SAAB Nyheter. Saab 9-5 OG går el ...

Det är nästan exakt ett år sedan vi var över produktionsstart Rapport från den gamla Saab 9-5 i Kina. Som en Shenbao D-serie säljer den nyutvecklade svenska veteranen i Folkrepubliken, vilket är anmärkningsvärt. Eftersom basen kommer från året 1997.

Saab 9-5 går elektriskt ...
Saab 9-5 går elektrisk ...

D-serien har emellertid reviderats så noggrant att inget förhållande till våra fordon är igenkännbart. Endast under huven finns det fortfarande ett svensk turbohjärta. Det är B205-motorn som nu tillverkas av BAIC i Kina. Med en förskjutning på 2 liter levererar den 200 hk och sin bror, den berömda B235, turboladdade 235 hk. Det är felfria Saab-maskiner utrustade med Saab Trionic. B205 diskuteras fortfarande i Trollhättan som en maskin för den reviderade Saab 9-3, och ryktet kvarstår med anmärkningsvärd uthållighet. Vi kommer snart att se om det finns substans bakom det ... Men det är inte poängen och det möjliga comebacket av de gamla motorerna idag.

[sam id = ”15 ″ koder =” sant ”]

För Peking Auto Show i april vill NEVS presentera den elektriska Saab 9-3. Han kommer inte vara den enda elbilen med svenska rötter. Eftersom den tidigare Saab 9-5 ska debutera i Peking, elektrifieras också.

Shenbao - tekniska data
Shenbao - tekniska data

Intressant att båda företagen följer olika metoder. NEVS används i Saab 9-3 Litium Järn Fosfat tekniken (LiFePO4) batterier och kommer i en rad 200 kilometer. BAIC installerar litiumjonlagring i Shenbao D-serien, precis som Tesla gör och kommer till 150 kilometer.

Dessa batterier, som vi känner dem från bärbara datorer och smartphones, är inte oproblematiska på grund av deras energidensitet och deras värmebalans när de är inom bilindustrin. Den tidigare 9-5 drivs av en 55 PS-motor och sägs nå 130 km / h toppfart. Priset kommer att beräknas till 36.000 €. Ingen data är kända om originalet från Sverige, 9-3.

Saab 9-3 EV
Saab 9-3 EV

Intressant är produktionen siffror. 10.000 Shenbao D-serien BAIC planerar att bygga elbilar i år, 20.000 blir 2015. I Kina råder den politiska viljan till elektrisk rörlighet, eftersom planeringen verkar verklig. Från Trollhättan hittills hörs ingenting. Inga produktionsplaner, få tekniska data.

[sam id = ”12 ″ koder =” sant ”]

Saab elbilar sägs vara i Quingdao i en bara framväxande Saab monteringsanläggning fyllas i. Det är inte att frukta att Saab 9-3 och Shenbao D-serien kommer att bestrida marknadsandelar. NEVS begränsas med återförsäljarnätverket för närvarande i regionen kring Quingdao. Där bor 100 miljoner människor. Det borde vara tillräckligt för marknadslanseringen.

Text: tom@saabblog.net

 

3 tankar om “SAAB Nyheter. Saab 9-5 OG går el ..."

 • blank

  Teknikens Värld-artikeln fick mig att gå tillbaka till Senova och BAIC-sidorna. Så jag undrar redan hur kommer NEVS att möta detta? Å ena sidan den etablerade tillverkaren BAIC och å andra sidan NEVS, med nästan samma bil?
  Båda hänvisar till samma arv från SAAB. Som NEVS borde ha åtminstone revolutionerande e-teknik i bakkvartalen.
  Vad hjälper det om NEVS för närvarande begränsar sig till regionen kring Quingdao, om Senova säljer hela Kina och marknadsför sig som den legitima arvtagaren till Saab. Eftersom det ser ut som Senova är mycket aktiv i Quingdao, annars skulle du inte göra en 2-dagars show där med det "tidigare SAAB Performance Team". http://www.senova.com.cn/index.php/activity/show/item/275-activity4
  Eller är BAIC / Senova bakom NEVS?
  Nyheten i början av året är på något sätt inte särskilt förtroendeskapande för Saabs framtid.

 • blank

  Det är intressant vad du kunde ha gjort med den gamla 9-5 ... suckan. Förresten kör jag en Saab med B235er och en med den nyare B207er och kan bara helt bekräfta intrycket i artikeln. B235-maskinen är riktigt fantastisk och förtjänar att byggas vidare. Jag känner inte till någon motor som fungerar lika effektivt med så mycket kraft som B235-maskinen.

 • blank

  Med 40 kW och uppskattad 1,8t curb-vikt kommer Shenbao inte att vara så mousserande, eller hur?

Kommentarer är stängda.