NEVS Manager talar om SAAB Future

Den korta pausen på Saab-bloggen är över. Möjlighet för en kort titt i det lugnt, vinteriga Sverige. Och vad en NEVS-chef har att säga i radiointervjuen om framtiden. Men först till Uddevalla, några kilometer från Trollhättan. Där etablerar Autometal Scandinavia AB en samling av avgassystem för Saab-fabriken.

Saab 9-5 NG på vintern
Saab 9-5 NG på vintern

Liksom Trollhättan lider Uddevalla från avskaffandet av Saabs bilproduktion och stängningen av Volvos monteringsanläggning förra sommaren. Varje ny arbetsplats är mycket välkommen, och Autometal Scandinavia AB skulle hellre köpa fabriken i den lokala affärs parken än hyra den.

Från vilket vi kan dra minst två slutsatser. Den som köper istället för att hyra ser en viss framtida potential och har förtroende för vad NEVS planerar. Å ena sidan. Men om du står inför frågan om du vill hyra eller köpa i januari kommer du knappast att börja montera på våren. Sverige är inte Kina, i tveksamma fall tar det mer tid än mindre. Församlingen skulle kunna tas i drift under hösten eller till och med senare. Sedan när NEVS äntligen producerar mängder fordon med turbomotorer.

Vad kan ta längre tid än vad vi tycker om det, för fokus ligger på Kina och den elektriska enheten. Hur korrekt detta uttalande är underbyggt av intervjun med NEVS Manager Frank Smit.

Frank Smit på planerna på NEVS

Frank Smit åtföljs av positionen som ”Fordonsprogramchef” vid NEVS. Tidigare arbetade han för GM i olika positioner och för SAAB Automobile AB. Han har varit i tjänst hos NEVS sedan september 2013.

Holländaren gav en intervju på BNR Nieuwsradio i fredags om sina framtidsplaner. Fokus ligger på elbilen, som kommer att fira sin premiär i år, men inte på bilsalongen i Genève (men lite senare i Peking). NEVS har ambitionen att överträffa Tesla. Inte direkt med den första produkten utan på medellång sikt.

Till och med en plug-in-hybrid baserad på den ”nya” 9-3 utesluter inte Smit. ”Men till en början koncentrerar vi oss främst på produktion av elbilar. Det är vår affärsmodell. "

[sam id=”15″-koder=”true”]

Smit ser inte för tillfället att Saab kommer att bli ett volymmärke igen inom en snar framtid. "Om du tjänar bra per bil behöver du inte producera 80, 100 eller 120.000 XNUMX bilar per år", sa han. Hmm ...

Smit talar i intervjun av den ”nya 9-3” och betyder den välbekanta, reviderade grunden. För första gången används ordet “plug-in hybrid”. Kanske ser det ut som om revideringen av modellserien kommer att vara djupare än tidigare trott och mer än bara en "uppgradering". Nederländerna har traditionellt varit en stark marknad för Saab. Fordonet från Trollhättan finns alternativet till de tyska premiumleverantörerna. Den sista 9-5 generationen såldes också bättre i grannlandet än vår. Kanske ser Sverige Nederländerna som den första framtida europeiska marknaden som öppnas utanför Sverige. Det kunde vara möjligt.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

14 tankar om “NEVS Manager talar om SAAB Future"

 • blank

  Tyvärr folk, men jag tar långsamt slut på tålamod med det ständiga skvaller om den elektriska NEVS Saab. Det är helt enkelt inte uppdaterat att ta en gammal, om än mycket bra, diesel / bensinbil och installera ett batteri och en elmotor! Exakt denna strategi fungerade aldrig. Vem behöver Saab 9-3 för att bara köra i staden? Varför ha med dig så mycket vikt? Helheten är en by i Potenkim och inget mer. Elbilarna är EN framtid men inte den enda möjliga, och framgång beror på hur ”intelligent” framtidens fordon är. Ärligt talat, hur ska NEVS-eSaab övertyga dig? Med en egenvikt på över 1500 kg eller en räckvidd på 100 km? Det är klart för mig att du på NEVS vill ha ett snabbt mellanmål på hemmamarknaden och att du uppenbarligen har en köpare genom stadspartnern. Men vem tror verkligen att NEVS-eSaab kommer att råda här i Europa? Jag tror inte ens NEVS.
  Det vore mer ärligt och framtidsorienterat att säga, ”Folk, vi ska bygga 9-3 som en Aero Turbo för att hålla dig lycklig och utveckla sin efterträdare, vilket ger verkliga Saab-dygder. Vi kommer också med en ny e-bil som är lätt, smidig, liten och perfekt utformad för staden och använder moderns Google framgångar perfekt till förarens fördel ”(t.ex. a la Mia).

  För att vara ärlig tror jag att Quoros 3 Sedan innehåller fler Saab-gener än vad som någonsin kommer att hittas i en ny NEVS-utveckling. Det är inte för ingenting som hela ”hinken” i Europa konstruerades med hjälp av många ex-Saab-ingenjörer och dvärgar allt som någonsin har testats när det gäller säkerhet. Ja, jag erkänner det, om min Saab 9-3 XWD MY11 inte längre fungerar, föredrar jag förmodligen en Quoros byggd i Kina men konstruerad i Europa med Saab & AVL-ingenjörer än en NEVS Saab monterad i toaletter, vilket bara är för den kinesiska marknaden kramar ihop ... ja, jag behöll min 9-5 Aero för att ströka dagligen ändå 😉

  Så jag var tvungen att bli av med det. Tack för att du läste.

 • blank

  Inte bättre, men annorlunda redan! Och jag finner det viktigt att uttrycka!

 • blank

  Jag körde också BMW i många år. Jag håller med platserna men jag var alltid imponerad av motorerna. Det finns också körbarhet på 250.000 km och mer inga problem. Min nuvarande 9-3 v6 behöver i genomsnitt 2 liter mer än 330i jag haft tidigare. Och den som kan köra halvvägs kan hantera en bakhjulsdrift. Min fru kör fortfarande BMW och har aldrig klagat på vintern.

  • blank

   Den eviga BMW-diskussionen ... I München bygger de förstklassiga motorer och om NEVS verkligen kunde komma med en leverantör av denna kvalitet för framtida fordon, skulle det vara en tillgång för varumärket. Men vi bör vänta och se vad som händer, det aktuella läget är bara känt i Sverige.

   • blank

    Det finns inget att lägga till!

    • blank

     men:

     Du köper en BMW eftersom du behöver det!

     En Saab för ditt eget bästa!

     • blank

      Va? ? ?

      Det låter som om vissa människor kör SAAB för att känna sig som något bättre - som om vissa människor ”behöver” det.
      Var är skillnaden?

 • blank

  Vi bor i Tyskland och det är knappast möjligt för en chef för en biltillverkare som inte är baserad i Tyskland för att chatta på en radiosändning.
  I Nederländerna är det annorlunda att Saab-Nevs utnyttjade denna möjlighet, men visar mycket tydligt att vi kan ha hopp.

  Som Frank Smiith klart har nämnt i samtal, vilket gör att upprampning av produktionen och utvecklingen av en hel del kostnader, (faktiskt naturligtvis omnämnandet jag påpeka så att det förmodligen finns lite utrymme finns) förmodligen är det lättare behövde pengar på kort sikt För att tjäna Kina.

  Jag kunde inte förstå att Nevs inte tog över Saab Parts. Sedan BMW överklagar nu visar att risken för Nevs förmodligen var för hög och förklarar undantaget.

  Eventuellt är denna rättegång också ansvarig för den ganska tveksamma starten i Sverige / Europa. Kanske BMW slår nu Orio bara för att försvaga Nevs, för Saab har alltid varit en direkt BMW-konkurrent på många marknader.

  Förhoppningsvis kommer denna tvister att hjälpa till med valet av motorer, tanken på en BMW-motor i Saab är helt ofattbar för mig. Jag lider allvarligt i ana av ANA Trollhättan, med alla BMW och Minimüll i showroom.

  • blank

   Detlef, jag vet inte varför du är så oattraktiv här om BMW. Även om jag inte är Bayern fan, men det är inte slöseri!
   Turbomotorerna är likvärdigt med tidigare 2LTR SAAB-motorer ändå och absolut inte dåliga.
   BMW lanserar just den tredje hatchback-modellen med en stor baklucka. Jag tittade på 3-serien GT i november, den kommer relativt nära 9000-konceptet och har fantastiskt mycket utrymme - om det inte vore för den eländiga bakhjulsdriften ... Fyrhjulsdrivna fordon är då riktigt dyra.
   Det finns för närvarande öppna gamla SAAB-nischer stängda.

   • blank

    Jag lärde mig hata BMW på 80- och 90-talet eftersom våra företagsbilar var 3 och 5-serier. Jag har aldrig satt i en bil lika illa som i alla typer av BMW. Motorns egenskaper och deras "dricksbeteende" var underjordiska jämfört med den privata Saab. Som en "utbildad" framhjulsdriven förare var körbeteendet i mindre än optimala förhållanden helt enkelt för ansträngande för mig. Jag vet att mycket har förändrats där, men sedan dess vill jag bli sparat av dessa bayerska produkter.
    Design är ännu mer en smakfråga. Dessa vikar av BMW är en ojämnhet, ja, och vad marknadsförs under namnet Mini, där skulle blindhet vara en inlösen.

    Allvarligt kort efter denna polemik. Just för att BMW försöker stänga luckorna som Saab har kvar, visar det att man ser en direkt konkurrent här. Efter GM, nu beroende av BMW, tror jag inte att Saab är värt att sträva efter.

 • blank

  Det med avgassystemet är väldigt intressant.

  Jag börjar sakta se min nya bil från Trollhättan - om det är holländarnas tur först är det också okej

  För övrigt har långsiktiga studier visat att holländarna är bland de mest intelligenta människorna i Europa, tillsammans med skandinaverna. Det gör oss inse varför SAAB-bilar är det första valet där!

  Med vänliga hälsningar från HH

  • blank

   Det är därför holländarna köpte mer 9-5 än tyskarna.

   Hälsningar från S-H

 • blank

  Jag kunde också bo med Nederländerna. Bara köra över gränsen och köpa en ny SAAB

 • blank

  Hach. Hur saknade jag dina rapporter? Så jag kan vänta. Bara andra kan göra det? Vid behov kan man importera en från Nederländerna. Är verkligen lättare än från Sverige.

Kommentarer är stängda.