Ingen elbilbom i Peking

Hittills har efterfrågan på elbilar i Tyskland begränsats. En (fortfarande) saknad infrastruktur och en brist på politisk vilja lämna sitt varumärke. Mycket långsamt verkar situationen förändras, men tyngdpunkten ligger på "långsam".

Snart i Kina: SAAB EV © 2014 saabblog.net
Snart i Kina: SAAB EV © 2014 saabblog.net

Det borde vara lite snabbare i Kina. Den politiska viljan är där, infrastrukturutvecklingen drivs framåt med all sin kraft, och företagsnätverket för NEVS-grundaren Kai Johan Jiang är också inblandad. Allt i smör i medelriket?

Tydligen inte! Även om i Peking i slutet av 1.000 kommer fler laddstationer att gå till nätet och bör täckas vid slutet av 2017 hela staden faller en skugga på det påstådda elbilparadiset. Eftersom - omgiven av statlig välfärd och ansträngningarna att bekämpa luftföroreningarna - är det fantastiskt. Bilköparen från huvudstaden nekade sin underskrift när han köpte en elbil.

[Sam id = "8" code = "true"]

Mer än 5 miljoner bilar är på väg i Peking, och de som vill registrera en ny bil måste lämna in en ansökan. Den nödvändiga licensen kan sedan allokeras i ett lotteri. I lördags skickade 1.841.213 ansökningar om ett konventionellt körfordon. Detta rapporterades igår av South China Morning Post. Oddsen för lotterildelningen är 0,8%.

Å andra sidan vill mindre än 0,1% nya bilköpare köra in i framtiden med nollutsläpp. Mindre än en tusen av köparna ser det elektriska konceptet som värdefullt. Endast 1.701-applikationer är tillgängliga, och om trenden fortsätter under de närmaste månaderna, får alla sökande sin licens utan rita. Eftersom 20.000 elbilar är 2014 för Peking för registrering.

Med dessa nummer i bakgrunden är det nästan omöjligt att återigen erkänna ett konventionellt drivet fordon i huvudstaden, men efterfrågan är fortfarande gigantisk. Vilket är delvis förståeligt. En ny bil är alltid ett bildprojekt i Kina i synnerhet, och bockarna i BAIC och BYD är lama, känslolösa lådor utan prestige. Endast Tesla, ny på marknaden, gör ett undantag och verkar slå nerverna. Eftersom BYD igår märkte Tesla en "leksak för rika män" medan BYDs produkter är för massorna. Men hon känner inte för det.

Hur ihållande vissa medborgare söker godkännande av en konventionellt drivna fordon, gör följande fakta klart för kineserna, som har gett mer än 25 gång en begäran misslyckades (det handlar om 640.000 personer), finns det en ny lotterisystem sedan januari. På samma sätt för de sökande som misslyckades över 37 (!) Gånger. Din chans är nu 2.4%.

Batteri Fabriksnummer 2 och 3 är under uppbyggnad @ 2014 saabblog.net
Batteri Fabriksnummer 2 och 3 är under uppbyggnad @ 2014 saabblog.net

Varför är det att invånarna i huvudstaden vägrar? Eftersom teoretiskt kan du nu tillåta en elbil utan lotterisiko.

Skälen är enkla. South China Morning Post skriver om rädslan för 1.000-taxichaufförer som reser med elbilar. Rädslan: att stanna i den täta Peking-trafiken med korta sträckor ... köerna framför laddstationerna. Den otillräckliga infrastrukturen är också ett problem i Peking. 500 laddstationer är i drift, med ett område på 16.807 kvadratkilometer, vilket ungefär motsvarar området Schleswig-Holstein, man kan inte bara tala om ett tätt nät.

[Sam id = "11" code = "true"]

Tydligen använder de enorma statliga subventionerna lite för att väcka elektriska känslor. Upp till 13.000 € En bopel i Peking får stöd om han väljer ett elektriskt drivet fordon. Vad är en mycket hög statlig andel i en privat bilinvestering. "Qin", en kompakt plug-in hybrid från batteri pionjär BYD, kommer att slå marknaden under våren under 23.000 €. Företag som Tesla, BYD och BAIC ställer därmed höga förväntningar på den framtida marknaden - som ännu inte är en. Även NEVS med Saab är en av dem.

Elbilen är en vågad satsning med ett osäkert resultat och bilden av South China Morning Post är en ögonblicksbild. Konceptets framtid kunde beslutas i Kina. Där finns det för närvarande stora investeringar i elektrisk rörlighet. Kanske kommer NEVS att komma till en utvecklingsmarknad vid rätt tillfälle. Jag skulle vilja det till svenskarna!

I allmänhet är subventioner för inköp av en elbil av sekundär betydelse, om infrastruktur och intervall inte verkar vara konsekventa. Endast om parametrarna för den gröna tekniken också ligger i det gröna området växer acceptansen bland köparna. I Kina som i Europa. Annars kommer drömmen om den elektriska framtiden att förbli en tvålbubbla. Och brista ...

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

5 tankar om "Ingen elbilbom i Peking"

  • Det grundläggande problemet med EV är att bilen inte riktar sig mot personen, men personen är efter bilen. Så leta efter E bensinstationer och vänta medan du laddar. Lägg till det korta intervallet. Problem du inte har med en bensin eller diesel.

  • Helt klart! 9.3 ser ut som en riktig bil, och den kan säljas i Kina som en ny modell, vilket inte är fallet i Europa. Jag tycker att NEVS har en bra chans att göra poäng och äntligen tjäna pengar.

  • Tesla ser bra ut och efter allt som man hör, driver han sig ganska bra. Men märkesleksaker för rika män verkar mig ganska passande. Du måste ha råd med en Tesla. Är redan en stolt priset Ami`s aufrufen.Und för den typ av bil som bara ist.Aber inte lämpar sig för alla situationer i livet kan få det Nevs dag samma höga kvalitet men billigare sätt. Då kan det bli något.

  • Så det är det!
    Där ligger chansen för SAAB - att bygga en bil som ser ut som en riktig bil!

  • Tesla ser till skillnad från I-Miev, Leaf och liknande vagnar precis som en riktig bil. Därför fungerar inte Tesla och resten.

Kommentarer är stängda.