NEVS kräver mer engagemang för elektrisk rörlighet

NEVS är under makten! Nästan dagligen finns det nyheter i den svenska pressen kring Saab-producenterna. Presssekreterare Mikael Östlund krävde nu mer engagemang från den offentliga sektorn i gröna bilar.

Ingen Saab, en Fisker. Men el. © 2014 saabblog.net
Ingen Saab, en Fisker. Men el. © 2014 saabblog.net

Laddningsinfrastrukturen är nyckeln till att locka kunder att köpa elbilar, sa Östlund i går. För det är lite utvecklat i Sverige, och den tidigare marknadsföringen av "Supermiljöbilar", som elbilen kallas som ett miljövänligt fordon i Sverige, har hittills varit en flopp. Den 40.000 XNUMX svenska kronpremien infördes för två år sedan ( om 4.500,00 € ) per fordon var knappast accepterad. Byggd för 2.000 fordon subvention potten har inte utnyttjats under de senaste 24 månaderna.

Under de senaste två åren har premier betalats i Sverige endast för 1.546-fordon, varav endast 141 var för privatägda elfordon. Ett nyktert resultat! NEVS ser sig också som ett lysande exempel, övertygat om framtiden för elektromobilitet, Norge och Nederländerna. Båda länderna är starkt för elbilar och har exempelvis avskaffat moms för dessa fordon.

Sverige gör för lite och är enligt NEVS uppfattning ett av de länder där det finns ett alltför litet nätverk av laddstationer.

Stöd från politik?

På fredagen träffar energiminister Anna-Karin Hatt representanter för industrin. Flera varianter är möjliga för att hjälpa grön rörlighet i Saabs hem på hopp. Diskuterade är introduktionen av ett bonus / malus-system. Befordrade miljövänliga fordon skulle straffas ägare av SUV som länge varit på listan. Eftersom Sverige har den högsta tätheten av kraftfulla pseudo terrängfordon i Västeuropa.

Alternativt kan finansieringen utökas. 70.000 XNUMX svenska kronor (ca 8.000,00 €) i stället för 40.000 hittills är i diskussion och skulle vara ett starkare incitament.

Fackföreningar hoppas på NEVS

Hur stor är förväntan och hoppet i Trollhättan, klargör ett uttalande om IF Metal. Ombudsmannen Leif Hakansson hoppas på en full produktionsstart med elbilen, volymen och fler jobb för sina fackliga medlemmar. För att 28% av de tidigare Saab-arbetarna fortfarande inte är anställda.

Satsen har minskat ytterligare med 33% sedan förra året, men utan NEVS - nu den näst största arbetsgivaren i Trollhättan - är utsikterna obehagliga.

Saab EV borde fixa det. För NEVS och för de tidigare anställda. Våga och höga förväntningar på ett fordon som hittills bara har sett och drivits av en exklusiv grupp människor. Vi från bloggen är naturligtvis inte en av dem, för Tyskland verkar inte vara med på den elektriska prioritetslistan. Så vi väntar tålmodigt på att NEVS höjer gardinen lite.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

16 tankar om “NEVS kräver mer engagemang för elektrisk rörlighet"

 • blank

  Det handlar inte bara om SAAB / NEVS - BMW kommer att ta med fler modeller med elektriska enheter - liksom andra tillverkare.

  Det är vettigt om framför allt i stora städer skapas lämpliga villkor för användning av E.-bilar och detta är också subventionerat över hela Europa. De flesta tillverkare av elbilar erbjuder fortfarande konventionella fordon med eller utan hybridteknik - det skulle finnas något för alla smaker. Den exklusiva produktionen av konventionella förbränningsmotorer med största möjliga kubik kapacitet kan inte heller vara lösningen utanför Kina - det hela har egentligen inget att göra med utpressning!

 • blank

  Så utpressning. Kära sverige, kära européer, skapar förutsättningarna för att fordonen kan avbrytas, som NEVS har tänkt sig att bygga. Annars byggs en ny fabrik i Kina, i synnerhet 2. Steg bör också vara hemma för forskning och utveckling. Bye Bye Europe. Hej Saab i Kina.

 • blank

  I alla diskussioner om e-bilar bör man först och främst kunna producera E i tillräckliga mängder CO2 neutral.

  • blank

   Innan större kvantiteter säljs, skulle NEVS gärna rekommenderas att utbilda en tillräcklig mängd personal för underhåll och service. Annars kommer du inte ens till inspektionen för ett så tunnt verkstadsnät med en last.
   Gör först dina egna läxor och efterfrågan -> bra laddningsinfrastruktur + tillräckligt med koldioxidneutralt el. Åtminstone för Europa skulle det vara ett grundläggande krav för e-mobilitet.

  • blank

   Om vi ​​tittar på Kina, kommer begreppet NEVS upp. Kai Johan Jiang har 31 biomassa kraftverk på nätet, 6 andra är i planering eller konstruktion. Green Energy + Green Saabs 😉

 • blank

  Ska du inte leverera innan du frågar?

 • blank

  En ny bris för elektromobilitet i Kina

  Om det i dagens FAZ, s. 15 - men tyvärr ingenting om Saab eller NEVS

 • blank

  Det finns konventionella fordon med förbränningsmotorer från alla typer av tillverkare som sand på havet - NEVS kommer inte att kunna uppnå de önskade vinsterna här.

  Så, först och främst måste vi sätta ihop en högkvalitativ elflotta med all vår kraft!

  Detta betyder dock inte att turbogruppen bör försummas helt - men prioriteringar måste fastställas. Om det krävs statsfinansiering, som i andra länder, skulle det inte vara en meningslös sak - den ökande luftföroreningarna i de stora städerna (särskilt orsakade av förbränningsmotorer) borde äntligen minskas avsevärt till förmån för naturen och därmed också för människor. Naturligtvis gäller detta även Sverige - Norge och Danmark är exemplariska och har inte ens sin egen anmärkningsvärda E. bilindustri i början!

  Hälsningar från HH

  • blank

   Du har helt rätt. Med X. förbränningsmotormodellen på marknaden kommer den inte att bryta en liten tillverkare Saab / NEVS!

   Marknadsföring måste vara inriktad på elbilar, fordon med kommersiella förbränningsmotorer kan bara vara ett komplement. Vilket betyder inte att de inte bör försummas under utveckling

   Jag ser NEVS push som ett mycket bra tillfälle att komma in i media.

   SUV ska beskattas högre, enligt min mening mer än önskvärt, precis som den lägre skatten på diesel är miljömässigt förödande.

  • blank

   Hej Joachim, prioriteringarna är verkligen. Om jag snabbt behöver en reservdel från vår huvudanläggning, är 700 km returresa och 700 km returresa beräknad. Förekommer några gånger om året. Går bara med turbo. Om min fru måste shoppa, är ett elfordon tillräckligt.

 • blank

  Sant ord från Heiko. Varför byggs inte vad folk vill ha. Det låter nästan som GM-bluff, om du har spekulerat eller skruvat upp du ropade för staten och begär hjälp via skattebetalare.

  • blank

   Jo det är inte så lätt. NEVS skapar jobb i ett land som har den högsta löneutgifterna i Europa. Eftersom det är nästan legitimt att kräva lite mer rörelse vid expansionen av laddstationer och stöd vid inköp av elbilar.
   Men jag skulle vara mer glad om någon rörelse i turboens historia skulle komma. Det tar lite längre tid.

 • blank

  Om du måste lägga den på människor, kan det inte vara rätt. Nevs bör först börja produktionen och börja bygga bilar med konventionella enheter i anständiga kvantiteter. Och om folk gillar att köra SUV: ar byggs det också. 9-4x var en cool bil. Du kan fortfarande producera dubbelspårig.

  • blank

   Vad händer om du gav din mammor en 9-4x som de kunde chaufför sina barn till dagis eller skolan? SUVs framför skolan måste meddelas för tillfället. Moonsafe elektrisk mobil? Pappa kunde få sin ved ut i skogen på helgen. Skulle det ha potential?
   Ibland så i efterfrågan.

  • blank

   Du pratar med mig om själen, och allt som måste subventioneras är vanligtvis inte moget än.
   Under tiden är jag också trött på den ständiga diskussionen mot stadsjeepar och riktiga stadsjeepar ... Som en hård SAAB-fan har jag naturligtvis också flera av märkets fordon, men jag kommer inte att låta det roliga med min Chevy Tahoe, som jag bara använder på fritiden, berövas.
   Ett bonusmalussystem är inte värd en fri marknadsekonomi!

   • blank

    Jo, då hoppas jag bara att subventioneringen av dieseldrivna fordon äntligen har upphört.
    Vårt system kallas fortfarande "social marknadsekonomi" och många anhängare av den så kallade "fria marknadsekonomin" lever mycket bra av "bonus malus-systemen" i vårt system. Om ett system är helt gratis är det anarki.
    Ingen ska berövas det "roliga", men alla borde betala ett rimligt pris, särskilt när våra resurser förbrukas hänsynslöst, till exempel helt meningslös användning av terrängfordon på välutvecklade vägar.

Kommentarer är stängda.