Saab i Tokyo.

För de senaste Saab-fotoproblemen var Uli i BUENOS AIRES och i chicago på väg. Den här gången tog ett affärsmöte honom till Tokyo. Även om det var relativt lätt att få en Saab framför linsen i USA och Sydamerika, var det svårt i Japan. Saab har blivit ett absolut exotiskt varumärke där, medan nya fordon från kusinerna från Göteborg ses relativt ofta.

Saab 900 II i Tokyo
Saab 900 II i Tokyo

Volvo har en mycket bra bild i Japan, den nya V60 ses ofta på gatan, medan vårt små kultmärke försvinner från allmänheten mer och mer. Men Saab fans som håller varumärket vid liv i Japan är minst lika positivt infekterade som vi är i Europa. Saab nummer ett, en 900 II, upptäcktes av Uli vid en upptagen Tokyo-tågstation. Ägaren stod bredvid sitt fordon, så han kontaktade Uli. Kommunikationen på engelska var ursprungligen väldigt dålig, liksom att hjälpa till med ett annat sätt. Den magiska lösningen: en Saab jacka!

Slumpmässigt - verkligen slumpmässigt Uli? - han hade på sig sin Saab Performance Drive-jacka, som Uli förhoppningsvis presenterade för det japanska fan. Och se och se, säger han, ett leende förtrollade ansiktet på den japanska Saab-fläkten ... och isen bröts. Engelska var också lättare att förstå, och avsked fick adressen och telefonnumret till en japansk Saab-återförsäljare. Några minuter senare passerade en Saab 9-5 stationen, sedan en ström 9-3. Men "turbo fast" och för snabb för kameran.

Under två veckors vistelse i Japan kom inga Saabs mer till kameran. Fram till den sista kvällen. Sedan stod en 9-5 sedan på vägkanten igen. Utanför bilen tas kameran, bilden tagen. Ägaren, han talade inte engelska den här gången, gjorde också en vän med hjälp av Saab jackan. Resultatet, som vid det första Saab-fotot på stationen: ett leende på hans ansikte.

Fotohistorien från Japan är naturligtvis, precis som allt om märket, något galen. En "Saab Performance Drive" -jacka hjälper till att kommunicera, Saab-communityn är liten och internationell. Trevlig !

Det var för tillfället den sista delen av Saabs bilder av Uli. Vi vet inte var 2014 tar honom. Men kameran är alltid där. Arigato Uli-san!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Uli för saabblog.net

3 tankar om “Saab i Tokyo."

 • blank

  Jag tycker att fotoutbytet är otroligt bra. På några dagar i Tyskland kan du inte hitta en SAAB längre och de har nästan helt försvunnit från motorvägen.
  Som du kan se på den chica 900-II kör de japanska fansen sina bilar under en lång tid och uppenbarligen även delar.
  Det här är intressanta rapporter från Uli och visar hur envis den lilla SAAB-gruppen är (fortfarande) över hela världen.

 • blank

  SAAB körning har alltid den speciella känslan

 • blank

  Mycket fint skrivet. Och vi är alla galen.
  Så min "Saab Performance Jacket" är ny ur tvätten. Tjock tröja under och bland folket ... där jag får ännu mer uppmärksamhet med Toms orange retrojacka.
  Låt människor tänka vad de vill. Det håller dig varm och på kvällen när du går med vår svarta Labrador erbjuder den också mycket säkerhet, som en “SAAB” att kasta på eller något. Hälsningar från Hochsauerland

Kommentarer är stängda.