Shenbao C60 redo för marknadsstart

Kinesiska bilköpare kommer snart att möta ett lyxproblem. NEVS börjar med 9-3 EV, och BAIC tar ut C60 på marknaden under det gamla Saab-märket "Shenbao".

Shenbao C60, även SAAB 9-3.
Shenbao C60, även SAAB 9-3.

C60 är baserad på den senaste Saab 9-3, som utvecklades i Trollhättan. NEVS kommer också i år med det vidareutvecklade originalet som är "Made in Sweden". Men NEVS kommer bara att erbjuda den elektriska versionen, som kommer att slutföras i den nya fabriken i Quindao. BAIC -kunder hittar dock B205 -motorn under Shenbao -huven.

Kanske är den gamla Saab -turbomotorn med direkt tändning en anledning till att det tog lite längre tid att presentera en färdig produkt. Eftersom detta först måste anpassas till 9-3-basen, vilket gjorde ytterligare nya pressverktyg nödvändiga för delar av kroppen. För övrigt ett problem som också plågar tillverkarna av originalet i Trollhättan. För även där med "uppdateringen" kommer nya motorer att flytta in under huven, och även där behövs ny utrustning för pressbutiken.

Shenabo C60 interiör, grundläggande version
Shenabo C60 interiör, grundläggande version

I slutet av året hade 2009 BAIC förvärvat rättigheterna i Sverige och behövde sedan mer än 4 år för den reviderade produkten. Under denna tid utvecklar konkurrenterna mer än en komplett modellgeneration från början. Resultatet, vars första bilder uppträdde på autohome.com.cn, har inget att göra med en Saab visuellt. Designen är baserad på den större Shenbao D-serien, som bygger på den gamla 9-5, och verkar vara en framgångsrik modell i Kina.

B205-turbomotorn har 204 hk och 280 Nm. Senare på året ska en 1.8 liters turbo med 180 hästkrafter som utvecklats av BAIC lämnas in. Interiören påminner om den 9-3 vi känner till, bilden visar den billiga nybörjarvarianten. I lyxversionen, som också finns, dominerar läder med synliga sömmar den valfria trefärgade (!) Interiören. Mittkonsolen ändrades och ett nytt multimediasystem integrerades. Ratten - i Europa känner vi den i en liknande grundform från Saab 9-5 NG och flera produkter som rullar av monteringslinjen i Rüsselsheim och andra GM-fabriker - finns inte bara i nya Shenbao. I otaliga varianter, alltid med små förändringar, kan du se det i många kinesiska nyutgåvor som inte har något att göra med Saab eller GM. En leverantör gör det riktigt bra här!

[sam id = "14" koder = "true"]

Köpare av modellen, tillgängliga strax efter Peking Auto Show i april, kan välja mellan automatisk växellåda och manuell växellåda. Priserna på BAIC är aggressiva. C60, som är placerad mellan D-serien och nybörjaren C50 från det kinesiska premiumvarumärket Shenbao, börjar på 14.000,00 20.000,00 € på hemmamarknaden. Hela utrustningen bör vara knappt XNUMX XNUMX euro.

BAIC accelererar tydligt NEVS, den elektriska testflottan kommer inte till Kina förrän senare. Men låt oss vara rättvisa, de hade också hela två och ett halvt år framåt. Som optimister antar vi att Trollhättan kommer att vara lite snabbare med presentationen av bensin- och dieselversionerna än tillverkaren från Peking. Är det?

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “Shenbao C60 redo för marknadsstart"

 • blank

  Jag tror inte att BAIC: s situation kan jämföras med NEVS. BAIC försöker sälja sina fordon till privatkunder, och det är precis vad NEVS inte (för närvarande) anser är nödvändigt (ännu). Eftersom NEVS, åtminstone delvis, tillhör en provinshuvudstad är försäljningen av elbilar tydligen säkrade. Och det är ganska smart eftersom för privatpersoner är 9-3 EV, som de flesta andra eCars, ganska värdelösa. Men som en representativ stadsbil för medelklassstorheter i festapparaten verkar 9-3 EV perfekt. Jag hoppas bara att NEVS inser att privata köpare, om de överhuvudtaget ingår i NEVS "loot schema", kommer att hitta lätta, små och manövrerbara stads -eCars (som en andra bil) och ekonomisk, sportig bensin / diesel (en vidareutveckling av den nionde) -2 med moderna bensin- och dieselturboer).

  Och resten måste sägas här en gång: Ingenting, men egentligen ingenting är min åsikt om B235! Saken kan aldrig ha strömavbrott och förblir i verklig drift mer ekonomisk än jämförbara motorer.

 • blank

  Ful!

 • blank

  För NEVS blir den kinesiska marknaden vital. Även om någon gång i Europa görs, görs försäljningen där. 14000 Euro är ett tydligt tecken.
  Detta blir redan en bit hårt bröd för NEVS. Tiden rinner ...
  För att inte tala om i Europa. Vill NEVS (utom Sverige) verkligen gå tillbaka ... ..?

 • blank

  Inget finns ännu på den kinesiska hemsidan, men B185 ser väldigt ut som Mercedes C-Classs motor. Medan B205 och B235 alltid refererar till Saabs ursprung, nämns B185 aldrig i samband med Saab.
  Eftersom Mercedes verkligen är inblandad i BAIC, skulle den passa, speciellt som placerad under C-serien och D-serien E-serien från BAIC, den gamla B-klassen från Mercedes.
  För designen bör den behaga den kinesiska och tekniskt det verkar vara mycket nära Saabs filosofi.
  Åtminstone gör Saabs prestationslag ganska bra med D-70. Och den tekniska specifikationen läser riktigt bra.

  Jag tror att det redan är klart att Nevs bara har en chans i Kina med en elbil.

 • blank

  Ser ut som en gammal Hyndai. Förhoppningsvis kommer sakerna inte att komma till Tyskland. Det är en förolämpning mot ögat. Lyckligtvis ser du inte att det var i SAAB. Låt oss hoppas det gör NEVS bättre. Snälla prova hårt.

 • blank

  Fortsätta? Under de närmaste åren kommer kineserna i allt högre grad att kämpa med bilavgaser i sina städer. En EV skulle vara mer välkommen än en bil med en konventionell motor som producerar mycket fint damm ...
  Låt oss överraska oss själva ...

  • blank

   Partiklar är försumbar med en sugrörinjektor (som var och är B205). Endast i direktinsprutning (bensin som diesel) spelar han på grund av laddningsskiktet en roll.
   Problemet i Kina är främst smog och ozon.

Kommentarer är stängda.