Review. Saab 9 5 NG BioPower.

Garageporten öppnas och en Saab 9-5 NG Bio Power i Arctic White skjuter långsamt upp i det öppna med ett sportigt avgasljud. Sportigt ljud i fyrcylindriga? Ja visst ! Ansvarig är Hirsch Performance-sportavgassystemet, som skickar en trevlig rysning nerför ryggraden.

SAAB 9-5 NG BioPower
SAAB 9-5 NG BioPower

Efter att ha skrivit om elbilar igen och igen under den senaste veckan, kommer bensinhuvudena att vara upp till taket de närmaste dagarna. Kanske inte så hip, inte så politiskt korrekt, men roligare. Och i denna artikel bränner vi mycket Super Plus och E85.

Achim och jag är i gäst i Saab centrum Kiel, och framför oss är 619 kilometer i söder. Det fryser i norra Tyskland den här dagen, termometern visade tidigt på morgonen vid vår ankomst till Hamburg minus 12 grader.

Men motorvägarna är snöfria och svagt besöks denna lördag, lovande att vara en snabb och avslappnad åktur. Låt oss se vad Saab kan göra. Det är mitt andra möte med en linjär, som i början låter osynlig efter övergivenhet. Linjär nummer ett hade varit en mycket tidig, väldigt dålig utrustad, 9-5 TID-modell från Saab Frankfurt-inventeringen. Med vän Marco och jag lämnade han ett tvetydigt intryck. Bearbetningen visade utrymme för förbättring, chassit utan Drive Sense var osäkert på dåliga vägar. Nu är vi tillbaka framför en Linear, en av de sista som kommer från linjen i Trollhättan på våren 2011.

[sam id=”8″-koder=”true”]

Hittills har fordonet varit i drift nära Göteborg och är välutrustat över genomsnittet. Navigation, Harman Kardon ljudsystem, färginfo display i hastighetsmätaren, lastsystemet i bagaget och mycket mer finns ombord. I Sverige beskattas det låga baspriset för affärsbilar, och så är linjära modeller ofta mycket välutrustade med allt som gjorde prislistan möjlig. Han har funktioner ombord, vilket skulle ha haft en tysk linjär inte som ett orderalternativ, men igen ingen Drive Sense, men bara den normala sportfjädringen. Kan han fortfarande tycka om det? Vi kommer att se!

I Kiel uppgraderades Saab med Hirsch sportutblåsning och Hirsch-prestandaökning på 260 PS. 9-5 gör nu med ljudbilden i uppvärmningen på Turbo X. För att regelbundet läsa besökare från Ingolstadt måste Wolfsburg och München noteras att det fungerar utan en ljudgenerator.

Med de ytterligare 40 hästarna och vinsten på 50 Nm motsvarar prestandan på 9-5 ungefär 2014 års modell, då skulle 250 hk och 400 Nm ha varit standard i serien. Så inget står i vägen för körglädje. Vi lämnar Kiel med en tank full av etanol och åker mot Hamburg. Saab beror väl på gasen, reagerar mer direkt och sportigt än sin storebror med V6. Smidigheten är fantastisk, den 4-cylindriga är i sig lättare och bristen på fyrhjulsdrift sparar också vikt. Första intrycket ombord är positivt. Utförandet är perfekt, inget skramlar eller knakar, allt passar som det ska. Ingen jämförelse med den första kontakten 2010. Sportsätena är som de borde vara på en Saab, du kan omedelbart hitta rätt sittplats.

Det går genom Elbtunnel och vidare i riktning mot Hannover. Motorvägarna är fortfarande begränsade i hastighet, vilket ändras snart. 9-5 är ett oerhört vardagligt fordon, särskilt med denna motor. Du glider bekvämt, njut av de avslappnade sätena och Dolby Digital Sound; Om du sedan går på gasen och efterfrågar prestanda, är svensken omedelbart väldigt vaken. Och nu får han utföra, för ju längre söder vi går, desto mer fria sektioner hittar du.

Vi kör Saab med 210, vinterdäcken tillåter inte mer. Han kunde vara snabbare, hjortvarianten fångar endast 2-liter Bio Power på Tempo 250. Hastigheten du tar var inte rätt, så tyst är bilen. Endast Hirsch-avgaserna meddelar nu närvaro och påminner oss om att vi reser i ett sportigt fordon. Hur bra är en suspension inställd, inser du senast i Kasselfjällen. Snabba, snäva kurvor, otäcka klättringar. Saab är som det pratsamma bordet på gatan. Långt hjulbas, brett spår och låg tyngdpunkt resulterar i oväntat bra hantering.

Chassit av 9-5 utan Drive Sense var i premiären 2010 i kritiken. Det var säkert berättigat, och svenskarna skyndsamt och framgångsrikt reparerade. I England var motorpressen inbjuden att presentera den nya omröstningen och fick mycket beröm för det. Tyvärr kom denna åtgärd för sent. De första pressfordonen hade en olycklig inställning och samtalet slogs igen. Det spelade ingen roll att 2011 blev bättre med modellår, och snart skapade Saab andra, mer tragiska spektakulära rubriker.

Vi måste tanka strax före Kassel. Vår ambitiösa takt kostade 17 liter E85 per 100 kilometer, nu fyller vi på Super Plus. Eftersom autobanen nästan är öde på kvällen, låter vi 9-5 flyga vidare mot Frankfurt. Vi kommer då att hålla oss till mindre än 14 liter, och jag är säker: med en mer ekonomisk körstil skulle vi ha fått en förbrukning på mindre än 10 liter. Men vill vi ha det när bilbanan ger oss en sällsynt möjlighet att köra fritt?

Och förresten: med tankning och lunchpaus behöver vi 5 timmar för 619 kilometer i lördag med tomma motorvägar, alltid avslappnad och under lagligheten på vägen. Så mycket för konsumtionsvärdena.

[sam id=”15″-koder=”true”]

Vän Achim tar över ratten från Kassel. Hans första åktur med 9-5 NG. För några månader sedan köpte han en 9-3 TTID. En bra bil som han inte vill byta. Fram till helgen och fram till denna resa i 9-5! Under tiden är vi på Fulda-motorvägen i riktning mot Hanau. Dags att tänka på Saab ... Skulle Saab ha haft en chans med 9-5? I december var Mark och jag på väg i Tyskland med hyrbilar från Ingolstadt och Stuttgart. Om vi ​​tar av oss Saab-glasögonen är domen klar.

Svenskarna skulle ha varit i nivå med det som byggs i Ingolstadt. Inte riktigt bättre, förutom kanske i långdistans lämplighet. Eftersom 9-5 är svår att slå. Och chassit passar mig bättre än vad jag har upplevt på Audi, även utan Drive Sense. För medan varumärket med de fyra ringarna förlitar sig på körning som till stor del är frikopplad från miljön, bedriver Saab en annan, långvarig filosofi och ger tydlig feedback på vägytan och tillståndet utan att vara irriterande eller inharmonisk. Jag gillar det, rent subjektivt, bättre. Det finns också en liten berättelse om chassistämning och sportig hantering.

Strax innan serietillverkningen skedde Opels testanläggning i Rodgau, som ligger i närheten av våra Saab hangarer, den 9-5 Aero XWD till ett jämförande test med den internationella premium tävlingen och körde dem i marken. Kördynamik 9-5 är up front vad du inte skulle verkligen förvänta sig från 5 meter sedan.

Endast Saab publicerade aldrig det, varför skulle det? I Sverige byggdes stora fordon nästan alltid som erbjöd bättre detaljerade lösningar än andra märken. Men av tradition talades det inte om. Ytterligare allmänintresse och mer entusiastiska köpare ... vilken störande idé ...

I det bayerska-hessiska gränsområdet lämnar Achim mig och jag kör de senaste kilometerna på slingrande tredje ordningsvägar mot Spessart. Saab är bra, 9-5 är den mest smidiga stora Saab någonsin. Det är riktigt roligt och kurvhastigheterna på mitt hemspår är högre än normalt. Det välkoordinerade automatiska systemet bidrar till sportig körning. För första gången i en Saab förtjänar den namnet adaptiv 100% och stöder körglädje med en sportig anmärkning genom att skickligt växla ner.

De höga kurvhastigheterna är en upplevelse som jag hade med sportdräkten 9-5 NG på samma väg. Vid den tiden trodde jag att anledningen till 5-metersfordonets manövrerbarhet var Drive Sense, fyrhjulsdrift och eLSD. BioPower har inget av det. Det är bara ett väl avstämt, konventionellt chassi som låter 9-5 flyga runt hörnen. Saab hade gjort sina läxor. Tyvärr bara för sent!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

 

 

18 tankar om “Review. Saab 9 5 NG BioPower."

 • blank

  Jag kan bara bekräfta körrapporten, i tre veckor har jag äntligen en 3-9 Aero BP XWD. Det är ett nöje att köra den här bilen. Till och med min fru, som vanligtvis skakar på huvudet om min “Saabomania”, vill nu alltid köra 5-9! Förhoppningsvis kommer det att finnas en efterträdare någon gång som är lika kul ...

 • blank

  Ring för hjälp! Jag gav min XWD 6 en hjortstämning och fräschade inuti med den vackra mittkonsolen i karbon läder. Tyvärr har jag inte köpt ett avgassystem från Hirsch och nu har det inte längre! Finns det fortfarande en återförsäljare där ute som har ett avgassystem för min Saab NG 9-5 XWD 6?

  • blank

   Vägen är långt och leder till norra Tyskland. Saab Kiel anpassar 4-cylinderns Hirsch-system till V6.

   • blank

    Uii, det skulle verkligen vara perverted! 15 km från Hirsch Garage tar vägen till Kiel för att få en hjortanläggning anpassad där. Jag tror att jag kommer att fråga direkt i St. Gallen om de gör det också! Tack för den indirekta tipsen.

    • blank

     Det skulle vara riktigt tufft ... Jag håller fingrarna korsade!

 • blank

  Jag är glad att kunna köra ett fantastiskt exemplar och som Aero med wonder-knappen. I morgon är det med max 240 trots vinterdäck från Dusseldorf hemma. Och det finns också brawnless gaser vid 250 Km / h. Trevlig kväll Cosi

  • blank

   Ja, det finns V6 XWD hjort tillåtet att springa gratis. Så du kan irritera då leksakerna från sydväst. Ha kul med det!

 • blank

  Det är ett nöje att läsa ...
  Jag är rädd att vi håller oss helt elektriska

 • blank

  Detta är en artikel till min smak. Trevlig bil och bra väg. Tyst ibland orimligt och jagar några liter mer genom motorn.

 • blank

  Det faktum att SAAB aldrig har gjort dessa fördelar offentliga - precis som den svenska polisens jämförelsetest med VW-fordon - kan egentligen bara beskrivas som en PR-katastrof. I allmänhet var SAAB aldrig särskilt närvarande i bilannonsering - åtminstone så länge jag följer det åtminstone rimligt. Ett misstag ... att bygga utmärkta bilar ensam räcker aldrig, trots allt är fordonshistorien full av små men fina märken som sedan försvann från marknaden på grund av brist på försäljning.

  Frågan kvarstår naturligtvis i vilken utsträckning GM hade "reserverat" den europeiska marknaden för Opel internt.

  • blank

   Jag tror att det är det försiktiga svenska sättet. 9-3 nämnde inte den lätta bakluckan i aluminium. Om det var en Audi hade den varit tjock och fet i varje broschyr, varje enskild bit aluminium ...

   • blank

    Jag kan fortfarande mycket väl komma ihåg annonsen för Audi A8 från 1996, när en man gick igenom museet, och med trick många kommentarer som "Egypten, tidig modern tid, glas" (exemplariskt), och till slut kom han in i en Garage med nya A8: ”Tyskland, slutet av 20-talet. Aluminium." Det ligger antagligen fortfarande kvar på YouTube någonstans.

    Bakgrund var förmodligen kroppen helt tillverkad av aluminium.

    Och där vi redan är i reklam har Quattro-spotten från 1986, 2005 eller 2006 antagligen omfördelats, också legendarisk. I min fantasi skulle han bli överhalad av en SAAB, men jag tror att för 2-bilar är skidhoppbredden inte tillräckligt.

    Jag tror att våra svenska vänner kommer att behöva tänka på om de gör sin tjänst med sin återhållsamhet. Clattering är nu en del av hantverket, fraser gris eller inte.

   • blank

    Tillägg: Kroppen fick namnet “Audi Space Frame” och var självbärande. Jag har precis glömt vem som har byggt något så här sedan 1947 😉

    • blank

     Pioneer av aluminiumkonstruktion var det franska företaget Panhard, vilket gjorde Dyna Xs karosseri och efterföljarmodellen Dyna Z helt tillverkade av aluminium. Grunden var emellertid alltid ett stålrör eller en underram.

     Av kostnadsskäl var dock aluminiumhalten i Dyna Z alltid lägre, men ingenting förändrade bilens progressivitet.
     Tyvärr var Panhards öde liknande Saab (med GM): Gradvis övertagande av Citroen och sedan 1967 den sista ut.

     Hälsningar,
     uli

 • blank

  Man kan bara hoppas att Kai Johan också kommer att läsa den - så i den fortsatta utvecklingen (förutom elbilstekniken) kommer den ”normala” PHOENIX-tekniken på intet sätt att försummas och sedan återigen ett fantastiskt exemplar som liknar testade 9-5 såg dagens ljus. Även med en extra hybridvariant!

 • blank

  Slutligen en körrapport! Även om 9-5 II förmodligen kommer att vara på önskelistan och inte framför huset för alltid, är det en bra SAAB

 • blank

  Kära Tom,

  Eftersom jag ibland reser till Göttingen på jobbet känner jag ”testområdet” i Kasselbergen ganska bra. Med en måttligt ambitiös körstil (130 - 140 km / h) hade 8 på konsumtionsdisplayen ingen chans, och de 7 föll nästan - efter 400 km var förbrukningsdisplayen 7,1 l. De 10 l / 100 km bör verkligen vara realistiska med din motor.

  • blank

   ”Referensvägen” går snart tillbaka norrut. Med en mer civil körstil bör rutten vara möjlig med en tank. Jag är nyfiken 😉

Kommentarer är stängda.