SAAB 9-5 NG hatchback

Förra måndagen gick vi över aldrig-i-serien halvkombi version av den nya Saab 9-5 generationen. Tyvärr var bilderna dåliga och en bakifrån var inte tillgänglig.

SAAB 9-5 hatchback prototyp i april 2010 på A2 © 2014 saab vänner cirkel
SAAB 9-5 hatchback prototyp i april 2010 på A2 © 2014 saab vänner cirkel

Under tiden har fler bilder kommit in i min brevlåda och det finns några nya vyer och insikter. I den förra artikeln misstänkte vi att det inte hade skett mer aktivitet med 9-5 hatchback på kort Spyker-tid, vilket inte är fallet. I april 2010 var prototyp nummer 2, väl kamouflerad i Saab-konvojen, på A2 i Tyskland. Vid den tiden var fotografen inte säker på vad en 9-5-prototyp körde framför sin Saab, men han tryckte på avtryckaren på kameran. Han visste bara vad han hade fotograferat när vår artikel om hatchbacken dök upp.

SAAB 9-5 Schraegheck prototyp med stöd fordon i april 2010 2 på A2014 © saab vänner Erft cirkel
SAAB 9-5 Schraegheck prototyp med stöd fordon i april 2010 2 på A2014 © saab vänner Erft cirkel

Baksidan är väl kamouflerad, och vid första anblicken kanske du misstänker en BMW 5-serie GT under kamouflagen. Men vi vet bättre. Den höga uppsatsen är en skickligt vilseledd handling; i serien skulle den stora Saab ha varit mycket mer elegant. Hur mycket kan du gissa när du tittar på den smala baksidan av prototyp nummer ett på biltransportören.

Om du frågar om registreringen av de två förseriefordonen på "Transport Stryelesen", finns inte luckorna 9-5 längre. De har förmodligen släppts för skrotning under lång tid, och kanske finns de fortfarande i någon skrotgård i Sverige.

SAAB 9-5 hatchback prototyp nummer ett på Transporter © 2014 saabblog.net
SAAB 9-5 hatchback prototyp nummer ett på Transporter © 2014 saabblog.net

Vi skulle ha velat se 9-5 hatchback i våra återförsäljares showroom. Var det en chans?

Frågan om Saab - om berättelsen hade gått bättre i Trollhättan - skulle ha fört hatchbacken till serieproduktion har nu också förtydligats. Tyvärr fanns det ingen chans för massproduktion av hatchbacken. I affärsplanen 2011 för Saab Automobile AB dokumenteras modellplaneringen fram till 2020. En annan variant av den stora Saab var inte planerad. Svenskarna hade inte friheten att införa en ytterligare version på grund av fördragen med Detroit.

Den genererade GM-licensierade 9-5-generationen skulle ha kvar sig i kontraktsmässigt begränsade kvantiteter upp till 2016 / 17 i produktion. Med utgången av 2016 limousine och 2017-stationsvagnen skulle efterföljarna på Phoenix-plattformen ha lanserats samtidigt. Som en sedan och som en stationsvagn, med motorer från Saab-partner BMW under huven.

Först då, med efterträdaren, var en tredje kroppsvariant enligt schema. En fyrdörr 9-5-kupé. Oavsett om det finns en stor baklucka som inte är bekräftad.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Saab Friends Erftkreis (2) saabblog.net (1)

 

 

18 tankar om “SAAB 9-5 NG hatchback"

 • blank

  Det ser verkligen ut som en kombi, bara den bakre rutan ser för brant ut, men ...

  Jag tror emellertid inte att hatchbacksna aldrig existerar ... Registreringsskyltarna säger ingenting, för 95SC-prototyperna har nu andra registreringsskyltar än tidigare, även de som nu är på väg i SE, det är ett faktum (baserat på en viss 95SC bevisbar av mig)

 • blank

  En 9 hatchback skulle ha varit bättre, tror jag.

  • blank

   Jag också!

  • blank

   Jag också!

  • blank

   Det finns flera konkurrenter. Inte riktigt i övre medelklassen. Även om A5 är lika dyr som en 9-5, har den definitivt inte mer utrymme än 9-3. Snarare mindre, eftersom stammen är så låg. Så annorlunda klass. Och Panamera är en över den. GT också. Det skulle ha varit den enda konkurrenten till Superb.

 • blank

  Om du tittar på toppbilden är bakrutan mycket smalare än ramen limmad runt den. Det talar redan för en hatchback.
  Så går han till Saabs unika försäljningsplats tillsammans med sådana misslyckade skrotlådor som Panamera eller A5.

  Jag är off för ett år en 9-5 I Combi och jag kommer med stammen layout bara inte klart. Alltid ryggen och hjärtklaffar av locket, är bakrutan för liten och vindrutetorkarna fortfarande för liten, saken smutsiga utan slut, och det bara återstår en ful bakdel. Dessutom är bagageutrymmet för grunt, så att inte två Curver-lådor går över varandra. Mycket dåligt.

  Tja, 9-5 II skulle ha varit för lång och för bred i alla fall. Låt oss hoppas. att den nya Phoenix kan dra 2000 kg.

  • blank

   @ thylmuc - du märkte allt detta först när du redan hade köpt bilen?

   9-5 är en sportkompis

   • blank

    Några saker var verkligen nya för mig, ja, till exempel planheten eller den lilla torkaren. Trots intensiv sökning kunde jag på hela marknaden inte hitta 9-5 I hatchback, och var tvungen att bita in i kulan. Ännu mer surt, med takräcke (är jag en lastbil eller vad?) Och kyrkogårdfärg. Men jag behöver just nu och till det flexibla utrymmet.

  • blank

   Om du inte vill hålla locket öppet permanent kan du bara ta ut det. Om du gillar ett omslag men inte ett att vika, kan du köpa rullversionen ...

   Och ändå är en del av kritiken naturligtvis sant: golvet är plant och det finns ingen lastfönster, men det är högt och kåpan är låg. Däremellan är utrymmet tätt. Jag blir alltid förvånad när jag ser den enorma bagageutrymmet av andra, kortare kombivagnar ...

   Och ändå gillar jag min SC och skulle inte vilja byta den för en hatchback. Prototypen är en grov ojämnhet och ser ut som en polerad 5 BMW GT.

   • blank

    Eftersom du fångar min svaga punkt. GT tror jag är väldigt läskigt. Men om han såg ut så kan du inte se under omslaget, tror jag.

    För övrigt, jag vill inte köra utan lock, trots allt inte alla ska se smuts i bagageutrymmet (till exempel ryttare). Rollo har samma problem. Med den tidigare drivna 9-3 I täcker omslaget helt enkelt upp och är bra. Jag fortsätter att lugna detta, även om det nu är ganska platt (334000), och 9-5 erbjuder redan mer inredningsutrymme.

 • blank

  Om du bestämmer dig för att tillverka en stor SAAB hatchback-variant, vänligen sök också förslag från Einar Hareide - alla linjer från hans penna är mer homogena än för 9-5 II-varianterna (alldeles för skrymmande - inklusive modellerna som visas här med en kamouflagedräkt) .

 • blank

  När jag tittar på bilderna från 2010 var prototypen inte så långt ifrån mig. Jag borde ha varit mer försiktig ...

 • blank

  Jag är också rädd för att våra önskningar kommer att spela ett knep på oss. Dagens bilder visar förmodligen en kamouflerad camo. Även med bilderna från föregående rapport tror jag inte riktigt på en hatchback. Dessutom var starten på utvecklingstiden fortfarande i GM ansvar, och vad amerikanerna av hatchback hatchbacks håller är välkänd.

 • blank

  Det kan bero på bländande färgjobb, men jag ser ingen stor förlust. Denna kombi-variant kommer inte alls nära till elegansen hos 9-5 sedan ...

 • blank

  intressant! Igår skickade du ett annat mail med ämnet

 • blank

  Ser mer ut som en kombi-prototyp för mig ...

  • blank

   Jag ser det också så ... så lite fungerar för mycket kombi .. hmm

   • blank

    Jag trodde det också. Kamouflaget förfalskar mycket bra. Men: Kombi = bakrutan brantare. Godkännandet eliminerar det senaste tvivel. Det är en prototyp 2 som vi kunde fotografera 2012 på våren med låg camouflage.

Kommentarer är stängda.