälla gör inte så mycket roligt för den nuvarande 9-3er (varken positiv eller negativ) - det här är förmodligen inte önskat av NEVS heller.

    Det handlar egentligen bara om uppvärmning av organisation och produktion.

    Kort före försäljningen av den senaste "klassiska" men då skulle många utsikter följa den så kallade PHOENIX!

Kommentarer är stängda.