Saab Annual Review 2013. Juli till december

Det fanns alltid rykten om en Saab-produktionstart efter sommarsemestern. Tror vi verkligen det? Eller ville vi bara tro det? Det är uppenbart att detta inte hände, trots att aktiviteterna runt fabriken ständigt ökar. Det var lång tid fram till december, och före det fanns flera utmaningar och dramaser att övervinna.

Blogger i Saab-fabriken
Blogger i Saab-fabriken

Juli 2013

Juli är den traditionella rese månaden i Sverige. Vem kan, lämnar landet söderut eller går tillbaka till sitt hus i skärgården. Endast turister flyttar sedan norrut. Saab i sommarhålet, och skulle vara vid en svensk dörr engineering inte av en slump Saab design dykt upp - det hade varit en väldigt lugn månad.

Tyvärr såg vi inte den nya generationen fordon från Trollhättan. Men en fingerövning tidigare Saab-anställda som hade bytt till Yovinn. Ett företag från vars centrum några månader senare anställda skulle återigen dra tillbaka till Stallbacka. Men vi misstänkte inte det då.

SAAB 9-3 pre-serie i Trollhattan
SAAB 9-3 pre-serie i Trollhattan

augusti 2013

NEVS har nu välskärmad Saab-området. På nästan alla strategiska punkter finns behållare eller skärmar. I augusti fanns det fortfarande några luckor som inte längre finns idag. Så här första bilderna från de nya aktiviteterna på jobbet. De första pilotserierna fanns på platsen för den tidigare pilotverkstaden. Tre dagar efter våra bilder meddelade NEVSs pressekreterare Mikael Östlund att fabriken nu var praktiskt taget klar för produktion. Den goda nyheterna gick genom den internationella pressen, och hoppet i fanbasen steg.

[sam id = "9" koder = "true"]

För Saab-partner i Tyskland och Österrike slutade en tillfällig lösning i augusti. Från de preliminära tjänstekontrakten med den tyska grenen av Saab Automobile Parts AB, upprepade gånger förlängda, var permanenta kontrakt. Resultatet av det bra arbetet i Saab-tornet i Eschborn är rättssäkerhet och ett långsiktigt perspektiv för servicepartners och Saab-kunder.

Simo Lampinen - Hamburg City Park Revival
Simo Lampinen - Revival för Hamburg City Park

september 2013

Saab-flaggan blåser Hamburg City Park Revival 2013, Saab Legend Simo Lampinen reser med Saab 96 och Nico Gasparatos versägt med Saab Turbo 900 den monterade Porsche armada. Medan andra märken till stora kostnader carting deras historiska flotta till Hamburg som går på Saab med ett stort engagemang från Gasparatos bilar, stöd från Eschborn och en dos Saab ande. Jo, Saab lever, samhället är intakt.

IAA igen, igen utan Saab. Och sedan händer det jag skulle kalla en “bloggare mardröm”. Den 18 september, under IAA, startar NEVS "förproduktions”I Trollhättan. I en spöklik tom hall är bara ledningen och representanter för SU, som ska bära ut evenemanget ut i världen, närvarande. En läskig händelse.

Inte bra, jag säger till mig själv. På något sätt frustrerande. Därför, så min inställning, gör du det rätt eller du lämnar det. I det här fallet borde du ha låt det vara bättre och tyst köra den första bilen från produktionslinjen. För min Artikeln och jag får hård kritik från vissa läsare.

Saken har konsekvenser. Efter nästan tre års Saab-bloggar har min smärtgräns nåtts. Jag blir frustrerad över situationen i Sverige. Och tanken på att säga farväl mognar.

Simo Lampinen och Josef Zabel på Nordicar Elmshorn
Simo Lampinen och Josef Zabel på Nordicar Elmshorn

Oktober 2013

Varför skriver du en blogg? Inte för att förbättra kontosaldot, som vissa "fans" skulle föreslå. Det är fel plats, fel språk, fel ämne och det finns för mycket tid, efterfrågan och ekonomiska ansträngningar bakom bloggen. Vem som helst kan kopiera pressmeddelanden från svenska tidningar, det är enkelt. Hitta inte eller undersök ämnen. Det här är arbete. Du skriver för att du har ett uppdrag. Ett perspektiv ser. När du ser dem.

I början av oktober, med blicken tillbaka till den 18 september, hade perspektivet försvunnit. Avskedsartikeln skrevs och den XNUMX oktober skulle ha varit den sista dagen för saabblog.net. Jag var tvungen att trycka på knappen "Publicera". Det faktum att detta inte hände är tack vare några goda vänner i olika länder och en dramatisk kväll från XNUMX till XNUMX oktober.

[sam id = "7" koder = "true"]

I slutet av många samtal och mail var resultatet att det inte var rätt tid. Men samtidigt är kunskapen om att en utfart är möjlig och inte mitt livsplan eller innehåll beror på en biltillverkning. Avskedsartikeln vandrade in i papperskorgen och stannar där för tillfället. För det finns åtminstone avsikt att fortsätta skriva 2014. Kanske i ett nytt format, men kanske blir allt detsamma. Vi kommer att se!

Orio AB
Orio AB

november 2013

Så snart den personliga Saab-krisen var halvvägs, kom allt mer goda nyheter från Sverige. Åtminstone sedan början av november var det tydligt att NEVS skulle börja producera om några veckor. Initiativets cirkel var relativt stor, men ingenting läckte ut. Vilken skillnad till Victor Mullers tid. I mitten av november fick pressen spela. NEVS öppnade portarna för den lokala tidningen och för Bilsport Sweden. Kända namn flyttade tillbaka till nya jobb på NEVS, och Saab Saga fick märkbar fart.

Fortfarande tro på vad som skulle komma att sakna mig. Du hör, du förstår, väntar du fortfarande. Vilket är förståeligt när man bara hör tips i månader, men har inget påtagligt i handen. Medan Saab-världen väntar på vad som äntligen kommer, ganska några miles längre norrut, händer saker.

Saab Automobile Parts AB har gett sig ett nytt namn. Det nya företagsnamnet som Orio AB inspirerar inte riktigt någon utanför Nyköping, har ingen koppling till Saab. Under dagarna efter namnändringen finns det antydningar om att det finns icke-relaterade produkter med liknande namn. Lyckligtvis avgjordes ämnet på kort tid, och efter ett besök i Eschborn är jag säker på att bara namnet har ändrats. Passionen i det tyska Saab-teamet kvarstår.

December 2013

Inbjudan att starta produktion är här, de bokade flygningarna. På kort sikt är vi borta till Sverige, fulla av spänning för vad som ska hända. Mark är ganska upphetsad, och även med våra Saab-vänner träffas vi i Trollhättan, nervositeten är palpabel. Den ena eller den andra får på denna dag ingen bett ner, tills det äntligen är dags. Vad hände då har vi beskrivit från flera perspektiv på bloggen under de senaste dagarna.

Medierna är inbjudna, presscentret fullt av kameror. Avgångens ande är i luften. NEVS har gjort allt rätt och Saab har blivit en start på nytt i en högre ålder. Jag ger en intervju för Schwedenradio, som är intresserad av vad vi tyskare tycker om Saab. Och då är det dags. 458 dagar efter övertagandet av NEVS kommer den första nya Saab från linjen.

[sam id = "8" koder = "true"]

Den spännande dagen finner sitt slut några kilometer nerför Göta Älv i riktning mot Göteborg. Tillsammans med Peter Backström sitter Mark och jag i det övergivna Saab-museet på natten och pratar länge om varumärkets framtid över kaffe och godis. Finns det en bättre plats i världen för detta än den historiska Saab-samlingen?

Och vad tog året med?

Året kommer till ett överraskande positivt slut. Jag skulle inte satsa på 2013 i januari. Samtidigt finns det en bra utgångspunkt för 2014, vilket leder till försiktig optimism. Det vi såg var en avgång. Början av en lång marsch mot framtiden. Saab-andan, den här svårtillgängliga saken, är palpabel igen. Situationen i Sverige är fortfarande ambitiös, NEVS lär sig och NEVS blir bättre. Från vecka till vecka.

Kai Johan Jiang
Kai Johan Jiang

Årets personlighet och överraskning var Kai Johan Jiang. Som NEVS grundare inför en internationell publik började presskonferens i svenska språket födde stor känslighet och var en hyllning till hemmet av Saab. Det är de lilla gesterna som räknas mer än den stora showen, och med honom är Saab i goda, ansvarsfulla händer.

Vi kan se fram emot vad som kommer och borde inte förvänta oss för mycket, för snabbt samtidigt. Saker tar tid att vara bra och professionell. Det är en sida. Den andra är att NEVS kommer att överraska oss med några saker. Med spännande partnerskap, till exempel.

Saab och NEVS har en framtid. Det finns utrymme för svensk individualitet i bilindustrin. Jag är fast övertygad om det.

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

19 tankar om “Saab Annual Review 2013. Juli till december"

 • Hi Tom

  Bra att du fortsätter skriva. Bloggen har hittills bidragit mer till varumärkets identitet än tillverkarens obefintliga kommunikation. Jag hoppas att inbjudan till Sverige har kompenserat dig för den stora insatsen. Gott nytt år.

  Det är intressant att nu plötsligt visas igen några politiker till firandet som ingen sågs tidigare.

  Vad kommer att bli av 10 fordon per vecka för Kina och Sverige, vi kommer att se.
  När allt kommer omkring fick NEVS försörjningskedjan att arbeta igen och verkar faktiskt ha en plan. Kanske kan du lära dig något om framtida planer för Europa?

  SAAB-andan verkar faktiskt vara en exceptionellt robust, tålmodig och sparsam växt.

 • Innan produktionssiffrorna ökas det kommande året med nya modeller, skulle det logiskt sett inte vara en stor körning på svarta eller silvergrå 4-dörrars sedan på grund av bristen på valmöjligheter (det finns fortfarande inga kombivagnar och ofta efterfrågade hatchbackmodeller och inga konvertibler) - dessa är ändå endast avsedd för Sverige och Kina. Mer än 1/4 av respondenterna (se resultat på bloggsidan) hade uttryckt sig därefter. Närvaron av en SAAB-återförsäljare nämns som ett ännu viktigare kriterium för ett framtida köp - till och med nästan hälften av de svarande ser detta som en förutsättning.

  Som alltid väntar vi på de saker som kommer från SAAB.

  Gott nytt år för bloggförfattaren och bloggdeltagarna!

 • Vad händer här med all entusiasm i ”gemenskapen”, eller kanske har jag förbisett det, var finns avsiktsförklaringarna att köpa en ny 9–3. Eller är det bara den varma 99/900 -gruppen som postar här igen? Var finns återförsäljarnas potentiella undersökningar? Min SAAB -filial i Wien kontaktade mig inte, till exempel ... Adresserna till Saab -ägarna finns tillgängliga. Du kan jobba med det. Jag postar här för tredje gången och kommer förmodligen att upprepa mig själv, men SAAB 2.0 har bara en chans om fordon säljs.

  • Det fanns en om "köpvillighet" Undersökning med ett tydligt resultat. NEVS-Saab har för närvarande ingen återförsäljarstruktur i Tyskland och Österrike, därför ingen kontakt. Dessa är alla uppgifter som bör / måste lösas 2014. Lite mer tålamod ;-), som alltid ...

 • Också från mig ett lyckligt nytt år 2014, tack för rapporterna och ge inte upp, vi vill
  Fira de nya SAAB: erna snart i Tyskland på den här bloggen. ……… och jag hoppas att detta blir 2014
  händer fortfarande.

  • .. precis där även vår lokala press har inte uteslutit ny Saabe för Tyskland för nästa år (ok, meddelandet var lite diffus - du märker särskilt om du är välinformerad om bloggen

   För bloggarna, Saablenker och -arbetaren är det bästa för 2014 !!

 • Kära Tom!

  Det är väldigt chockerande hur nära det var att ge upp på bloggen! Vid den tiden kände jag mig inte så när jag läste dina inlägg. Om jag hade känt det hade jag skrivit dig uppmuntrande e-postmeddelanden varje dag! 😉
  Men skämt åt sidan, jag är glad att du kommer att stanna hos oss och att du kommer att fortsätta att göra det så länge som möjligt!
  Du och din familj är bara det bästa för det kommande nyttåret! Gott nytt år!

 • Hi Tom,
  snälla fortsätt skriva för oss. Vissa journalister i skrivbranschen skulle vara stolta över att vara så välinformerade och skriva det i bra och spännande ord.

  Det finns alltid några avundsjuka människor. Men de många positiva återkopplingarna borde fortsätta motivera dig att skriva för oss.

  Allt det bästa för dig och din familj för 2014.

  Hälsningar från den dokumentära staden Kassel

  Christoph

 • Hej Tom, två riktigt fina och lättlästa sammanfattningar!
  Tack och ditt lag för de många artiklarna i 2013 och det bästa för 2014.
  Kay

 • Det var ett år med många upp och nedgångar. Tro också att du hade många gånger nospartiet fullt. Förståeligt. Lyckligtvis bor du hos oss. Ingen samlar SAAB-gruppen på din blogg som du gör med dina artiklar. Man kan bara gissa hur mycket arbete det gör och hoppas att du kommer att stanna hos oss under en lång tid framöver. Det var en belöning i början av december. Jag tycker 99,9% var avundsjuk men kunde inte föreställa mig en bättre representation för Tyskland att starta produktionen. 0,1% är Marc, han var där. Sammantaget var en mycket fin sammanfattning av ett TURBOlenten år i slutändan bra. Kom igen under det nya året. 2014 blir ett SAAB-år.

  • Tack - och du och din familj har också en bra start 2014! Låt oss se vad som kommer ... 🙂

 • Men de goda nyheterna från Sverige kom precis i tid för att övervinna troskrisen, va?

  Vi hoppas kunna prata mer om SAABs produkter nästa år, även om jag alltid har uppskattat era affärsnyheter för sin allvar (och hoppas på mer).

  Allt bäst för 2014
  pb

  • I efterhand hade det varit riktigt tragiskt att dra i kontakten strax före ”målet”. Och jag hoppas verkligen på riktiga testobjekt och nya produkter 2014. För att rapporten om det är bloggens verkliga syfte.

 • TACK Tom för din fullständiga recension av året! I dessa två anmärkningsvärda artiklar uttrycks den emotionella berg-och dalbana. Året slutar bra för SAAB och dess fans! För 2 önskar jag NEVS fortsatta bra idéer och jag är glad att se vilka positiva överraskningar som kommer från Trollcity ...
  Gott nytt år !!!

Kommentarer är stängda.