Review. Saab 9 5 NG BioPower.

Workshopen grinden öppnas och en sportig avgasljud en Saab 9-5 NG Bio Ström driver i Arktic Vit långsamt i det fria. Sportigt ljud i fyrcylindret? Ja, visst! Ansvarigt är sportutblåsningssystemet hos Hirsch Performance, som chockar oss en tröstande chill över ryggen.

SAAB 9-5 NG BioPower
SAAB 9-5 NG BioPower

Efter att ha skrivit om elbilar igen och igen under den senaste veckan, kommer bensinhuvudena att vara upp till taket de närmaste dagarna. Kanske inte så hip, inte så politiskt korrekt, men roligare. Och i denna artikel bränner vi mycket Super Plus och E85.

Achim och jag är i gäst i Saab centrum Kiel, och framför oss är 619 kilometer i söder. Det fryser i norra Tyskland den här dagen, termometern visade tidigt på morgonen vid vår ankomst till Hamburg minus 12 grader.

Men motorvägarna är snöfria och svagt besöks denna lördag, lovande att vara en snabb och avslappnad åktur. Låt oss se vad Saab kan göra. Det är mitt andra möte med en linjär, som i början låter osynlig efter övergivenhet. Linjär nummer ett hade varit en mycket tidig, väldigt dålig utrustad, 9-5 TID-modell från Saab Frankfurt-inventeringen. Med vän Marco och jag lämnade han ett tvetydigt intryck. Bearbetningen visade utrymme för förbättring, chassit utan Drive Sense var osäkert på dåliga vägar. Nu är vi tillbaka framför en Linear, en av de sista som kommer från linjen i Trollhättan på våren 2011.

[Sam id = "8" code = "true"]

Hittills har fordonet varit i drift nära Göteborg och är välutrustat över genomsnittet. Navigation, Harman Kardon ljudsystem, färginfo display i hastighetsmätaren, lastsystemet i bagaget och mycket mer finns ombord. I Sverige beskattas det låga baspriset för affärsbilar, och så är linjära modeller ofta mycket välutrustade med allt som gjorde prislistan möjlig. Han har funktioner ombord, vilket skulle ha haft en tysk linjär inte som ett orderalternativ, men igen ingen Drive Sense, men bara den normala sportfjädringen. Kan han fortfarande tycka om det? Vi kommer att se!

I Kiel uppgraderades Saab med Hirsch sportutblåsning och Hirsch-prestandaökning på 260 PS. 9-5 gör nu med ljudbilden i uppvärmningen på Turbo X. För att regelbundet läsa besökare från Ingolstadt måste Wolfsburg och München noteras att det fungerar utan en ljudgenerator.

Med den extra 40 hästar och förstärkningen av 50 Nm 9-5 motsvarighet i prestanda i vissa årsmodell 2014 skulle 250 400 hk och Nm sedan standard i serien har varit. Det roliga är inget i vägen. Med en tank full av etanol lämnar vi Kiel, på väg till Hamburg. Saab är bra på gasen, lyhörd och sportigare än storebroret med V6. Smidigheten är fantastisk, 4-cylindern är i sig lättare, och bristen på fyrhjulsdrift medför också viktbesparingar. Första intrycket ombord är positivt. Utförandet är perfekt, inget skrattar eller knyter, allt sitter som det borde. Ingen jämförelse med den första kontakten från året 2010. Sportsätena är som de borde vara med en Saab, du hittar omedelbart rätt sittplats.

Det går genom Elbtunnel och vidare i riktning mot Hannover. Motorvägarna är fortfarande begränsade i hastighet, vilket ändras snart. 9-5 är ett oerhört vardagligt fordon, särskilt med denna motor. Du glider bekvämt, njut av de avslappnade sätena och Dolby Digital Sound; Om du sedan går på gasen och efterfrågar prestanda, är svensken omedelbart väldigt vaken. Och nu får han utföra, för ju längre söder vi går, desto mer fria sektioner hittar du.

Vi kör Saab med 210, vinterdäcken tillåter inte mer. Han kunde vara snabbare, hjortvarianten fångar endast 2-liter Bio Power på Tempo 250. Hastigheten du tar var inte rätt, så tyst är bilen. Endast Hirsch-avgaserna meddelar nu närvaro och påminner oss om att vi reser i ett sportigt fordon. Hur bra är en suspension inställd, inser du senast i Kasselfjällen. Snabba, snäva kurvor, otäcka klättringar. Saab är som det pratsamma bordet på gatan. Långt hjulbas, brett spår och låg tyngdpunkt resulterar i oväntat bra hantering.

Chassit av 9-5 utan Drive Sense var i premiären 2010 i kritiken. Det var säkert berättigat, och svenskarna skyndsamt och framgångsrikt reparerade. I England var motorpressen inbjuden att presentera den nya omröstningen och fick mycket beröm för det. Tyvärr kom denna åtgärd för sent. De första pressfordonen hade en olycklig inställning och samtalet slogs igen. Det spelade ingen roll att 2011 blev bättre med modellår, och snart skapade Saab andra, mer tragiska spektakulära rubriker.

Strax före Kassel måste vi tanka. Vår ambitiösa takt har kostat 17 liter E85 per 100 kilometer, nu fyller vi Super Plus. Eftersom motorvägen nu nästan öde på kvällen, låt vi 9-5 flyga till Frankfurt. Vi kvar på mindre än 14 liter, och jag är säker på att med lite mer ekonomisk körstil, skulle vi ha slutat med en förbrukning på mindre än 10 liter. Men vill vi ha det, om någonsin ger motorvägen den sällsynta möjligheten till fri resa?

Och förresten: med tankning och lunchpaus behöver vi 5 timmar för 619 kilometer i lördag med tomma motorvägar, alltid avslappnad och under lagligheten på vägen. Så mycket för konsumtionsvärdena.

[Sam id = "15" code = "true"]

Från Kassel tar vän Achim över hjulet. Hans första åktur på en 9-5 NG. För några månader sedan köpte han en 9-3 TTID. En bra bil, som han inte vill handla. Fram till den här helgen och fram till den här ritten i 9-5! Under tiden är vi på motorvägen Fulda i riktning mot Hanau. Tiden att tänka på Saab ... Skulle Saab ha haft chans med 9-5? I december, Mark och jag reser med hyrbilar från Ingolstadt och Stuttgart i Tyskland. Om vi ​​tar av våra Saab-glasögon är domen klar.

Svenskarna skulle ha varit lika med vad de bygger i Ingolstadt. Inte riktigt bättre, förutom kanske i långdistansträdet. Eftersom 9-5 är svår att slå. Och suspensionen är bättre än vad jag har upplevt hos Audi, även utan Drive Sense. Eftersom medan du satsar på en i stort sett frikopplat från miljö rättegång varumärket med de fyra ringarna tar Saab en annan långsiktig filosofi och ger tydlig feedback på vägbanan och tillstånd, utan att vara irriterande eller disharmonisk. Jag gillar det, rent subjektivt, bättre. Därför finns det fortfarande en liten historia om ämnet för avstängningstunning och sportig hantering.

Strax innan serietillverkningen skedde Opels testanläggning i Rodgau, som ligger i närheten av våra Saab hangarer, den 9-5 Aero XWD till ett jämförande test med den internationella premium tävlingen och körde dem i marken. Kördynamik 9-5 är up front vad du inte skulle verkligen förvänta sig från 5 meter sedan.

Bara Saab publicerade aldrig det, varför? I Sverige konstruerade man nästan alltid stora fordon, vilket gav bättre detaljlösningar än andra märken. Men traditionellt pratade de inte om det. Ytterligare allmänintresse och mer angelägna entusiaster ... vilken störande idé ...

I det bayerska hessiska gränsområdet lämnar Achim mig, och jag kör de sista kilometerna på kurviga vägar i tredje ordning enbart mot Spessart. Saab är bra, 9-5 är den mest flexibla Saab hela tiden. Det är jättekul, och svänghastigheterna på mitt hemspår är högre än normalt. Den välinställda automatiken bidrar till den sportiga körningen. För första gången i en Saab tjänar hon namnet adaptivt till 100% och stöder med en sportig touch genom skicklig nedskiftning av körglädjen.

Höga svänghastigheter är en upplevelse som jag redan gjort med 9-5 NG-sportbilen på samma gata. Vid den tiden trodde jag att jag såg orsaken till 5-mätarens användbarhet i Drive Sense, allhjulsdrift och eLSD. Allt detta har inte BioPower. Det är bara en välkonstruerad, konventionell upphängning som låter 9-5 flyga runt hörnen. Saab hade gjort sina läxor. Tyvärr bara för sent!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

18 tankar också "Review. Saab 9 5 NG BioPower."

 • Jag kan bara bekräfta körrapporten, sedan 3 veckor har jag äntligen en 9-5 Aero BP XWD. Det är ett nöje att köra denna bil. Till och med min fru, som vanligtvis skakar mitt huvud över min "Saabomanie", vill nu köra 9-5! Förhoppningsvis kommer det någon gång en efterträdare som är lika roligt ...

 • Ring för hjälp! Jag gav min XWD 6 en hjortstämning och fräschade inuti med den vackra mittkonsolen i karbon läder. Tyvärr har jag inte köpt ett avgassystem från Hirsch och nu har det inte längre! Finns det fortfarande en återförsäljare där ute som har ett avgassystem för min Saab NG 9-5 XWD 6?

  • Vägen är långt och leder till norra Tyskland. Saab Kiel anpassar 4-cylinderns Hirsch-system till V6.

   • Uii, det skulle verkligen vara perverted! 15 km från Hirsch Garage tar vägen till Kiel för att få en hjortanläggning anpassad där. Jag tror att jag kommer att fråga direkt i St. Gallen om de gör det också! Tack för den indirekta tipsen.

    • Det skulle vara väldigt svårt ... Jag håller mina fingrar korsade!

 • Jag är glad att kunna köra ett fantastiskt exemplar och som Aero med wonder-knappen. I morgon är det med max 240 trots vinterdäck från Dusseldorf hemma. Och det finns också brawnless gaser vid 250 Km / h. Trevlig kväll Cosi

  • Ja, det finns V6 XWD hjort tillåtet att springa gratis. Så du kan irritera då leksakerna från sydväst. Ha kul med det!

 • Det är kul att läsa ...
  Jag är rädd att vi håller oss helt elektriska

 • Detta är en artikel till min smak. Trevlig bil och bra väg. Tyst ibland orimligt och jagar några liter mer genom motorn.

 • Det SAAB har aldrig gjort dessa fördelar offentligt - liksom jämförelsetestet för den svenska polisen med VW-fordon - kan faktiskt beskrivas som en PR-katastrof. I allmänhet har SAAB aldrig varit mycket närvarande i reklamfordon - åtminstone så länge som jag följer det åtminstone tolerabelt. Ett misstag ... att bara bygga utmärkta bilar har aldrig varit tillräckligt. Bilhistoriken är full av små men fina märken, som sedan försvann från marknaden men brist på försäljning.

  Naturligtvis är frågan i vilken utsträckning GM hade "reserverat" den europeiska marknaden internt för Opel.

  • Jag tycker att det är den fasthållna svenska arten. Man har nämligen inte nämnt Aluleichtbau på baksidan av 9-3. Om det var en Audi skulle det ha varit tjockt och tjockt i varje broschyr, varje enskild aluminiumsdel ...

   • Jag minns fortfarande mycket väl reklam för Audi A8 från 1996 eftersom stegade man genom museet och tricks många kommentarer som "Egypten, tidig modern, glass" (som ett exempel), och till slut kom han till en Garage med den nya A8: "Tyskland, sen 20. Talet. Aluminium. "Är förmodligen fortfarande någonstans på YouTube.

    Bakgrund var förmodligen kroppen helt tillverkad av aluminium.

    Och där vi redan är i reklam har Quattro-spotten från 1986, 2005 eller 2006 antagligen omfördelats, också legendarisk. I min fantasi skulle han bli överhalad av en SAAB, men jag tror att för 2-bilar är skidhoppbredden inte tillräckligt.

    Jag tror att våra svenska vänner kommer att behöva tänka på om de gör sin tjänst med sin återhållsamhet. Clattering är nu en del av hantverket, fraser gris eller inte.

   • Tillägg: Kroppen fick namnet "Audi Space Frame" och var självbärande. Vem bygger något sedan 1947, jag glömde bara

    • Pioneer av aluminiumkonstruktion var det franska företaget Panhard, vilket gjorde Dyna Xs karosseri och efterföljarmodellen Dyna Z helt tillverkade av aluminium. Grunden var emellertid alltid ett stålrör eller en underram.

     Av kostnadsskäl var dock aluminiumhalten i Dyna Z alltid lägre, men ingenting förändrade bilens progressivitet.
     Tyvärr var Panhards öde liknande Saab (med GM): Gradvis övertagande av Citroen och sedan 1967 den sista ut.

     Hälsningar,
     uli

 • Man kan bara hoppas att Kai Johan mitliest - bland annat i den fortsatta utvecklingen (förutom elbilen Technoligie) den "normala" PHOENIX Technolgy försummas i något fall och sedan ännu en gång en fantastisk exemplar som liknar den testade 9-5 ser världens ljus. Gilla också med ytterligare hybridvariant!

 • Slutligen en körrapport! Även om 9-5 II förmodligen kommer att vara på önskelistan och inte framför huset för alltid, är det en bra SAAB

 • Kära Tom,

  Jag arbetar ibland i riktning mot Göttingen, så jag känner till "testområdet" Kasseler Berge ganska bra. Med måttlig sinnade körstil (130 - 140 km / t) hade 8 på indikator bränsleförbrukning ingen chans och 7 nästan föll - med 400 km indikatorn konsumtionen 7,1 l. 10 l / 100 km bör säkert vara realistisk med din motor.

  • Snart blir det "referensväg" norrut. Med en mer civil körstil ska rutten vara möjlig med en tank. Jag är nyfiken

Kommentarer är stängda.