saabblog.net testar TRIBORON - det börjar

SAABBLOG-teamet testar TRIBORON. Hmm. Mer kraft genom rena motorer. Sveriges reklamslogan är lovande. Men kan de hålla det löftet? Det var relativt tydligt vem som får prova på bloggens produkter. Med cirka 60 till 70 tkm per år föll valet på min 9-3TTID.

liten SAAB TTID - Triboron möte igår på ST.Pauli
lilla SAAB TTID - TRIBORON-mötet igår på St.Pauli

Så vidare gick det till FSH mobilforumet i Dresden och den normala granskningen gjorde bara en AU. Testet ska så nära som möjligt visa de möjliga skillnaderna och förändringarna.

Och låt oss gå. Först och främst bör bränsletillsatsen - även känd som drivgasförstärkare - undersökas noggrant. Dessutom dokumenterade jag två exemplariska resor inför uppdraget. Med andra ord, den exakta profilen samt de körda kilometerna, bränslet som används och den genomsnittliga förbrukningen noteras. För användning av drivmedelsförstärkaren rekommenderade den tyska filialen i Hamburg följande: ”När du använder bränsletanken för första gången ska den vara så nästan tom som möjligt. Sedan en hel 250 ml flaska TRIBORON på den. Och fyll nu som vanligt. Nu, innan nästa tankning, fyll bara i 50 ml med den praktiska doseringssatsen och tanka sedan som vanligt. "

Så sagt och gjort. En otrevlig blick kom från den trevliga bensinstationsskötaren. TRIBORON - det hade han inte hört talas om än. Intresserad kröp han runt min bil och bad mig hål i magen. "SAAB? Är de inte trasiga? ”Jag förklarade den nuvarande situationen på Stallbacka lugnt och objektivt. Som svar får jag en ganska otrevlig ”Aha. Då håller jag tummarna för dig. "

Under tiden kör TRIBORON-testet i vardagen och efter den första kilometer som drivs kan man spara en räddning på cirka 2 liter per 100 kilometer. Men sedan testoperationen startade i början av oktober registrerades detta sparande fortfarande med sommardäck och därmed utan ytterligare boostervärmare.

Men även i "vinterläge", dvs. Med vinterdäck från Michelin i dimensionen 225/45 på den vackra ALU 79 från SAAB och tillsatsvärme finns det fortfarande en besparing på nästan en liter per 25 kilometer efter cirka 100 tusen kilometer.

Vi var bara igår och igår i Hamburg. Trots full bil- och bagageförbrukning var cirka 450 kilometer mycket snabb körning nästan uteslutande på motorvägen vid 8,5 liter.

I Hamburg var det ett litet SAAB-möte med pojkarna från TIBORON och därefter en mycket exklusiv stadsrundtur och guidad tur längs Elbchaussee till Blankenese och där till Elbe-stranden. Tack igen till Götz och André.

I slutet av vårt besök i Hamburg var det en kort omväg till Halstenbek till Masoud Etehad. Vi har varit i Etehad och hans lag flera gånger tidigare, senast för en Provkörning i Fisker eller för Roterade rapporten på Auto Mobil för VOX. Verkstaden är upptagen, men med en lägre SAAB -andel. Ändå ser "Mister SAAB" ut som en bild på honom sedan med titeln, positiv och säker på framtiden. Alla hoppas och hoppas på en ny bil från Sverige snart. Tiden flyger med mycket SAAB-konversation och vi säger adjö igen och börjar på väg söderut. Tillbaka på samma rutt som dagen innan är förbrukningen 8,3 liter, liknande utresan ...

 

Hur det fortsätter i testet och vilka tillsatser vi har testat kommer du att lära dig i nästa del. Så håll dig stillad !!

mark@saabblog.net