resor Sverige. Trollhattan i mörk säsong.

Saab fans tycker om att vara gäster i Trollhättan, och tyskarna berättar i grunden en affinitet till landet i norr. Huvudresesäsongen är från maj, och redan i oktober torkas turismflödet igen. Sverige är då kallt och mörkt och inte värt en resa, säger de. Huruvida det verkligen är så, kunde Mark och jag i december i självtestet.

Saab flaggor framför Powertrain-komplexet
Saab flaggor framför Powertrain-komplexet

Vi var gäster på Saab-fabriken och ingen av oss kom till Sverige så sent på året. Är fördomarna korrekta och ska du välja bättre destinationer på vintern? Det är saken med dagsljuset. Göteborg kan utveckla charmen i en sibirisk stad på dessa tråkiga dagar, när solen fullständigt förnekar sitt arbete. Solen känns som en timme senare än i Rhen-Main-området, men det försvinner också en timme tidigare. Det vi kallar skymning varar längre, och ljuset utvecklar sin egen charm.

Du förstår varför det är ett lagligt krav i Skandinavien att köra med strålkastarna på, du uppskattar varje solstråle. Eftersom solen är oumbärlig, och grå, mörka dagar slår sinnet. Vi hade tur under vårt besök - Trollhättan presenterade sig i bästa väder. Tidigt på vintern har livet i Saab stad blivit märkbart tystare. Kommunen är liten, vägtrafiken är hanterbar, lite fotfall i gågatan. Svenskarna är med varandra och utländska besökare dyker sällan upp. Restauranger och kaféer som vi hittade fulla av liv på sommaren hittar bara en liten publik.

Det är långsamt, på något sätt bekant. Den som letar efter retardation i livet skulle ha kommit hit. I Sverige är den fria Internet-åtkomst i restauranger standard, tillgången är tillgänglig vid tjänsten. Om lösenordet inte fungerar kommer en vänlig svenskare att ta över tillgången. Eller, om det inte fungerar, försvinner det i köksområdet med klientens tablett för att lösa problemet. Så har det hänt oss, och vad som skulle leda till våta händer och rädsla för att enheten i andra länder är helt normal i Sverige.

Saab-museet på Göta Älv har kortare öppettider under vintermånaderna. Besökarnas flöde är hanterbart, vilket är fördelen med den här säsongen. Volontärerna tar sin tid, berätta intressanta historier från sin tid hos Saab, och besökaren lär anekdoter som inte finns dokumenterade och därmed ovärderliga. Beroende på vem som arbetar i museet kan det vara att du är inbjuden till hembakade kakor eller kakor. Det finns kalorilarm, eftersom bakverk är fruktansvärt läckra och besökaren finner sig sedan oväntat i en sällskaplig runda med Saab veteraner igen.

Under denna tysta tid rekommenderas ett besök på utställningen av Innovatums, vid den gamla kraftverket, på Saabfabriken i Stallbacka och på flygfältet. En promenad längs Göta Älv mot stadens centrum och en promenad genom Gamla stan har charmen på upptäckten. Det finns många små butiker i Trollhättan som är ägarkontrollerade och har ett individuellt erbjudande utöver det vanliga. På kvällen kan du gå till slutet av dagen, god mat. En plats i de bra restaurangerna, du kan göra vårt Reseguider intervju, befinner sig på vintern utan problem.

[sam id = ”14 ″ koder =” sant ”]

Kanske är det bara den mörka årstiden som ger oss en inblick i den svenska själen. Sverige är lugnare och på något sätt vackert. Det robusta, vilda landskapet i Västragötland med sina stenar kommer upp i ljuset utan sommarens vänliga gröna och låter oss gissa. att levnadsvillkoren här inte alltid var lätta. Om du kör tillbaka till Göteborg via Inlandsvägen på mörk natt, kommer du att vara glad för de lilla lysdioderna vid körfältets gräns. Den aktiva belysningen hjälper till att hitta vägen, och i de platser där LED-belysningen har sparats finner vi dämpade kraschbarriärer.

Ja, Sverige är mörkt och konstigt dessa månader, väldigt annorlunda än vad vi visste från Midsomar. Samtidigt trevligt, spännande och värt resan.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

7 tankar om “resor Sverige. Trollhattan i mörk säsong."

 • blank

  vad är det bästa sättet att resa med bil från Tyskland? Via Danmark över bron eller bättre med färjan från Rostock?

  • blank

   Jag kör alltid färjan Puttgarden-Rödby och Helsingør-Helsingborg, för att du har bra paus med restaurering. Beroende på vilken riktning du kommer ifrån är det den direkta korta vägen (fågelns flyglinje).

 • blank

  Trollhättan på vintern rekommenderas inte, särskilt i november och december, speciellt om du är benägen för depression. Vädret är blött och kallt, allt är grått och solen går tidigt. Det är tråkigt i staden, för shopping och därmed livet äger rum i Överby eller Trestadtcenter utanför staden. I december är det mörkt från kl. 15 (ibland tidigare). Om detta inte stör dig kommer du naturligtvis att uppleva det rena Sverige och du kan också förstå varför Saab alltid hade så många idiosynkratiska lösningar att erbjuda. I det här vädret gillar du att sitta i vardagsrummet eller på kontoret och tinka ...
  Sällan är vädret detsamma som på 2. December 2013 var med sol och blå himmel, som hade NEVS perfekt organiserad.
  Men från februari, när dagarna är märkbart längre och du kan räkna med snö, är det mycket mer hemtrevligt i Trollhättan.
  Men om du vill gå längre norrut, dvs åtminstone Dalarna eller Norrland, kommer du redan att uppleva perfekt vinter i november / december tack vare det vita landskapet, trots de korta dagarna, känns det mycket ljusare än i Tyskland, särskilt eftersom allt är upplyst och upplyst. Den "ändlösa" vägen i Saab med "dubbdäck" är det bästa du kan unna dig, det är också möjligt med vanliga vinterdäck, jag rekommenderar starkt spikar först från april.
  Sverige under den "mörka" säsongen är något för älskare, mycket mer intensivt och ojämförligt, men inte söder och kustregionen, det är bara dimmigt och smutsigt väder, åtminstone för det mesta.

 • blank

  Jag brukade arbeta i vinterig sverige upp till norr, det är en riktigt bra atmosfär där. Men naturen förlåter inte misstag.

 • blank

  Beautiful. Det finns inget mer att säga.

 • blank

  Inte bara Trollhättan är värt en resa på vintern - särskilt Mellansverige och norra Sverige ger ren avkoppling på vintern.

  Varannan år tar vi 9-5 för längdskidåkning i motsvarande regioner - det kunde inte vara bättre!

  Landskap, lugn och folk - i en egen klass!

  • blank

   Det är så som det är och jag kan bara hålla med och rekommendera: ren avkoppling. Vi kör också sedan 1999 med vår Saab till längdskidåkning i Värmland - det kunde inte bli bättre! På 8.2. Låt oss gå igen, med nattfärjan från Rostock till Trelleborg, anländer väl vilad och av dig!

Kommentarer är stängda.