Saab Annual Review 2013. Januari till juni

Vad var det för ett år, den här 2013? Året av hopp, förväntan eller tystnadens år? Ett svårt år för Saab-märket, men då med ett försonande slut. Förspelet var allt annat än hoppfullt. Eftersom i många veckor dominerade tystnaden från Trollhättan. En mycket personlig recension av de senaste 12 månaderna:

Saab Festival. Jan-Phillip Schuhmacher och bloggare med Turbo X på huvudportalen
Saab Festival. Jan-Philipp Schuhmacher och bloggare med Turbo X på huvudportalen

Januari 2013

Är något fel? Nej, det fungerar inte. Svenskarna är i viloläge. Ganz Trollhättan verkar i vänteläge, och om det inte var rykten om produktionsstart på sommaren, skulle det inte finnas något. Bloggruppen försöker fortfarande hitta intressanta Saab-ämnen. Achim och jag får med oss Saab hangar rätt fritidsaktivitet. På något sätt gör samhället och bloggaren det så tolerabelt i januari, då då hände något.

På 31. I januari, i sista stund, går NEVS med en ny Hemsida på nätet. Hon är ganska matt. Tja, gå!

februari 2013

Vem trodde, nu skulle vinterläget vara klart, vilket var besviket. Från Sverige i början hördes ingenting. Vi är allt mer aktiva för det. Vi räddar en igen Du kan 9000, hitta en glömd Saab 900 R i övre frankrike. Då på 14. Februari verkar vara rörlig. NEVS startar dialog med återförsäljarna, så jag skriver. I efterhand, inte riktigt rätt, eftersom den hoppade dialogen var mer en monolog och faktiskt mer ett brev från Sverige till de tyska Saab-partnerna.

[sam id = "7"]

Sedan är det tyst igen. I Aftonbladet II Sportkombi en rapport som skrevs i Tyskland och fotograferade, vilket är ett tecken på Saab situationen i landet visas på Saab 9-5. Nu och då kommer rykten om den svenska pressen till Tyskland. Till exempel, om Autoliv. Det viktiga för omstartspartnersna skulle korsa, skulle inte vara där. Vad så var inte ett faktum, lyckligtvis eftersom en representant för Autoliv var i början av produktionen i december bland de inbjudna gästerna.

mars 2013

Den nya eran kastar första skuggor, eftersom griffin är borta. NEVS sätter på fabriken lokaler nya skyltar på, behandla Saab Phylonen med en uppdatering. Den mytiska varelsen ägs av Scania, eller inte. För att egentligen tillhör fjäderfä, om någon, Skåne och något av svensk kulturell egendom. Saab i framtiden utan fågeln? Jag gillar verkligen inte denna idé. Men nu några månader senare blev jag van vid det. Och jag börjar hitta de nya bilarna med bokstäver och utan griffin riktigt bra.

Med lite annat att göra, Mark, Yves och jag satte ut till Genève för motorshowen. Där träffas en gammal bekant. Victor Muller, tidigare Saab ägare, presenterade med Spyker the B6 Venator, Han fastnade i Concept Stadium, hittills gick inte in i produktion. Konstigt att ingen undrade var Muller plötsligt hade B6 Venator. Kanske för att Muller inte längre är intressant och inte längre på den stora scenen. Bakom B6 är en historia ... Jag upptäckte av en slump. Kanske ska jag säga dig en dag.

april 2013

Det var något ... i Kiel, Schwedenfähre! 10 helt nya Saab 9-3 Griffin lämnar skeppet, på väg söderut ihop. Och sågs aldrig igen. Var de kom ifrån, var de gick, vem ägarna är - allt är oklart för denna dag. Vi begär bara förnekanden eller tystnad när du blir frågad. Lyckligtvis finns det mer. Låt oss stanna i Kiel.

Saab Service Lafrentz utvecklas till en heta för någonting i år när det gäller Saab. Saab 9-4x och Saab 9-5 II sportkläder från auktionerna kommer att vara lämpliga för registrering. Sällsynta delar, som inte alls borde, importeras från Sverige. Med en hel del Saab Spirit och mycket engagemang uppstår en ovanlig men hållbar affärsmodell. Efter Saab-auktionerna i Sverige fyller gården ibland sportkläder, ibland med 9-4x-modeller. Och inte bara där. Också i chemnitz två 9-4x ses.

[sam id = "10"]

Och då finns Saabfestivalen i Trollhatten, som kastar sin skugga. Under en telefonsamtal med Markus Lafrentz föds idén att göra en liten mellanplats i Kiel för det tyska samhället.

"Tror du att vi tar med 10 bilar tillsammans?" Jag frågar honom i telefon. "Alltid möjligt", säger han.

Maj 2013

"... kanske du kan köpa en ny Saab 9-3 på hösten ..." säger den svenska utgåvan av Auto-Motor-Sport, och reser sålunda för optimistiskt. Vi föredrar att fokusera på den kommande Saab-festivalen i Sverige. Idén om en gemensam turné av tyska Saab-vänner till Trollhättan tar form.

Men sponsorerna är önskade. Eftersom Rallye Plates och allt som är gratis för deltagarna måste betalas på något sätt. Att tanken blev verklighet, skylder vi den tyska grenen av Saab Parts AB, som idag hör namnet Orio, Saab-partnerna i Kiel och i Bamberg, Matthias Meise och blogglaget, som också har tagit sig djupt i sina egna fickor.

Juni 2013

Gården är full! Bäst väder, mer än 40 fordon parkera på gården av bilhandlaren Lafrentz. Markus och jag är glada på grund av bra 10-fordon ... Du kan och kan ibland vara fel. Saab Parts AB har skickat en representant efter Tysklands chef Jan-Philipp Schuhmacher var tvungen att gå till jobbet en dag tidigare till Sverige.

Vi möter honom då i Trollhättan, men innan vi rullar 40 tyska Saab i en sluten bildning från Göteborg i riktning mot Saabs stad. En video gjord av vänner av SU gör "Tyska invasionen"Rundan. En mycket fredlig invasion, dock med många lyckliga Saab-förare.

[sam id = "11"]

Men annars balanserar ljus och skugga varandra. När vår konvoj rullar genom Saab City, bakom ANAs speglade fasader, en gång den största Saab-återförsäljaren i världen, möts företrädare för BMW, kommunen och ANA: s styrelse. När en gång såldes nya Saab kommer BMW och Mini att vara hemma i framtiden. Inte trevligt, många tycker om Sverige, och i lokala tidningens kommentarer är en viss ovänlighet till tyskarna att tända, vi visste inte hittills. Men med tanke på omständigheterna förstår vi.

Ja, tyskarna. För första gången representerar de den största utländska gruppen av besökare på festivalen. Och med Jan-Philipp Schuhmacher är den tyska Saab Parts VD också den enda representanten för Saab Parts AB, som blandar sig med fansen och deltar i festivalen. Om du inte har förstått det kommer du att märka det senast. Tyskland, under lång tid, är problembarnet i Saab-världen, en mycket viktig pelare.

I slutet av festivalen fanns ett personligt souvenirfoto på Saabs huvudportal. Om någon hade berättat för mig då skulle jag vara 6 månad senare igen på fabriken, den här gången för att börja produktionen, skulle jag inte tro på honom. Men livet är färgglatt! Och full av överraskningar!

Text: tom@saabblog.net

Bilder: saabblog.net

5 tankar om "Saab Annual Review 2013. Januari till juni"

 • Det låter bra. Jag tror att verksamheten kommer att bli mer och mer de närmaste månaderna. Den går i riktning mot "Uppdatering" 🙂

 • Hi Tom,

  Jag är också Saab fan och kör ett 9-3 SC 1,9 Tid år 12 / 2007. Jag läste bloggen här i nästan två år och hitta den här bra.
  Idag rapporterade en vän till mig (Volvo-förare) men också ett Saab-fan att två röda Saabs med svenska registreringsskyltar och skyltar testkörde på A2 mot Oberhausen.
  Båda körde snabbt, den första hade sugkoppar och antenner på taket.
  Från A2 det går A31 Emden ... .dort du fortfarande kan bordas på rätt sätt, nästan alltid gratis och ingen hastighetsgräns, för att testa perfekt.
  Det kunde ha agerat så att testet kör de nya motorerna. Så det går på något Saab 2.0.

  LG från Ruhr-området
  Capri 73

 • När jag ser videon får jag gåsstötar. Hade kameramannen också, som han har wobbled.
  Gamla och nya förenade. Mycket trevligt. Du kan se det fungerar.
  Saab är bara Saab.
  Tack Tom för de många fina linjerna och ett gott nytt år för alla Saabians.

 • Det är rätt! Andra halvan av året kommer på måndag

 • Mycket bra sammanfattning Tom.
  Under årets första hälft var festivalen absolut höjdpunkten, men andra halvåret har verkligen gjort oss alla lyckligare.
  Alla Saab fans är ett gott nytt år i en förhoppningsvis bra Saabjahr!
  (Har bild på samma plats)

Kommentarer är stängda.