Ingen elbil i Peking

Hittills har efterfrågan på elbilar i Tyskland dämpats. En (fortfarande) saknad infrastruktur och brist på politisk vilja kommer att sätta sina spår. Situationen verkar förändras mycket långsamt, men tyngdpunkten ligger på "långsam".

Snart i Kina: SAAB EV © 2014 saabblog.net
Snart i Kina: SAAB EV © 2014 saabblog.net

Saker bör gå lite snabbare i Kina. Den politiska viljan finns, utbyggnaden av infrastrukturen drivs fram med all kraft och NEVS-grundaren Kai Johan Jiangs företagsgrupp har också en andel i detta. Är allt okej i Mellanriket?

Uppenbarligen inte! För även om 1.000 fler laddstationer i Peking kommer att anslutas till nätet i slutet av året och hela stadsområdet ska täckas i slutet av 2017, faller en skugga på det påstådda elbilparadiset. För - fantastiska saker händer - omgivet av statens välfärd och ansträngningen att förklara krig mot luftföroreningar. Bilköparen från huvudstaden vägrar att underteckna när han köper en elbil.

[sam id = "8" koder = "true"]

Mer än 5 miljoner bilar är på väg i Peking, och de som vill registrera en ny bil måste lämna in en ansökan. Den nödvändiga licensen kan sedan allokeras i ett lotteri. I lördags skickade 1.841.213 ansökningar om ett konventionellt körfordon. Detta rapporterades igår av South China Morning Post. Oddsen för lotterildelningen är 0,8%.

Däremot vill mindre än 0,1% av nya bilköpare köra in i framtiden utan utsläpp. Mindre än en tusen köpare ser det elektriska konceptet som önskvärt. Endast 1.701 20.000 ansökningar har lämnats in, och om trenden fortsätter de närmaste månaderna kommer alla sökande att få sin licens utan dragning. År 2014 godkändes XNUMX XNUMX elbilar för registrering i Peking.

Med dessa siffror i bakgrunden är det nästan omöjligt att registrera ett konventionellt drivet fordon i huvudstaden, men efterfrågan är fortfarande gigantisk. Vilket är delvis förståeligt. En ny bil är alltid ett bildprojekt, i synnerhet i Kina, och sockelbilarna från BAIC och BYD är haltiga, känslolösa lådor utan prestige. Endast Tesla, ny på marknaden, är ett undantag och tycks slå nerven. Eftersom BYD igår märkte Tesla som "leksaker för rika män" medan BYD -produkter är något för massorna. Men hon känner inte för det.

Hur ihärdigt vissa medborgare strävar efter att få ett konventionellt drivet fordon registrerat framgår av följande fakta: ett nytt lotterisystem har funnits sedan januari för kineser som har lämnat in en misslyckad ansökan mer än 25 gånger (detta involverar 640.000 37 personer). Även för de sökande som inte lyckades mer än 2.4 (!) Gånger. Din chans är nu XNUMX%.

Batteri Fabriksnummer 2 och 3 är under uppbyggnad @ 2014 saabblog.net
Batteri Fabriksnummer 2 och 3 är under uppbyggnad @ 2014 saabblog.net

Varför är det att invånarna i huvudstaden vägrar? Eftersom teoretiskt kan du nu tillåta en elbil utan lotterisiko.

Anledningarna är enkla. South China Morning Post skriver om rädslan för 1.000 500 taxichaufförer som kör elektriska fordon. Rädslan: fastna i den täta trafiken i Peking med kort räckvidd ... köerna framför laddstationerna. Otillräcklig infrastruktur är också ett problem i Peking. 16.807 laddstationer är i drift, med ett område på XNUMX XNUMX kvadratkilometer, vilket ungefär motsvarar området Schleswig-Holstein, man kan inte exakt tala om ett tätt nätverk.

[sam id = "11" koder = "true"]

De massiva statliga subventionerna verkar vara till liten nytta för att väcka elektriska känslor. En invånare i Peking får upp till 13.000 23.000 euro i stöd om de väljer ett eldrivet fordon. Vilket är en mycket hög statlig andel i en privat, bilinvestering. "Qin", en kompakt plug-in-hybrid från batteripionjär BYD, kommer ut på marknaden under våren för mindre än XNUMX XNUMX euro. Företag som Tesla, BYD och BAIC har stora förhoppningar om den framtida marknaden - vilket inte är ännu. NEVS med Saab är också en del av det.

Elbilen är en vågad satsning med ett osäkert resultat, och beskrivningen i South China Morning Post är en ögonblicksbild. Konceptets framtid kan avgöras i Kina. Varhelst stora investeringar för närvarande görs i elmobilitet. Kanske kommer NEVS att träffa en marknad som just dyker upp vid rätt tidpunkt. Jag skulle önska svenskarna!

Generellt sett är subventioner för inköp av en elbil av sekundär betydelse om infrastrukturen och räckvidden inte verkar vara konsekventa. Endast om parametrarna för den gröna tekniken också är i det gröna kommer acceptansen bland köpare att växa. I Kina som i Europa. Annars förblir drömmen om den elektriska framtiden en tvålbubbla. Och brast ...

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

5 tankar om “Ingen elbil i Peking"

 • blank

  Det grundläggande problemet med EV är att bilen inte riktar sig mot personen, men personen är efter bilen. Så leta efter E bensinstationer och vänta medan du laddar. Lägg till det korta intervallet. Problem du inte har med en bensin eller diesel.

 • blank

  Tesla ser bra ut och efter allt som man hör, driver han sig ganska bra. Men märkesleksaker för rika män verkar mig ganska passande. Du måste ha råd med en Tesla. Är redan en stolt priset Ami`s aufrufen.Und för den typ av bil som bara ist.Aber inte lämpar sig för alla situationer i livet kan få det Nevs dag samma höga kvalitet men billigare sätt. Då kan det bli något.

 • blank

  Tesla ser till skillnad från I-Miev, Leaf och liknande vagnar precis som en riktig bil. Därför fungerar inte Tesla och resten.

  • blank

   Så det är det!
   Men då finns det också chansen för SAAB - att bygga en bil som också ser ut som en riktig bil!

   • blank

    Helt klart! 9.3 ser ut som en riktig bil, och den kan säljas i Kina som en ny modell, vilket inte är fallet i Europa. Jag tycker att NEVS har en bra chans att göra poäng och äntligen tjäna pengar.

Kommentarer är stängda.