NEVS ökar klockfrekvensen

Långsamt men stadigt går saker i Stallbacka. Trots allt går det i rätt riktning, även om det kan gå lite snabbare enligt våra önskemål.

SAAB-produktion vid NEVS
SAAB-produktion vid NEVS

Saab tillverkar 6-fordon per dag sedan idag och börjar dagligen med 2-fordon i december. Detta meddelades av NEVS presschef Mikael Östlund. NEVS har nu anställt 315 produktionspersonal. Ytterligare nya anställningar i större skala planeras inte med kort varsel.

Den intressanta frågan för oss är hur många fordon som kan produceras med några 300-anställda. Det blir svårt att hitta svaret. Saab Automobile AB var mellan 1.100 och 1.200 arbetstagare i produktionsområdet för 85.000 fordon per år - efter 2011er planering. Dock produktionen bemannas som hopplöst överbemannade, och det skulle vara starka nedskärningar i personalen har varit en god affär. Dessutom kommer Saab inledningsvis att erbjuda en enda modell, medan 2011 sprang två serier av banden.

Då finns elbilarna, som ska gå som en "halvfabrikat" i den kinesiska monteringsanläggningen. Situationen är därför inte jämförbar. Dessutom sägs att NEVS har rationaliserat och moderniserat under tiden. Så vad är det möjligt i Trollhättan? Svaret ger oss framtiden och det blir spännande!

Text & Bild: tom@saabblog.net

9 tankar också "NEVS ökar klockfrekvensen"

 • Det är fortfarande positiva nyheter! Håll det upp !!!!

 • Låter bra Från april eller maj då SC till.
  Jag ser fram emot uppdateringen. Endast vem köper då de gamla och vart är faktiskt avstängda just nu? Ingen har levererats än.

  • Tålamod, uppdateringen kommer strax före semestern, så i slutet av juni. Kombinationen och uppdateringen är modellår 2015.

  • I mars kommer klockfrekvensen (helgens arbete blir för dyr) att nå 126 stycken, så i slutet av månaden kommer det att vara lite mindre än 300 färdiga 9-3s. Enligt de äldre bilderna skulle de ha en plats i fabrikslokalerna. Frågan är varför du inte har levererat ännu? En del saknas fortfarande, till exempel en ny infotainment som bara är klar i april.
   Och det finns alltid ett fåtal personer som föredrar vad de vet för de okända.

 • Tja, om kunden föredrar att köpa ansiktslyftan eller den nuvarande modellen, återstår att se! Beror på hur ansiktslyftan kommer att se ut 😉

 • Hej.
  Hej.
  Om Skyper kunde ha skapat bilar med cirka 1100 produktionspersonal 85.000. Då vid NEVS med 300 anställda min. 25500 Saabs från linjen. Om nu ytterligare rationaliseras är utnyttjandet högre och eventuellt fler "färdiga" delar, t ex i Kina, installeras, då ja, då kunde och borde numret fortfarande klart bli högre.

  Hälsningar från soliga Oldenburg
  André

 • Antalet anställda säger mycket lite om produktivitet. Det beror på det vertikala produktionsområdet.

  Här är några nummer från Saabs förflutna. När GM gick med i Saab jobbade omkring 8.500-personer i Trollhättan. Den slutliga monteringskapaciteten var någonstans mellan 60.000 och 70.000 fordon. Tillägget till detta var kroppsbutik och färgbutik, som var på 100.000 till 120.000-enheter.

  I slutet av Saab-tiden var antalet anställda runt 3.500. Den möjliga kapaciteten specificerades med 180.000-enheter.

  Nu kan man anta att GM har rationaliserat kraftigt. Trots att det har rationaliserats har det mesta avgått. Man får inte glömma, Saab hade fram till amerikanernas början, förmodligen en av de högsta vertikala integrationerna i Västeuropa. Emellertid distribuerades detta till växter över hela landet och fann endast delvis inmatning i Trollhättans tal.

  Jag kommer fortfarande ihåg när delar av kroppsaffären gavs till Volvo strax efter GM: s inträde. Om du gick igenom arbetet kunde du berätta från de olika uniformerna. Så du snabbt sänker antalet anställda till 200, utan en mindre involverad i produktionen.

  Var det en matsal, fabriksbrandkår eller bygghantering, allting var fabrikspersonal, men GM hade inte allt.

  Idag har vi hos NEVS omkring 315 produktionspersonal. Denna siffra är ungefär lika med antalet Saab-Arlöv anställda under 80-åren. Där lämnade ett genomsnitt av 21.000-fordon slutmötet varje år. I Arlöv var allt handgjort, men endast slutmontering utan kroppsbyggnad och målning.

  I den tidigare finska Saabfabriken är det idag Valmet Automotive som fortfarande är anställda hos 600. Dessa bygger på en mycket automatiserad fabrik om 35.000 Mercedes A-Class per år.

  Så jag skulle gissa att med nuvarande antal anställda kan NEVS skapa 10.000 genom 12.000-enheter om året. Man får inte glömma att nästan allt kommer från utsidan. Endast i slutmonteringen arbetar fortfarande ett större antal personer, kroppsbutik och färgbutik är mycket automatiserade.

  Med 6-fordon är nu en långsam serieproduktion påbörjad, från nästa månad bör produktionen åtminstone tredubblas om arbetarna införlivas.

  Jag antar att med 1.500-anställda (totalt, inte bara produktion), bör 100.000-enheter vara redo.

  • Också angående Sådan information är oumbärlig för SAAB-bloggen!
   Tack detlef!

Kommentarer är stängda.