NEVS - SAAB fortsätter att växa.

Saab har fått en bra start på det nya året. Sedan onsdagen förra veckan har antalet ”kollektiva laboratorier” vid Trollhättan -anläggningen ökat med 26 av 258. Det meddelade fackföreningen IF Metall i ett pressmeddelande. Detta gör Saab till den näst största arbetsgivaren för IF Metall -medlemmar i Norra Älvsborgs -distriktet. Endast GKN Driveline, tidigare Volvo Aero, har fler arbetare i omedelbar närhet av Saab -fabriken.

Saab fabriksarbetare parkering
Saab fabriksarbetad parkeringsplats © 2014 saabblog.net

NEVS har vuxit snabbt, säger fackman Håkan Skött. Och NEVS fortsätter att växa. Under andra hälften av februari kommer det redan att finnas 320-arbetare på fabriken. Det skulle ju vara mellan 20 och 25% av den tidigare arbetskraften i tillverkningsområdet. NEVS Saab är också den näst största arbetsgivaren för fackliga fackliga ingenjörer, men hittills är dessa inte organiserade i en separat fackförening.

Vi känner till Håkan Skött som Saab-veteran och kontaktofficer för IF Metall på Saab Automobile AB, som alltid var redo att kämpa för de anställdas och varumärkets intressen. Nu, anställd av facket, är han länken mellan NEVS och IF Metall. Hans förhållande till anläggningen och de nya ägarna är nära, han var en av VIP-gästerna vid produktionsstart i december 2013.

[sam id = "14" koder = "true"]

Men han ändrar sig för närvarande professionellt, hans tid med Saab håller nog på att ta slut. En ny samarbetsman kommer från IF Metall -medlemmarnas led på anläggningen, som för närvarande söks. En facklig grupp, kallad ”Klubb” i Sverige, är på väg att bildas på NEVS. Även om facket inte har gjort några riktiga framsteg här om hur man öppet erkänner.

Håkan Skött och Paul Akerlund i början av produktionen i SAAB-fabriken
Håkan Skött och Paul Akerlund vid produktionsstart i SAAB-fabriken © 2014 saabblog.net

NEVS kommer att ha skapat cirka 700 jobb i Trollhättan med externa anställda i slutet av februari. Detta är mer än vissa kritiker - som antog några 100 jobb - förutspådde tidigare. Tillväxten kommer att fortsätta, och kanske kommer 1.000-märket att korsas om några månader. Medan de anställdas parkeringsplatser på fabriken blir fullare är antalet producerade fordon fortfarande i en underlig oproportioner.

[sam id = "15" koder = "true"]

Så att inga illusioner uppstår: I stablebacka finns det fortfarande en uppbyggnadsfas som förbrukar mycket kapital månad efter månad. NEVS uppbyggnadsprogram verkar mer ambitiöst än vi trodde det skulle. Hur lång tid tar det för att framgångsrikt skapa ett varumärke på marknaden? I bilindustrin börjar man från 10 år. Vid Audi, den framgångsrika premiumprototypen från Ingolstadt tog det till och med 15 år. Det kräver lång andetag.

Text: tom@saabblog.net

Bild: saabblog.net

13 tankar om “NEVS - SAAB fortsätter att växa."

 • blank

  Jag tror att du inte kan jämföra någonting med Audi eller Alfa. Dessa märken var aldrig riktigt borta. Saab var helt borta över 2 år och är fortfarande utom Sverige. Men Tom har rätt när han säger att någonting måste komma som väcker önskan hos kunderna, en riktig spränga så. Skulle det vara trevligt om det var så, men med tillkännagivandet att bygga en elbil till Kina? Vem skulle vilja locka ut det bakom kaminen? Men jag tror också att spränget måste komma så snart som möjligt, och spränget kan bara vara något nytt och inte 5. eller 6. Facelift av något gammalt. Kanske borde NEVS också leta efter en strategisk partner (stor volymtillverkare), till exempel: Tesla har till exempel hittat en i Daimler. Du behöver inte uppfinna varje dörrhandtag själv. För vissa saker är det bara en fördel om du kan använda ett kit som kan spara utvecklingskostnader och tid och du får en ny bil snabbare på vägen och kunden. Sedan kan du dock ta Audi och Alfa som en förebild eftersom de har en företagshylla där de kan ta.

 • blank

  Jag har en av de första sportvagnarna i 9-3 II BJ 10/05. Den första ansiktslyftningen med den nya kylaren imponerade inte på mig (designavdelningen var förmodligen sjuk). Gripen igen tidigare. Tyvärr var 9-4 för dyr för mig och 9-5 NG för mycket för GM / Opel. Så jag väntade på 9-3 III när Victor SAAB träffade väggen. Jag tror fortfarande att det hade varit bättre då att skära ned personal och spara i varje hörn, att ta med en GM-fri 9-3 III på marknaden och att göra detsamma med 9-5 NG och 9-4. Men det fanns ytterligare en fångst: Victor saknade en potent partner för att verka trovärdig. Hur som helst: hur säger Franz? Ta en titt ... - Jag är glad över alla goda nyheter.

 • blank

  Egentligen nya spännande modeller behövs. Tyvärr fungerar det inte från dag till dag. Mycket egen har inte kommit än. Uppdateringen måste vara en blast. Vad jag tvivlar på men.
  En ny motor måste vara in och byggtiden är begränsad. Så hur massor av pengar att investera. Låt oss hoppas att NEVS inte hamnar i andan och att vi måste bevittna slutänden.

 • blank

  SAAB har en avgörande fördel:
  Visst måste bilden byggas om och det goda rykte återställs. Men trots allt är varumärket SAAB fortfarande fast förankrat i många sinnen.
  Det kommer till och med att finnas många potentiella kunder som kommer ihåg före GM-SAAB-tiderna!
  Och nu är GM ute av SAAB, så den försummade GM-eran är en sak av det förflutna.
  Det kan vara en verklig möjlighet för SAAB - men nu är det viktigt att använda det: Kvalitet, innovation, individuell design från Sverige och ingen GM-delpolicy.
  Denna nästan unika möjlighet får inte slösas bort genom kvalitetsdiskussioner!

 • blank

  Absolut ingenting för det svaga i hjärtat! Vad är personalkostnaderna per månad? Räkna med 3 till 4 miljoner euro. Med nästan nollförsäljning behöver den en tjock kudde och nerver som vajrar. Jag antar att de vet vad de gör 😉

 • blank

  Situationen är inte jämförbar med Audi, som måste bygga upp sin bild först, men snarare med Alfa i 90ern, tror jag. Alla skrek i alla fall. Och sedan kom 156 och slog som en bomb. Självklart hade Alfa fans bara väntat på något bra att komma tillbaka från Alfa. Och så kan det vara med Saab. En övertygande bil kan få dig att glömma alla de dåliga GM-åren. Jag vet inte hur jag ska gå elektriskt för tillfället.

  • blank

   156 var något av en första gnista för Alfa. Victor Muller hade 9-4x och 9-5 NG, vilket var en tydlig signal i riktning mot "New-Saab". NEVS har ingenting (än så länge) och kämpar med det. En ny modell som skulle kunna skapa spänning skulle göra det mycket enklare.

   • blank

    …………… .. läser jag upp ett djupt tvivel?
    Mine (tvivel) gäller de då associerade återförsäljare och workshops.

    Hälsningar Gallix

    • blank

     Jag tror inte det - det skulle säga för mycket. Jag ser utmaningen. Att börja med ett välkänt fordon i Europa är en stor utmaning - om du vill bli framgångsrik. Jag förstår NEVS, där ser du saker främst genom Kina -glasögon. Jag skulle förmodligen fatta ett liknande beslut om jag hade ett val. Men vi sitter här i Tyskland och jag ser naturligtvis saker som europeiska. Mycket beror på ansiktslyftningen, som NEVS kallar "Update". Jag har färre tvivel om återförsäljarna. Vi har några mycket engagerade människor som gör mycket för varumärket. Bättre att börja med färre återförsäljare, men med de "rätta" ...

     • blank

      Där har du rätt.
      Tyvärr är rätt personer ofta inte de nästa. Eller Bambergborna inrättar en "hämtnings- och leveransservice" i hela Bayern!
      I en föreläsning av en futurolog för biltillverkare eller deras högsta anställda förutspåddes 2 - 5 nya biltillverkare från kretsar utanför branschen. (i samband med bland annat e-bilar)
      Samsung eller Apple nämndes.
      Vilket leder återigen till idén att ge Saab en identitet eller ett tekniskt och visuellt utseende som liknar I-Mac eller I-telefoner.
      Det verkar för mig att endast SAAB har en chans i global uppfattning om det bara lyckas.

      • blank

       Ja, de futurologer. De förutsäger intressanta saker. Endast en amerikansk automaker är lämplig för framtiden. Tesla. Spännande, eller hur?

  • blank

   ... och hur är det med Alfa nu? Hur många år kan du verkligen köra en Alfa i vardaglig vinteranvändning? De flesta av de tidigare vackra 156-talet ser nu ganska gamla ut. Hantverk och långvarig hållbarhet har aldrig varit Alfas styrkor. Bilden måste vara rätt, enligt min mening kan du se att t.ex. B. också positivt på Mini från BMW. Fiat har också gjort mycket rätt med Fiat 500. Tillbaka i slutet av 80-talet byggde Audi en av era bästa bilar, Audi 80, och detta har fortfarande en inverkan. Enligt min mening är det också viktigt att modellnamnen behålls.

   Vacker hälsning!

   Matthias

 • blank

  ... ..Det kräver uthållighet ....! Både från bloggaren, fansen, återförsäljarna och investeraren !!!!
  En månad är över snabbt, och alla anställda fortsätter att räkna med kronorna! För tillfället finns det ömma positiva signaler. Det gläder mig och låter mig fortsätta att tro på SAAB-märket.

Kommentarer är stängda.